Mijn tuin is een wildernis! Het is de hoogste tijd om er iets aan te doen en er is niets beter dan de geur van gemaaid gras, maar wanneer kan ik het beste mijn gras maaien? Kan dit als het regent of is het beter om te wachten tot het droog is? Wat als het juist heel heet en droog is?

Op deze en veel andere vragen geef ik in dit artikel antwoord. Lees hieronder mijn bevindingen.

Wanneer moet ik het gras maaien?

Vanaf maart maai je het gras elke twee weken. In april maai je eens in de 10 dagen en vanaf mei tot en met augustus maai je het gras minimaal eens per week. Je vermijdt hierbij de volle zon om uitdroging te voorkomen en je maait niet als het regent.

Ben jij een fan van tuinieren, of juist helemaal niet? Ik behoor tot de laatste groep. Mijn nieuwe huis had een tuin en gazon, dus ik moest er helaas aan geloven.

Ik heb een robotmaaier aangeschaft om het gazon bij te houden zodat ik zelf zo min mogelijk hoef te doen. Ondanks zelf niets te hoeven doen, moet ik natuurlijk wel weten wanneer ik hem aan moet zetten. 🤨

Hieronder vind je alvast de drie beste robotmaaiers op een rij.

Husqvarna Automower 435X AWD

Husqvarna Automower 435X AWD

array ( 0 => (object) array( 'store' => 'Amazon.nl', 'url' => 'https://www.amazon.nl/dp/B084Z82BB1', 'price' => 77.0, 'tag_line' => 'Op voorraad', ), )

Bekijk de laagste prijs

EcoFlow Blade

EcoFlow Blade

array ( 0 => (object) array( 'store' => 'Amazon.nl', 'url' => 'https://www.amazon.nl/dp/B0C4GYHWG8', 'price' => 1160.15, 'tag_line' => 'Wordt gewoonlijk verzonden binnen 6 tot 7 maanden', ), )

Bekijk de laagste prijs
Bekijk hier alternatieven
Wordt gewoonlijk verzonden binnen 6 tot 7 maandenBekijk de prijs

Husqvarna Automower 415X

Husqvarna Automower 415X

array ( )

Hoe vaak maai ik het gras?

Vanaf maart maai je het gras een keer in de twee weken en vanaf april verhoog je dit naar ongeveer eens in de 10 dagen. In de zomermaanden, dus vanaf mei t/m augustus (of september als het nog mooi weer is) kun je wekelijks maaien.

Heb je net gras gezaaid, dan wacht je natuurlijk met die eerste maaibeurt totdat je gras lang genoeg is.

Dit zijn echter slechts richtlijnen. De daadwerkelijke frequentie van het gras maaien is afhankelijk van een paar factoren.

Neerslag

Nat gras maaien is geen goed idee. Als het gras nat is, plakt het namelijk aan elkaar waardoor het niet netjes word afgesneden. Als gevolg krijg je ongelijke groei en beschadig je je gras.

Tevens kan je grasmaaier erdoor verstopt raken: het gemaaide gras plakt in hoopjes aan elkaar waardoor er klonten gras in je grasmaaier gaan zitten.

Regen is wel goed voor je gazon (mits het niet teveel is)! Het bevat immers voedingstoffen waardoor je gras groeit en gezond blijft.

Temperatuur

Als het warm is – dus vooral in de zomer – en het zonnetje schijnt, loop je het risico dat je gras uitdroogt. Maai het in de zomermaanden als het warm is dus niet té kort. Doe je dit wel, dan loop je het risico op kale plekken.

Als een grassprietje namelijk te kort is, bereikt de zon het hele sprietje waardoor deze uitdroogt. De zon kan de onderkant van een langer grassprietje niet bereiken en dus ook niet beschadiger. Een langere grasspriet is zodoende beter beschermd tegen de zon.

Moet ik mijn gras in de winter maaien?

In de wintermaanden maai je het gras niet. Sterker nog, als het vriest probeer je het gras zo min mogelijk te betreden om beschadigingen te voorkomen. Laat het in de winter dus rusten.

Soort gazon

Een speelgazon hoeft niet zo vaak te worden gemaaid als een siergazon. Een siergazon is meer bedoeld ter decoratie terwijl een speelgazon veel intensiever gebruikt word door bijvoorbeeld spelende kinderen. Een strak gazon past beter bij een siergazon dan een speelgazon.

Waarom moet ik maaien?

Je moet natuurlijk niets, maar als je je gazon mooi wilt houden is maaien simpelweg nodig. Gras heeft zonlicht nodig om te groeien. Als jouw gras te lang is bereikt het zonlicht de onderkant je gras niet, wat resulteert in ongelijkmatige groei van je gazon. Een dichte grasmat is nu eenmaal mooier.

Door het gras te maaien krijgen alle sprietjes dan ook de kans om goed te groeien. De kleine, fijne en zwakke sprietjes kunnen zo ook stevige grasprietjes worden, waardoor je gazon uiteindelijk een stuk egaler uitziet.

Tevens krijgen andere plantjes zoals mos en onkruid minder kans om uit te groeien tot onsierlijke platen tussen je gras. Daarnaast is het sowieso belangrijk dat je het onkruid in je gazon bestrijdt.

Wat doe ik met het maaisel?

Als je grasmaaier geen mulchingfunctie heeft (dus niet het gras versnipperd en verspreid), zul je het op moeten vangen door middel van een zak of een bak die bij de grasmaaier hoort, of je harkt het naderhand bij elkaar.

Laat het in ieder geval niet liggen, want dit voorkomt dat er licht en lucht bij het gras komt. Zo beschadig je je gras alleen maar.

Hoe kort moet ik het gras maaien?

Een siergazon heeft weinig te verduren, dus deze kun je het beste ± 3 cm lang laten.

Speelgras daarentegen wordt gebruikt – in de zomermaanden vaak zelfs zeer intensief. Het is dan ook belangrijk om dit langer te laten groeien. Zo’n 4 cm is de ideale lengte voor een speelgazon.

Help, onkruid!

Heb je desondanks je regelmatige maaisessie’s toch last van onkruid? Geen nood. Er zijn diverse producten op de markt die je hierbij kunnen helpen. Het kan ook zijn dat je grasmaaier of de messen hiervan toe is/zijn aan vervanging.

Controleer dus je grasmaaier ten eerste. Als deze in orde is, kun je overstappen tot onkruidbestrijdingsmiddelen.

"Gardening adds years to your life and life to your years."

Unknown

Conclusie

Om je mooie gazon te behouden moet je nou eenmaal regelmatig het gras maaien. Idealiter doe je dit met de beste grasmaaier! In de lente en de zomer maai je vaker dan in de koudere maanden– en in de winter helemaal niet. Je maait tevens niet als het gras nat is. Lees ons artikel over het onderhouden van gras voor meer tips.

Ik hoop dat ik je een beetje op weg heb geholpen in de wereld van het gras maaien. Als je nog vragen hebt of een tip wilt delen, laat dan hieronder een berichtje achter. 👇 Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?