Heb je ooit echt naar je airco gekeken? En dan bedoel ik niet bewonderend, in het midden van een hittegolf, terwijl hij je reddende engel was met zijn verkoelende bries. Nee, ik bedoel serieus naar je airco kijken. Ik zal je in dit artikel laten zien hoe je je airco zelf kunt controleren.

Onderhoud, problemen opsporen, dat soort dingen. Een airco die regelmatig wordt gecontroleerd, bespaart je in de toekomst veel hoofdpijn (en hitte!). Daar gaan we dan!

Belangrijkste punten samengevat:

  • Regelmatige controle van je airco voorkomt grotere problemen en kan leiden tot een langere levensduur en lagere energiekosten.
  • Visuele inspectie van je airco brengt mogelijke tekenen van lekkages of schade aan het licht.
  • Het controleren van de luchtstroom en temperatuur, evenals het koelmiddelniveau, zijn cruciale stappen bij het zelf controleren van je airco.

Waarom is het belangrijk om je airco zelf te controleren?

Je hebt misschien nooit nagedacht over het zelf controleren van je airco. Maar wist je dat het net zo belangrijk is als het bijvullen van je autoruitenwisservloeistof of het controleren van de bandenspanning van je fiets?

Regelmatige controle van de airco helpt je om grotere problemen te voorkomen. Denk aan een verstopte afvoerslang van je mobiele airco door de muur of een compleet defect systeem.

airco aan de muur

Lekkages of onvoldoende koelmiddel maken je airco minder efficiënt, wat resulteert in hogere energiekosten. En dat wil je niet!

De voordelen van een zelf gecontroleerde airco

Wat zijn de voordelen van het zelf doen? Ten eerste: het bespaart je geld. Met een beetje kennis en handigheid kun je de meeste problemen zelf oplossen.

Daarnaast, door je airco regelmatig te controleren, verleng je de levensduur van je airco. Dat betekent minder vaak een nieuwe airco kopen, en dus meer geld in je zak. Wie wil dat niet? 😉

Eerste stappen in het controleren van je airco

Goed, nu ik het waarom heb uitgelegd, gaan we eens kijken hoe je het kunt doen. De eerste stap is een visuele controle. Hierbij kijk je naar de buitenkant van je airco om te zien of er zichtbare tekenen van schade zijn. Ook is het belangrijk om te controleren of de aircoslang correct naar buiten is gericht.

Dit zijn de basisstappen die nodig zijn om je airco te controleren. Maar laten we nog wat dieper duiken.

1. Begin met een visuele controle van je airco systeem

Bij een visuele controle let je op tekenen van lekkages of schade. Een lekkage kan bijvoorbeeld een waterplas zijn onder de airco, of vochtige plekken op de muu of vloer rond de airco. Schade kan zichtbaar zijn als scheuren of deuken in de behuizing van de airco.

Hier zijn enkele van de meest voorkomende visuele problemen en hoe je ze kunt herkennen:

  • Lekkages: Zoek naar plassen water of vochtige plekken rond je airco. Dit kan duiden op een lekkage.
  • Schade aan de behuizing: Scheuren, deuken of andere zichtbare schade aan de behuizing van je airco kunnen wijzen op mogelijke interne problemen.
  • Verkleuring: Verkleuring kan een teken zijn van oververhitting. Als je airco er anders uitziet dan normaal, is het tijd om een professional te raadplegen.

Als je een van deze problemen ziet, is het misschien tijd om een professional te bellen. Maar maak je geen zorgen: er zijn nog veel meer dingen die je zelf kunt controleren, voordat je die stap neemt.

2. Bekijk de circulatie van je airco

Het is een mooie dag, de zon schijnt, je zet je airco aan en... er komt alleen maar warme lucht uit. Niet echt wat je in gedachten had, toch? Om dit soort verrassingen te voorkomen, controleer je de luchtstroom en de temperatuur van je airco.

buitenairco in zonnige omgeving

Het is vrij simpel. Zet je airco aan en voel de lucht die uit de ventilatieopeningen komt. Is deze koud? Gefeliciteerd, je airco werkt naar behoren! 🎉 Voel je echter warme of lauwe lucht, dan is er iets niet in orde.

Diepere inspectie van je airco

Nu gaan we een stapje verder. Misschien ben je inmiddels zelfs zo zelfverzekerd dat je zonder problemen een splitunitairco zelf installeert.️‍️

3. Controleer het koelmiddel van je airco

Het koelmiddel in je airco is als de brandstof in je auto: zonder kom je nergens. Het zorgt dat de lucht die je airco uitblaast lekker koud is. Maar hoe controleer je dat?

Je kunt het koelmiddelniveau checken door de druk in je aircosysteem te meten. Dit doe je met een speciale set, waaronder een manometer, die je kunt kopen of huren. Zie je dat het niveau te laag is, dan kun je het koelmiddel zelf bijvullen.

Maar let op: dit is geen kinderspel. Zorg dat je weet wat je doet, anders kun je je airco beschadigen. Schakel bij twijfel altijd een professional in.

4. Zoek naar mogelijke lekkages in je airco

persoon inspecteert airco

Niets is zo vervelend als een lekkende airco. Maar maak je geen zorgen, er zijn manieren om dit te controleren.

Je kunt dit doen door te kijken naar sporen van koelmiddel rond de aansluitingen van je airco. Zie je vettige of olieachtige vlekken, dan heb je waarschijnlijk een lek. In dit geval is het verstandig om de airco te verwijderen en een professional in te schakelen.

Wanneer moet je een professionele aircoservicebeurt overwegen?

Soms is het beter om een professional in te schakelen, ook al zou je het liever zelf doen. Merk je dat de airco niet goed werkt, ondanks je beste inspanningen? Dan is het geen tijd om de airco zelf aan te sluiten, maar om een professional te bellen.

Signalen dat je airco professionele aandacht nodig heeft

Er zijn een aantal signalen die aangeven dat je airco professionele hulp nodig heeft. Als je bijvoorbeeld een vreemd geluid hoort, als de lucht niet koud wordt, of als je een lek ontdekt. In deze gevallen is het verstandig om een professional te raadplegen.

Veelgestelde vragen over het zelf controleren van je airco

Klaar om die airco eens flink onder de loep te nemen? Prima!

Zit je nog met een paar vragen? Geen zorgen, ik heb de antwoorden. ⬇️

Hoe vaak moet ik mijn airco controleren?

Goede vraag! De algemene regel is om je airco minstens één keer per jaar te controleren. Je airco werkt hard, vooral tijdens die hete zomermaanden. Regelmatige checks zorgen dat alles soepel loopt. En het helpt dure reparatiekosten te voorkomen. Deze kunnen oplopen tot wel € 650!1Aircoprijzen (2023). 'Kosten airco reparatie'.

Is het goedkoper om je airco zelf te controleren?

Nu komen we bij de hamvraag. Is het goedkoper om je airco zelf te controleren dan een professional in te schakelen? Het antwoord is: ja! Maar het kost je wel tijd en je moet een beetje handig zijn.

Een professional heeft de kennis, ervaring en het gereedschap om snel en efficiënt te werken. Dus, het is een afweging tussen kosten en gemak. Kies wat het beste bij jou past. 👍

Wat als ik niets geks zie tijdens mijn aircocheck?

Gefeliciteerd, je airco lijkt in topconditie te zijn! Maar wat nu? Blijf je airco regelmatig controleren, zelfs als je niets geks ziet. En als je ooit twijfelt, schakel dan een professional in.

Conclusie

Nou, dat was het dan! Je hebt je airco grondig onderzocht. Onthoud goed: niemand is perfect. Als je ooit een probleem tegenkomt dat te ingewikkeld lijkt of als je airco je zomaar in de steek laat, wees dan niet bang om een professional te bellen. Dat is soms gewoon de veiligste en slimste weg.

Maar tot die tijd, ga zo door! Blijf je airco regelmatig controleren en blijf lekker koel, want dat verdien je!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen