In de zomer gaat er niets boven een lekker verkoelend ijsje, maar ook in de overige seizoenen maakt een bolletje ijs bijvoorbeeld die warme brownies extra lekker. Krijg je al trek? 🍨 Met een ijsmachine maak je je ijs helemaal zelf!

Of het nou een frisse sorbet of lekker romig ijs mag worden, een goede ijsmachine is cruciaal. Daar hoeft je geen machine expert voor te zijn, want hier vind je de 5 beste ijsmachines op een rijtje.

De 5 beste ijsmachines in een oogopslag

 1. Magimix Gelato Expert - De beste ijsmachine op de markt: snel, eenvoudig en zelfvriezend.
 2. Domo D09201I - Met zijn uitstekende prijs-kwaliteitverhouding is deze ijsmachine uitgeroepen tot de Beste Koop.
 3. Cuisuinart Ice Cream Duo - Maak twee verschillende soorten ijs met deze ijsmachine.
 4. Magimix Le Glacier- Met afmetingen van 20 x 20 cm is dit een compact apparaat wat je overal kwijt kunt.
 5. Princess IJsmachine - Weinig ruimte, maar je wilt veel ijs? Geen probleem met de Princess ijsmachine.

Verschillende soorten ijsmachines, verschillende soorten ijs

Het ene ijsje is de ander niet. Het verschilt dan ook per ijsmachine welke soorten ijs het apparaat kan maken.

Er zijn eindeloos veel smaken en varianten van ijs, maar die kun je bijna allemaal onderbrengen bij 3 soorten: de sorbet, roomijs en softijs

Neem als voorbeeld frozen yoghurt, oftewel yoghurtijs. Je kunt dit ijs als roomijs of als softijs maken. Hetzelfde geldt voor chocolade ijs, om nog een voorbeeld te noemen.

Per machine wordt er in de specificaties aangegeven welke van de 3 genoemde ijssoorten het apparaat kan maken. Softijs schijnt hier het moeilijkst van te zijn, aangezien dit de minst voorkomende soort ijs is die gemaakt kan worden.

Drie bolletjes ijs in ijsglas, met kers

Zelfvriezend of handmatig de ijsemmer invriezen?

Om ingrediënten om te toveren tot een heerlijk ijsje heb je een lage temperatuur nodig: de machine moet kunnen vriezen. Nu zijn ijsmachines daarvoor gemaakt, maar het verschilt per soort op welke manier dat gebeurt.

Zo heb je de zelfvriezende ijsmachine en ijsmachines met een los koelelement. De ijsmachine die zelf vriest heeft hier een ingebouwde compressor staan. Een zelfvriezende machine en een ijsmachine met compressor zijn dus hetzelfde.

Met de zelfvriezende ijsmachine heb je geen voorbereidingstijd nodig om het apparaat te kunnen gebruiken. Wel maakt de compressor de machine groter en zwaarder. 

De ijsmachine met het losse koelelement vergt wél enige voorbereiding. Je moet het koelelement of de ijsemmer 12-24 uur voordat je ijs gaat maken in de vriezer hebben gelegd. De ijsmachine is hierdoor lichter, maar het maakt spontaan een ijsje maken wel wat lastiger.

De beste ijsmachines op een rij

Dat kunnen ook 2 verschillende smaken (tegelijkertijd!) zijn, want deze ijsmachine is uitgerust met wel 2 ijsemmers. Om het allemaal nog makkelijker te maken is dit apparaat tevens uitgerust met een timer.

Voor het gebruiksgemak valt nog meer te zeggen, want de onderdelen van de Magimix Gelato zijn uitneembaar. Handig! De kunststof ijsemmer is daarentegen niet vaatwasmachinebestendig, dus je moet deze met de hand afwassen.

Voordelen:

 • Maakt de meeste soorten ijs
 • Dubbele ijsemmer

Nadelen:

 • Het is een zware machine
 • Hij mag wat kosten

Ook dit apparaat kan alle drie de basis soorten ijs maken: sorbetijs, roomijs en softijs. Met een inhoud van 2 liter maak je flinke porties ijs, maar wel slechts 1 smaak tegelijk. 

Deze ijsmachine heeft namelijk slechts 1 ijsemmer. Maak je de volle inhoud, dan duurt het 60 minuten voor je ijs klaar is.

Ga je aan de slag met het maken van ijs, dan is dit apparaat de moeilijkste niet. De machine is zelfvriezend, waardoor voorbereiding niet nodig is.

Hij is natuurlijk ontworpen om ijs te maken, maar de machine ondersteunt het gemak ook nog met een display en instelbare timer. Op het display houd je de temperatuur in de gaten en stel je de timer in.

Wat je ook in de gaten kunt houden is de voortgang van je ijs! Op deze Domo ijsmachine zit een transparant deksel waardoor je mee kunt kijken hoe het ijs gemaakt wordt. Dit is een kleine maar fijne toevoeging die niet alleen voor kinderen leuk is, maar ook voor de nieuwsgierige volwassenen onder ons. 😉

Deze ijsmachine is dus fijn in gebruik, maar compact is hij zeker niet. Met een gewicht van 13,7 kilogram is het aan te raden om het apparaat een vaste plek te geven. Ook zijn de uitneembare onderdelen niet vaatwasmachinebestendig, waardoor je de ijsemmer met de hand moet afwassen.

Voordelen:

 • Maakt veel soorten ijs
 • Heeft een erg ruime inhoud

Nadelen:

 • Deze ijsmachine is erg zwaar

Dankzij de 2 onafhankelijk werkende ijsemmers doet de Cuisinart Ice Cream Duo dat gewoon voor je. Je kiest hierbij uit sorbetijs of roomijs.

De 2 ijsemmers moeten zo’n 12 – 24 uur vooraf gekoeld worden in de vriezer, afhankelijk van hoe koud jouw vriezer is. Als dat klusje eenmaal geklaard is, is het ijs snel klaar. De Cuisinart is namelijk uitgerust met een krachtige motor die je ijs in 20 - 30 minuten klaar heeft staan. 

Dat is best snel voor een totale hoeveelheid van 2 liter ijs! Elke ijsemmer heeft dus een inhoud van 1 liter. Voor je overgaat tot aankoop is het dan ook handig om te controleren of die emmers daadwerkelijk bij jou in de vriezer passen.

In de keuken kun je het apparaat een mooi, vast plekje geven, maar verplaatsen of ergens anders bewaren is ook geen probleem. Deze ijsmachine weegt 5 kilo, wat de helft of zelfs minder dan de voorgangers in deze top 5 is. 

Een klein nadeel: je zult de ijsemmers met de hand af moeten wassen, want de kunststof ijsemmers zijn niet vaatwasmachinebestendig.

Voordelen:

 • Heeft 2 zelfstandige ijsemmers
 • IJs is in maximaal 30 minuten klaar

Nadelen:

 • Maakt geen softijs

Dat het apparaat zo compact is komt dan ook doordat er geen compressor aanwezig is: deze ijsmachine is niet zelfvriezend. Je moet dus de ijsemmer 12 – 24 uur van te voren in je eigen diepvries koelen.

Het vereist dus enige voorbereiding, maar eenmaal bezig is het apparaat vrij snel klaar. In 30 minuten heb je ijs! Dit kan roomijs of sorbetijs zijn. Softijs kan dit apparaat helaas niet maken.

Bedenk je last minute dat je toch nog een extra smaak of twist aan het ijs toe wilt voegen? Dan voeg je via de vulopening simpelweg wat extra ingrediënten toe, ook als de ijsmachine aan het werk is.

Ten slotte is het schoonmaken ook geen flinke klus, want de uitneembare onderdelen mogen gewoon in de vaatwasser.

Voordelen:

 • Makkelijk te verplaatsen door compacte formaat
 • Maakt snel ijs

Nadelen:

 • IJsemmer moet van te voren in de vriezer
 • Maakt geen softijs

Ook bij deze ijsmachine is het handige formaat te danken het gebrek van een compressor. Dit apparaat koelt zichzelf dus niet en je zal minstens 8 uur voor gebruik het koelelement in de vriezer moeten leggen. Ongeveer 12 uur wordt aangeraden.

Wanneer de Princess IJsmachine eenmaal aan de gang is, heb je in ongeveer 20 minuten al ijs! Ben je vergeten te timen wanneer het ijs maken is begonnen? Op het LCD scherm wordt precies aangegeven hoe lang het maken van het ijs nog duurt.

Tijdens het proces kun je ook nog extra ingrediënten toevoegen. Hier heeft de ijsmachine een navulklep voor. Als je tóch wat koekjesdeeg of vers fruit wilt toevoegen, is dit de manier.

Nadat je ijs klaar is, gaat het feest nog door, want schoonmaken is geen flinke klus. Je kunt de ijsemmer namelijk gewoon in de vaatwasser kwijt.

Voordelen:

 • Maakt het ijs erg snel klaar
 • Is bovendien erg budgetvriendelijk

Nadelen:

 • Kan geen softijs maken
 • Koelelement moet van te voren in de vriezer

Koopgids: Hoe kies ik de beste ijsmachine?

Met een ijsmachine kun je zelf heerlijke ijsjes maken. Als je in de wereld van ijsmachines duikt, zal het je verbazen hoe uiteenlopend de modellen, eigenschappen en prijzen zijn.

 Daarom is het goed om te weten wat alle functies en eigenschappen inhouden, hoe een ijsmachine werkt en natuurlijk wat het beste bij jou behoeftes past. 

De soorten ijs

IJs komt in verschillende soorten en smaken. De smaak hangt af van de ingrediënten en bepaal je helemaal zelf. De soort daarentegen wordt door de structuur van het ijs bepaald. Niet alle ijsmachines kunnen de 3 soorten ijs die we onderscheiden maken.

De 3 soorten ijs waar ijsmachines op ingesteld worden, zijn sorbetijs, roomijs en softijs. Softijs schijnt hier de moeilijkste variant van te zijn, want als ijsmachines slechts 2 soorten ijs kunnen maken, valt softijs altijd als eerste af. Dit lijkt dus ietwat op een specialiteit. 🍦

Enkele of dubbele ijsemmer?

De ijsemmer is de plek waar het allemaal gebeurt. De ingrediënten worden gemengd en de machine maakt er geweldig ijs van. Omdat in de ijsemmer alles gemengd wordt, kun je per ijsemmer dus maar 1 smaak en soort ijs tegelijk maken.

Voor de liefhebbers van variatie zijn er gelukkig ook ijsmachines met 2 ijsemmers. Zo kun je dus 2 soorten en/of smaken ijs tegelijk maken met dezelfde machine. 

ijs in een schaaltje

Zelfvriezende ijsmachine?

Onder de ijsmachines vind je 2 soorten: de zelfvriezende ijsmachine en de ijsmachine met een los koelelement. Welk koelsysteem de ijsmachine heeft zijn uitwerking op de rest van de eigenschappen.

De zelfvriezende ijsmachine heeft een ingebouwde compressor waardoor de machine zelf kan vriezen. Zie je “zelfvriezend” of “met compressor” bij de eigenschappen staan, dan komt dit op hetzelfde neer.

Een nadeel van de compressor is wel dat die wat extra gewicht heeft wat de ijsmachine groter en zwaarder maakt. Het is aan jou om te besluiten of dit de moeite die het je scheelt waard is.

De ijsmachine met een los koelelement is dan wel doorgaans lichter, maar zonder compressor kan het apparaat niet zelf koelen. Je moet dus het koelelement of de ijsemmer van te voren in de diepvries leggen. Meestal moet dit tussen de 8 en 24 uur voordat je je ijs maakt.

Inhoud en formaat

De inhoud van een ijsmachine ligt meestal tussen de 1,5 en 2 liter. Daar zit dus niet zo veel verschil in, maar toch kan het formaat en gewicht van ijsmachines ontzettend verschillen.

Zoals onder het vorige kopje benoemd heeft de aanwezigheid van een compressor een flinke invloed op het gewicht, maar dat is niet de enige factor.

Twee ijsemmers hebben bijvoorbeeld ook meer ruimte nodig dan één. Nu zal een lege ijsemmer niet ontzettend zwaar zijn, maar de ijsmachine is er wel groter voor gebouwd.

De prijs

Van een paar tientjes tot een halve rug: ijsmachines vind je echt in de meest uiteenlopende prijsklassen. 💸

De zelfvriezende eigenschap speelt hier eigenlijk de grootste rol. Om zelf te kunnen vriezen heeft een ijsmachine een ingebouwde compressor nodig – en dat stukje technologie kost geld.

Het aantal soorten ijs en ijsemmers speelt ook een rol bij de prijs, maar die verschillen blijven nog binnen de perken. Spontaan ijs kunnen maken is dus eigenlijk het duurst.

Hoe werkt een ijsmachine? 

De ingrediënten die je in de machine stopt hoeven ten eerste nooit bevroren te zijn; de ijsmachine doet het vrieswerk voor je. Als je een zelfvriezende ijsmachine hebt, kun je meteen aan de slag.

Heeft jouw ijsmachine geen compressor waarmee deze zelf de ingrediënten koelt? Stop het koelelement van je ijsmachine dan minstens 8 uur van tevoren in de vriezer om deze voldoende koud te laten worden. Als dat eenmaal gebeurt is, stop je in je ijsmachine de ingrediënten voor het ijs dat je wilt maken.

De basisingrediënten verschillen uiteraard per soort ijs. Selecteer vervolgens de juiste stand voor de ijssoort en zet de machine aan. Deze gaat vervolgens het ijs voor je maken; dat doet hij door de ingrediënten al draaiend langs de ijskoude wand van het koelelement te drukken. Wacht ten slotte 30 à 60 minuten of tot de ijsmachine aangeeft klaar te zijn.

Hoe lang moet het ijs draaien in een ijsmachine?

Hoe lang de ijsmachine erover doet om het ijs te draaien verschilt per apparaat. In de meeste gevallen zal dit tussen de 20 en 60 minuten duren. 30 minuten is ongeveer het gemiddelde.. 

Wat is het verschil tussen een ijsmachine voor thuis en een professionele ijsmachine? 

IJsmachines voor thuis zijn niet altijd zelfvriezend, maar professionele ijsmachines hebben wél altijd een ingebouwde compressor. Omdat professionele ijsmachines veel gebruikt worden in de horeca, maken deze apparaten grotere hoeveelheden ijs. De inhoud is dus doorgaans een stuk ruimer. 

Conclusie

Wil je lekker, snel ijs in zo veel mogelijk smaken, dan is het wel duidelijk: de Magimix Gelato Expert is de beste ijsmachine voor jou! 

Houd je het prijskaartje liever wat milder, dan is de Domo D09201I een waardige opvolger die een mooie, tweede plaats heeft gekregen in deze top vijf. Heb je al zin gekregen in een ijsje? 🍦 Laat het me hieronder weten!

Was dit artikel behulpzaam?