Hoe hard je ook je best doet om je huis schoon te houden, ieder huis heeft stof. Als je allergisch bent kun je hier last van hebben. Het zuiveren van de lucht met een luchtreiniger helpt je hierbij een eind op weg. Ik heb voor je uitgezocht wat de beste luchtreiniger is voor wie en hier een top 5 van gemaakt!

De 5 beste luchtreinigers in een oogopslag

 1. AEG AX91-604DG - De allerbeste op de markt. Je bedient deze luchtreiniger via de bijbehorende app.
 2. Winix Zero - Deze luchtreiniger heeft de ideale prijs-kwaliteitsverhouding.
 3. Philips AC3829/10 - Vriendelijk in prijs, makkelijk in de bediening en ideaal voor mensen met een allergie.
 4. Dyson Pure Hot-Cool wit/zilver - Behalve de lucht reinigen, kan deze luchtreiniger ook de lucht verwarmen.
 5. Winix Zero N -Voor als je op zoek bent naar een luchtreiniger met een beperkt budget.

Wat is een luchtreiniger?

Een luchtreiniger is een apparaat, je raadt het al, wat de lucht reinigt. Hij wordt ook wel een luchtzuiveraar genoemd. Er bevinden zich allerlei stofjes in de lucht die ons kunnen irriteren. Denk hierbij aan stof, huisstofmijt en huidschilfers.

Dat niet alleen, er zijn ook schadelijkere stoffen zoals koolmonoxide en stikstofmonoxide in de lucht in ons huis te vinden, en deze komen niet alleen van sigarettenrook. Ook bij het koken komen deze stofjes vrij waardoor we er last van kunnen krijgen.

Wil je meer weten over hoe effectief een luchtreiniger is? Lees dat ons artikel: "heb je minder stof met een luchtreiniger?".

Een luchtreiniger haalt deze stofjes uit de lucht waardoor de lucht schoner wordt, en frisser. Voor mensen die last hebben van allergieën en astma is het hebben van een luchtreiniger nog belangrijker: hetvermindert de symptomen waardoor je je binnenshuis beter voelt. 

De beste luchtreinigers op een rij

Vóór je de tabel leest: Wat is C.A.D.R.?

De Clean Air Delivery Rate vertelt je hoeveel kubieke meter lucht de luchtreiniger per uur zuivert. Hoe hoger deze waarde is, hoe sneller de kamer wordt gezuiverd.

Bovendien heeft deze luchtreiniger ook een koolstoffilter waarmee hij nare luchtjes zuivert. Dit komt vooral van pas tijdens het koken.

Doordat hij een Clean Air Delivery Rate van 529 m³/h heeft, zuivert hij de ruimte waarin hij staat bovendien bijzonder snel.

Hij reinigt maximaal 118 m²; bij astma daalt dit naar 47 m²: dit is nog steeds een ruim oppervlak waardoor hij nog steeds ideaal is voor gebruik in de huiskamer (mits deze niet te groot is)!

Gebruikservaring

Ik merk meteen dat het apparaat niet zwaar is: hij weegt nog net geen 9 kilo, wat ervoor zorgt dat je hem makkelijk verplaatst. Dit is handig tijdens het stofzuigen, of als je hem ergens anders wilt zetten. Bovendien heeft hij ook een handige hendel waar je hem mee optilt.

Ik download de app via de App Store (je vindt hem ook in de Google Play Store) en ga meteen aan de slag. Ik zet hem meteen aan en ga mijn eten bereiden. 

Normaal gesproken ruik je mijn kookkunsten in de huiskamer. Deze keer, met de luchtreiniger aan, ruik je werkelijk helemaal niets. Het koolstoffilter werkt uitstekend. Ik zie in de app tevens dat de luchtkwaliteit goed is en omdat ik nieuwsgierig ben zet ik het apparaat in de keuken om te zien of de app aan geeft of de luchtkwaliteit verandert.

En jawel: ik zie dat de luchtkwaliteit inderdaad verandert. De sensoren van het apparaat werken dus prima, en zo ook de app! 👌

Deze luchtreiniger heeft ook een speciale nachtomdus waardoor je hem ‘s nachts zorgeloos aan laat staan. Deze functie moet natuurlijk ook uitgetest worden. Ik heb me laten vertellen dat elke luchtreiniger een zoemend geluid maakt, maar dit zou niet storend moeten zijn.

Dit apparaat heeft een geluidsniveau van 62 dB wat niet muisstil is, maar het zou niet storend moet zijn. Ik moet eerlijk bekennen dat ik zoemende geluiden best op prijs kan stellen: het helpt me in slaap vallen, en ik ben vast niet de enige.

Hij maakt inderdaad een zacht zoemend geluid, maar het stoort me niet. Mijn kamer blijft fris en ik slaap heerlijk.

Voordelen:

 • Via de app zie je de luchtkwaliteit in je huis, zelfs als je niet thuis bent
 • Hij reinigt ruimtes tot maar liefst 118 m²

Nadelen:

 • Er hangt een stevig prijskaartje aan

Met 65 dB is dit verder niet de stilste luchtreiniger, maar hij heeft een speciale nachtstand: zodra het gaat schemeren, maakt het apparaat minder geluid. Daarnaast lees je de kwaliteit van de lucht af op het display: blauw is goed, maar zodra het lampje geel of rood wordt, gaat de luchtkwaliteit achteruit.

Gebruikservaring

Je vindt de bediening aan de bovenkant van het apparaat. Je stelt hier in hoe hard je het apparaat laat werken, maar je stelt ook de timer in en je leest hier wanneer het filter vervangen moet worden. Dit zou eens paar jaar moeten zijn. 

Ik vond het apparaat eenvoudig te bedienen: het wijst zichzelf uit. Met afmetingen van (B) 45,5 cm x (D) 28 cm x (H) 69,2 cm is het een vrij groot apparaat, maar met een gewicht van 8,2 kilo is hij tóch makkelijk te verplaatsen. Zo heb ik hem gemakkelijk in de keuken en de huiskamer gebruikt.

Het eerste wat ik merk is de koude stroom lucht die uit het apparaat komt. Dit is ideaal in de warmere zomermaanden, maar misschien iets minder handig in de winter. Het lampje op de machine kleurt al snel blauw, wat betekent dat de lucht van goede kwaliteit is. 

Ik verplaats het apparaat naar mijn keuken en zie dat het lampje oranje wordt. Dit verbaast me niet, want ik heb net een ei gebakken waardoor er verschillende stofjes in de lucht hangen. In no-time wordt het lampje weer blauw en de lucht voelt een stuk frisser aan. 

Voordelen:

 • Hij is makkelijk te verplaatsen met een gewicht van 8,2 kilo
 • Deze luchtreiniger is vriendelijk geprijsd

Nadelen:

 • De luchtstroom is erg koud wat als vervelend kan worden ervaren

Hij werkt met verschillende filters die maar liefst 99,97% van de stofdeeltjes en allergenen filteren. Hierdoor is deze luchtreiniger uiterst geschikt voor mensen met allergieën. Met een CADR van 310 m³/h is het een krachtige machine die snel de lucht zuivert.

Door de gekleurde ring op het apparaat zie je wat de luchtkwaliteit is. Zodra de kwaliteit omlaag gaat, gaat de luchtreiniger meteen aan het werk om deze te optimaliseren.

Gebruikservaring

Deze luchtreiniger bedien je met de app waar je ook de ventilatiesnelheid wijzigt en de resterende levensduur van het filter ziet. De app download je in de Play Store of in de App Store

Dit apparaat heeft vier standen: normaal, automatisch, allergeen en slaapmodus. De laatste is natuurlijk ideaal voor als je de luchtreiniger in je slaapkamer zet en deze ‘s nachts door laat lopen.

Ik wilde de nachtmodus zelf uitproberen en hoewel hij een beetje geluid maakt, vond ik dit wederom niet storend. Ik viel snel in slaap en werd wakker in een heerlijk, frisse slaapkamer. Het voelde haast alsof het raam de hele nacht wagenwijd heeft opengestaan en frisse lucht heeft aangevoerd. De dag erna heb ik de luchtreiniger in mijn huiskamer gezet.

Luchtreiniger in de keuken

Zodra de luchtreiniger in mijn huiskamer stond, veranderde de kleur van de ring waardoor de motor in turbostand ging werken. Hierdoor was de luchtkwaliteit snel weer goede kwaliteit. Tijdens dit proces maakte hij wel wat meer lawaai, maar ik heb hem maar één keer echt gehoord. 

Zoals hierboven al kort is genoemd, werkt deze luchtreiniger ook als luchtbevochtiger, waardoor de luchtvochtigheidsgraad in je huis altijd optimaal is. Zodra deze is bereikt, stopt het apparaat met het bevochtigen. Je stelt de luchtvochtigheidsgraad in tussen 40% en 60%.

Resultaat

Dit is een erg effectieve luchtreiniger die maar liefst 99,97% van de stofdeeltjes en allergenen uit je lucht filtert. Hierdoor is hij uitermate geschikt voor mensen die hooikoorts of astma hebben. Helaas is het geen goedkoop apparaat, maar je krijgt wel waar je voor je geld. 

Ben je op zoek naar een effectieve luchtreiniger die de symptomen van je allergieën of astma met succes verminderd? Dan is dit de ideale luchtreiniger.

Voordelen:

 • Deze luchtreiniger gebruik je ook als luchtbevochtiger
 • Door zijn effectieve filters is deze luchtreiniger geschikt voor mensen die lijden aan astma en allergieen

Nadelen:

 • Er hangt een stevig prijskaartje aan deze luchtreiniger

Het is overigens niet de meest stille luchtreiniger op de markt: met een geluidsniveau van 62 dB vinden sommige mensen dat hij vooral gedurende de nacht te luidruchtig is. Dit is iets waar je rekening mee moet houden als je deze luchtreiniger in je slaapkamer plaatst.

Verder is dit niet de meest voordelige luchtreiniger. Er hangt een zwaar prijskaartje aan, maar je krijgt er wel de kwaliteit van Dyson voor terug.

Hou er ook rekening mee dat het niet het snelste apparaat is. Hij heeft een CADR van 130 m³/h.

Gebruikservaring

Deze luchtreiniger heeft een bijzondere vormgeving. Smaken verschillen en ik moet bekennen dat ik hem niet mooi vind, maar dit heeft natuurlijk weinig te maken met hoe effectief deze machine is. Het feit dat hij rond draait, zorgt er voor de luchtstroom goed wordt verdeeld. Dit is bij een vierkant apparaat lastiger. De vormgeving heeft dus zo zijn voordelen.

De bediening is simpel. Ik heb de Dyson Link app gedownload en de app wijst zichzelf uit. De app is zowel verkrijgbaar in de App Store als in de Google Play Store.

Hij werkt verder goed, maar hij maakt, zoals sommige andere reviews ook aangeven, best veel geluid. Persoonlijk heb ik er weinig last van gehad, maar ik kan me goed voorstellen dat het voor anderen wel storend kan zijn. 

Dyson luchtreiniger op kast in woonkamer

Voordelen:

 • Deze luchtreiniger kan ook verwarmen
 • Doordat deze luchtreiniger oscilleert, heeft hij een groot bereik

Nadelen:

 • Deze luchtreiniger is aan de luidruchtige kant
 • Er hangt een stevig prijskaartje aan deze luchtreiniger

Dit apparaat reinigt een oppervlak van maximaal 51 m², maar in geval van astma is dit 20 m². Hij heeft een sensor waarmee hij de luchtkwaliteit leest en met de automatische instelling past hij hier zijn zuiverings-intensiteit aan.

Ik lees vooral veel over zijn geluidsniveau: veel mensen zijn erg tevreden over het gebruik in de slaapkamer, juist omdat deze erg stil is.

Hij heeft twee voorfilters waaruit je kiest: een grijze en een bruine die zich aan de buitenkant van het apparaat bevinden. Hiermee stem je de kleur af op je interieur.

Gebruikservaring

Geen app om te installeren en maar vier programma’s: dit is eenvoud op zijn best. Wel maakt het apparaat gebruik van een HEPA-filter waardoor je de symptomen van je allergieën zullen verminderen.

Ik neem het apparaat meteen mee naar de slaapkamer en zet hem aan. Ik zie meteen dat er geen instelling is om te ventileren: je gebruikt hem dus niet als ventilator, maar alleen als luchtreiniger. Als je nieuwsgierige kinderen in huis hebt, is het ook opletten geblazen, want er zit geen kinderbeveiliging op dit apparaat!

Vooral dat laatste vind ik jammer, want veiligheid gaat voor alles. Dit terzijde werkt hij goed en mijn slaapkamer voelde al snel fris. Het is lastig te omschrijven hoe schone lucht aanvoelt en ruikt, maar “fris” is dan toch de beste beschrijving. 

Slaapkamer met bed en luchtreiniger op tafeltje

Deze luchtreiniger is zoals gezegd erg stil en stoorde me niet tijdens de nacht. Door de nachtmodus te gebruiken maakte hij daarnaast nóg minder lawaai als in de normale stand. 

Hij heeft maar een kleine reinigingscapaciteit, maar door de verschillende filters doet hij wel goed zijn werk. Zodra de filters vervangen moeten worden, gaat er een lampje branden.

Voordelen:

 • Dit is een eenvoudig, maar effectief apparaat
 • Hij is vriendelijk geprijsd

Nadelen:

 • Deze luchtreiniger heeft geen kinderbeveiliging
 • Je ventileert niet met deze luchtreiniger

Koopgids: Hoe maak ik de beste koop?

Alle luchtreinigers reinigen de lucht, maar sommige luchtreinigers bevochtigen ook de lucht en kunnen deze zelfs verwarmen. Of je deze functies nodig hebt, hangt af van waarvoor je een luchtreiniger wilt gebruiken en welke functie het meest belangrijk voor je is. 

Iedereen heeft andere behoeften. Hieronder beschrijf ik waar je op moet letten bij aankoop van een luchtreiniger.

Waar gebruik je de luchtreiniger voor?

Heb je last van allergieën, hooikoorts of astma? Let er dan op welke filters de luchtreiniger gebruikt. Een HEPA-filter is belangrijk bij het filteren van stofdeeltjes en micro-organismen: deze haalt minimaal 85% van de stofdeeltjes uit de lucht. Hoe hoger het nummer achter de afkorting, hoe meer schadelijke stoffen het HEPA-filter uit de lucht haalt.

Kijk bovendien goed naar het maximale oppervlak dat de luchtreiniger aan kan. Dit oppervlak is een stuk kleiner wanneer je aan astma of allergieën lijdt. Een luchtreiniger filtert ook bacteriën en virussen uit de lucht, maar hoe goed het apparaat hierin is, hangt van het merk en het model van de luchtreiniger.

Oppervlakte van de ruimte

Zoals hierboven al kort genoemd, is het belangrijk dat je kijkt naar de capaciteit van de luchtreiniger. Als je een luchtreiniger een kleinere capaciteit heeft dan de grootte van je woonkamer, is hij in principe bijna nutteloos. Hij zal de lucht wel een beetje zuiveren, maar niet op een effectieve manier zoals bedoeld.

Er zijn luchtreinigers met een ruime capaciteit voor gebruik in grotere ruimtes, zoals bijvoorbeeld in de woonkamer, maar ook voor kleinere ruimtes, zoals de slaapkamer of de keuken. Door aandoeningen zoals astma kun je het snel benauwd krijgen: de beste luchtreiniger in je slaapkamer is dan gewenst.

Luchtvochtiger, vooraanzicht

Reinigingsmethode

De beste luchtreiniger maakt gebruik van verschillende technieken. Er zijn luchtreinigers die ioniseren, wat inhoudt dat de stofdeeltjes worden verzwaard waardoor ze op de grond vallen en hierdoor eenvoudig kunnen worden opgezogen met de stofzuiger. Heeft de luchtreiniger een ionisator, dat lees je dit in de beschrijving terug.

Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van vaak honderden filters. Een koolstoffilter zorgt ervoor dat nare geurtjes verminderen, terwijl een HEPA-filter minimaal 85% van alle stofdeeltjes filtert. Een HEPA-filter is belangrijk als je luchtreiniger gebruikt voor het verminderen van symptomen van allergieën en astma. 

Let bij een HEPA-filter wel op het nummer: een HEPA-13 filter filtert effectiever dan een HEPA-9 filter. In dit onderzoek lees je hoe effectief HEPA-filters zijn in de beste luchtreinigers. Zoals je al eerder hebt gelezen is een HEPA-filter vooral handig wanneer iemand in je huis een allergie heeft.

Een voorfilter filtert de grotere stofdeeltjes: deze beschermt als het ware de andere filters en is wasbaar.

Wanneer het filter vervangen?

Hoe vaak je een filter moet vervangen, hangt af van het type filter in de luchtreiniger. Gemiddeld vervang je het filter jaarlijks. Een HEPA-filter vervang je ook jaarlijks, maar wanneer je veel rookt of de lucht om een andere reden erg vuil is, vervang je het filter vaker.

De meeste luchtreinigers geven je een melding wanneer het filter vervangen moet worden. Een HEPA-filter kleurt daarnaast geel of bruin wanneer het aan vervanging toe is.

Het filter vervangen is bij de meeste luchtreinigers eenvoudig: je klinkt er simpelweg een nieuw filter in.

Hoeveel kost een nieuw filter?

Ook hier kan ik geen goed antwoord op geven. De prijzen van filters zijn afhankelijk van het merk en het model luchtreiniger. HEPA-filters zijn vaak duurder dan de standaard filters. Het is een goed idee om naar de prijs van de bijbehorende filters te kijken voordat je op een aankoop over gaat.

Geluidsniveau

De beste luchtreinigers maken een zacht, zoemend geluid. Als je de luchtreiniger voor je slaapkamer gebruikt, is het een goed idee om op het geluidsniveau te letten.

Hoewel ze niet veel lawaai maken, vinden sommige mensen het toch storend als er “gezoem” op de achtergrond te horen is. Hier geldt overigens dat hoe harder de luchtreiniger werkt, hoe meer lawaai hij maakt.

Beschikbare budget

De prijzen van luchtreinigers variëren van zo’n €200 voor de basis modellen tot €2000 voor de modellen met hepa filter voor professioneel gebruik. Het aanbod tussen deze twee prijzen is groot, waardoor er voor elk budget wel een beschikbare luchtreiniger te vinden is. 

Veelgestelde vragen over luchtreinigers

Wanneer moet je een luchtreiniger aanzetten? 

De luchtreiniger is het meest effectief als deze 24 uur per dag aan staat. Wil je dit niet doen, dan zet je de luchtfilter idealiter in ieder geval aan wanneer je thuis bent.

Wat is een HEPA-filter?

HEPA-filters zijn filters die pollen, allergenen en fijne stofdeeltjes tegenhouden. Let hierbij wel op het nummer achter het filter. H13- en H14- filters zijn bijvoorbeeld effectiever dan een H9-filter.

Werkt een luchtreiniger tegen hooikoorts en allergie?

Ja, een luchtreiniger met een HEPA-filter en ionisatie is zelfs bijzonder effectief in het filteren van pollen en stuifmeel die hooikoorts veroorzaken.

Conclusie

Hopelijk heb ik je wegwijs gemaakt in de wereld van de luchtreinigers en heb ik je daardoor geholpen bij het maken van een keuze. Of je nu de AEG AX91-604DG kiest of besluit om voor de Dyson Pure Hot-Cool te gaan: jij ademt straks schone lucht in!

Mocht je nog vragen hebben, laat dan hieronder een berichtje achter. 👇 Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?