Het is tijd om een nieuwe kookplaat aan te schaffen, maar je vindt het lastig om te kiezen tussen inductie of keramisch. Dat is niet gek, want ze zien er allebei op het eerste gezicht precies hetzelfde uit.

Toch verschillen deze kookmethoden fundamenteel van elkaar. Welke van de twee is beter? Je leest hier wat de voor- en nadelen van beide kookplaten zijn en welke beter bij jouw behoeften past. 

Is inductie of keramisch zuiniger?

Inductie is zuiniger dan keramisch. Dit komt doordat inductie direct de pan verwarmt via een magnetisch veld, wat zorgt voor een efficiëntere warmteoverdracht, terwijl keramische kookplaten eerst de glasplaat verwarmen. Hierdoor verbruikt inductie minder energie.

Aansluiting

Beide kookplaten hebben een Perilex-aansluiting op een 2-fase of 3-fase groep nodig. Als je deze aansluiting niet hebt, moet je een elektricien inschakelen. Deze kan een extra groep aanleggen in je meterkast en het stopcontact aanpassen. Houd hierbij rekening met de bijkomende kosten!

Er zijn overigens vrijstaande kookplaten verkrijgbaar die een normale twee-polige stekker gebruiken, maar deze zijn niet zo krachtig.

Inductie of keramisch?

Inductie

Inductieplaat met kookzones
  • Je hebt speciale inductiepannen nodig
  • Warmt snel op
  • Koelt erg snel af
  • Heeft flexibele kookzones
  • Verbruikt minder energie dan een keramische kookplaat
  • Hogere prijs
  • Gaat minder lang mee

Keramisch

Keramische kookplaat met gloeispiralen
  • Je hebt geen speciale pannen nodig
  • Warmt langzaam op
  • Koelt langzaam af
  • Heeft geen flexibele kookzones
  • Verbruikt meer energie dan een inductiekookplaat
  • Lagere prijs
  • Gaat langer mee

Inductiekookplaat: kenmerken en voordelen

Hieronder vind je enkele uitgelichte aspecten die de inductiekookplaat onder de loep nemen.

Hoe werkt een inductiekookplaat?

Een inductiekookplaat werkt via elektromagnetische velden, wat betekent dat hij alléén de pan opwarmt op het vlak waar contact wordt gemaakt tussen de pannenbodem en de kookplaat.

Er wordt gewerkt met magnetisme. Als er een gedeelte is van de pan wat de kookzone niet aanraakt, dan wordt deze dus ook niet verwarmt.

Energieverbruik

Er gaat zoals gezegd geen warmte verloren bij het opwarmen met als gevolg dat je energiezuinig kookt. Dit komt doordat inductie direct de pan verwarmt door middel van een magnetisch veld, wat zorgt voor een efficiëntere warmteoverdracht.

Als je eenmaal klaar bent met koken, blijft er wel wat restwarmte over, maar niet veel en dit verdwijnt snel. Bij de meeste inductiekookplaten verschijnt er voor korte duur een “H” of een ander symbool ergens op de kookplaat om te waarschuwen dat de kookzone nog warm is.

Veiligheidsaspecten

Dankzij de bovengenoemde eigenschappen is het gebruik van een goede inductiekookplaat dus erg veilig en ideaal als je kleine kinderen rond hebt lopen. 

Het is namelijk onmogelijk om de inductiekookplaat in te schakelen als er geen pan op de plaat staat. Er wordt immers geen contact gemaakt met magnetiseerbaar metaal, dus kan hij niet opwarmen.

Het is bekend dat de magnetische velden van inductiekookplaten kunnen interfereren met pacemakers. Als je een pacemaker draagt, is het essentieel om voorafgaand aan het gebruik van een inductiekookplaat te overleggen met je arts of technicus.

Efficiëntie & reactievermogen

De kookzones op inductiekookplaten worden heel snel warm waardoor je sneller aan de slag kunt.

De meeste inductiekookplaten hebben ook een boostfunctie waarmee je je gerecht nog een extra steuntje in de rug geeft. Dit is vooral ideaal als je bijvoorbeeld water kookt voor pastagerechten en geen minuten wilt wachten.

Sommige kookzones op een inductiekookplaat zijn daarnaast flexibel: je kunt twee zones met elkaar verbinden, zodat je bijvoorbeeld een grote braadslede kwijt kunt. Je hebt bovendien de mogelijkheid je pan in het midden van een kookzone te zetten om zo ruimte te creëren voor een extra pan.

Geschikte pannen voor inductiekoken

Over pannen gesproken: om een inductiekookplaat te kunnen gebruiken, heb je speciale inductiepannen nodig, al zijn je oude pannen soms ook geschikt. Inductie werkt op elektromagnetische velden, dus jouw pan is alleen geschikt als deze magnetiseerbaar metaal bevat. Gelukkig zijn inductiepannen tegenwoordig niet zo duur meer.

Zelf testte ik dit door het uitvoeren van de magneettest. Dit doe je door een magneetje tegen de bodem van je pan te houden. Blijft deze eraan plakken, dan is je pan geschikt voor je inductiekookplaat!

Met alleen magnetiseerbaar metaal kom je er echter niet. Je moet er namelijk ook op letten dat de bodem vlak is, anders wordt de warmte niet goed verdeeld wat je kookresultaat beïnvloedt.

Noëlle van der Weel van Consumentenbond deelt een handige tip om dit te testen: "Leg de pan ondersteboven en leg een rechte lat zoals een lineaal of waterpas op de bodem. Een pan met een bolle bodem is niet bruikbaar."

Investering en levensduur

De aanschaf van een inductiekookplaat kan een behoorlijke investering zijn, maar doordat je geld bespaart door de energiezuinigheid, haal je die kosten op den duur er wel uit. Als je eenmaal het break-even point gepasseerd hebt, zit je weer in de positieve nummers.

Een inductiekookplaat gaat daarnaast 10 tot 15 jaar mee. Dat is helaas minder lang dan de gemiddelde levensduur van een keramische kookplaat – maar daar kom ik zo op terug! ⏱️

Inductie kookplaat
Check op Bol.com →

Samengevat is een inductiekookplaat de veiligste en snelste manier om te koken. Deze kookplaten zijn vooral erg geschikt als je kleine, nieuwsgierige kinderen in huis hebt rondlopen. De inductiekookplaat werkt alleen als er contact is met een pan en koelt snel af.

Inductiekookplaten zijn bovendien gemakkelijk in gebruik. De meeste inductiekookplaten worden bediend met tiptoetsen. Afhankelijk van de inductieplaat kies je uit meerdere standen: er zijn inductiekookplaten die maar liefst 17 verschillende standen hebben waardoor je dus heel precies kunt koken.

Je draagt je steentje bij aan een beter milieu omdat je energiezuinig kookt, maar je bespaart ook tijd omdat inductie zo snel opwarmt.

Helaas zijn inductiekookplaten wel wat duurder in aanschaf en gaan ze minder lang mee vergeleken met keramische kookplaten.

Voordelen:

  • Een inductiekookplaat is erg veilig
  • Koken op inductie is energiezuinig omdat er geen warmte verloren gaat
  • De meeste inductieplaten hebben flexibele kookzone's

Nadelen:

  • Duur in aanschaf
  • Gaat minder lang mee vergeleken met keramisch

Keramische kookplaat: kenmerken en voordelen

De keramische kookplaat is de opvolger van de ouderwetse elektrische kookplaat en wordt tegenwoordig steeds vaker vervangen door inductie.

Er is echter nog steeds een markt voor keramische kookplaten: sommige mensen geven nu eenmaal de voorkeur aan koken op keramisch – en daar is niets mis mee.

Hoe werkt een keramische kookplaat?

Een keramische kookplaat werkt, net als de inductiekookplaat, op elektriciteit. De plaat is gemaakt van glaskeramiek met daarin gloeispiralen die de gehele kookzone op de plaat opwarmen.

Er lopen warmtedraden in deze gloeispiralen en ze werken hetzelfde als een broodrooster: als er genoeg elektriciteit doorheen loopt, worden ze warm genoeg en geven ze de bekende oranje-rode gloed af. 

Bij een keramische kookplaat warmt dus de plaat op en de pan wordt indirect, via de plaat, opgewarmd.

Energieverbruik

Helaas duurt het wel even voordat je pannen warm zijn en soms gaat er energie verloren als de kookzone te groot is voor je pan. Tevens duurt het lang voordat je kookplaat is afgekoeld. Wees dus voorzichtig met het schoonmaken na het koken en houd je kinderen uit de buurt.

Om energie te besparen kun je echter wel alvast de kookzone uitzetten als je bijna klaar bent met het koken van je gerecht. De restwarmte is namelijk prima te gebruiken als warmhoudfunctie!

Keramische kookplaat in keuken

Veiligheidsaspecten

De keramische kookplaat is veiliger dan koken met gas, maar minder veilig als koken op een inductiekookplaat omdat de keramische kookplaat altijd opwarmt wanneer deze aangezet is, of er nu wel of geen pan op staat.

Je kunt een keramische kookplaat dus ook aanzetten zonder dat er al een pan op de plaat staat. Dat wil niet zeggen dat iedereen zomaar de plaat kan bedienen: er zijn wel beveiligingsmaatregelen om dit te voorkomen. Zo moet je op sommige bijvoorbeeld twee toetsen tegelijkertijd inhouden om de plaat te ontgrendelen.

Efficiëntie & reactievermogen

Zoals eerder al vermeld, warmt de kookplaat langzaam op. Als deze eenmaal is opgewarmd en je besluit achteraf de temperatuur te verhogen, vergt dit wederom wat tijd. Hij koelt bovendien ook erg langzaam af, dus wees voorzichtig na het koken.

De keramische kookplaat is zodoende minder efficiënt qua energieverbruik en je moet over een goede dosis geduld beschikken wil je comfortabel willen koken.

Geschikte pannen

Je kunt al je pannen gewoon blijven gebruiken als je een keramische kookplaat aanschaft. Let wel op de onderkant van je pannen: als deze niet egaal zijn, kan dit het resultaat van je kookkunsten negatief beïnvloeden omdat de warmte niet gelijkmatig wordt verdeeld.

Vermijd echter pannen met een ruwe bodem, omdat deze het glazen oppervlak kunnen beschadigen.

Investering en levensduur

Vergeleken met de inductiekookplaat is de keramische kookplaat goedkoper in aanschaf en als je hem goed onderhoud gaat hij bovendien langer mee: zo’n 15 tot 20 jaar.

Keramische kookplaat
Check op Bol.com →

Keramische kookplaten werken kortom prima. Deze werken beter en zijn veiliger dan koken op gas. Ze zijn gemakkelijk in gebruik en geven je goede resultaten, maar ze werken wel minder precies dan koken op gas. Helaas warmen ze langzaam op, en koelen ze ook langzaam af.

Deze kookplaten zijn niet zo veilig en minder energiezuinig dan inductiekookplaten, maar sommige mensen geven toch de voorkeur aan koken op keramisch. Ze zijn namelijk vriendelijk geprijsd en gaan lang mee.

Je kunt een inductiekookplaat in zekere zin dus als een tussenstation zien dat tussen op gas en inductiekookplaten staat.

Voordelen:

  • Je kunt de restwarmte gebruiken om mee te koken en zo energie besparen
  • Deze kookplaten gaan lang mee

Nadelen:

  • Koken op een keramische kookplaat is niet de veiligste manier van koken
  • Je verliest warmte tijdens het koken

Veiligheid

Winnaar: inductie

De inductiekookplaat is verreweg de veiligste manier om te koken. Door de uitstekende warmteregulatie wordt de plaat alleen warm als er contact is met een pan. Bovendien koelt de kookzone erg snel af.

Uiteraard blijven de gebruikte kookzones wel een beetje warm na het koken, maar dit is niets vergeleken met de hitte die een keramische kookplaat vasthoudt.

Energieverbruik

Winnaar: inductie

De inductiekookplaat verbruikt minder energie omdat hij minder energie verliest tijdens het koken. De kookzone wordt alleen warm waar deze contact maakt met de onderkant van de pan: staat de pan scheef op de kookzone, dan wordt het gedeelte waar geen contact is met de onderkant, niet verwarmd.

Effectiviteit

Winnaar: inductie

De inductiekookplaat is wederom de winnaar hier. Er gaat geen warmte verloren tijdens het koken en de inductiekookplaat kan preciezer gerechten bereiden door de manier waarop de warmte wordt geproduceerd. Bovendien hebben de meeste inductiekookplaten een of meerdere flexibele zones waardoor je grotere pannen kunt gebruiken.

Onderhoud

Winnaar: Gelijkspel

Er is geen winnaar hier, want beide kookplaten hebben hetzelfde onderhoud nodig!

Beide kookplaten zijn gemaakt van glas en hebben – goed nieuws – weinig onderhoud nodig, maar helaas, zelfs de beste inductiekookplaat moet je zelf schoon houden.

Je maakt je inductie- of keramische kookplaat schoon met een vochtige doek en wrijft na met een droge doek voor extra glans. Hardnekkig vuil kun je verwijderen met een sopje en een (niet schurende) spons. Glasspray is ook ideaal en er zijn zelfs speciale schoonmaakproducten verkrijgbaar.

Uitblinkende eigenschappen

Inductie

  • Veiligheid: De kookplaat wordt alleen warm als er contact is met de onderkant van een pan en koelt tevens erg snel af
  • Sneller koken: de kookzones op een inductiekookplaat warmen enorm snel op waardoor je tijd bespaart

Keramisch

  • Prijs: keramische kookplaten zijn erg vriendelijk geprijsd
  • Duurzaamheid: Keramische kookplaten gaan 15 – 20 jaar mee

Conclusie inductie vs. keramisch

Ik denk dat het inmiddels wel duidelijk is wie de grote winnaar is. Inductie is veiliger, efficiënter en energiezuiniger. Bovendien kook je preciezer op een inductiekookplaat. Daarentegen is een keramische kookplaat goedkoper en gaat langer mee dan een inductiekookplaat.

De beste is....

Inductie! Vooral als je veiligheid voorop stelt is inductie simpelweg de beste keuze. De investering mag dan iets groter zijn dan bij een keramische kookplaat, maar aangezien op inductie koken energiezuiniger is, haal je dat er op lange termijn wel uit. Je kookt sneller, efficiënter maar ook preciezer met een inductiekookplaat. 🏆

Check op Bol.com →

Veelgestelde vragen

Hoe weet je of je een keramische of inductiekookplaat hebt?

Dit kun je zien als je de kookplaat aanzet. Een keramische kookplaat heeft, nadat deze opgewarmd is, de typische rood/oranje gloeiende ringen die je gemakkelijk ziet. Deze heeft een inductiekookplaat niet.

Welke kookplaat is energiezuiniger, inductie of keramisch?

De inductiekookplaat is energiezuiniger omdat deze geen warmte verliest tijdens het koken.

Is het glas van een elektrische kookplaat breekbaar?

Ja, het glas van elektrische kookplaten is breekbaar, maar het is ontzettend hard en zal niet zomaar beschadigen of breken.

Kan ik een inductiekookplaat zelf aansluiten?

Een inductiekookplaat heeft een Perilex-stekker en hiervoor heb je een speciaal stopcontact met vijf gaatjes nodig. Als jij deze al hebt, kun je de inductieplaat zelf aansluiten. Als je deze niet hebt, zul je een vakman moeten inhuren.

Was dit artikel behulpzaam?