Met een afzuigkap heb je weinig tot geen last van nare kookluchtjes in huis. Kookdampen worden opgezogen en krijgen geen kans om zich te verspreiden, waardoor je huis frisser ruikt. Wij hebben voor je uitgezocht wat de beste afzuigkap is en bovendien een handige top 5 voor je gemaakt. 

De 5 beste afzuigkappen in een oogopslag

 1. Neff ICAQ956W - Uiterst effectief en ideaal voor de ruimere, open keuken.
 2. Siemens LC96PBC50 - Niet alleen energiezuinig, maar deze afzuigkap heeft ook een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.
 3. Samsung NK36M506OSS/UR - Heb je een grotere keuken, dan is deze afzuigkap de ideale keuze voor jou.
 4. Eiland Afzuigkap | Zwart | KR41LDPZ - Een afzuigkap met een mooi design die bij elk interieur past.
 5. Bosch DUL63CC20 - De ideale keuze voor mensen met een beperkt budget.

Downdraft-afzuigkap

Hoewel deze categorie afzuigkappen niet benoemd is in deze top 5, lijkt het me wel zo handig om toch uit te leggen wat ze zijn. Je komt ze namelijk zonder twijfel tegen in je zoektocht.

Downdraft-afzuigkappen zijn vrij nieuw en werken op een hele andere manier dan de traditionele afzuigkappen. Deze bevinden zich in je kookplaat, in plaats van erboven. Ik heb ze in werking gezien en moet bekennen dat ze me op het eerste gezicht niet erg gebruiksvriendelijk leken.

Er zijn bakjes en verschillende filters verborgen onder de kookplaat. Door die positionering zijn deze moeilijk toegankelijk en lastig schoon te houden. In het filmpje hieronder worden een paar downdraft-afzuigkappen besproken en gedemonstreerd. 👇

De beste afzuigkappen, gedetailleerd.

Eigenschappen

Deze afzuigkap van Neff is bedoeld om in je plafond in te bouwen en met een capaciteit van 565 m³/u is hij ideaal voor een ruimere keuken. 

Hij gebruikt van twee motoren die voor de krachtige luchtafvoer zorgen. Met zijn led-lampen geeft hij behoorlijk veel licht, wat ik behoorlijk handig vond.

Deze afzuigkap is met 56 dB erg stil te noemen. Dit is vooral prettig als je een open keuken hebt.

De vetfilters zijn van RVS en reinig je met een sopje, net zoals de buitenkant van de afzuigkap. Je bedient hem met de druktoetsen op de rand van de afzuigkap of met de meegeleverde afstandsbediening.

Hij heeft drie standen waaruit je kiest. Voor intensievere kookgeuren zoals bij het bakken van frietjes, kies je de hoogste stand, terwijl je bij het alledaagse koken voldoende hebt aan de eerste of tweede stand.

Een andere handige bijkomstigheid is dat je deze afzuigkap ook gebruikt met een recirculatie-systeem in plaats van een luchtafvoersysteem. Een voorwaarde is wel dat je er een startset bij koopt, maar je hebt in ieder geval de optie.

Voordelen:

 • Deze afzuigkap heeft een groot vermogen
 • Er wordt een afstandsbediening meegeleverd waarmee je de afzuigkap gemakkelijk bedient

Nadelen:

 • Er hangt een stevig prijskaartje aan deze afzuigkap

Eigenschappen

Het eerste wat me bij deze afzuigkap opvalt, is de hoeveelheid energie die hij verbruikt: erg weinig! Het kost je nog geen € 9 per jaar om deze afzuigkap te gebruiken. Niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.

Met een capaciteit van 626 m³/u is hij ideaal voor een grotere keuken. Je hangt deze aan de muur op maximaal 80 cm hoogte van je kookplaat. Hij ziet er met zijn RVS uiterlijk verder stoer uit, en past bij ieder interieur.

De luchtafvoeraansluiting zit aan de bovenzijde, maar je kunt er ook voor kiezen om een recirculatiesysteem te gebruiken. Voor welk systeem je ook gaat, er zijn altijd drie standen om uit te kiezen. 

Je vindt de druktoetsen aan de voorkant, op de rand van de kap. Je bedient hier ook de led-verlichting. Deze vind ik overigens erg fel en ik kan me voorstellen dat sommige mensen zich hieraan storen.

Roosters van afzuigkap

De filters zijn verder uitwasbaar, dus ze hoeven niet elk jaar vervangen te worden. Je wast ze simpelweg in een sopje, droogt ze af en laat ze idealiter nog even nadrogen en plaatst ze weer terug.

Met een maximaal geluidsniveau van 69 dB is hij ten slotte stiller dan de meeste afzuigkappen.

Voordelen:

 • Met een geluidsniveau van 69 dB is deze afzuigkap stiller dan de gemiddelde afzuigkap
 • Hij heeft een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding

Nadelen:

 • De led-verlichting is aan de felle kant, wat sommigen misschient stoort

Eigenschappen

Deze wandschouwafzuigkap van Siemens is met zijn maximale capaciteit van 668 m³/u geschikt voor keukens van ongeveer 30 m². 

Hij maakt gebruik van maar liefst drie wasbare filters. Dat klinkt misschien als veel, maar door hun kleinere formaat zijn deze eenvoudiger schoon te maken dan een hele grote.

Hij heeft vier standen, waarbij de laatste een boost-functie is. Dat is vooral handig bij het bereiden van bijvoorbeeld oliebollen of andere gerechten met een sterke geur.

Je bedient hem via de touchscreen op de rand van de afzuigkap. Hier bedien je ook de lampen die zich in de kap bevinden: deze verlichten je kookplaat uitstekend! De pannen staan meteen (letterlijk) in de spotlight.

Bij deze afzuigkap kies je verder welk systeem je wilt gebruiken: een luchtafvoersysteem of een recirculatiesysteem. Alle benodigdheden worden meegeleverd, met uitzondering van de luchtafvoerslang. 

Helaas is deze afzuigkap wel aan de luidruchtige kant, waardoor hij minder geschikt is voor kleinere keukens. Daarnaast is het ook niet de meest energiezuinige afzuigkap met jaarlijkse kosten van € 18,40.

Bediening van afzuigkap

Voordelen:

 • Hij heeft vier kleinere filters die je eenvoudig schoonmaakt
 • De boostfunctie gebruikt voor een kortere periode meer zuigkracht, waardoor hardnekkige luchtjes sneller verdwijnen

Nadelen:

 • Deze afzuigkap is (afhankelijk van de stand) wat luidruchtig

Hij werkt op een recirculatiesysteem dus geen gedoe met grote afvoerbuizen. Wat ik ook handig vind, is dat deze afzuigkap in hoogte te verstellen is. Deze afzuigkap is daardoor ideaal als je in een ouder huis met lage plafonds woont. 

Met 69 dB is hij niet erg luidruchtig, maar omdat hij bedoeld is voor de kleinere keukens, kan het geluid wat luidruchtiger ervaren worden.

Voordelen:

 • Deze afzuigkap is in hoogte verstelbaar wat hem ideaal maakt voor lagere plafonds

Nadelen:

 • In een kleine keuken kan hij als luidruchtig worden ervaren

Eigenschappen

De prijs van deze zuigkap is het eerste dat me opvalt: dit is de meest prijsvriendelijke afzuigkap in onze top 5.

Hij is met zijn maximale capaciteit van 350 m³/u geschikt voor een kleinere keuken. Het is een relatief kleine afzuigkap die je eenvoudig onder een kastje plaatst. Hij maakt gebruik van een luchtafvoersysteem, maar is ook geschikt voor een recirculatiesysteem. Het laatste is ideaal als je geen centraal afvoersysteem in je huis hebt.

Met € 26,32 aan jaarlijkse energiekosten is dit een energiezuinige afzuigkap. Hij heeft daarnaast drie standen waaruit je kiest: je vindt de druktoetsen aan de voorkant van de afzuigkap. Hier bedien je ook het licht.

Hij werkt goed, maar op de twee hoogste standen is hij enorm luidruchtig. Hij heeft een geluidsniveau van 73 dB wat in een kleinere ruimte nog luidruchtiger klinkt dan het is.

Verder zijn de filters uitwasbaar, waardoor je geen geld uit hoeft te geven aan nieuwe filters. Daar wint dit model wél weer punten mee!

Koekepan op kookplaat

Voordelen:

 • Deze afzuigkap is ideaal voor kleinere keukens
 • Hij werkt op zowel een luchtafvoer-systeem of een recirculatie-systeem

Nadelen:

 • Het is een redelijk luidruchtige afzuigkap

Koopgids: Hoe maak ik de beste koop?

Welke afzuigkap ideaal voor jou is, hangt vooral af van jouw keuken. Vooral bij een open keuken is het vermogen erg belangrijk omdat de kookdampen zich gemakkelijker verspreiden naar de rest van het huis. Als je een gesloten keuken hebt, blijven de geuren in de keuken hangen – tenzij je deur open laat staan. 🚪

Daarnaast is het belangrijk om te weten of je een (centraal) luchtafvoersysteem in je huis hebt. Als je deze niet hebt, heb je een afzuigkap nodig die gebruik maakt van een recirculatiesysteem.

Type afzuigkap

Waar je de afzuigkap hangt is tevens van belang bij het maken van een keuze. Je kunt er voor kiezen deze aan de muur te hangen, onder een kastje of zelfs in te bouwen in je plafond of in je kookplaat. Wat mogelijk is, hangt volledig van je keuken af.

Afzuigsysteem

Er zijn twee soorten afzuigsystemen, namelijk:

 • Recirculatie: Als je geen luchtafvoersysteem in je huis hebt kies je voor een afzuigkap die gebruikmaakt van een recirculatiesysteem. Een recirculatiesysteem laat de lucht circuleren, maar filtert de lucht tijdens het proces. In een afzuigkap met dit systeem zitten koolstoffilters: deze hebben de natuurlijke eigenschap om vuil op te nemen. De lucht met kookdampen wordt opgezogen, gefilterd en vervolgens weer uitgestoten.
 • Luchtafvoer: sommige huizen hebben een luchtafvoer naar buiten of een centraal luchtafvoer systeem: in dit geval is een afzuigkap met een luchtafvoersysteem de beste keuze.

Capaciteit

Als je een grote keuken hebt, of een open keuken, kijk dan goed naar de capaciteit van de afzuigkap. Als er meer ruimte is dan zullen de kookdampen zich sneller verspreiden. Als deze te weinig capaciteit heeft, zullen niet alle kookgeuren verdwijnen en heb je hem voor niets aan staan. 

Energieverbruik

Niet alle afzuigkappen zijn zuinig in energieverbruik: een afzuigkap met een lage aankoopprijs kan op die manier een duurkoop zijn. Door te investeren in een energiezuinige afzuigkap kun je op lange termijn dus flink wat geld besparen. Bovendien is dit niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu!

Grote keuken met grijze tegeltjes

Gebruiksgemak

De meeste afzuigkappen zijn eenvoudig te bedienen: er zitten drie of vier knopjes op het apparaat waarmee je de intensiviteit instelt en eventueel het licht aan- en uit zet. Als deze op een onlogische plaats zitten, kan dit vervelend zijn. Het is de moeite waard om hier even naar te kijken.

Budget

Niet iedereen kan zich de Ferrari onder de afzuigkappen veroorloven. Gelukkig zijn er afzuigkappen is allerlei soorten en maten verkrijgbaar, en daarmee ook in elke prijsklasse waardoor je altijd wel een afzuigkap kunt vinden die aan je eisen voldoet.

Veelgestelde vragen over afzuigkappen

Hoe hoog moet een afzuigkap hangen? 

Als je een gaskookplaat hebt, adviseert men een minimale hoogte van 65 centimeter; bij een keramische kookplaat of een inductiekookplaat is dit minimaal 55 centimeter. Voor alle kookplaten is de maximale hoogte 80 centimeter.

Wat is een motorloze afzuigkap? 

Zoals het woord eigenlijk al verraadt, is een motorloze afzuigkap een afzuigkap zonder motor. Deze is aangesloten op het centrale afzuigsysteem in huis waardoor deze geen eigen motor nodig heeft.

Wat is een recirculatieafzuigkap?

Een recirculatieafzuigkap is een afzuigkap die de opgezogen lucht filtert en deze vervolgens terug de ruimte inblaast. Hierdoor is er geen afzuigkanaal nodig.

Wanneer zet ik de afzuigkap aan?

Deze zet je aan zodra je begint met koken waardoor de kookdampen geen kans krijgen zich door je huis te verspreiden.

Keuken met eiland in het midden

Conclusie

Hopelijk vond je dit artikel nuttig en heb je helder welke opties bij jou passen! Welke je ook kiest, je bent ervan verzekerd dat niet je hele huis naar pannenkoeken ruikt als je weer een keer deze heerlijke Nederlandse lekkernij klaar hebt gemaakt.

Mocht je nog vragen hebben, dan kun je hieronder een berichtje achterlaten. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?