Een oven is nog nét niet noodzakelijk in de keuken, maar wel erg handig om te hebben. Je maakt er de lekkerste dingen mee. Denk bijvoorbeeld aan ovenschotels, heerlijke taart of een geroosterde kip. 🤤 Met sommige inbouwovens kun je zelfs stomen. Om je te helpen bij een aankoop, heb ik de 5 beste inbouwovens voor je op een rij gezet.

De 5 beste inbouwovens in een oogopslag

 1. Siemens HM636GNS1- iQ700 - De beste inbouwoven van nu. Niet alleen een grill en een oven, maar ook een magnetronfunctie en een zelfreinigend programma.
 2. Bosch CMG633BB1 - serie 8 - Dankzij de geëmailleerde wanden maak je deze oven snel en eenvoudig schoon.
 3. AEG BSE88222OM - Deze oven heeft maar liefst 70 programma's om uit te kiezen.
 4. Siemens CM676G0S6 - Deze oven maakt zichzelf schoon dankzij de pyrolyse functie en je bedient de oven niet alleen met de knopjes, maar ook via de bijbehorende app.
 5. Etna OM165ZT - Eenvoud op zijn best: geen toetsers en bellen.

Verschillende ovens

Er zijn verschillende soorten ovens verkrijgbaar en de meeste hebben allemaal zo hun eigen voor- en nadelen, terwijl sommige ovens eigenlijk niet eens een oven zijn! Hieronder lees je over de meest voorkomende ovens van tegenwoordig.

Vrijstaande oven

Zoals het woord al zegt, een vrijstaande oven is een oven die los in de keuken staat: je plaatst hem waar je maar wilt in de keuken. Een vrijstaande oven heeft vaak een minder ruime inhoud dan een inbouwoven en is daarom zeer geschikt voor kleinere keukens.

Ben je op zoek naar een vrijstaande oven? Lees dan ons artikel over de beste vrijstaande oven.

Combi-oven

Een combi-oven is een combinatie van een inbouwoven en een magnetron. Hiermee ontdooi je je etenswaren of warm je ze op, maar je gebruikt hem ook als volwaardige oven om bijvoorbeeld ovenschotels mee te maken.

Combi-ovens zijn in alle soorten en maten verkrijgbaar. Wil je een oven, maar heb je er niet de ruimte voor? Met een goede combimagnetron kun je net zoveel als met een oven, maar deze is compacter in formaat.

Gestoomde vis

Stoomoven

Een stoomoven is een oven met een stoomfunctie. Door de hitte in de stoomoven, wordt water omgezet in stoom waardoor je gerechten stoomt. In de beste stoomoven maak je heerlijk malse groente, maar vooral ook vis. Zalm is ideaal voor de stoomoven en blijft heerlijk mals. Bovendien behoudt je voedingsstoffen beter doordat je het eten niet oververhit.

Pizza oven

Een pizza-oven wordt ook wel steenoven genoemd en is verkrijgbaar in verschillende grootten en modellen. Je hebt kleine pizza ovens die je op tafel gebruikt, waardoor je hetzelfde idee krijgt als gourmetten, maar dan met mini-pizza’s. 

Je hebt daarentegen ook hele grote, zware ovens die je in de tuin plaatst om pizza’s en andere gerechten mee af te bakken. 

Dutch oven

Nog nooit van een Dutch oven gehoord? Dat kan wel eens kloppen, want hij is zo’n beetje overal populair, behalve in Nederland. Het is eigenlijk ook geen oven, maar een gietijzeren pan die op een open vuur staat om zo je eten (langzaam) te garen. De pan kan binnen en buiten worden gebruikt.

De beste inbouwovens op een rij

Wat betreft de nismaten:

 • Nishoogte: 58,5 - 59,5 cm
 • Nisbreedte: 56 - 56,8 cm
 • Nisdiepte: 55 cm

Meegeleverde accessoires: 

 • Bakplaat
 • Handleiding
 • Installatiemateriaal
 • Ovenrooster
 • Stroomkabel
 • Universele braadslede

Gebruiksgemak & resultaat

Het eerste wat me opvalt bij deze inbouwoven is het strakke design. Het loopt allemaal erg mooi in elkaar over. Bovendien is dit niet alleen een heteluchtoven, maar je grilt er ook mee.

Deze oven maakt gebruik van 30 programma’s waarmee je eenvoudig een passende bereidingsmethode voor elk gerecht kiest. Vervolgens kiest de oven de juiste temperatuur en benodigde tijd. Het enige wat jij hoeft te doen is wachten zonder je zorgen te maken over eventueel aanbranden of het nog niet gaar zijn van je gerecht.

Ingebouwde oven in keuken

De appeltaart die ik besloot te bakken kwam dan ook zo’n beetje perfect uit de oven! Behalve de appeltaart besloot ik een kip te roosteren en ik moet bekennen: het was één van de lekkerste kippetjes die ik ooit heb gegeten. 🍗

Deze oven maakt gebruik van roastingSensor Plus, waardoor dankzij de boven en onderwarmte de gehele oven op de juiste temperatuur blijft. Dit wordt gemeten door verschillende sensoren en resulteert in een heerlijke malse kip aan de binnenkant, met een krokant jasje aan de buitenkant.

Daarnaast heeft hij de fastPreheat functie waardoor hij supersnel de gewenste temperatuur bereikt. Met de coolStart functie ontdooi je ook bevroren eten zonder de oven voor te verwarmen.

De bediening vind je aan de voorkant van het apparaat. Hij is eenvoudig te bedienen via een touchscreen met duidelijke pictogrammen. Hier kies je ook het programma, of je stelt de temperatuur en de timer zelf in. Bovendien reinigt deze hetelucht oven zichzelf, wat je tijd en moeite bespaart.

Voordelen:

 • Deze inbouwoven is eenvoudig in gebruik
 • Er zijn maar liefst 30 programma's waaruit je kiest
 • Hij maakt zichzelf schoon

Nadelen:

 • Er hangt een stevig prijskaartje aan

Kenmerken

De volgende accessoires worden meegeleverd bij deze oven: 

 • Combi-rooster
 • Universele braadslede

Met deze inbouw-oven kun je naast stomen, ook grillen en je gebruikt hem bovendien ook als magnetron: ideaal voor het ontdooien van bevroren gerechten of het snel opwarmen van je soep.

 • Nishoogte: 45 cm
 • Nisbreedte: 56 cm
 • Nisdiepte: 55 cm

Gebruiksgemak & resultaat

Met een 2,5″ TFT kleuren- en tekstdisplay en tiptoetsen bedien je deze inbouwoven op een eenvoudige manier. Bovendien gebruik je de ring in het midden om programma’s te selecteren. Ik moet bekennen dat ik deze manier van bedienen in het begin wat lastig vond, maar je went er snel aan.

Er zijn 14 programma’s om uit te kiezen waardoor het bereiden van je gerecht nog eenvoudiger wordt. De temperatuur en de tijd wordt door de oven bepaald naar gelang het gerecht wat je gekozen hebt.

De magnetronfunctie heeft vijf standen waaruit je kunt kiezen: 90 watt, 180 watt, 360 watt, 600 watt en 1000 watt. Met de magnetron ontdooi je bevroren gerechten of warm je snel je koude kop koffie op. 

Ik heb de ontdooifunctie uitgetest en deze werkte prima. Daarna heb ik een ovenschotel met pesto bereid en deze was ook heerlijk. Ik vond de bediening eenvoudig en het resultaat was heerlijk!

Bosch ingebouwde oven

Deze compacte inbouwoven heeft een inhoud, maar als je niet te veel gerechten tegelijkertijd maakt, is dit voldoende. Denk bijvoorbeeld aan een ovenschotel of een lasagne: deze passen er beide gemakkelijk in.

De wanden van de oven zijn verder geëmailleerd waardoor ze gemakkelijk schoon te maken zijn. Bovendien is deze ingebouwde oven van het merk Bosch, wat een vertrouwd merk is met de daarvan bekende kwaliteit.

Voordelen:

 • Je maakt de oven gemakkelijk schoon doordat de wanden geëmailleerd zijn
 • Deze inbouwoven heeft ook een magnetronfunctie met 5 standen

Nadelen:

 • Met een inhoud van 45 liter is hij aan de kleine kant

Standaard worden de volgende accessoires meegeleverd:

 • Bakplaat
 • Braadslede
 • Stoomschaal

Met een inhoud van 70 liter is dit een ideale inbouwoven voor een groter huishouden. Bovendien heeft hij ook een magnetronfunctie waarmee je eenvoudig gerechten ontdooit en opwarmt.

Daarnaast heeft hij ook een stoomfunctie waardoor je groente en vis op een gezonde manier bereidt. 

Wat betreft de dimensies van deze oven, kan ik je het volgende meedelen:

 • Nishoogte: 59 cm
 • Nisbreedte: 56 cm
 • Nisdiepte: 55 cm

Gebruiksgemak & resultaat

Met maar liefst 70 programma’s om uit te kiezen is er altijd wel een programma met de juiste temperatuur en tijd voor jouw gerecht te vinden. Zo combineert deze inbouwoven meerdere functies tegelijkertijd.

Tijdens het broodprogramma wordt bijvoorbeeld niet alleen de ovenfunctie gebruikt, maar ook de stoomfunctie. Hierdoor wordt je brood extra knapperig. Ik besloot dan ook brood te bakken, wat erg eenvoudig was: van het rijzen tot het bakken, alles verliep probleemloos. 

Je bedient de oven door het paneel aan de bovenkant van de oven. Met de draaiknop selecteer je de programma’s en dit vergt wat oefening aangezien de knop erg gevoelig is.

Om de stoomfunctie uit te proberen heb ik net zoals in het filmpje hieronder zalm gestoomd. Ik heb er wel wat honing en citroen aan toegevoegd voor de smaak. Helaas zag mijn zalm er niet zo perfect uit als in het filmpje, maar hij was wel heel erg lekker. Bovendien krijg je er een stoomschaal bij: je hoeft deze niet meer apart aan te schaffen.

Door het gebruik van hete stoom maakt deze inbouwoven zichzelf bovendien schoon. Je hoeft er na dit programma alleen maar met een doekje doorheen en hij is weer schoon. Dit scheelt je dus een hoop fysieke kracht en tijd. 

Wat ik wel mis aan deze oven is de grillfunctie! Ik vind het grillen van hamburgers toch altijd wel lekker en dat gaat niet met deze oven. 

Voordelen:

 • Deze oven reinigt zichzelf door het gebruik van stoom waardoor je de oven alleen af doet met een doekje
 • Met deze inbouwoven stoom je je groente, vlees en vis

Nadelen:

 • Deze inbouwoven heeft geen grill

Kenmerken

Deze accessoires worden meegeleverd:

 • Braadslede
 • Ovenrooster

Dit is een zogenaamde slimme inbouwoven die je niet alleen bedient via het bedieningspaneel, maar ook via de bijbehorende app op je smartphone.

Het is verder een compacte oven met een inhoud van 45 liter zichzelf reinigt door de zeer effectieve pyrolyse methode. Hierover vertel ik je later meer. Eerst volgen de nismaten:

 • Nishoogte: 45 – 45,5 cm
 • Nisbreedte: 56 – 56,8 cm
 • Nisdiepte: 55 cm

Gebruiksgemak & resultaat

Dit is een mooie, strak uitziende inbouwoven die in elke keuken past. Je bedient hem via de app of met de druktoetsen via het paneel aan de voorkant en met de draaiknop selecteer je het programma. Er zijn maar liefst 37 programma’s om uit te kiezen, waardoor er vrijwel altijd het gerecht tussen zit wat je wilt bereiden.

De programma’s combineren de functies van de oven. Hierdoor worden de beste resultaten bereikt.

Met de Home Connect app bedien je de oven zelfs als je niet thuis bent. Je zet alvast je gerecht klaar in de oven en via de app kies je een programma: zo is je eten klaar als je thuis komt. Je wijzigt ook de instellingen in de app en leest eventuele foutmeldingen. Je download de Home Connect app in de Google Play Store of in de App Store.

Ik merkte eigenlijk meteen op dat deze inbouwoven erg snel voorverwarmt wat je veel tijd scheelt bij het bereiden van gerechten.

Een andere erg handige functie is de zelfreiniging. Deze inbouwoven reinigt zichzelf met behulp van de pyrolyse methode: de oven wordt verhit tot bijna 500 °C, al het vuil verbrandt en het enige wat jij hoeft te doen is het opvegen van het as aan het einde van het programma. Ideaal, want zo hoef je nooit meer een uur schrobbend door te brengen!

Iets anders wat me ook op viel waren de vele piepjes. Een piepje hier, een piepje daar. Daarnaast maakt de over zelf bij het afkoelen ook behoorlijk wat lawaai. Houd dit in gedachten als je gevoelig bent voor veel geluid.

Voordelen:

 • Deze inbouwoven heeft ook een magnetron- en grillfunctie
 • Hij reinigt zichzelf door middel van de pyrolyse methode waardoor je alleen de oven schoon hoeft te vegen aan het einde van het programma

Nadelen:

 • Deze oven heeft een hoop piepjes die als vervelend kunnen worden ervaren
 • Met een compacte inhoud inhoud is deze oven minder geschikt voor grote huishoudens

 • Bakplaat
 • Ovenrooster

Eenvoud op zijn best! Met deze inbouwoven van Etna maak je naast ovengerechten ook gegrild eten. Daarnaast heeft hij een krachtige pizzastand waarmee je de perfecte pizza’s bereidt.

Daarnaast zorgt de turbo heteluchtfunctie ervoor dat voorverwarmen zo is gebeurd. Om van dit alles gebruik te maken, zul je wel eerst zeker moeten weten dat de nismaten overeenkomen:

 • Nishoogte: 60 cm
 • Nisbreedte: 56 cm
 • Nisdiepte: 56 cm

Gebruiksgemak & resultaat

Deze inbouwoven bedien je door middel van de drie draaiknoppen op de voorkant van het apparaat: met de linkerknop selecteer je het programma, met de middelste de tijd en met de rechterknop selecteer je de temperatuur. Eenvoudiger kan bijna niet.

Met zijn inhoud van 65 liter is hij ideaal voor middelgrote gezinnen en door vijf verschillende hoogtes te gebruiken benut je de beschikbare ruimte in de oven op nóg effectievere wijze. 

De wanden van deze inbouwoven zijn geëmailleerd waardoor ze makkelijk schoon te maken zijn. Bovendien verwijder je het raam in de deur, waardoor je deze probleemloos afwast.

Knoppen van de Etna oven

Ik heb een cake gebakken met deze oven om hem zelf te testen. Hij is op zich makkelijk in te stellen, maar zodra de timer afslaat, stopt de oven met opwarmen. Ik kwam er al snel achter dat mijn cake nog niet helemaal gaar was. Normaal gesproken controleer ik altijd even, maar ik was dus iets te laat.

Daarnaast is de oventemperatuur niet erg precies. Ik heb mijn thermometer erbij gehouden en deze was paar graden lager dan de draaiknop aangaf. Die paar graden maken voor een hobby-kok zoals mij niet zoveel uit, maar besteed je uren in de keuken aan ingewikkelde gerechten, dan kan dit een probleem zijn.

Voordelen:

 • Met een inhoud van 65 liter is deze oven geschikt voor middelgrote huishoudens
 • Deze oven is eenvoudig te bedienen en heeft geen gecompliceerde instellingen

Nadelen:

 • De temperatuur is niet erg accuraat
 • De oven slaat af als de timer is afgelopen

Koopgids: Hoe maak ik de beste koop?

Welke inbouwoven ideaal voor jou is, is afhankelijk van jouw behoeften. De grootte van je huishouden is daarbij erg belangrijk, maar ook de gerechten die ermee wilt bereiden. 

Met sommige ovens kun je groente en vis stomen en met sommige kun je grillen; soms heb je al deze mogelijkheden in één totaalpakket.

Afmetingen

Bij de aanschaf van een inbouwoven is het erg belangrijk dat je de afmetingen van de nis in je keuken weet. De meeste nissen zijn 60 cm hoog, maar de hoogte en breedte ervan kan verschillen. Meet deze dus op.

Inhoud

Als jij een huishouden hebt van zes personen, is het praktischer om een oven met een inhoud van 70 liter te hebben dan eentje met een inhoud van 45 liter. Andersom is dat ook zo, al is het hebben van een oven waar veel in past altijd wel handig.

Denk bijvoorbeeld aan het maken van taarten, het roosteren van een hele kip of zelfs een kalkoen of meerdere ovenschotels tegelijkertijd waardoor je deze in kunt vriezen. 

Er zijn tevens twee energiestanden op deze robot: Eco en Turbo. De Eco-modus geeft ongeveer 120 minuten looptijd en is geschikt voor licht vuil, vooral op harde vloeren. Als je huisdieren en veel tapijten hebt, is de Turbo-modus (ongeveer 90 minuten looptijd) de beste manier om vuil op te pikken.

Schaal met lasagna

Gebruiksgemak

Een oven moet gemakkelijk te bedienen zijn. Je wilt niet elke keer de handleiding erbij hoeven te pakken om uit te vinden hoe deze werkt. Nu is het wel zo dat men al doende leert, maar het moet geen doctoraat worden die je nodig hebt om het apparaat te begrijpen!

Sommige inbouwovens hebben handige programma’s waaruit je kunt kiezen: je kiest het gerecht wat de oven in gaat en de oven doet de rest. Daarnaast zijn er ook ovens die zichzelf door middel van een programma reinigen; een erg prettige functie wat mij betreft.

Accessoires

Bij de meeste inbouwovens krijg je standaard een rooster en een braadslede meegeleverd, maar niet altijd. Vind je dit belangrijk, kijk hier dan naar. Natuurlijk is het ook zo dat je ze zelf aan moet schaffen als deze niet meegeleverd worden. Dit zijn kosten die boven op de aanschafkosten komen.

Functies

Een inbouwoven is een apparaat wat je gerechten op hoge temperatuur verwarmt. Dit gaat via hete lucht op elektriciteit of op gas, met een gasvlam. De laatste zie je in een gasfornuis, maar steeds minder. Ze zijn echter nog wel te koop. Een elektrische oven is natuurlijk veel veiliger. 

Naast de ovenfunctie hebben sommige ovens ook een grillfunctie waarmee je kunt grillen of een stoomfunctie. Vooral de stoomfunctie wordt steeds populairder, omdat stomen een gezonde manier van koken is. 

Doordat het gerecht nooit oververhit wordt, blijven er meer voedingstoffen behouden als bij koken op een traditionele manier.

Onderhoud

De oven schoonmaken: ik stel het altijd net zo lang uit totdat hij zo gaat stinken dat ik de hele middag bezig ben met schoonmaken. Ik heb het gevoel dat ik hierin niet de enige ben! 

Gelukkig hebben heel veel inbouwovens tegenwoordig een zelfreinigingsprogramma. Er wordt gebruik gemaak van vier methodes:

 • Pyrolyse: De oven verhit zichzelf tot ongeveer 500 °C waardoor al het vuil verbrandt. Je hoeft na afloop alleen het as op te vegen.
 • Katalyse: Katalytische wanden zorgen ervoor dat boven de 200 °C het vet op deze wanden verbrand.  Hierdoor hoef je alleen nog de bodem en de deur schoon te maken.
 • Wanden met coating: Een gladde coating zoals bijvoorbeeld emaille zorgt ervoor dat etensresten minder gemakkelijk aankoeken. Als dit toch gebeurt, zijn ze makkelijker schoon te maken.
 • Hydrolyse: Door het hete stoom wordt het vuil geweekt en hoef je alleen een doekje over de wanden te halen.

Budget

Inbouwovens zijn in alle prijsklassen verkrijgbaar. De prijzen variëren van zo’n € 250 voor een basismodel tot bijna € 400 voor de modellen van hoge kwaliteit met meerdere functies. 

Veelgestelde vragen over inbouwovens

Welke maat inbouwoven heb ik nodig?

Door de nis in je keuken op te meten, weet je welke maat inbouwoven je nodig hebt. Meet hiervoor de hoogte, breedte en diepte, en klaar is Kees.

Hoe verwijder je een inbouwoven? 

Hoe je een inbouwoven verwijdert is afhankelijk van het specifieke apparaat, maar meestal kun je deze zachtjes naar voren trekken. Zorg ervoor dat je met twee mensen bent, want de oven kan zwaar zijn.

Hoe plaats ik een inbouwoven? 

Je plaatst een inbouwoven door deze voorzichtig in de nis te schuiven. Raadpleeg wel altijd de handleiding, want dit kan per oven verschillen.

Conclusie

Hopelijk heb ik je geholpen bij het maken van een keuze en heb je binnenkort een gloednieuwe inbouwoven waarmee je de lekkerste gerechten mee maakt! Waar je ook voor kiest: het paradepaardje van Siemens, de IQ700 of goedkopere Etna OM165ZT, die taart zal er komen! 🍰

Heb je nog vragen of suggesties, laat dan hieronder een bericht achter. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?