Bij een onvolledige verbranding ontstaat er koolmonoxide. Je denkt dan misschien misschien aan verouderde cv-ketels, keukens en gashaarden, maar door de jaren heen en ook tegenwoordig zijn er nog steeds evenveel CO-vergiftigingen. De beste koolmonixidemelder slaat op tijd alarm!
Inhoudsopgave
- De 5 beste koolmonoxidemelder in een oogopslag
- De veiligheid van koolmonoxidemelders
- De criteria van een veilige melder
- Hoe lang gaat een koolmonoxidemelder mee?
Wil je met een gerust hart in huis zitten, maar weet je niet zo goed hoe je een goede melder kiest? Lees dan deze top 5 van beste koolmonoxidemelders.
De 5 beste koolmonoxidemelder in een oogopslag
- Google Nest Protect V2 - Niet zomaar een koolmonoxidemelder, maar een slimme koolmonoxidemelder.
- Elro FV4310 Combimelder - Deze combimelder slaat twee vliegen in één klap: hij detecteert koolmonoxide, maar ook rook!
- Fibaro CO Sensor - Als je in kamer bent hoor je het duidelijke geluidssignaal, en als je verder weg bent houdt de app je op de hoogte van waarschuwingen.
- KlikAanKlikUit Koolmonoxidemelder ZCO-900 - Koppel deze melder eenvoudig aan je telefoon en blijf zo op de hoogte van waarschuwingen.
- Alecto COA-26 - Aan de Alecto COA-26 heb je een betrouwbare koolmonoxidemelder voor een scherpe prijs!
De veiligheid van koolmonoxidemelders
Extra veiligheid is precies de reden waarom je een koolmonoxidemelder aanschaft. Het is daarvoor cruciaal dat het apparaat goed zijn werk doet. Zit er verschil in de veiligheid tussen koolmonoxidemelders?
De criteria van een veilige melder
Elk model heeft weer andere eigenschappen, maar er zijn een aantal criteria van een veilige koolmonoxidemelder waar elk exemplaar aan moet voldoen om veilig te zijn.
De melder moet ten eerste binnen een paar minuten alarm slaan wanneer het een te hoge CO-concentratie constateert. Dat is logisch, maar er zijn nog meer punten die ook bijdragen aan de veiligheid.
Zo moet een melder bestand zijn tegen een overdosis koolmonoxide, en daarna nog even goed functioneren. Ook moet een melder niet te snel bij lage concentraties afgaan: te vaak loos alarm leidt er al snel toe dat je het alarm minder serieus neemt.
De batterij speelt ook een rol: wanneer deze leeg dreigt te raken, moet de melder daar een signaal voor afgeven. Als je koolmonoxidemelder zonder dat je het doorhebt uitvalt, ben je onbeschermd, en dat is niet waar je de melder voor koopt.
Hoe lang gaat een koolmonoxidemelder mee?
Gemiddeld genomen gaat een koolmonoxidemelder tussen de 5 en 10 jaar mee. Dat verschilt uiteraard weer per model en hangt af van een aantal zaken.
Je hebt altijd 2 jaar garantie op je koolmonoxidemelder, wat standaard is bij de meeste huishoudelijke apparaten. Je mag er echter wel vanuit gaan dat een melder langer meegaat.
De stroomtoevoer neemt ook een kijkje bij de levensduur. Sommige koolmonoxidemelders zijn namelijk uitgerust met een batterij die niet verwisselbaar is. Is de batterij leeg? Dan moet er een nieuwe melder komen.
Dit soort batterij is meestal wel gemaakt om ongeveer 10 jaar mee te gaan, wat een prima levensduur is, maar je weet aan de andere kant wel zeker dat het apparaatje na die tijd op is.
Koolmonoxidemelders op netstroom of vervangbare batterijen kennen dit probleem niet. De levensduur hangt dan compleet af van de kwaliteit van de melder.
De beste koolmonoxidemelders op een rij
De Nest app voor Android en iOS houdt je via je mobiel op de hoogte van meldingen en je kunt dit apparaat ook nog eens koppelen aan Google Assistent.
Na het koppelen werkt de melder samen met andere slimme apparaten in huis. Is er iets aan de hand? Met deze koolmonoxidemelder weet je zeker dat je daarvan op de hoogte bent.
De melder gebruikt namelijk 3 verschillende soorten alarmering: een geluidssignaal, een lichtsignaal en een melding in de app! Op het apparaatje zit een gekleurde LED ring die bij dreigend gevaar van kleur verandert.
Omdat deze melder op batterijen werkt kun je hem tevens plaatsen waar je maar wilt. Voor de liefhebber is er ook een variant op netstroom verkrijgbaar. Je moet van het model met batterijen wel tijdig de batterijen verwisselen, maar de Google Nest herinnert je daar op tijd met een signaal aan.
Je krijgt niet alleen een melding bij een hoge CO-concentratie of een lege batterij: dit apparaat functioneert ook als rookmelder en slaat alarm wanneer er brand of te veel rook in huis is.
Lijkt het je daarom handig om meerdere exemplaren op te hangen? Er zijn ook sets met 2 tot 5 stuks verkrijgbaar. Wanneer er alarm wordt geslagen, geeft het systeem precies aan op welke plek in huis en bij welke melder de situatie speelt.
Het enige nadeel aan deze melder lijkt dan ook het prijskaartje: die is hoger dan gemiddeld voor een melder. Je krijgt daar wel een fijne én slimme koolmonoxidemelder voor terug. Beter zul je niet snel vinden, vooral als je fan bent van smart technologie!
Voordelen:
- Deze melder waarschuwt door middel van geluid, kleur én in de app
- Dit apparaat detecteert koolmonoxide en rook
Nadelen:
- Vergeleken met de andere melders heeft dit model een hoge prijs
De naam “Combimelder” verklapt het al enigszins, want deze melder functioneer ook als rookdetector. Voor zowel brand- als CO-gevaar zit je dus veilig.
Het geluidssignaal van 85 decibel is luid te horen, maar dat is wel het enige soort signaal dat deze melder afgeeft.
Dit is namelijk een melder zonder smart extra’s. Ik beschouw dat zelf niet als een nadeel, maar als je graag de modernste snufjes gebruikt is het goed om te weten dat deze melder die eigenschappen niet bezit.
Wat deze melder wel bezit is een ingebouwde batterij, met bijbehorende voor- en nadelen. Je kunt het apparaatje bijvoorbeeld zonder problemen ophangen waar je maar wilt. Je hoeft ook niet in de gaten te houden wanneer je een batterij zou moeten vervangen, want het ingebouwde exemplaar gaat 10 jaar mee. ⏳
Daar staat wel tegenover dat de melder na die 10 jaar niet meer bruikbaar is, omdat er geen nieuwe batterij in kan. Na die tijd zal er een nieuwe koolmonoxidemelder moeten komen. Wanneer het precies zo ver is, gaat het indicatielampje branden.
Voordelen:
- Een draadloos model dat je overal kunt plaatsen
- Deze melder heeft een levensduur van wel 10 jaar
Nadelen:
- De batterij is niet vervangbaar en na 10 jaar is de melder rijp voor de prullenbak
Daarnaast gaat het gebruikelijke geluidssignaal af en verandert het lichtsignaal van kleur. Een waarschuwing valt dus niet te missen! De app is trouwens goed voor meer dan alleen het waarschuwen.
Je vindt er ook actuele informatie over jouw uitstoot in huis. Dat is wat mij betreft geen broodnodige eigenschap, maar als je hierin geïnteresseerd bent, is het een leuke extra.
Wat wel erg belangrijk is, is de stroomvoorziening. Die bestaat uit een verwisselbare batterij. Is die bijna leeg? Ook dan ontvang je weer tijdig een melding.
In gebruik is het dus een vriendelijke melder, maar tijdens het monteren loop je tegen een klein nadeel aan: de gaatjes om de melder op te hangen zijn niet voorgeboord. Zorg dus dat je een boor hebt of kunt lenen voor je aan de slag gaat.
Wanneer dat eenmaal gelukt is, heb je een fijne koolmonoxidemelder waar je een jaar of 2 à 3 mee vooruit kunt!
Voordelen:
- Waarschuwt door middel van geluid én app meldingen
- Informatie over CO-waardes lees je terug in de app
Nadelen:
- De gaatjes voor bevestiging moet je er zelf nog in boren
Ook dit is een melder met slimme eigenschappen. Koppelen aan het basissysteem is zo gebeurd, en als je reviews van gebruikers leest zie je ook terug dat men hier erg tevreden over is.
Vervolgens ontvang je bij dreigend gevaar een waarschuwing op je telefoon en gaat het geluidsalarm af; een prima en vooral duidelijke combinatie.
Nog een makkelijke, duidelijke eigenschap is de testknop op deze koolmonoxidemelder. Met letterlijk een druk op de knop test je namelijk of alles nog naar toebehoren werkt. Zo eenvoudig kan het dus zijn.
Of er ook nadelen zijn? Deze melder werkt op een verwisselbare batterij en is niet aansluitbaar op netstroom. De batterij gaat ongeveer 3 jaar mee, dus houd het van tijd tot tijd in de gaten. Met wat hulp van het “batterij bijna leeg” signaal moet dat geen probleem zijn.
Voordelen:
- Koppel het basisstation makkelijk aan je telefoon voor in app meldingen en informatie
- Heeft een handige knop om de werking te testen
Nadelen:
- Deze melder kun je niet aansluiten op netstroom
Om te waarschuwen voor een te hoge CO-waarde gaat het geluidssignaal van 85 decibel luid en duidelijk af.
Dit is geen melder met slimme technologische foefjes, maar voor deze prijs zou ik dat ook niet verwachten. Belangrijkst is dat de melder zijn werk goed doet en niet al te moeilijk is in gebruik. Daar voldoet dit apparaat zeker aan!
Deze melder is namelijk eenvoudig te installeren én af te lezen. Je ontvangt niet alleen waarschuwingen, maar kunt ook de huidige CO-waardes op het schermpje aflezen. Zo kun je wellicht al een stijging constateren voordat de waardes gevaarlijk hoog worden.
Op het schermpje kun je ook aflezen wanneer de verwisselbare batterij bijna leeg is, maar je krijgt hier geen specifieke melding van. Dat is dus een punt om in de gaten te houden. Met een nieuwe batterij gaat de melder vervolgens weer een aardige tijd mee. Denk hierbij aan zo’n 2 – 3 jaar.
Voordelen:
- Werkt op batterijen en is dus overal te plaatsen
- Waarschuwt niet alleen, maar weergeeft ook actuele waardes
Nadelen:
- Je moet zelf in de gaten houden wanneer de batterijen aan vervanging toe zijn
Koopgids: Hoe kies ik de beste koolmonoxidemelder?
Elke koolmonoxidemelder waarschuwt je bij te hoge waardes en dreigend gevaar, maar het gebruik en de functies verschillen per model. Bedenk wat je fijner vindt werken en kies de beste koolmonoxidemelder op basis van jouw wensen.
Stroomvoorziening
De meeste koolmonoxidemelders werken op batterijen of een accu, maar er zijn ook melders die je gewoon op netstroom aansluit. Bij netstroom hoef je niet te denken aan vervanging van batterijen, wat handig is, maar het heeft ook een nadeel: je moet de melder hiervoor in de buurt van een stopcontact plaatsen.
Een melder op batterijen kun je daarentegen plaatsen waar je maar wilt, maar houd wel de batterij in de gaten. Ook zijn niet alle batterijen hetzelfde: vaak zijn ze gewoon vervangbaar, maar soms is dat niet geval. Als de batterij dan leeg is, kun je de melder weggooien. 🗑
Hoeveel melders?
Hoeveel ruimtes in jouw huis hebben een risico op te hoge koolmonoxide waardes? Als je meerdere melders nodig hebt, komt een model in voordeelset met meerdere melders goed uit.
Vaak zijn deze melders zodanig gemaakt en ingesteld dat je ze aan elkaar kunt koppelen. Losse melders functioneren natuurlijk ook, maar werken niet samen.
Soort alarmsignaal
Elke rook- of koolmonoxidemelder slaat alarm door middel van een geluidssignaal, maar sommige melders laten je op meerdere manieren weten dat er gevaar is.
Het zijn meestal smart melders die zijn uitgerust met extra soorten alarmsignalen, zoals een lichtsignaal of een melding in de app waaraan de melder gekoppeld is.
Smart extra's
De bovengenoemde app melding is dus een extra smart eigenschap, maar er zijn er nog meer. De slimme melder koppel je aan een bijbehorende applicatie, waarin je niet alleen meldingen krijgt, maar ook waardes afleest, instellingen bekijkt en meer.
Sommige smart koolmonoxidemelders zijn zelfs koppelbaar aan andere smart apparaten en overkoepelende smart functies zoals de Google Assistent.
Veelgestelde vragen over koolmonoxidemelders
De beste plek voor een koolmonoxidemelder is bij de risicoplekken in huis, zoals in de buurt van de cv-ketel, in de keuken of bij een open haard.
Een koolmonoxidemelder hang je hoger dan de deuren en ramen, maar minstens 15 centimeter onder het plafond. Hang het apparaat ongeveer binnen 1 tot 3 meter afstand van het risicogebied.
Hoe lang een koolmonoxidemelder meegaat hangt af van de stroomvoorziening en de kwaliteit. Gemiddeld gaat een koolmonoxidemelder 5 à 10 jaar mee.
Koolmonoxide is een gas dat in hoge concentraties gevaarlijk is en zelfs dodelijk kan zijn. Daarnaast is koolmonoxide geur- en kleurloos; je kunt het dus niet zelf waarnemen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld rook. Een koolmonoxidemelder waarschuwt je dus wanneer de CO-waarde te hoog is.
Conclusie
Onze nummer een is een koolmonoxidemelder die alles doet wat je verwacht en nog meer: de Google Nest Protect V2! Deze melder houdt je veilig en is uiterst smart.
Zoek je de beste koolmonoxidemelder, maar zijn die smart extra’s voor jou niet nodig? De Elro FV 4310 op de tweede plek is ook een absolute top melder.