In dit artikel ontdek je de beste bordspellen die momenteel op de markt zijn. We nemen je stap voor stap mee door een lijst van topbordspellen, waarbij we elk spel analyseren op basis van speelplezier, strategie en geschiktheid voor verschillende leeftijdsgroepen. Of je nu een ervaren speler bent of net begint, hier vind je het perfecte spel voor jouw volgende spelavond.

Wat zijn de beste bordspellen van 2024?

Dit zijn de top 5 beste bordspellen op basis van expertreviews en onderzoek van onze redactie.

Beste bordspellen van 2024

1. Beste bordspellen: 999 Games Paleo Bordspel

1. Beste bordspellen: 999 Games Paleo Bordspel

Belangrijke specificaties:

Spelsoort: Coöperatief spel
Speeltijd: 45 minuut
Aanbevolen minimum leeftijd: 10 jaar
Leerthema: Bordspel
Minimale aantal spelers: 2
Maximaal aantal spelers: 4
Speleditie: Standaard editie

Hey daar, ik ben hier om je alles te vertellen over het geweldige Paleo bordspel! Als je op zoek bent naar een uitdagend en leuk coöperatief spel voor 2-3 spelers, dan zit je hier goed.

Het eerste wat je moet weten is dat dit spel draait om overleven en vooruitgang in het stenen tijdperk. Als volksstam is het jouw taak om samen te werken en de uitdagingen van die tijd te overwinnen. En geloof me, het is geen eitje!

Wat dit spel echt onderscheidt, zijn de verschillende modules die je kunt combineren. Hierdoor is geen enkel potje hetzelfde en blijft het spel altijd fris en spannend. En laten we de missiekaarten niet vergeten! Deze kaarten stellen spelers voor specifieke voorwaarden tijdens de nachtfase, wat de strategie en het doelgerichte spel nog een extra boost geeft.

Laten we het even hebben over de vormgeving, want die is echt prachtig! De illustraties zijn adembenemend en brengen het stenen tijdperk thema echt tot leven. Maar eerlijk is eerlijk, het spel is niet makkelijk. De handleiding kan voor wat verwarring zorgen en het kost tijd om de juiste flow te vinden. Maar geloof me, het is het waard!

Wat ik persoonlijk geweldig vind aan dit spel is de hoge mate van interactie tussen spelers. Je moet echt goed samenwerken om te overleven. Dit maakt het spel geschikt voor zowel fanatieke spelers als meer casual spelers. En het beste is dat geluk hier geen grote rol speelt, dus strategische beslissingen en teamwork zijn essentieel.

Natuurlijk zijn er altijd wat kritiekpunten. Sommige kaarten kunnen soms wat lastig te begrijpen zijn en er zijn een paar unieke kaarten die als zwak worden beschouwd. Maar eerlijk gezegd, het stoort niet echt.

Al met al is het Paleo bordspel een geweldige keuze voor iedereen die van coöperatieve bordspellen houdt. Het biedt een uitdagende ervaring met een thema dat je meeneemt naar het stenen tijdperk. Met zoveel verschillende modules en de noodzaak om samen te werken, ben je gegarandeerd vele uren speelplezier. Dus, ondanks de handleiding en enkele kaarten die voor verwarring kunnen zorgen, raad ik dit spel zeker aan. Waar wacht je nog op? Laten we teruggaan naar het stenen tijdperk en plezier hebben! 😉

Voordelen 999 Games Paleo Bordspel
 • Diversiteit aan modules zorgt voor hoge herspeelbaarheid
 • Missiekaarten zorgen voor extra strategie en doelgerichtheid
 • Hoge mate van interactie en samenwerking tussen spelers
Nadelen 999 Games Paleo Bordspel
 • Handleiding kan voor verwarring zorgen
 • Sommige kaarten zijn lastig te begrijpen
 • Enkele zwakke unieke kaarten

2. 999 Games 30 Seconds ®

2. 999 Games 30 Seconds ®

Belangrijke specificaties:

Spelsoort: Partyspel
Speeltijd: 30 minuut
Aanbevolen minimum leeftijd: 12 jaar
Leerthema: Algemene kennis
Minimale aantal spelers: 3
Maximaal aantal spelers: 24
Speleditie: Standaard editie

Ik ben zo enthousiast over het 30 Seconds ® Bordspel! Het is een absolute must-have voor feestjes en sociale bijeenkomsten. In teams probeer je binnen 30 seconden zoveel mogelijk begrippen op een kaartje te omschrijven, terwijl je medespelers deze proberen te raden. Het is echt een dynamische en levendige spelervaring die perfect is voor grote groepen.

Het bordspel is ontworpen voor groepen en is perfect voor interactie en teambuilding. Het is gemakkelijk te leren en biedt een eindeloze variatie aan speelkaarten, waardoor het telkens weer fris en spannend blijft. Wat ik echt geweldig vind, is de perfecte balans tussen strategie, communicatie en geluk. Het spel is van hoge kwaliteit en gemaakt van duurzame materialen die bestand zijn tegen intensief gebruik. Het is echt een goede investering op de lange termijn.

Hoewel de tijdsdruk en het competitieve aspect voor sommige spelers een uitdaging kunnen zijn, is het belangrijk om te onthouden dat dit spel het beste werkt in een ontspannen en leuke sfeer, waar de nadruk ligt op plezier maken en samenwerken. Kortom, het 30 Seconds Bordspel biedt een unieke spelervaring die perfect is voor groepen die op zoek zijn naar een leuke en interactieve manier om samen tijd door te brengen. Het is echt een fantastische aanvulling op elke spellencollectie.

Voordelen 999 Games 30 Seconds ®
 • Perfecte balans tussen strategie, communicatie en geluk
 • Geweldige manier om interactie en teambuilding te bevorderen
 • Hoogwaardige materialen die bestand zijn tegen intensief gebruik
Nadelen 999 Games 30 Seconds ®
 • Tijdsdruk en competitief aspect kan een uitdaging zijn voor sommige spelers

3. Identity Games De Verraders het

3. Identity Games De Verraders het

Belangrijke specificaties:

Spelsoort: Denkspel
Speeltijd: 60 minuut
Aanbevolen minimum leeftijd: 12 jaar
Minimale aantal spelers: 4
Maximaal aantal spelers: 6
Speleditie: Standaard editie

Recensie: Het Bordspel De Verraders

Ik ben dol op het De Verraders bordspel, gebaseerd op dat geweldige tv-programma. Het belooft een spannend en verraderlijk avontuur te zijn. Je verdient zilver door verschillende missies uit te voeren, maar er is een verrader in de groep met geheime opdrachten. Tijdens de Ronde Tafel bespreken we verdacht gedrag en stemmen we op wie de verrader zou kunnen zijn. Maar pas op, als je te dichtbij de verrader komt en hij zijn geheime missie voltooit, ben je 's nachts niet veilig. 😱

Het spel is ontworpen om te spelen met vrienden en/of familie en het belooft veel plezier en gelach. De reviews van andere spelers bevestigen dit, met enthousiaste reacties over de hilarische discussies die ontstaan tijdens het spel. Zelfs de kleinste acties worden verdacht en iedereen is op scherp. Het spel weet de sfeer van het tv-programma perfect over te brengen en zorgt voor een avond vol vermaak.

De kwaliteit van het spel wordt geprezen in de reviews. Het ziet er geweldig uit en de handleiding is duidelijk en gemakkelijk te volgen. Het spel is ook snel te leren, zodat je snel kunt beginnen en niet lang bezig bent met uitleggen.

Een punt van kritiek dat naar voren komt in de reviews is dat je elk avontuur maar één keer kunt spelen. Dat komt omdat je na het spelen van een avontuur de missies van de verrader al weet. Dat kan ervoor zorgen dat het spel minder vaak gespeeld wordt. Het zou fijn zijn als er uitbreidingsets beschikbaar komen met nieuwe avonturen, zodat het spel altijd fris blijft en je het vaker kunt spelen.

Kortom, Het Bordspel De Verraders is een geweldig spel dat zorgt voor een avond vol spanning, discussie en plezier. Het weet de sfeer van het tv-programma perfect over te brengen en de kwaliteit van het spel is uitstekend. Het enige minpuntje is dat het spel minder vaak gespeeld kan worden, maar hopelijk worden er in de toekomst uitbreidingsets uitgebracht om dit probleem op te lossen. Als fan van het tv-programma is dit spel zeker de moeite waard om te spelen.

Voordelen Identity Games De Verraders het
 • Spannend en verraderlijk spel dat de sfeer van het tv-programma goed overbrengt
 • Kwaliteit van het spel is goed, ziet er top uit en de handleiding is duidelijk en makkelijk te volgen
 • Zorgt voor een avond vol spanning, discussie en plezier
Nadelen Identity Games De Verraders het
 • Elk avontuur kan maar één keer gespeeld worden, waardoor het spel minder herspeelbaar is

4. Days of Wonder Ticket to

4. Days of Wonder Ticket to

Belangrijke specificaties:

Spelsoort: Storytelling spel
Speeltijd: 119 minuut
Aanbevolen minimum leeftijd: 8 jaar
Leerthema: Algemene kennis
Minimale aantal spelers: 2
Maximaal aantal spelers: 5
Speleditie: Standaard editie

Ticket to Ride Europe - Bordspel is echt iets voor mij! Dit strategische spel is al jarenlang populair in Nederland en ik kan nu begrijpen waarom. Het neemt me mee op een avontuurlijke reis door heel Europa, waarbij ik treinroutes moet voltooien en treinstations moet bouwen in de grote hoofdsteden van oude wereldrijken. Het is echt een meeslepende ervaring!

Wat me meteen opvalt aan Ticket to Ride Europe is het prachtige ontwerp. De gedetailleerde kaart van Europa als speelbord is echt een eyecatcher en maakt het spel nog leuker. En het beste van alles is dat het spel heel eenvoudig te leren is. Met slechts vier acties die ik kan uitvoeren in elke beurt - spoor aanleggen, kaarten trekken, bestemmingskaarten trekken en stations bouwen - kan ik snel aan de slag.

Het doel van het spel is om de routes op mijn bestemmingskaarten te voltooien door verbindingen tussen steden te claimen. Dat klinkt misschien simpel, maar het is eigenlijk een leuke uitdaging. Ik moet namelijk de juiste kaartencombinaties hebben om de verbindingen te kunnen bouwen. En om het nog spannender te maken, verlies ik punten als ik mijn bestemming niet haal. Dat houdt me scherp!

Ticket to Ride Europe is echt geschikt voor het hele gezin. Zelfs jonge kinderen vanaf 8 jaar kunnen het spel al begrijpen na een beetje begeleiding. Ze zullen het geweldig vinden om de treintjes op de kaart te plaatsen. En het spel is niet alleen leuk, maar ook nog eens rustgevend en ontspannend. Hoewel, met 4-5 spelers kan het behoorlijk spannend en uitdagend worden. Ik moet goed plannen en opletten dat ik niet achterop raak!

De kwaliteit van het spel is ook top. Het speelbord is stevig en de treintjes en treinstations zijn mooi gekleurd. En om alles georganiseerd te houden, worden er genoeg zakjes meegeleverd. Dat is handig bij het opzetten en opruimen van het spel. En het beste van alles is dat Ticket to Ride Europe heel herspeelbaar is. Er zijn zoveel verschillende bestemmingskaarten en ik kan het spel met verschillende aantallen spelers spelen. Zo raak ik nooit verveeld!

Hoewel ik geen negatieve punten heb gevonden in de reviews, moet ik wel vermelden dat het spel met slechts 2 spelers misschien niet zo uitdagend is. Maar dat kan juist een voordeel zijn als ik op zoek ben naar een rustgevend spelletje. Voor een spannendere ervaring raad ik aan om het spel met 4-5 spelers te spelen. Dat geeft echt een extra dimensie aan het spel!

Al met al kan ik zeggen dat Ticket to Ride Europe - Bordspel echt een topper is. Het biedt eindeloos speelplezier en is eenvoudig te leren. Het prachtige ontwerp en de mogelijkheid om het spel met het hele gezin te spelen, maken het echt een aanrader. En met verschillende uitbreidingen en speelmogelijkheden, is er altijd iets nieuws te ontdekken. Ik kan dit spel absoluut aanbevelen aan alle liefhebbers van strategische bordspellen. Het is een echte must-have voor mijn collectie! 🚂

Voordelen Days of Wonder Ticket to
 • Prachtig ontwerp met gedetailleerde kaart van Europa
 • Eenvoudig te leren met slechts vier acties per beurt
 • Geschikt voor het hele gezin met spelers vanaf 8 jaar oud
Nadelen Days of Wonder Ticket to
 • Mogelijk niet erg uitdagend met slechts 2 spelers

5. 999 Games De Zoektocht naar

5. 999 Games De Zoektocht naar

Belangrijke specificaties:

Spelsoort: Strategisch spel
Speeltijd: 45 minuut
Aanbevolen minimum leeftijd: 10 jaar
Leerthema: Bordspel
Minimale aantal spelers: 2
Maximaal aantal spelers: 4
Speleditie: Standaard editie

Hey daar! Ben je klaar om op avontuur te gaan? Ik heb het perfecte bordspel voor je - De Zoektocht naar El Dorado! Dit spel is echt verslavend en spannend. Het doel? Als eerste de mysterieuze stad van goud, El Dorado, bereiken. Maar pas op, het is niet makkelijk!

Om je weg te banen door de jungle, rivieren over te steken en te onderhandelen met lokale stammen, gebruik je speelkaarten. Er zijn drie hoofdkleuren: groen voor het oerwoud, geel voor dorpen en blauw voor water. Het bord heeft vakjes met verschillende kleuren en waardes, dus je kunt sommige vakjes alleen betreden als je een kaart met dezelfde of hogere waarde speelt. En hier komt het leuke gedeelte - je kunt kaarten ook gebruiken om nieuwe en sterkere kaarten te kopen uit de markt. 🛒

Dit spel is geweldig voor zowel beginners als ervaren spelers. De spelregels zijn super makkelijk te begrijpen, maar er is genoeg diepgang en variatie om het interessant te houden. En het beste van alles? Het speelbord is aanpasbaar, dus elk spel is anders en het blijft altijd leuk. Het thema van het spel is ook geweldig verwerkt en de eindscore ligt vaak dicht bij elkaar, wat het spel spannend maakt tot het einde.️

De reviews zijn geweldig! Spelers zijn dolenthousiast over de simpele spelregels en dat je het met het hele gezin kunt spelen. En ze benadrukken ook de hoge herspeelbaarheid dankzij het aanpasbare speelbord. Het spel wordt ook geprezen om de goede kwaliteit en het prachtige artwork.

Een klein puntje van kritiek is dat je de eerste keer even door de spelregels moet gaan, maar daarna is het piece of cake. Ook wordt er genoemd dat een betere inlay in de doos handig zou zijn om de speelstukken en kaarten georganiseerd te houden. En ja, het opzetten van het spel kan iets langer duren. Maar hé, dat is het waard voor zo'n fantastisch spel, toch?

Dus, al met al, De Zoektocht naar El Dorado Bordspel is echt een aanrader. Het combineert eenvoudige spelregels met diepgang, heeft een aanpasbaar speelbord en biedt hoge herspeelbaarheid. Het is geweldig voor het hele gezin en perfect voor een spelletje met z'n tweetjes. Ja, er zijn een paar kleine verbeterpuntjes, maar die vallen in het niet bij alle sterke punten van het spel. Dus waar wacht je nog op? Ga op zoek naar El Dorado en beleef een geweldig avontuur!

Voordelen 999 Games De Zoektocht naar
 • Eenvoudige spelregels, geschikt voor beginnende spelers en gevorderden
 • Hoge herspeelbaarheid dankzij het aanpasbare speelbord
 • Goede kwaliteit en prachtig artwork
Nadelen 999 Games De Zoektocht naar
 • Eerste keer door de spelregels heen werken
 • Betere inlay in de doos zou handig zijn
 • Opzetten van het spel kan iets langer duren

Hoe kies je de beste bordspellen?

Een bordspel kiezen is iets heel persoonlijks, maar toch wil ik je proberen te helpen bij het maken van een keuze. Zo zijn er een aantal eigenschappen waar je rekening mee houdt wanneer je een bordspel koopt, zoals leeftijd, het aantal spelers, genre en spelmechanismen.

Aanbevolen leeftijd

Elk bordspel heeft een aanbevolen leeftijd. Dit zijn geen vaste regels, maar meer richtlijnen. Het populaire spel Monopoly heeft bijvoorbeeld een aanbevolen leeftijd van 8 – 99 jaar. Er zijn daarentegen kinderen van zes die al Monopoly kunnen spelen, maar er zijn ook kinderen van tien waarvoor het spel nog te moeilijk is.

Het hangt daarom van het kind af. Er zijn natuurlijk ook bordspellen te koop die voor oudere kinderen en volwassenen te simpel zijn. Een spel wat te eenvoudig is, is vaak niet leuk en wordt al snel saai.

Aantal spelers

Als je voornamelijk met zijn tweetjes speelt, is het een goed idee om naar het aantal aanbevolen spelers te kijken. Sommige bordspellen zijn alleen geschikt voor drie of meer spelers. Hoewel je deze spellen vaak best met zijn tweetjes kunt spelen, levert het vaak frustratie op.

Er zijn daarentegen ook bordspellen te koop die je alleen met zijn tweeën speelt. Deze spelletjes zijn speciaal ontworpen om met zijn tweetjes te spelen en duren vaak minder lang.

Bordspel ingezoomd

Genre

Kies een spel wat bij je past. Er zijn spellen die erg eenvoudig zijn, maar toch erg leuk om te spelen. Deze spellen zijn vaak ideaal voor een gezellige, maar gemoedelijke avond. Er zijn daarentegen ook complexere spellen die uren kunnen duren. Deze zijn ideaal voor wanneer je een serieuzere board gamer bent.

Is iedereen in je groep erg competitief en lopen de gemoederen snel hoog op? Kies dan voor een samenwerkingsspel. Bij samenwerkingspellen werk je samen om je doel te bereiken.

Andere genres in de bordspellenwereld zijn:

 • Dexterity games (spellen zoals Jenga). Hierbij gaat het vooral om behendigheid en coördinatie.
 • Family games – leuk voor jong en oud. Deze spellen zijn vaak geschikt voor alle leeftijden en ze zijn eenvoudig te leren.
 • Party games. Ideaal voor tijdens een avond met vrienden. Plezier staat bij deze spellen voorop!
 • Strategy games. Het woord zegt het al: hij deze spellen komt strategie kijken. Deze spellen zijn vaak meer complex en duren langer.

Zoals je ziet zijn de genres allemaal Engelstalig. Dit komt doordat bordspellen in Engelstalige landen erg populair zijn. Veel documentatie rondom bordspellen is daarom Engelstalig. Zo ook de spelmechanismen. Je leest er in het volgende kopje meer over.

Mechanismen

Hoe je het spel speelt, wordt bepaald door het mechanisme van het spel. Naarmate je meer spelletjes speelt, ontwikkel je vaak een voorkeur voor bepaalde spellen met een specifiek mechanisme. Dit zijn de meest voorkomende mechanismen:

 • Area Control. Hier is het doel om bepaalde gebieden te bezetten. Denk aan bijvoorbeeld Risk. 1Arran Winmai, NWTV (n.d.). 'Instapspellen: Area control- en worker placement-spellen'
 • Cooperative. In deze spellen werk je samen om het spel te winnen.
 • Deckbuilding. In deze bordspellen worden acties bepaald door de kaarten die een speler heeft.
 • Tile Placement. Hier worden tegels op het speelveld geplaatst. De speler bepaalt zelf hoe het bord uitziet op deze manier.
 • Workerplacement. Elke speler heeft een werker op het bord die specifieke acties uitvoeren.

Moeilijkheidsgraad

Bij het kiezen van een bordspel is het belangrijk om de moeilijkheidsgraad te overwegen. Ik adviseer je om te kijken naar de leeftijdsaanduiding en de geschatte speelduur; deze geven vaak een goede indicatie.

Bordspellen variëren van eenvoudig ('familie-vriendelijk', geschikt voor alle leeftijden) tot complex ('strategisch', aanbevolen voor spelers vanaf 12 jaar of ouder). Een eenvoudig spel duurt meestal 15-30 minuten, terwijl complexere spellen 60 minuten tot meerdere uren kunnen duren.

Let ook op de beschrijving van het spelmechanisme: spellen met basisregels en directe doelstellingen zijn over het algemeen makkelijker te begrijpen dan spellen met meerdere lagen en strategische diepgang.

Wat voor type gamer ben jij?

Even los van de bordspellen zelf, is het belangrijk te begrijpen wat je als gamer leuk vindt. Hoe sneller je erachter komt welke soorten spellen jij en je vrienden leuk vinden, hoe gemakkelijker het is om bordspellen te kopen waar je veel plezier aan beleeft. Zelf vind ik strategische spellen leuk, dus heeft Risk sterk mijn voorkeur.

Zoals met alles waar mensen bij betrokken zijn, is iedereen verschillend. Sommige gamers hebben een zeer brede smaak en houden van veel spellen, terwijl anderen zich richten op bepaalde niches. Zelfs als een gamer graag een breed scala aan games speelt, zijn er waarschijnlijk bepaalde subsets waar hij meer zin in heeft en waar hij meer geld aan uitgeeft.

Er zijn een paar verschillende manieren om te begrijpen wat voor soort gamer je bent. Eén daarvan is door na te gaan wat een spel voor jou leuk maakt. Is het de kans om te verkennen en veel verschillende dingen te doen? Of is het dat bepaalde spellen je de kans geven om creatief te zijn en jezelf te uiten?

Een andere schaal om jezelf op te plaatsen is een confrontatieschaal. Hou je van games met veel interactie en confrontatie? Of neig je naar games met weinig interactie, waar spelers weinig communiceren?

Bordspel Splendor, bovenaanzicht

Wat zijn volgens de Consumentenbond de beste bordspellen?

Op dit moment is nog niet bekend wat de Consumentenbond de beste bordspellen vindt. Zodra we dit weten, lees je het zo snel mogelijk!

Wat zijn volgens Tweakers de beste bordspellen?

Op dit moment is nog niet bekend wat Tweakers de beste bordspellen vindt. Zodra we dit weten, lees je het zo snel mogelijk!

Wat zijn volgens Bigseller de beste bordspellen?

Volgens Bigsellers is het beste bordspel Kwakzalvers van Kakelenburg. Ik adviseer je om Kwakzalvers te kiezen, omdat het een unieke mix van strategie en geluk biedt. Geschikt voor 2-4 spelers, met een speelduur van ongeveer 45 minuten, is het perfect voor spelers vanaf 10 jaar. 

Veelgestelde vragen over bordspellen van onze lezers

Dit deel is speciaal toegewijd aan jullie vragen en opmerkingen. Maar ...

We hebben nog geen vragen ontvangen

Stuur ons hieronder via het feedbackformulier vooral jullie vragen of opmerkingen door, zodat we deze hier kunnen doornemen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen