Eten (proberen te) snijden met botte messen is één van mijn grootste frustraties in de keuken, maar toch staat een goede messenslijper nooit bovenaan mijn verlanglijstje.

Een messenslijper is iets wat iedereen in huis moet hebben: hierdoor zijn je messen nooit lang meer bot en wordt frustratie voorkomen. Ik heb de beste messenslijpers daarom voor je op een rij gezet. ⤵️

De 5 beste messenslijpers in een oogopslag

 1. Chef's Choice USA Professional 2100 - Dé beste messenslijper van 2020: elektrisch, robuust en eenvoudig in gebruik.
 2. Chef’s Choice CC120/31 - Deze messenslijper beste koop van 2020.
 3. Joseph Joseph Messenslijper - Gebruik je liever geen elektrische messenslijper? Geen probleem, dan is deze manuele messenslijper van Joseph Joseph de juiste keuze voor jou.
 4. Sabatier Cerame Aanzetstaaf - Ben je op zoek naar een aanzetstaaf met levenslange garantie? Dan is dit de ideale aanzetstaaf voor je.
 5. Kitchen Quality Messenslijper - Deze messenslijper is perfect voor mensen met een beperkt budget.

Geschiedenis van de messenslijper

Zoals we allemaal wel hebben geleerd op school, bestonden een van de eerste gereedschappen uit scherpe stukken steen. Deze stenen werden 75.000 jaar geleden al op meerdere manieren geslepen waardoor er een scherpe punt ontstond. Deze stenen werden uiteindelijk als speerpunten gebruikt.

Voor het scherp maken van deze stenen werden verschillende krachttechnieken gebruikt. Deze technieken vonden de oorsprong in Afrika en werden vervolgens verspreid naar andere continenten. Er wordt overal ter wereld nog steeds veel archeologisch bewijs van deze speerpunten gevonden.

Het hebben van scherp gereedschap was voor onze voorouders van levensbelang: er werd mee gejaagd, gesneden en mensen hadden een grotere kans op overleven.

Het slijpen van messen is altijd belangrijk geweest, maar gelukkig zijn de methoden vereenvoudigd. Niemand heeft inmiddels meer tijd om uren zijn botte messen te staan slijpen. Met de elektrische messenslijpers van tegenwoordig hoeft dat gelukkig ook niet meer! Ook de beste koksmessen maak je hiermee moeiteloos scherp.

Opgravingen schoonmaken

De beste messenslijpers op een rij

Als het aankomt op gebruiksgemak tijdens het slijpen van je messen, dan is deze beste elektrische messenslijper de Ferrari onder de messenslijpers.

Hij werkt in drie fasen. Eerst zorg je dat je mes schoon is en vervolgens haal je het mes door de eerste geleider: eerst door de linkerkant, dan door de rechterkant. Als je een mes hebt dat heel erg bot is, doe je dit twee keer. Dit proces herhaal je in elke geleider.

Elke geleider haalt weer net iets meer materiaal van je mes af waardoor deze scherper wordt. De laatste geleider haalt de laatste oneffenheden weg en zorgt ervoor dat je mes gepolijst wordt en hierdoor weer mooi glanst.

Deze elektrische messenslijper is enorm eenvoudig in gebruik en mijn messen kwamen er stuk voor stuk vlijmscherp uit. Houd er wel rekening mee dat hij met afmetingen van (B) 37,9 cm x (H) 21,3 cm x (L) 20,3 cm een vrij groot apparaat is wat veel ruimte in beslag neemt. Bovendien weegt hij ruim 4 kg.

Voordelen:

 • Deze messenslijper is elektrisch waardoor je zelf weinig hoeft te doen
 • Naast slijpen, polijst deze messenslijper ook

Nadelen:

 • Deze messenslijper neemt veel ruimte in beslag
 • Er hangt een stevig prijskaartje aan

De Chef’s Choice CC120 is het kleine broertje van de Chef’s Choice 2100. Hij is dan ook een stuk compacter in formaat met afmetingen van (B) 9,5 cm x (L) 24 cm. 

Bovendien weegt hij de helft minder dan de Chef’s Choice 2100. Hierdoor berg je hem gemakkelijker op.

Over het gebruiksgemak en de resultaten ben ik dan ook zo’n beetje even tevreden: hij zowel geschikt voor gladde als gekartelde messen en het slijpgedeelte is gemaakt van diamant.

Persoonlijk vind ik deze messenslijper erg fijn om mijn mes mee te slijpen: hij ligt fijn in de hand en zodra je weet hoe je hem moet gebruiken, is dit een eitje. Ik raad je wel aan eerst de instructies door te lezen en niet dezelfde fout als mij te maken en de geleiders in de verkeerde volgorde te gebruiken. 😅

Verschillende kruiden op een snijplank en bordjes

De eerste geleider gebruik je voor het messen slijpen, de middelste om daadwerkelijk te slijpen en met de laatste geleider polijst je je mes. Is je mes net zo bot als het mijne was, dan gebruik je de eerste geleider twee keer.

Een ander bijkomend voordeel is dat deze Chef’s Choice CC120 meer dan de helft goedkoper is als zijn grote broer de 2100. Je krijgt misschien niet dezelfde professionele kwaliteit, maar de prijs-kwaliteitverhouding is uitstekend

Voordelen:

 • Deze messenslijper heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
 • Hij neemt niet teveel ruimte in beslag

Nadelen:

 • Je moet wel even de instructies doorlezen voordat je je mes hiermee slijpt

Ik vind deze messenslijper fijn in gebruik, maar hij had van mij wat zwaarder mogen zijn: hij voelde niet erg stabiel. Hij ligt verder wel fijn in de hand en bovendien is hij eenvoudig in gebruik.

Hij werkt verder wel goed en zorgt voor scherpe messen: missie geslaagd!

Voordelen:

 • Deze messenslijper is geschikt voor zowel gladde als gekartelde messen
 • Hij is vriendelijk geprijsd

Nadelen:

 • Voelt ietwat onstabiel tijdens gebruik

Als een mes bot aan het worden is, betekent dit dat de bramen van het mes de verkeerde kant op gaan staan. Hierdoor snijd een mes minder goed en wordt het uiteindelijk bot.

Een aanzetstaal of slijpstaaf slijpt je mes niet, maar zorgt ervoor dat de bramen weer de juiste kant op gaan staan waardoor het mes scherper wordt. 

Let wel op: de slijpstaaf moet wel van harder materiaal zijn gemaakt dan het mes zelf, anders wordt het mes niet scherper. Een staaf van keramiek of diamant is altijd harder dan een mes.

Omdat deze manier van scherpen je mes niet slijpt, moet je een aanzetstaal regelmatig gebruiken om zo je mes scherp te houden.

Een aanzetstaal is gemakkelijk om te gebruiken: je haalt met één haal het lemmet van het mes langs de staaf, en dit doe je een aantal keren. Je let hierbij op de hoek. In het filmpje hieronder wordt er uitgelegd hoe je een slijpstaaf gebruikt.

Een slijpstaaf gebruik je overigens alleen voor gladde messen, maar hij maakt deze messen scherp.

Voordelen:

 • Deze slijpstaaf is voordelig geprijsd
 • Hij is makkelijk in gebruik

Nadelen:

 • Alleen geschikt voor gladde messen

Gebruiksgemak

Deze drie-fasen messenslijper is handmatig waarmee je messen in drie stappen slijpt. De eerste geleider herstelt beschadigde messen en maakt deze weer recht. De tweede geleider slijpt je messen in een mooie V-vorm en de laatste geleider zorgt ervoor dat je mes weer mooi glanst.

Ik vond hem fijn in de hand liggen en eenvoudig in gebruik. Het is een goedkope messenslijper en dat merk je: hij weegt maar 180 gram waardoor hij niet echt robuust aan voelt. Na gebruik eindig je gelukkig wel met scherpe messen.

Hij doet daarentegen probleemloos wat hij moet doen – en hij doet dit bovendien zeer goed. Helaas is hij alleen geschikt voor gladde messen en niet voor messen met kartels of messen met een coating.

Voordelen:

 • Deze messenslijper is erg scherp geprijsd
 • Hij ligt fijn in de hand

Nadelen:

 • Deze messenslijper is alleen geschikt voor gladde messen

Waar let ik op bij aankoop van een messenslijper?

Er zijn een paar verschillende soorten messenslijpers verkrijgbaar. Hieronder leg ik ze uit.

Elektrische messenslijper

Een elektrische messenslijper biedt het meeste gebruiksgemak. Je hoeft bijna geen kracht te zetten en de meeste elektrische messenslijpers kunnen ook polijsten. Hierdoor heb je niet alleen scherp mes, maar ook een glanzend mes! 

Elektrische messenslijpers zijn overigens wel duurder dan de meeste handmatige messenslijpers.

Handmatige messenslijper

Veel mensen geven toch de voorkeur aan een handmatige messenslijper. Bij een handmatige messenslijper heb je toch net iets meer controle over hoe scherp je je mes wilt hebben. Met sommige handmatige messenslijpers kun je ook polijsten, maar niet allemaal. 

Er zijn daarnaast al handmatige messenslijpers verkrijgbaar vanaf zo’n €15. Voor veiligheidsredenen is het een goed idee om een snijhandschoen aan te doen. Ben je net zo'n kluns als ik, dan voorkomt zo'n handschoen ongelukken!

Slijpstaaf of aanzetstaal

Een slijpstaaf, of aanzetstaal gebruik je om je messen scherp te houden. Je gebruikt deze niet voor gekartelde messen. Een aanzetstaal slijpt niet, maar zorgt ervoor dat de bramen van het snijvlak weer in de richting van het snijvlak gaan staan. Hierdoor blijft het mes scherp. Je gebruikt een slijpstaaf dan ook idealiter met enige regelmaat.

Een slijpstaaf is ideaal voor in een drukke keuken, omdat het scherpen van je mes zo gepiept is. Hou er wel rekening mee dat een slijpstaaf niet geschikt is voor Japanse messen.

Citroen snijden op snijplank

Veelgestelde vragen over messenslijpers

Hoe werkt een messenslijper? 

Een messenslijper slijpt elke keer een stukje van de afgeronde rand van het mes af, zodat deze weer scherp wordt.

Hoe gebruik je een messenslijper? 

Hoe je een messenslijper gebruikt, hangt af van wat voor messenslijper je hebt. Meestal haal je je mes door de geleider heen. Het is belangrijk dat je niet heen en weer gaat met het mes: hierdoor beschadig je hem.

Wat is een messenslijper?

Een messenslijper is een apparaat waarmee je handmatig of elektrisch je messen slijpt.

Waar koop ik een messenslijper? 

Je koopt een messenslijper bij de bekende online winkels zoals bijvoorbeeld Bol.com of Coolblue, maar ook in winkels zoals bijvoorbeeld Blokker.

Conclusie

Hopelijk heb ik je voldoende informatie gegeven over het slijpen van messen en heeft deze top vijf geholpen bij het kiezen van een messenslijper. Welke je ook kiest: jij kunt straks weer kokkerellen zonder je mes te moeten forceren! 👨‍🍳👩‍🍳

Kies je de Chef's Choice USA Professional, dan weet je in ieder geval zeker dat je een goede messenslijper in huis haalt. Mocht je nog tips hebben, laat dan vooral even hieronder een berichtje achter. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?