Ben je op zoek naar een goede optische drive om je media te lezen of te branden? In het tijdperk van digitale downloads blijven optische drives een betrouwbare keuze voor het opslaan en afspelen van gegevens.

In dit artikel verken ik de wereld van optische drives, van DVD-branders tot Blu-ray spelers. Ontdek welke functies belangrijk zijn en hoe je de beste optische drive voor jouw behoeften kiest, of je nu films wilt kijken, data wilt archiveren of software wilt installeren.

Wat zijn de beste optische drives van 2024?

Dit zijn de top 5 beste optische drives op basis van expertreviews en onderzoek van onze redactie.

Beste optische drives van 2024

1. Snelle prestaties met DVD-media: Pioneer BDR-XD07B

1. Snelle prestaties met DVD-media: Pioneer BDR-XD07B

Belangrijke specificaties:

Ik ben trots op de Pioneer BDR-XD07B, een slanke draagbare USB 3.0 BD/DVD/CD-brander die razendsnelle prestaties levert met een maximale Blu-ray schrijf- en leessnelheid van 6x. Dit optische station is ontworpen voor gebruiksgemak, met een lichtgewicht ontwerp en USB 3.0 connectiviteit voor snelle gegevensoverdracht. De compatibiliteit met verschillende besturingssystemen en ondersteuning voor verschillende schijfformaten, waaronder BDXL en M-Disc, maken het een veelzijdige keuze. Een opvallende functie is de PureRead 3+ mogelijkheid, die de muziekervaring verbetert met unieke algoritmen, waardoor er minimale fouten optreden bij het importeren van audio-cd's.

Klanten waarderen de BDR-XD07B vanwege zijn solide en betrouwbare brandprestaties, die naadloos werken met verschillende besturingssystemen. Zoals een recensie opmerkt, biedt het "snelle en eenvoudige brandmogelijkheden," waardoor het een efficiënte keuze is voor gebruikers die een draagbare oplossing zoeken voor Blu-ray branden en lezen. In vergelijking met zijn tegenhangers zoals de BDR-XD05B, schittert de BDR-XD07B met iets snellere schrijf- en leessnelheden, waardoor het een overtuigende optie is voor degenen die snelheid en efficiëntie prioriteren.

Met een prijs van $105 is de BDR-XD07B een aantrekkelijke optie in het middensegment, met een balans tussen prestaties en betaalbaarheid. Het lichtgewicht ontwerp en de compatibiliteit met USB-busvoeding maken het een handige keuze voor gebruik onderweg. Het is echter belangrijk om rekening te houden met de compatibiliteit met specifieke besturingssystemen, zoals macOS, en rekening te houden met de benodigde updates voor naadloze integratie.

In de wereld van optische stations excelleert de Pioneer BDR-XD07B als een betrouwbare en efficiënte oplossing voor gebruikers die behoefte hebben aan draagbare Blu-ray brand- en leesmogelijkheden. Zijn snelle prestaties, ondersteuning voor verschillende schijfformaten en naadloze werking op verschillende systemen maken het een solide keuze voor verschillende gebruiksscenario's. Hoewel het te maken heeft met kleine compatibiliteitsuitdagingen met specifieke besturingssystemen, positioneren de algehele prestaties en functies het als een competitieve optie op de markt voor optische stations.

Voordelen Pioneer BDR-XD07B
 • Razendsnelle Blu-ray schrijf- en leessnelheid van 6x
 • Ondersteuning van veelzijdige schijfformaten, waaronder BDXL en M-Disc
 • Betrouwbare brandprestaties en naadloze werking op verschillende besturingssystemen
Nadelen Pioneer BDR-XD07B
 • Kleine compatibiliteitsuitdagingen met specifieke besturingssystemen, zoals macOS

2. LG GP65NB60

2. LG GP65NB60

Belangrijke specificaties:

Ik ben een LG GP65NB60 externe optische drive, een betaalbare optie met betrouwbare prestaties voor het lezen en schrijven van CD's en DVD's. Mijn slanke en discrete ontwerp maakt me compatibel met zowel Windows als macOS, waardoor ik een veelzijdige keuze ben voor gebruikers van verschillende besturingssystemen. Ik heb slechts één USB-poort nodig voor stroom en gegevensoverdracht, wat mijn gemak en draagbaarheid vergroot. Zoals opgemerkt in een recensie van XDA-Developers, word ik geprezen vanwege mijn "basis- en betaalbare optie met een slank ontwerp, lees- en schrijfmogelijkheden voor de meeste CD- en DVD-formaten, en ondersteuning voor M-discs."

Hoewel ik uitblink in betaalbaarheid en compatibiliteit, moet worden opgemerkt dat ik geen ondersteuning bied voor Blu-ray schijven. Voor gebruikers die voornamelijk geïnteresseerd zijn in CD- en DVD-functionaliteit, ben ik echter een kosteneffectieve oplossing die voldoet aan essentiële kenmerken. Mijn M-Disc ondersteuning zorgt voor langdurige gegevensbehoud, waardoor ik geschikt ben voor archiveringsdoeleinden.

In vergelijking met mijn concurrenten, zoals de ASUS BW-16D1X-U Blu-ray drive, val ik op als een betaalbaar alternatief met een focus op essentiële CD- en DVD-functies. De ASUS drive biedt snellere lees- en schrijfsnelheden, Blu-ray ondersteuning en aanvullende functies zoals BDXL en M-Disc ondersteuning, waardoor het een aantrekkelijke keuze is voor gebruikers die geavanceerde mogelijkheden zoeken. Voor degenen die op zoek zijn naar een basis- en betaalbare optische drive zonder Blu-ray functionaliteit, ben ik een overtuigende optie.

Hoewel de ASUS ZenDrive V1M en Dell DW316 betaalbare alternatieven bieden, maakt mijn compatibiliteit met zowel Windows als macOS, evenals mijn slanke en draagbare ontwerp, mij tot een praktische keuze voor gebruikers met diverse behoeften. Zoals benadrukt in een recensie van Make Tech Easier, word ik geprezen vanwege mijn "slanke en discrete optie zonder Blu-ray ondersteuning, met M-Disc ondersteuning en compatibiliteit met Windows en macOS."

Samenvattend, ik, de LG GP65NB60 externe optische drive, voldoe aan de behoeften van gebruikers die een kosteneffectieve oplossing zoeken voor CD- en DVD-functionaliteit. Mijn slanke ontwerp, M-Disc ondersteuning en brede compatibiliteit maken mij een praktische keuze voor dagelijks gebruik. Hoewel ik geen Blu-ray ondersteuning bied, positioneert mijn focus op essentiële functies en betaalbaarheid mij als een waardevolle optie voor individuen en professionals die op zoek zijn naar een betrouwbare externe optische drive voor standaard schijfformaten.

Voordelen LG GP65NB60
 • Betaalbare optie
Nadelen LG GP65NB60
 • Ondersteunt geen Blu-ray discs
 • Mist geavanceerde functies in vergelijking met concurrenten

3. Asus ZenDrive U9M

3. Asus ZenDrive U9M

Belangrijke specificaties:

Ik ben dol op de ASUS ZenDrive U9M, een slanke en veelzijdige externe dvd-schrijver die indruk maakt met zijn Zen-geïnspireerde ontwerp en zowel USB Type-C als Type-A interfaces. Het biedt ondersteuning voor M-DISC voor langdurige gegevensopslag, inclusief back-upsoftware, wat het aantrekkelijk maakt voor gebruikers die op zoek zijn naar betrouwbaarheid en duurzaamheid. Een positieve recensie noemde het een uitstekende optische drive vanwege zijn functionaliteit. Het is compatibel met zowel PC als Mac en heeft een doordacht ontwerp, waardoor het een aantrekkelijke keuze is voor gebruikers op verschillende platforms.

In vergelijking met andere opties is de ASUS ZenDrive U9M een betaalbare USB-C-drive met M-DISC ondersteuning. Het biedt een slanke en draagbare alternatief zonder in te leveren op essentiële functies. Het wordt gepositioneerd als een goede keuze voor degenen die draagbaarheid prioriteren. De toevoeging van schijfversleuteling versterkt de waarde ervan, waardoor gegevensbeveiliging wordt gegarandeerd. Het is een slanke, M-DISC ondersteunende en schijfversleuteling biedende drive.

In vergelijking met andere opties onderscheidt de ASUS ZenDrive U9M zich door essentiële functies te bieden tegen een betaalbare prijs. Het slaat een balans tussen betaalbaarheid en functionaliteit, met M-DISC ondersteuning en schijfversleutelingsmogelijkheden. Hoewel sommige gebruikers problemen hebben gemeld met installatie, verbeterde de functionaliteit na het raadplegen van de handleiding. Het ontbreken van Blu-ray ondersteuning kan ook een factor zijn voor gebruikers die specifiek op zoek zijn naar een Blu-ray drive.

Al met al is de ASUS ZenDrive U9M een aantrekkelijke keuze voor degenen die op zoek zijn naar een betaalbare en betrouwbare externe optische drive. Met zijn slanke ontwerp, M-DISC ondersteuning en schijfversleutelingsmogelijkheden is het een veelzijdige en veilige optie voor gegevensopslag en back-up. Hoewel het mogelijk niet geschikt is voor gebruikers die specifiek Blu-ray ondersteuning nodig hebben en aanvankelijke installatie-uitdagingen kan hebben, maken de algehele prestaties en functies het een opvallende keuze op de markt voor externe optische drives.

Voordelen Asus ZenDrive U9M
 • Sleek en veelzijdig ontwerp met Zen-geïnspireerde esthetiek
 • Flexibiliteit met zowel USB Type-C als Type-A interfaces
 • M-DISC ondersteuning voor langetermijngegevensbehoud en schijfversleutelingsmogelijkheden
Nadelen Asus ZenDrive U9M
 • Sommige gebruikers meldden moeilijkheden bij de installatie, hoewel de functionaliteit verbeterde na verwijzing naar de handleiding
 • Gebrek aan Blu-ray ondersteuning, wat de besluitvorming kan beïnvloeden voor gebruikers die specifiek op zoek zijn naar een Blu-ray drive

4. LG BP60NB10

4. LG BP60NB10

Belangrijke specificaties:

Als ik op zoek ben naar een hoogwaardige optische drive, is de LG BP60NB10 externe Blu-ray/DVD-drive een veelzijdige en betrouwbare keuze. Deze slanke, draagbare drive ondersteunt 3D Blu-ray disc-weergave, DVD M-DISC™ en is ontworpen om ruis tijdens het afspelen van films te verminderen, terwijl beschadigde Blu-ray of DVD-weergave wordt gladgestreken. Dankzij de USB 3.0-compatibiliteit en M-DISC-ondersteuning is het een opvallende optie voor gebruikers van verschillende besturingssystemen, waaronder Windows, Linux en Mac OS. Met een beoordeling van 4,3 van de 5 sterren op Amazon is het duidelijk dat klanten de prestaties en functies waarderen. Zoals een gebruiker het verwoordt: "De LG BP60NB10 Ultra Slim Portable Hybrid Drive is een UHD 4K/Blu-ray/DVD+/-RW-drive met USB 3.0-compatibiliteit en M-DISC-ondersteuning."

De compatibiliteit van de LG BP60NB10 met verschillende besturingssystemen en zijn vermogen om UHD 4K, Blu-ray en DVD+/-RW te verwerken, maken het een opvallende optie voor gebruikers die veelzijdigheid en top prestaties vereisen. De lees- en schrijfsnelheden van 6x max zorgen voor efficiënte gegevensoverdracht en brandprocessen. Dankzij het compacte formaat, het weegt slechts 9,6 ounces en heeft afmetingen van 6,1 x 5,7 x 0,6 inch, is het handig voor gebruik onderweg, zoals benadrukt door een andere gebruiker die zei: "Deze drive is geweldig! Hij is draagbaar, makkelijk te gebruiken en werkt perfect op mijn Mac." Zijn #20 best verkopende positie in externe Blu-ray-drives op Amazon getuigt verder van zijn populariteit en betrouwbaarheid.

In vergelijking met andere drives op de markt valt de LG BP60NB10 op door zijn ondersteuning voor UHD 4K, Blu-ray en DVD+/-RW, evenals zijn compatibiliteit met een breed scala aan besturingssystemen. Het vermogen van de drive om ruis tijdens het afspelen te verminderen en beschadigde Blu-ray of DVD-weergave te optimaliseren, onderscheidt hem van de concurrentie. Hoewel andere drives uitblinken in bepaalde aspecten, zoals snelheid of ondersteuning van specifieke formaten, biedt de LG BP60NB10 een goed afgerond pakket dat geschikt is voor een breed scala aan gebruikers.

Het is echter belangrijk op te merken dat de prestaties van de drive in specifieke scenario's, zoals het omgaan met aangepaste firmware of firmware-updates, kunnen variëren. Gebruikers die geavanceerde functionaliteiten zoeken, zoals LibreDrive-modus of specifieke firmware-updates, vinden mogelijk relevantere discussies op platforms zoals het MakeMKV-ondersteuningsforum. Bovendien kunnen gebruikers met specifieke eisen of voorkeuren andere drives vinden die meer geschikt zijn voor hun individuele behoeften.

Kortom, de LG BP60NB10 externe Blu-ray/DVD-drive is een eersteklas keuze voor gebruikers die een veelzijdige, betrouwbare en draagbare optische drive zoeken met indrukwekkende prestaties voor verschillende formaten en besturingssystemen. Zijn vermogen om ruis tijdens het afspelen te verminderen en beschadigde Blu-ray of DVD-weergave te ondersteunen, maken het een opvallende optie op de markt. Hoewel het misschien niet voldoet aan zeer gespecialiseerde behoeften, biedt het een goed afgerond pakket dat een breed scala aan gebruikers aanspreekt.

Voordelen LG BP60NB10
 • Veelzijdig en ondersteunt UHD 4K, Blu-ray en DVD+/-RW formaten
 • Compatibel met een breed scala aan besturingssystemen, waaronder Windows, Linux en Mac OS
 • Verlaagt ruis tijdens het afspelen en verbetert beschadigde Blu-ray of DVD weergave
Nadelen LG BP60NB10
 • Prestaties bij het omgaan met aangepaste firmware of firmware-updates kunnen variëren
 • Voldoet mogelijk niet aan zeer gespecialiseerde behoeften
 • Gebruikers met specifieke eisen of voorkeuren vinden mogelijk andere drives geschikter voor hun individuele behoeften

Hoe kies je de beste optische drive?

Je bent dus op zoek naar een geschikte optische drive. Het belangrijk om met een aantal punten rekening te houden voor dat je tot aankoop overgaat. De brand- en leessnelheden zijn de belangrijkste factoren; daarnaast is het ook handig om te weten welke schijftypes er zijn en welke de optische drive aankan.

In deze koopgids leg ik je hier meer over uit!

Interne of externe optische drive

Tegenwoordig hebben de meeste laptops en desktops geen ingebouwde optische drive meer. Zo blijven ze licht en is er ruimte voor andere dingen.

Bij het kiezen tussen een interne of externe optische drive, hangt je keuze af van je behoeften en de configuratie van je computer. Interne drives worden direct in je computer ingebouwd, wat zorgt voor een naadloze integratie en snellere dataoverdracht, meestal via een SATA-verbinding.

Ze zijn een goede keuze als je een desktop hebt met ruimte voor uitbreiding en je regelmatig schijven gebruikt.

Externe drives daarentegen zijn flexibeler en draagbaar. Ze verbinden met je computer via een USB-poort, wat ze compatibel maakt met zowel laptops als desktops.

Dit is ideaal als je verschillende apparaten gebruikt of een laptop hebt zonder ingebouwde optische drive. Externe drives zijn ook handig voor mensen die slechts af en toe een optische drive nodig hebben, omdat je ze eenvoudig kunt aansluiten en loskoppelen.

Lees- en schrijfsnelheid

De lees- en schrijfsnelheid van een optische drive is cruciaal voor efficiëntie. Snellere drives, met snelheden tot 24x voor CD's en 8x voor DVD's, laten je sneller gegevens lezen en schrijven, wat tijd bespaart bij het kopiëren of afspelen van media.

Schijf op optische drive

Schijftypes (leesformaten)

Een optische drive die diverse schijfformaten ondersteunt, zoals CD, DVD en Blu-ray, biedt meer veelzijdigheid. Dit betekent dat je met één apparaat verschillende soorten media kunt afspelen en opnemen, wat handig is voor zowel persoonlijk als professioneel gebruik.

Compatibiliteit met je besturingssysteem

Compatibiliteit met verschillende besturingssystemen is ook belangrijk. Zorg ervoor dat de optische drive compatibel is met jouw systeem, of het nu Windows, macOS of Linux is, om problemen met installatie en gebruik te voorkomen. Dit zorgt voor een soepele integratie met je bestaande hardware en software.

LightScribe

Wil je je schijven kenmerken met iets – een afbeelding, foto of tekst? Dan heb je een model dat compatibel is met LightScribe nodig. Met LightScribe ets je tekst, afbeeldingen of foto's op de labelkant van de schijf. LightScribe schijven hebben een reactief laagje dat van kleur verandert wanneer het licht absorbeert.1verbatim-europe (n.d.),'LightScribe discs'

Wat is volgens Tweakers de beste optische drive?

De beste optische drive volgens Tweakers is de LG GP57EB40. Deze externe DVD-brander staat bekend om zijn hoge snelheid en betrouwbaarheid. Het apparaat ondersteunt zowel het lezen als het branden van diverse formaten, waaronder DVD+R, RW DVD-R en RW DVD-RAM.

Met zijn USB 2.0-interface zorgt de LG GP57EB40 voor snelle dataoverdracht en is het gemakkelijk aan te sluiten op verschillende apparaten. Zijn compacte en lichte ontwerp maakt het bovendien een ideale keuze voor gebruikers die mobiliteit en efficiëntie belangrijk vinden.

Wat is volgens de Consumentenbond de beste optische drive?

Op dit moment is nog niet bekend wat de beste optische drive is volgens de Consumentenbond. Zodra we dit weten, vullen we het voor je aan!

Veelgestelde vragen over optische drives van onze lezers

Dit deel is speciaal toegewijd aan jullie vragen en opmerkingen. Maar ...

We hebben nog geen vragen ontvangen

Stuur ons hieronder via het feedbackformulier vooral jullie vragen of opmerkingen door, zodat we deze hier kunnen doornemen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen