Je kent het wel. In de koude maanden stap je in de auto en dan tref je beslagen ramen aan. Vervelend, maar dit trekt meestal snel weg. In huis werkt dit helaas niet zo.

Condens in huis is hardnekkiger en duidt mogelijk op vochtproblemen. Hoewel beslagen ramen niet direct gevaarlijk zijn, heb ik bovendien geen zin om door een wazig raam naar buiten te kijken! Jij ook niet? Dan zit je hier goed.

Hieronder geef ik je verschillende tips en trucs zodat je beslagen ramen tegen kunt gaan, met en zonder hulpmiddelen! 😌

#1 Waarom beslaan je ramen?

Beslagen ramen komen in ieder huis voor, of je nu enkel of dubbel glas hebt. Condensvorming kan door een paar redenen komen en het is handig dat je je hier bewust van bent.

Condens ontstaat wanneer het buiten koud is terwijl de luchtvochtigheid in huis hoog is. Door vrijwel alles wat er in huis gebeurt, ontstaat vocht. Zelfs door simpelweg te ademen.

Onder normale omstandigheden, zorgen de meeste bezigheden gelukkig niet voor condensvorming. Activiteiten waarbij je ramen mogelijk wel beslaan zijn:

  • Het uitnodigen van gasten voor bijvoorbeeld het kerstdiner.
  • Het koken van je favoriete maaltijd in de keuken.
  • Het ophangen van net gewassen wasgoed in een gesloten ruimte.
  • Een lekkere warme douchebeurt.

In alle gevallen is de luchtvochtigheid in de ruimte te hoog, doordat er meer vocht dan normaal vrijkomt. Het binnenvocht kan niet ontsnappen en slaat neer op het koude oppervlak van o.a. de ramen.

Is condens op ramen erg?

Een beetje condens op de ramen kan geen kwaad, maar je wilt niet dat een raam kletsnat wordt. Grote hoeveelheden condens veroorzaken vochtplekken waar mogelijk schimmelvorming ontstaat. Deze schimmels bevatten ziekteverwekkers. Daarom is het belangrijk dat je condens zo veel mogelijk bestrijdt.

#2 Condens op ramen voorkomen

Hoewel beslagen ramen niet direct gevaarlijk zijn, bestrijd je condens het beste zo veel mogelijk. De simpelste en goedkoopste manier hiervoor is door goed te ventileren.

Zorg dat er door de dag heen genoeg luchtdoorstroming plaatsvindt. Dit doe je door je ventilatieroosters bovenaan je ramen voortdurend open te zetten. De meeste huizen hebben zulke roosters, want een ventilatiesysteem is verplicht in nieuwbouwwoningen sinds 2006.

Woon je in een ouder huis en heb je deze roosters niet? Eventueel kun je dan alsnog ventilatieroosters laten installeren, maar dat is mogelijk een (te) grote investering.

Wanneer je wilt ventileren zonder ventilatieroosters, heb je gelukkig ook nog een andere optie. Zet in ieder geval 15 minuten per dag een raampje open!

Probeer het huis verder vooral goed te ventileren na het koken, douchen en slapen. Deze bezigheden zorgen voor de hoogste luchtvochtigheid in huis.

Hoe weet je of er voldoende ventilatie is?

Wanneer je wilt weten of je voldoende ventileert, haal je het beste een CO2-meter in huis. Deze meters geven aan hoe goed de luchtkwaliteit is en laten je weten wanneer er geventileerd moet worden in een kamer. Handig en simpel!

#3 Vervang oude ramen

Tegenwoordig hebben de meeste huizen dubbel of zelfs driedubbel glas. Heb je nog ergens enkel glas in je woning? Dan raad ik aan de ramen waar het om gaat te vervangen door dubbel glas als je de mogelijkheid hebt.

Enkel glas bestaat uit, zoals de naam al zegt, één laag glas, terwijl dubbel glas uit twee lagen bestaat. Het dubbele glas zorgt voor een extra luchtlaag. Deze luchtlaag biedt meer isolatie dan bij enkel glas en vermindert daardoor de kans op beslagen ramen in huis.

Wil of kan je niet investeren in dubbel glas, maar wil je wel betere isolatie? Met een voorzetraam kun je de extra luchtlaag ook nabootsen.

Een voorzetraam is een kozijn met glas erin, dat je aan de binnenkant voor je bestaande raam plaatst. De ruimte tussen de twee ramen vormt de extra luchtlaag. Het gebruik van een voorzetraam is goedkoper en makkelijker dan het vervangen van je al bestaande ramen.

#4 Check je kozijnen

Is de ventilatie in huis goed en heb je enkel glas overal vervangen door dubbelglas of een voorzetraam geplaatst, maar heb je nog steeds beslagen ramen? Mogelijk heb je dan nog verouderde, verrotte of beschadigde kozijnen.

Je herkent de staat van je kozijnen op verschillende manieren. Zie je bijvoorbeeld houtrot of afbladderende verf? Voel je meer wind langs je ramen naar binnen komen? Zit er bij dubbel glas regelmatig vocht tussen de glasplaten? Dit zijn maar een paar van de signalen.

Als je kozijnen niet in orde zijn, isoleren ze slechter, waardoor condensvorming blijft voorkomen. Als je in dit geval van condens af wil komen, ontkom je er helaas niet meer aan om je kozijnen te vervangen.

Je vervangt kozijnen eventueel zelf als je handig genoeg bent. Ben je zelf geen klusser? Laat je kozijnen dan plaatsen door professionals. Je wilt geen nieuwe kozijnen plaatsen die vervolgens nog steeds slecht isoleren, door fouten tijden het klussen, en met goed isolerende profiteer je ook nog eens van verscheidene andere voordelen!

Conclusie

Ik hoop dat dit artikel de vraag 'wat te doen tegen beslagen ramen in huis?' beantwoordt en dat jij straks weer door heldere ramen naar buiten kijkt. Bedankt voor je tijd, en je bent van harte welkom om hieronder een vraag, tip, of (leuke) opmerking achter te laten! 🤠

Was dit artikel behulpzaam?