Vooral als je huisdieren hebt krijgt je meubilair – en dan vooral je gestoffeerde meubilair – nogal wat stof, haar en ongewenste geurtjes te verduren. 🐶 Het is dan ook een goed idee om je bank op te frissen en te reinigen met je stoomreiniger. Een stoomreiniger reinigt niet alleen, maar laat je bank ook weer lekker ruiken. Twee vliegen in één klap!

Een stoomreiniger is handig om in huis te hebben. Door de hoge temperatuur van het stoom leggen bijna alle ongewenste micro-organismen al snel het loodje. Bovendien heb je geen chemische reinigingsmiddelen nodig. Het vuil word probleemloos losgeweekt zonder op je vloeren strepen achter te laten. Win-win, toch?

Wat je ook besluit te reinigen met je stoomreiniger, je bank of misschien je matras, het wordt gegarandeerd schoon.

Is een bank reinigen met een stoomreiniger een goed idee?

Een bank reinigen met een stoomreiniger is effectief voor bepaalde soorten stof en vlekken, maar het is essentieel om de stof en de aard van de vlekken te kennen. Hoewel de hete stoom bacteriën en allergenen doodt, kan het ook delicate stoffen beschadigen en vochtplekken achterlaten. Overweeg de specifieke behoeften van je bank, voordat je deze methode kiest.

Sproei-extractie vs. stoomreiniging: wat is beter?

Bovendien: bij stoomreinigen gebruik je hete stoom om vuil los te maken, maar vaak blijft er toch vuil op de stof liggen. Het lijkt misschien schoon aan de oppervlakte, maar dieper gelegen vuil blijft onaangeroerd. Bovendien loop je het risico dat gevoelige stoffen beschadigen door de hitte. Zo meldt Mohammed Rahman op Quora:

Over het algemeen kan reinigen met stoom een effectieve methode zijn voor het reinigen van banken en gestoffeerde meubels. Het is echter belangrijk om te weten dat niet alle zitbanken geschikt zijn voor stoomreiniging, omdat dit afhangt van het type stof en de aanbevelingen van de fabrikant.

Met sproei-extractie ga je een stap verder. Deze methode brengt een reinigingsmiddel diep in de stof aan, dat vervolgens samen met het vuil wordt opgezogen. Het resultaat is een diepere reiniging die verder gaat dan alleen de oppervlakte, zonder de stof te beschadigen. Dus als je op zoek bent naar een grondige reiniging van je bank, is sproei-extractie de duidelijke winnaar.

Maar goed, die apparatuur mag ook iets kosten en vergt nog meer handigheid. Ik kan erover meepraten: ik heb beide methodes uitgeprobeerd en hoewel de sproei-extractie inderdaad een diepgaandere reiniging leverde, is een stoomreiniger een stuk makkelijker te hanteren, betaalbaarder én simpeler op te bergen na gebruik!

Dus: laten we van start gaan en kijken hoe je je bank schoonmaakt met een stoomreiniger, zonder deze te beschadigen.

stoomreiniger op grijze bank

Kies de juiste stoomreiniger

Stoomreinigers zijn verkrijgbaar in alle soorten en maten. Er zijn hand-stoomreinigers, vloer-stoomreinigers en slede-stoomreinigers. Het belangrijkste waar je op let als je een stoomreiniger koopt waarmee je ook je bank wilt reinigen,zijn de hulpstukken.

De beste stoomreinigers worden geleverd met geïntegreerde hand-stoomreinigers waar je niet alleen mee in de kleinste hoekjes komt, maar waar je ook eenvoudig stoffen mee reinigt.

Slede stoomreinigers worden vaak geleverd met een heel scala aan hulpstukken, hebben een grotere watertank en liggen meestal erg fijn in de hand waardoor ze ideaal zijn om je bank mee te reinigen.

De prijs van een slede-stoomreiniger ligt echter een stuk hoger dan de prijs van een handstoomreiniger of een stoomreiniger voor je vloer.

Controleer of de stof van je bank bank tegen stoom kan

Een stoomreiniger werkt met heet stoom. Je bank moet hier wel tegen bestand zijn. Is de bank er niet tegen bestand, dan kun je de stof beschadigen, wat natuurlijk niet de bedoeling is. 

Vaak kun je ergens wel een label met informatie vinden, maar niet altijd. Let op deze letters:

  • S – deze stof reinig je het beste met een daarvoor bestemd reinigingsmiddel, niet met stoom
  • W – stoom is veilig om te gebruiken ✅
  • X – water kan de stof onherstelbaar beschadigen waardoor stoom niet gebruikt mag worden

Welke soorten stof zijn geschikt voor reiniging met een stoomreiniger?

Kun je geen label vinden, neem dan altijd het zekere voor het onzekere en lees je in over welke stoffen wel en niet tegen hete stoom kunnen. Let op: de clue zit hem in het woord 'stof': leer, imitatieleer en suède vallen hier per definitie al buiten.

  • Synthetische stoffen
    • Polyester en nylon: bestand tegen hoge temperaturen (tot 100 °C), ideaal voor stoomreiniging.
  • Natuurlijke vezels
    • Katoen: kan met stoom worden gereinigd, maar voorzichtigheid is geboden om krimp of verkleuring te voorkomen.
    • Wol: ontzettend gevoelig voor hitte, dus laat die stoomreiniger links liggen.
  • Delicate stoffen
    • Zijde, satijn, linnen: niet geschikt voor stoomreiniging vanwege hun kwetsbaarheid voor intense hitte.

Heb je een suède of leren bank? Geen probleem, ook een leren of suède bank is schoon te maken, maar laat ook hier de stoomreiniger liever links liggen.

Test de kleurechtheid van je bank

Je wilt de kleur van je bank behouden en deze niet een andere kleur geven tijdens het stomen. Sommige stoffen laten hun kleuren 'lopen' of vervagen als deze in aanraking komen met water of met hoge temperaturen.

De kleur kan lichter worden, vervagen of zelfs gaan vlekken. Daarom test je de stof eerst altijd even.

Kies een kleine plaats uit, bijvoorbeeld aan de achterkant van je bank, en stoom een stukje van de stof. Maak het vervolgens zo droog mogelijk en kijk na 15 minuten hoe het eruit ziet. Als het niet vervaagd is en er goed uit ziet, dan heeft de stof je test doorstaan en stoom je met een gerust hart de rest van je bank.

Stofzuig de bank voor je begint

Stofzuig je bank grondig, zodat je alle kruimels, stofjes en haren meeneemt. Het beste gebruik je hiervoor de hulpstukken van je stofzuiger. Denk bijvoorbeeld aan het kleine borsteltje of haal simpelweg het mondstuk van de buis als je geen opzetstukken hebt.

Haal je de kruimels en andere viezigheid niet weg, dan kun je vlekken veroorzaken met je stoomreiniger. Je wilt niet dat verdwaalde blokje chocolade laten smelten in je bank! 🍫

Behandel vlekken voor

Hardnekkige vlekken, zoals chocolade, aangekoekt eten of vet, behandel je het beste, voordat je aan de slag gaat met je stoom reiniger.

Afhankelijk van de vlek, doe je dit met bijvoorbeeld een sopje van warm water. Babydoekjes krijgen vaak ook de hardnekkigste vlekken uit stoffen.

Kies het juiste reinigingsmiddel

Om je vloer te reinigen is heet stoom vaak voldoende. Je vloer heeft een gladde structuur en je hoeft hierdoor weinig kracht te zetten: het vuil wordt gemakkelijk losgeweekt.

Bij een bank is dit iets lastiger. Je wilt niet meerdere malen over de bekleding heen gaan, want dan wordt het geheel te nat. 

Als je bank te nat is, duurt het drogen te lang en kun je problemen krijgen met schimmelvorming en daar zit niemand op te wachten – zeker in een bank waar veel op gezeten wordt! Door een klein beetje reinigingsmiddel te gebruiken, krijg je je bank niet alleen beter schoon, maar ruikt hij ook nog eens lekker.

Welk reinigingsmiddel moet ik gebruiken in combinatie met een stoomreiniger?

Bij het gebruik van een stoomreiniger heb je het voordeel dat je vaak geen reinigingsmiddelen nodig hebt, omdat de hete stoom al krachtig genoeg is om vuil en bacteriën te elimineren. Als je toch een reinigingsmiddel wilt gebruiken, kies dan voor een speciaal voor stoomreinigers ontworpen niet-toxisch product om chemische resten op je stoffen te voorkomen.

Er zijn verschillende reinigingsmiddelen voor stoomreinigers verkrijgbaar. Gebruik alleen de daarvoor bestemde middelen en maak niet dezelfde fout als ik: afwasmiddel werkt echt niet.

Je stoom reiniger maakt met afwasmiddel te veel schuim aan en ondanks de kinderen de schuimparty erg konden waarderen, ben ik uren bezig geweest om het afwasmiddel uit de stoomreiniger te krijgen. 🤦

Laat de bank goed drogen na het stomen

Bij het reinigen van je bank met een stoomreiniger, is het belangrijkste dat je ervoor zorgt dat je bank niet te nat, maar wél schoon wordt. Als het te nat is, duurt het te lang voordat je bank weer droog is met alle eerder besproken gevolgen van dien.

De aanbevolen droogtijd is minimaal 12 tot 24 uur, afhankelijk van de luchtvochtigheid en ventilatie in de ruimte. Ik raad je aan om ramen te openen of een ventilator te gebruiken om de luchtcirculatie te verbeteren en zo het droogproces te versnellen. Vergeet niet, ga niet op de bank zitten of plaats er geen objecten op totdat deze volledig droog is.

Conclusie

Hopelijk weet je nu hoe je het beste je bank reinigt met een stoomreiniger – ervan uitgaande dat je bank met de hete stoom om kan gaan!

Heb je zelf nog handige tips of misschien een vraag, laat dan hieronder een berichtje achter. Bedankt voor het lezen, en succes met het schoonmaken!

Was dit artikel behulpzaam?