Je afzuigkap schoonmaken is geen leuke klus, maar wel een noodzakelijke. De roosters en filters van je afzuigkap verzamelen veel vet. Dit kan te heet worden en uiteindelijk vlam vatten. Dat niet alleen: een schone afzuigkap werkt beter en ziet er ook mooier uit. Het is daarom belangrijk dat je je afzuigkap regelmatig reinigt. Hieronder lees je precies hoe je dit doet.

Dit heb je nodig

  • Allesreiniger of een andere goede ontvetter
  • Grote spons
  • Voor het rooster gebruik je Biotex of een ander wasmiddel

Sommige roosters en/of filters zijn vaatwasbestendig en reinig je eenvoudig door ze te reinigen in de vaatwasser. Dit betekent echter niet dat je dit moet doen: je roosters en filters met de hand wassen is beter voor de onderdelen.

Door de hoge temperatuur en de agressieve ingrediënten van de vaatwastabletten slijten je onderdelen sneller en gaan ze minder lang mee. Hieronder leg ik je daarom uit hoe je je rooster en/of je filter met de hand reinigt.

Stap 1: De roosters schoonmaken

Vul je douchebak of je bad met een laag warm water en voeg wat Biotex of was ander wasmiddel toe. Leg je rooster hierin en laat het zo lang mogelijk inwerken: het liefst de hele nacht.

Heb je geen bad of is je douchebak niet geschikt, dan gebruik je een vuilniszak. Leg de roosters in de vuilniszak en voeg warm water en een schep wasmiddel toe. Je legt dit geheel buiten in de tuin en laat het een nachtje inwerken.

De volgende ochtend zien je roosters er uit als nieuw. Spoel ze goed af met warm water en laat ze goed drogen voordat je ze terug plaatst.

Stap 2: De buitenkant van de afzuigkap schoonmaken

Terwijl het rooster ligt te weken, begin je met het reinigen van de buitenkant van je afzuigkap. Heb je dit al een tijdje niet gedaan, dan kan dit een behoorlijke klus zijn. De buitenkant van je afzuigkap is namelijk de ideale verzamelplaats voor vet en stof.

Idealiter gebruik je hier een goede ontvetter voor. Groene zeep is hier een voorbeeld van, maar ook allesreiniger werkt goed. Maak een warm sopje en schrob de hele afzuigkap met een schuursponsje.

Je zal merken dat het vet loskomt. Mocht het nodig zijn, maak dan een nieuw sopje. Heb je de hele afzuigkap gedaan, maak hem dan goed droog. Heb je toevallig glasspray in huis, dan laat je je afzuigkap hiermee extra glanzen.

Tip: extra vet?

Zit er echt een enorme laag vet op je afzuigkamp? Kook dan wat water met een paar citroenen. Laat dit een minuut op tien koken. De dampen lossen het vet op, waardoor je minder hard hoeft te schrobben om het schoon te krijgen. 

Stap 3: Filters vervangen

Koolstoffilters vervang je minimaal elke zes maanden. Hoe vaak je ze precies vervangt, hangt af van hoe vaak je de afzuigkap gebruikt en wat je kookt. Deze filters vind je in recirculatie-afzuigkappen.

Wanneer het filter verzadigd is, werkt deze minder goed – wat wilt zeggen dat ze het vuil niet langer meer goed opnemen. Dit is wanneer je je filter vervangt.

Afzuigkap met klep open, vooraanzicht zijkant

Conclusie

Hopelijk heb je dankzij het bovenstaande stappenplan weer een goed werkende en net uitziende afzuigkap. Heb jij nog een goede tip? Laat het me dan zeker weten! Bedankt voor het lezen! 🍳

Was dit artikel behulpzaam?