Het is weer zover: het gras in tuin ziet eruit alsof het wel een knipbeurt kan gebruiken. Er zijn maar weinig mensen die dit een leuke klus vinden. Als je de beste grasmaaier gebruikt wordt de klus al een stuk minder tijdrovend, minder zwaar en misschien zelfs leuker.

Ik heb uitgezocht wat de beste grasmaaiers zijn voor welke omstandigheden en hier een overzicht van gemaakt.

De 5 beste grasmaaiers in een oogopslag

 1. Wolf Garten A 5300 A - De beste grasmaaier van nu. Wendbaar, eenvoudig in gebruik en geschikt voor grote gazons.
 2. Makita DLM432CT2 - Met deze grasmaaier ben je extra flexibel doordat je snoerloos maait.
 3. Powerplus POWXG60245- Dit is een krachtige grasmaaier die op benzine werkt.
 4. Wolf Garten A 340 E - Deze maaier is makkelijk in gebruik en ideaal voor middelgrote gazons.
 5. Einhell Kooimesmaaier - GC-HM 300 - Een klein gazon moet ook onderhouden worden. Daar is deze Einhell bedoeld!

Tuin met een gazon?

Onderstaande foto is waarschijnlijk geen nauwkeurige weergave van jouw tuin, maar je hebt net als deze kasteelheer een tuin met een gazon. Echter, jouw tuin is waarschijnlijk ietsje kleiner!

Of het nou om een gazon van een kasteel of een rijtjeshuis gaat, ze hebben één ding gemeen: het gras moet gemaaid worden! 🏰

Elk gazon heeft echter andere behoeften. Een groot gazon met de hand maaien is mogelijk, maar niet aan te raden. Een grasmaaier op benzine aanschaffen voor je kleine voortuintje is tevens zonde van je geld.

Voor meer hulp bij het kiezen van een grasmaaier lees je de koopgids aan het einde van dit artikel!

Gazon van kasteel

Hoe vaak moet ik mijn gras maaien?

Vanaf het voorjaar – rond maart – kun je het gras wekelijks maaien. De zonne-uren nemen toen en het gras groeit sneller. In de zomer is twee-wekelijks maaien vaak genoeg, maar dit is afhankelijk van de hoeveelheid neerslag die er valt.

Maaien doe je overigens bij droog weer, en niet alleen omdat dit prettiger werkt: je loopt minder risico je gazon kapot te maaien, rijden of lopen als de ondergrond droog is.

In de winter maaien we het gras niet; we laten het rusten. Als het gevroren heeft loop je idealiter ook niet over je gazon heen omdat je het hiermee kunt beschadigen.

Waarom moet ik mijn gras maaien?

Door het gras regelmatig te maaien, bevorder je de groei en krijgt onkruid geen kans om te groeien. Als het gras te lang is komt er weinig zonlicht bij de nieuwe sprieten, waardoor er kale plekken in je gazon ontstaan.

Lang gras ziet er vaak ook wat onverzorgd uit en het oog wilt ook wat, toch? Een grasmaaier maait overigens geen randjes. Deze randen, waar het gras meestal langer is, maak je bij voorkeur netjes met een goede grastrimmer.

De beste grasmaaiers op een rij

Met een maaibreedte van 53 centimeter maai je snel grote oppervlakken van je gazon. Deze grasmaaier wordt dan ook aanbevolen voor gazons van maximaal 1150 m².

Je stelt zelf in hoe kort je het gras wilt maaien. Aan de zijkant van de maaier is een hendel die je naar voren en achter plaatst. Je kiest hierbij uit zes instellingen, tussen de 28 en 92 mm.

Als je je opvangzak niet wilt gebruiken en je gazon wilt bemesten, gebruik je de mulchingfunctie: de grasmaaier versnippert en verspreidt het gemaaide gras terwijl je maait.

Gebruiksgemak

De Wolf Garten A 5300 A is eenvoudig in gebruik. Je hoeft je niet in te spannen, want hij rijdt helemaal zelf. Dit komt goed van pas als je gazon niet helemaal egaal is. Hij past zelfs zijn snelheid aan mocht je kleine hellingen in de ondergrond tegenkomen.

Je activeert de grasmaaier net als een bagagekarretje op het vliegveld: er zit een kleine hendel onder de grote. Deze hou je vast, je start hem met de gele knop op de hendel en je grasmaaier rijdt vanzelf naar voren.

Je hebt daarom altijd twee handen nodig om de grasmaaier te starten. Deze extra beveiligingsmaatregel schikt mij als ouder van jonge kinderen absoluut.

De opvangbak is ruim met zijn inhoud van 70 liter. Afhankelijk van je het formaat en de toestand van je gazon hoef je deze zodoende niet vaak leeg te maken, wat wederom je humeur ten goede komt.

Iemand die grasmaaier duwt

Doordat de machine is aangedreven op benzine, hoef je je geen zorgen te maken dat je over het snoer heen maait of erover struikelt, want deze grasmaaier is snoerloos.

Na gebruik vouw je de duwbeugel op en je bergt de grasmaaier netjes op. Daar ben je dan ook weinig energie aan kwijt.

Het onderhoud vergt wel iets meer tijd, omdat het een op benzine aangedreven grasmaaier is. Zo moet je er bijvoorbeeld voor zorgen dat er altijd olie in de machine zit. Daarnaast moet je – net als bij elke grasmaaier – na gebruik altijd de messen schoonmaken. Dit doe je met een harde borstel.

De Wolf Garten A 5300 A beschikt tevens over een koppelstuk om je tuinslang mee aan te sluiten. Hiermee wordt het schoonspuiten van het apparaat tevens makkelijker gemaakt.

Voordelen:

 • Deze grasmaaier is snoerloos
 • Hij heeft een mulchingfunctie
 • Veilig voor nieuwsgierige kinderen

Nadelen:

 • Niet milieuvriendelijk door benzinegebruik

De Makita DLM432CT2 is de ideale grasmaaier voor middelgrote gazons tot ongeveer 575 m². Hij wordt aangedreven door twee oplaadbare accu’s wat betekent dat je geheel snoerloos je tuin kunt maaien.

De maaihoogte stel je zelf in. Er zijn maar liefst dertien verschillende standen: tussen de 20 en 75 millimeter.

Gebruiksgemak

Met een handomdraai stel je de maaihoogte in en de opvangzak van 50 liter is gemakkelijk los te maken om te legen.

Door zijn twee accu’s is het een lichte grasmaaier van maar 16,8 kg, en daardoor is deze machine gemakkelijk te manoeuvreren. Je duwt hem makkelijk de kant op waar je wilt dat hij het gras kortwiekt.

Ook hier moet je met beide handen de grasmaaier opstarten. Dit maakt deze Makita tot een veiligere keuze met name wanneer je kleine kinderen hebt.

Een heel groot voordeel van de Makita DLM432CT2 is dat je de bijbehorende accu’s voor al je Makitagereedschap gebruikt. Heb je bijvoorbeeld een Makitaboormachine, dan gebruik je de accu hiervan ook in je grasmaaier. Als je naar meer dan alleen een grasmaaier op zoek bent, houd dit dan ook in gedachten. 📝

Omdat deze grasmaaier wordt aangedreven op een accu, is de machine niet alleen licht maar ook snoerloos. Dat scheelt veel gedoe met verlengkabels.

Met de meegeleverde accu’s maai je een heel gazon van 575 m² zonder tussendoor op te hoeven laden. Bovendien is er een indicatielampje aanwezig dat aangeeft wanneer het tijd is om op te laden.

De opvangbak van 50 liter vangt al je gras op, zodat je niet achteraf hoeft te harken – tenzij je ervoor kiest om de mulchfunctie te gebruiken. De duwboom stel je in op 2 posities en klap je na gebruik in. Daardoor berg je hem compact op.

Het maaidek is ten slotte van kunststof gemaakt en onderhoudsarm!

Voordelen:

 • De accu's zijn identiek aan accu's van ander Makitagereedschap waardoor je deze onderling kunt wisselen
 • Een van de stillere grasmaaiers

Nadelen:

 • Je moet na gebruik de accu's opladen

Dit is een kwalitatief hoogwaardige motor die gebruik maakt van innovatieve technologieën en aangedreven wordt door benzine.

Met een maaibreedte van 55 cm maait hij grote stroken gras in één maaibeweging. Je verwerkt dus snel een groot oppervlak met deze grasmaaier.

Dit niet alleen, maar ook de zelfrijdende motor maken deze grasmaaier uitermate geschikt voor grote gazons.

Je kunt ervoor kiezen om je gemaaide gras op te vangen in de opvangbak van 65 liter, of je kunt je gazon bemesten door de mulchingfunctie te gebruiken. Deze functie versnippert en verspreidt je gras over je gazon en bevordert zo de nieuwe groei hiervan.

Gebruiksgemak

Je kiest uit zeven instellingen voor de maaihoogte, tussen de 25 en 75 mm. Daarna ga je aan de slag. Alhoewel deze grasmaaier erg zwaar is, is hij zoals gezegd zelfrijdend, dus je merkt weinig van dit gewicht terwijl je aan het werk bent. Alleen bij het opbergen moet je rekening houden met het gewicht.

Je hoeft verder geen stopcontacten en verlengkabels te zoeken met deze grasmaaier, want hij is helemaal snoerloos. Wel moet je af en toe een jerrycan met benzine in de tank gieten!

Zoals bij elke andere op benzine aangedreven grasmaaier vergt deze maaier een zekere hoeveelheid onderhoud. Zo moet je er bijvoorbeeld voor zorgen dat er altijd olie in de motor zit en deze jaarlijks vervangen. Tevens moet je jaarlijks het filter controleren en eventueel vervangen.

Voordelen:

 • Krachtige grasmaaier door de benzineaandrijving
 • Heeft een enorme opvangbak

Nadelen:

 • Milieu-onvriendelijk door het gebruik van benzine
 • Er hangt een stevig prijskaartje aan

Doordat hij een kabel gebruikt, heeft hij een constante stroomtoevoer en verliest hij geen vermogen door een lege accu of tank. Deze grasmaaier is zelfrijdend, dus je loopt er achter en stuurt af en toe een beetje bij.

Met de mulchfunctie heb je de optie om je gemaaide gras als bemesting te gebruiken. De machine versnippert en verspreidt het gemaaide gras over je gazon waarmee je deze in feite zelf bemest.

Net zoals bij de meeste Wolf Garten grasmaaiers vind je hier ook de hendel om de maaihoogte te verstellen aan de zijkant van de machine, tussen de 25 en 75 mm.

Met een maaibreedte van 34 cm is deze grasmaaier ideaal voor gazons met een oppervlakte tot 300 m². Heb je een groter gazon, dan heb je meer aan een model met een grotere maaibreedte.

Gebruiksgemak

Deze grasmaaier is net als zijn grote broer, de Wolf Garten A 5300 A, eenvoudig te gebruiken. Hij werkt op elektriciteit dus je hebt een constante toevoer van stroom. Onderbrekingen om benzine toe te voegen of om accu’s op te laden komen hier niet aan te pas.

Je bedient deze grasmaaier via de hendel en de startknop: met twee handen dus. Ook dit model heeft dus zijn eigen veiligheidsmaatregel. De met stof omwikkelde hendel ligt verder prima in de handen en biedt extra grip, wat de machine makkelijker te hanteren maakt.

Voor extra veiligheid heeft deze grasmaaier tevens een kabelgeleider, zodat je niet over de kabel heen kunt maaien! 

De afvalzak is echter wel wat lastig om in elkaar te zetten, dus raadpleeg vooral de handleiding als je dit de eerste – of tweede, of derde – keer doet. Deze legt het prima uit. Net als bij andere grasmaaiers maak je de messen na gebruik schoon met een harde borstel.

Voordelen:

 • Constante stroom toevoer dus consistente resultaten
 • De grasmaaier is fijn om te hanteren

Nadelen:

 • Men ervaart de zak soms als vervelend, maar deze is afneembaar
 • Je moet ondanks de kabelgeleider op het snoer letten

De grasmaaier is gemakkelijk en zonder teveel moeite vooruit te duwen. De grasmaaier heeft een lichtlopende, kogel gelagerde maaispil met kwalitatief hoogwaardige stalen messen. Dankzij de traploze maaihoogteverstelling is een exacte instelling van de gewenste maaihoogte (tussen de 13 en 37 mm) mogelijk.

De machine heeft extra verder extra brede wielen, zodat je je gazon niet beschadigt tijdens het maaien. Het gewicht wordt hierdoor gelijkmatig verdeeld.

Gebruiksgemak

Deze grasmaaier is gemakkelijk in gebruik. Je duwt hem naar voren en de maaier doet de rest. Dit vergt wel wat lichamelijke inspanning, maar door de kogellagers is veel kracht niet nodig. Hij ligt verder fijn in de hand en is goed te hanteren door zijn gewicht van rond de 6,5 kilogram.

Zorg wel dat je de schroeven goed vast draait wanneer je deze grasmaaier voor het eerste gebruik in elkaar zet: ze komen namelijk redelijk snel weer los te zitten door de trillingen tijdens het gebruik.

Einhell messen in close-up

Voordelen:

 • De milieuvriendelijke manier van grasmaaien
 • Eenvoudig in gebruik

Nadelen:

 • Sommige mensen ervaren de opvangbak als vervelend, maar dit is op te lossen door de afvalbak te verwijderen
 • Schroeven gaan snel los zitten

Koopgids: Hoe maak ik de beste koop?

Gebruiksgemak

Vind je het belangrijk dat een grasmaaier weinig onderhoud nodig heeft? Dan bij deze een vuistregel: een op benzine aangedreven grasmaaier vergt meer onderhoud dan een grasmaaier op accu.

De meeste grasmaaiers van tegenwoordig zijn allemaal eenvoudig in gebruik, maar toch zijn er verschillen:

 • Sommige grasmaaiers zijn zelfrijdend, sommigen juist niet. Het is aan jou om te bepalen of zo’n zelfrijdende motor de extra kosten waard is, of dat je dit geld liever in je zak steekt of aan een ander stuk gereedschap besteedt.
 • Veel maar lang niet alle grasmaaiers zijn in hoogte verstelbaar. Ook hier moet naar gekeken worden als je de mogelijkheid tot afwisseling wilt.

Mulchfunctie

Wil je je gazon op een goedkope manier bemesten, dan is een grasmaaier met een mulchfunctie een goede keuze. Grasmaaiers met een mulchfunctie versnipperen het gemaaide gras en verspreiden dit over je gazon. Sommige grasmaaiers verspreiden het zowel links als rechts, in plaats van slechts aan één kant.

Gras maaien met de handmaaier

De grootte van je tuin

Niet elke grasmaaier is geschikt voor elke tuin. Een benzine grasmaaier is niet praktisch als je alleen maar een klein gazonnetje hebt in de voortuin, terwijl een handmatige grasmaaier niet handig is als een een heel groot gazon hebt.

Op de soorten aandrijving kom ik zo terug.

Maaibreedte

Hoe groter de maaibreedte, hoe groter de stroken zijn die de machine maait. Als de grasmaaier grote stroken maait, is deze dus tevens sneller klaar met het te maaien oppervlak.

De maaibreedte is vooral belangrijk als je tuin aan de grotere kant is.

Aandrijving

Grasmaaiers worden op verschillende manieren aangedreven. Elke manier heeft zo ook zijn voor- en nadelen.

Benzine

Op benzine aangedreven grasmaaiers zijn krachtige machines die vaak uitgerust zijn met een zelfrijdfunctie. Vaak hebben ze tevens een grote maaibreedte.

Ze vergen wel wat meer onderhoud, zoals bijvoorbeeld het op peil houden van de olie. Grasmaaiers die aangedreven worden op benzine zijn vooral geschikt voor grote gazons.

Grasmaaier op gazon

Elektrisch

Elektrische grasmaaiers hebben een constante toevoer van stroom en is dus altijd even krachtig. Veel van deze machines zijn daarom ook zelfrijdend. Je zit natuurlijk wel altijd vast aan een snoer op deze manier.

Accu

Deze grasmaaiers zijn vaak lichtgewicht machines geschikt voor middelgrote gazons. Deze machines zijn snoerloos, goed wendbaar en gemakkelijk te bedienen.

Handmatig

Deze grasmaaiers vergen behoorlijk wat lichamelijk inspanning: ze moeten voor- en achteruit worden geduwd. Deze machines zijn alleen geschikt voor kleinere gazons. Het zijn wel de meest milieuvriendelijke grasmaaiers: ze verbruiken geen stroom of benzine.

Robots

Robotmaaiers behoren tot de nieuwe generatie grasmaaiers. Ze zijn zeer gebruiksvriendelijk en de beste robotmaaier staat je toe te genieten van je gazon zonder er zelf veel voor te hoeven doen!

Ze zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. Zo zijn er robotmaaiers speciaal voor grote gazons, speciaal voor kleine gazons en zelfs voor gazons die op een helling liggen.

Ze werken allemaal op een accu. Als deze leeg is rijdt de robot zelf terug naar zijn oplaadstation, om vervolgens na het opladen weer verder te gaan waar hij gebleven was.

⚠️ Pas op!

Uiteraard voldoen alle grasmaaiers aan bepaalde veiligheidsvoorschriften, maar een grasmaaier blijft een apparaat met scherpe messen. Lees dan ook altijd de handleiding nauwkeurig voor gebruik en wees op je hoede tijdens gebruik.

Grasveld van dichtbij

Veelgestelde vragen over grasmaaiers

Welke benzine gaat er in een grasmaaier? 

Dit hangt van de grasmaaier af: sommige grasmaaiers hebben Euro 95 nodig, en sommigen Euro 98. Raadpleeg hiervoor je handleiding.

Hoe heet een grasmaaier waarop je kunt zitten?

Dit zijn zitmaaiers.

Wanneer moet je de messen van een grasmaaier slijpen? 

Één keer per jaar is voldoende.

Conclusie

Ik hoop je een beetje wegwijs te hebben gemaakt in de wereld van het grasmaaien. Of je nu voor onze beste koop gaat, de Makita DLM432CT2, of de elektrische Wolf Garten A 340 E: je gazon ziet er na gebruik weer tip top uit!

Heb je zelf een van de bovenstaande grasmaaiers en heb je een tip, dan kun je hieronder een berichtje achterlaten. Ook vragen zijn welkom! 🔎 Bedankt voor het lezen! 

Was dit artikel behulpzaam?