Houd jij net als ik van een oer-Hollandse frikandel speciaal met een frietje met? Eet je het vaker dan eigenlijk de bedoeling is? We weten allemaal dat frituren niet de meest gezonde manier is om eten te bereiden.

Daarom is er als alternatief de airfryer. Deze frituurt zonder of veel minder olie, maar hoe gezond is deze manier van frituren nu echt? Ik zocht het voor je uit.

Is frituren in de airfryer gezonder?​

Een airfryer is een gezondere optie dan traditioneel frituren omdat het minder vet gebruikt, wat resulteert in maaltijden met een lager vetgehalte en minder calorieën. Bovendien vermindert het de vorming van acrylamide, een schadelijke stof die ontstaat bij hoge verhitting van zetmeelrijke voedingsmiddelen. Dit maakt de airfryer een slimme keuze voor wie gezonder wil eten zonder in te leveren op smaak en textuur.

Wat is een airfryer en hoe werkt het?

Een airfryer is een populair keukenapparaat dat gebruikt wordt om mee te frituren. Denk aan frietjes, frikandellen, kip en andere snacks. Hij circuleert hete lucht rond het eten (net als een heteluchtoven dit doet) om een knapperige, krokante buitenkant te produceren.

In plaats van het voedsel volledig onder te dompelen in olie of vet, is voor frituren in de airfryer vaak slechts een eetlepel olie nodig om dezelfde smaak en textuur te krijgen als wanneer je frituurt in een goede frituurpan.

Een airfryer wordt ook niet zo vies als een traditionele frituurpan, wat voor mij een groot voordeel is! Ik heb nooit zin om na het eten nog schoon te maken.

Voorbeelden van airfryer gerechten

Airfryer vs traditioneel frituren

Airfryen is een gezondere keuze dan traditioneel frituren. Wanneer je bijvoorbeeld friet in een airfryer bereidt, gebruik je tot 80% minder olie vergeleken met een traditionele friteuse. Dit resulteert in gerechten met aanzienlijk minder vet, wat bijdraagt aan een lagere calorie-inname.

Een portie airfryer-friet bevat bijvoorbeeld gemiddeld 5 gram vet, terwijl dezelfde portie uit een friteuse al snel 15 gram vet bevat. Dit verschil in vetgehalte maakt airfryen een slimmere keuze voor je dagelijkse voedingspatroon.

Waarom is een airfryer gezonder?

Een goede airfryer wordt gezien als een gezonder alternatief voor de gewone frituurpan - maar zijn ze dat ook? We gaan er hier dieper op in.

In airfryers wordt veel minder olie gebruikt dan in standaard frituurpannen. Een onderzoek uit 2015 toont aan dat voedsel dat met een airfryer is bereid aanzienlijk minder vet bevat. Minder vet betekent over het algemeen minder calorieën.

Vet is niet per definitie slecht

Er zijn goede en slechte vetten. Goede vetten haal je uit vette vis, avocado en verschillende soorten noten. Calorierijk zijn deze dingen wel, maar ze bevatten veel voedingsstoffen die je lichaam goed kan gebruiken. Staar je dus niet blind op calorieën; let ook op wat je lichaam uit bepaalde voedingsmiddelen haalt.

Zo heeft je lichaam meer uit een stuk zalm uit een airfryer dan een bitterbal, hoewel jezelf af en toe trakteren met dit laatste natuurlijk weer goed is voor je gemoedstoestand!

Acrylamide

Er zijn ook aanwijzingen dat het gebruik van een airfryer een stof die acrylamide heet tot 90% vermindert, vergeleken met frituren in een gewone frituurpan.

Acrylamide is een chemische stof die wordt gevormd wanneer zetmeelrijk voedsel, zoals aardappelen, op hoge temperaturen (boven 120 °C) wordt gekookt. Het is een bekend carcinogeen, dus geheel onbelangrijk is dit gegeven niet!

Fijnstof

Het gebruik van een airfryer kan leiden tot de uitstoot van fijnstof, vergelijkbaar met het koken in een koekenpan. Om de blootstelling aan fijnstof te minimaliseren, is het aan te raden om je airfryer onder een afzuigkap te gebruiken. Dit helpt bij het afvoeren van de fijnstof die vrijkomt tijdens het koken, waardoor je keukenomgeving schoner en gezonder blijft.

Negatieve effecten

Zelfs de beste airfryer heeft echter nog steeds een aantal negatieve effecten op voedsel en op de gezondheid. Weet je nog wat ik zei over goede en slechte vetten? Een andere studie toonde aan dat het frituren van sardines in een airfryer het gehalte aan goede vetten (meervoudig onverzadigde vetten) verminderde. 📉

Het gehalte aan cholesterol-oxidatieproducten werd iets hoger, wat een negatieve invloed kan hebben op het cholesterolgehalte. De toevoeging van peterselie en bieslook aan de sardines hief een deel van dit negatieve effect op. Peterselie en bieslook dienen als natuurlijke antioxidanten.

Als je van plan bent je sardientjes te frituren (ik heb het nog nooit geprobeerd!), zorg er dan voor dat je bieslook en peterselie toevoegt.🐟

Tips: de airfryer gebruiken

Om het meeste uit je airfryer te halen, kies je voor voedingsmiddelen uit de Schijf van Vijf en voeg je een klein beetje gezonde olie toe, zoals olijfolie of zonnebloemolie. Dit helpt bij het behouden van smaak en textuur, terwijl je de inname van ongezonde vetten beperkt.

Probeer ook de bereidingstemperatuur onder de 180 ºC te houden om de vorming van schadelijke stoffen te minimaliseren. En vergeet niet om je airfryer regelmatig schoon te maken, om ophoping van oude vetten en resten te voorkomen.

Zalm! 5 minuutjes erin, is ie mooi knapperig van buiten en nog sappig vanbinnen!

dennism1997, Rediitgebruiker
Gefrituurde kip met dipsaus in het midden

Veelgestelde vragen over hoe gezond een airfryer is

Hieronder beantwoord ik een paar vragen over hoe gezond een airfryer is.

Hoeveel vet bevat voedsel dat bereid is in een airfryer vergeleken met traditioneel frituren?

In een airfryer bereid voedsel bevat tot 80% minder vet dan traditioneel gefrituurd voedsel. Bijvoorbeeld, een portie friet uit de airfryer heeft ongeveer 5 gram vet, terwijl dezelfde portie uit een friteuse tot 15 gram vet kan bevatten. Dit maakt airfryen een gezondere keuze voor dagelijkse maaltijden.

Hoeveel olie of vet is nodig bij het bereiden van voedsel in een airfryer?

Bij het bereiden van voedsel in een airfryer is meestal slechts een eetlepel olie of zelfs minder nodig. Sommige gerechten, zoals bevroren friet, kunnen zelfs zonder toegevoegde olie worden bereid. Dit minimaliseert de inname van ongezonde vetten en maakt airfryen een vetarm alternatief.

In welke mate vormt acrylamide zich bij het gebruik van een airfryer in vergelijking met traditionele frituurmethoden?

Bij het gebruik van een airfryer is de vorming van acrylamide aanzienlijk lager dan bij traditioneel frituren. De lagere kooktemperaturen in een airfryer verminderen de kans op acrylamidevorming met wel 90%. Dit maakt airfryen een veiliger alternatief, vooral bij het bereiden van zetmeelrijke producten zoals aardappelen.

Conclusie

Zo zie je maar: frituren met een airfryer is inderdaad gezonder dan frituren met een gewone frituurpan. Zorg natuurlijk wel voor variatie in je dieet, want alleen maar frietjes en snacks uit de airfryer is natuurlijk niet gezond. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?