Kreukels in je kleding beïnvloeden je zelfvertrouwen. Niemand wil er onverzorgd uitzien, vooral niet als je kleding draagt die je het beste zou moeten laten voelen. Maar wat als je geen strijkijzer bij de hand hebt of gewoonweg geen tijd hebt om te strijken? Strijken zonder strijkijzer is niet onmogelijk!

Gelukkig zijn er innovatieve oplossingen die je snel en effectief helpen om die vervelende kreukels kwijt te raken. In dit artikel onthullen we enkele van deze methoden, zodat je altijd en overal kreukvrij bent.

Hoe strijk je zonder strijkijzer?

Zonder strijkijzer haal je kreukels uit kleding door het kledingstuk in de badkamer te hangen tijdens een hete douche voor stoom. Je kunt ook een warme pan of stijltang gebruiken om kleine kreukels glad te strijken. Een vochtige handdoek over het kledingstuk leggen en laten drogen helpt ook om kreukels te verminderen.

T-shirts aan een kledinghangen, vooraanzicht

#1 Kreukels verwijderen met badkamerstoom

Dé klassieker als je het mij vraagt. Hang het kledingstuk op in de badkamer terwijl je (heet) doucht. Dit is zeker mijn favoriet.

Het “gewicht” van de stoom trekt op deze manier de kreukels uit de kleding. Twee vliegen in één klap! Let wel op dat je je kleding daarna ook goed laat drogen, want schimmel staat nog slordiger dan kreukels.

#2 Gebruik een föhn voor kreukvrije kleding

Föhn de kreukels uit het kledingstuk. Dit werkt het best met licht vochtige kleding. Werkte de vorige methode dus niet? Dan stap je hierop over. Ik gebruik deze methode vaak als ik in een hotel overnacht.

Houdt de föhn op 5 à 10 centimeter afstand van het kledingstuk zodat je deze niet verbrandt.

Wist je dat... 💡

Strijkijzers heten zo, omdat ze vroeger gemaakt werden van ijzer. Dit gereedschap werd op de kachel opgewarmd. Aangezien ijzer de warmte het best vasthoudt, was dit het beste materiaal.

#3 Kreukels gladstrijken met een stijltang

Niet alleen haren strijk je ermee glad; ook kreukels uit kleding verdwijnen als sneeuw voor de zon. De stijltang werkt het beste op kleine oppervlaktes, zoals een kraag. 

Zorg er wel voor dat de stijltang op een lage hittestand, anders brand je er misschien wel een gat in.

#4 Kleding ontkreuken met droger en ijsblokjes

Dit is de makkelijkste manier wat mij betreft! Gooi het kledingstuk in de droger met een hand ijsblokjes. 

Een paar minuten op de warmste stand veroorzaakt genoeg stoom om de kreukels te doen verdwijnen. Begin met een minuut of 3. Is dit niet lang genoeg, doe er dan telkens 30 seconden bovenop.

#5 Kant-en-klare anti-kreukspray gebruiken

Te koop bij huishoudzaken, drogisten en sommige supermarkten. Zo’n spray belooft in principe dat je enkel een beetje vloeistof op het kledingstuk moet sprayen waarna de kreukels vanzelf verdwijnen.

Wederom is de werking hiervan afhankelijk van de diepte van de kreukels en de soort stof – alsook van het specifieke product. De ene variant werkt nou eenmaal beter dan de ander.

#6 Zelfgemaakte anti-kreukspray voor kreukvrije kleding

Zo’n anti-kreuk spray maak je ook gemakkelijk zelf! Meng 1/3e deel natuurlijke witte wijn azijn met 2/3 deel water in een plantenspuit. Schud het goedje even door elkaar en sprayen maar.

#7 Kreukels verwijderen met de natte handdoek techniek

Leg het kledingstuk op tafel en leg daarbovenop een natte handdoek. Druk overal de handdoek goed aan. Je drukt kreukels hiermee uit de kleding. Daarna moet de kleding weer even drogen.

Blauwe handdoeken naast elkaar van donker naar licht

#8 Kleding gladstrijken met een warme pan

Gebruik de onderkant van een warme pan als surrogaat strijkijzer. Leg het kledingstuk op een vlakke ondergrond en schuif de pan eroverheen. Zodra de pan is afgekoeld, warm je deze opnieuw even op.

#9 Effectief kreukels verwijderen met stoom uit waterkoker

Een waterkoker is niet alleen handig voor je kopje thee in de ochtend, maar ook een uitstekend hulpmiddel tegen kreukels. Door de krachtige stoom die uit een kokende waterkoker komt, verwijder je effectief kreukels uit je kleding.

Houd het kledingstuk strak boven de stoom die uit de waterkoker komt, maar zorg ervoor dat je het niet direct boven het kokende water houdt om brandwonden te voorkomen. Binnen enkele minuten zie je de kreukels verdwijnen.

Deze methode is vooral handig voor lichte stoffen en kledingstukken die je niet direct op een hete plaat wilt leggen. Het is snel, eenvoudig en vereist geen speciale vaardigheden.

Stoom is hét wondermiddel in de wereld der strijkwas. Toch liever een strijkijzer aanschaffen? Dan wil je natuurlijk wel het beste stoomstrijkijzer.

#10 Voorkom kreukels door kleding op te rollen

Ook voor kreukels geldt: voorkomen is beter dan genezen. Rol je kleding op wanneer je je koffer inpakt. Dit zorgt ervoor dat je kleding kreukvrij op de bestemming aankomt. Bijkomend voordeel: het scheelt ruimte in de koffer!

Tip: Maak je strijkijzer regelmatig schoon. Zo verleng je de levensduur en blijft hij naar behoren functioneren.

#11 Investeer in een kledingstomer voor optimale resultaten

Dit is een voor de hand liggende optie als je net zo’n hekel aan strijken hebt als ik. Er bestaan tegenwoordig zelfs heuse stoomkasten voor kleding. Je hangt de kleding erin en een paar minuten later is het helemaal gestoomd en fris.

Een iets kleiner budget? Dan is de beste kledingstomer een goede vervanging van het strijkijzer. Hang de kleding op en laat de stoom het werk doen.

Dit apparaatje kan ook makkelijk mee op vakantie. Zo kom je nooit meer voor strijkuitdagingen te staan!

Veelgestelde vragen over strijken

Hieronder beantwoord ik een paar van de meestgestelde vragen over strijken.

Welke kledingstukken kunnen het beste worden gestreken zonder strijkijzer?

Je kunt de meeste kledingstukken, zoals shirts, blouses en broeken, strijken zonder strijkijzer. Vooral lichte en middelzware stoffen zijn ideaal. Echter, voor dikkere materialen zoals denim of wollen truien, raad ik aan om voorzichtig te zijn en de juiste techniek te kiezen om beschadiging te voorkomen.

Hoe produceer je stoom voor het strijken zonder strijkijzer?

Stoom produceer je eenvoudig door water aan de kook te brengen in een waterkoker of pan. De vrijkomende stoom kan direct op het kledingstuk worden gericht. Zorg ervoor dat je het kledingstuk niet te dicht bij het kokende water houdt om brandwonden of oververhitting van de stof te voorkomen.

Hoe belangrijk is vochtigheid bij het strijken zonder strijkijzer?

Vochtigheid speelt een cruciale rol bij het strijken zonder strijkijzer. Een licht vochtig kledingstuk maakt het makkelijker om kreukels te verwijderen. Gebruik een sprayfles om je kleding gelijkmatig te bevochtigen, maar zorg ervoor dat het niet doorweekt raakt om schade aan de stof te voorkomen.

Welke stoffen zijn het geschiktst voor strijken zonder strijkijzer?

Lichte tot middelzware stoffen zoals katoen, polyester en zijde zijn het geschiktst voor strijken zonder strijkijzer. Deze stoffen reageren goed op stoom en vocht. Voor delicate stoffen zoals kasjmier of satijn raad ik aan om extra voorzichtig te zijn en de juiste techniek toe te passen.

Conclusie

Er leiden meerdere wegen naar een kreukvrij Rome. Nu ben je op de hoogte van de vele manieren waarop je tóch kan strijken. Geen strijkijzer? Geen paniek! Ben je op zoek naar meer manieren om je kleding op te frissen en kreukels te verwijderen? Lees dan ons artikel over zelf kleding stomen.

Laat het ons vooral hieronder even weten of je wat aan onze tips hebt gehad! 👀

Was dit artikel behulpzaam?