In tegenstelling tot een diepvriespizza haal je met een pastamachine échte authentieke, Italiaanse smaak in huis! Zelf pasta maken hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar je moet het wel eventjes onder de knie krijgen. 

Een goede pastamachine helpt je daar bij. Laten we de lat nog een stukje hoger leggen: waarom niet de beste? Hier vind je dan ook in een duidelijk overzicht de beste pastamachines op een rij. Buon appetito! 🍽️

De 5 beste pastamachine in een oogopslag

 1. Gourmia QIK 500A Volautomatische Pastamachine - Als je gebruiksgemak en kwaliteit het belangrijkste vindt, kies dan deze Gourmia Pastamachine.
 2. Marcato Atlas 150 - Met maar liefst 10 verschillende diktes vind je gemakkelijk jouw favoriete bite.
 3. Philips Viva HR 2334/12 - Deze machine maakt niet alleen de pasta, maar ook het deeg!
 4. Marcato Atlas 150 Multi - Vind je veelzijdigheid belangrijk? Kies dan deze pastamachine: je kiest uit maar liefst 6 pastasoorten.
 5. Inno Cuisinno Pastamachine - Heb je een klein budget? Geen probleem, deze machine is prijsvriendelijk en toch van goede kwaliteit.

Een klassieke of elektrische pastamachine?

Als je aan pasta maken denkt, heb je vast het plaatje van een glimmende, metalen pastamachine in je hoofd. De handaangedreven modellen zien er meestal zo uit, maar er zijn ook elektrische pastamachines!

De elektrische varianten kneden vaak ook nog eens het deeg voor je. Dat scheelt dus een werkje dat nog wel eens als vervelend wordt beschouwd. Handmatig hengelen om de pasta te persen wordt je ook bespaard.

Pasta maken op elektrische wijze is zodoende ontzettend makkelijk, maar zorgt er ook voor dat de pastamachine andere functies heeft en anders gebouwd is. Dat zie je terug aan het uiterlijk: die is vaak wat minder klassiek. Ga je voor de esthetiek of gemak?

Pastamachine schoonmaken

Voor een zo lang mogelijke levensduur van apparaten, houd je het onderhoud netjes bij. Bij machines waar je voedsel mee maakt denk je dan al snel aan afwas, maar bij pastamachines ligt dit juist anders!

De klassieke en handmatige pastamachines zijn van een metaalsoort gemaakt. Die moet je juist niet met vocht schoonmaken, want dit kan de onderdelen aantasten. Veeg de onderdelen dus met een droge doek schoon.

Ga je een elektrische pastamachine schoonmaken of zijn de onderdelen van een ander materiaal? In sommige gevallen kun je dan alsnog water gebruiken. Let hiervoor goed op de instructies en aanwijzingen die met het apparaat meegeleverd worden.

Pastamachine bovenaanzicht

De beste pastamachines op een rij

Je hoeft alleen maar de ingrediënten in de juiste verhoudingen in dit apparaat te stoppen. Het proces verloopt verder volledig automatisch.

Dat doet deze pastamachine ook nog eens met een rap tempo, want in 10 minuten maakt het apparaat tot 500 gram pasta. Die pasta kan in 9 verschillende vormen worden gemaakt. Dat is het hoogste aantal verschillende pastavormen uit deze vergelijking! 

Voor elke soort is er een andere vormschijf en bij het apparaat krijg je dan ook 9 vormschijven. Daar komt nog eens bovenop dat je die vormen in 13 verschillende diktes af kan stellen! 

Om de vormschijven op te bergen zit er een lade in het ontwerp van de pastamachine. De buitenkant van de lade is, net als de rest van de behuizing, van roestvrij staal. De spiraal van de drukkamer is van hetzelfde materiaal gemaakt: RVS 304, om precies te zijn.

RVS 304 heeft bovendien de handige extra eigenschap dat het deeg er niet niet blijft plakken. Pastaresten verwijderen wordt je dus eveneens makkelijk gemaakt! 

Gebruiksgemak én reinigingsgemak staan hier absoluut centraal, want bepaalde uitneembare onderdelen zijn vaatwasmachinebestendig. In tegenstelling tot de doorsnee pastamachine kunnen deze onderdelen dus wel schoongemaakt worden met vocht.

Voordelen:

 • 9 vormen in 13 diktes pasta
 • Makkelijk in gebruik en onderhoud

Nadelen:

 • Zware machine van bijna 10 kilogram

Dat geldt niet alleen voor het uiterlijk, maar ook voor de kwaliteit! Daarbij is de prijs ook nog eens gunstig.

De glans van dit verchroomde apparaat komt je al direct tegemoet. Het is een parel van een pastamachine, maar met het gebruik van traditioneel chroom komt ook de notitie om deze nooit met water of vocht schoon te maken. Dat is dus een belangrijke kanttekening om in gedachten te houden na gebruik.

Met de Marcato Atlas 150 maak je hoe dan ook 3 soorten pasta die je de bite naar wens geeft door uit 10 verschillende diktes te kiezen. Aan de zijkant van het apparaat zit een draaiknop om de dikte mee te verstellen. De dikte van je pasta bepalen is dus zeer simpel te noemen!

Om het apparaat stabiel te houden tijdens het pasta maken gebruik je de klem en zet je het vast aan de tafel.

Opvallend is dat deze pastamachine een stuk minder kost dan de nummer één in deze top vijf, maar ook langere garantieperiode heeft. Met een garantieperiode van wel vijf jaar heeft dit apparaat dan ook een erg sterke verhouding tussen prijs en kwaliteit. 

Veel of overdadige extra functies vind je hier niet, maar deze pastamaker heeft een prachtig klassiek uiterlijk, werkt bijzonder soepel en is van kwaliteit waar je op kunt vertrouwen.

Voordelen:

 • Gemaakt van anti-klevend RVS
 • 5 jaar garantie

Nadelen:

 • Keuze uit maar 3 pastasoorten

Deze pastamaker kneedt de ingrediënten samen tot een fijn deeg en perst deze vervolgens uit tot een vorm naar keuze. Hierbij heb je de keuze uit 4 pastasoorten.

Je kiest uit deze verschillende pastasoorten door de schijven te verwisselen. Eigenlijk is het enige missende detail de mogelijkheid om pastadiktes aan te passen.

De behuizing bestaat hoe dan ook deels uit plastic, maar de onderdelen waar het allemaal gebeurt aan de binnenkant van de pastamaker zijn van chroom. Zo zit de traditionele kwaliteit met anti-kleef eigenschappen toch nog verwerkt in dit elektrische model.

Iets minder traditioneel is de verwerkingstijd: dit apparaat heeft maar liefst 18 minuten nodig om je pasta te maken. Erg tijdbesparend is het dus niet, maar dit elektrische apparaat bespaart je wél een hoop moeite.

Dat zie je ook terug in het onderhoud, want voor het schoonmaken wordt een speciale reinigingstool meegeleverd. Hiermee zijn de pastaschijven in een handomdraai weer netjes.

Voordelen:

 • Kwalitatieve onderdelen van chroom
 • Kneden tot pasta persen is geautomatiseerd

Nadelen:

 • Geen verstelbare pastadiktes

Je ziet niet dubbel, want de Marcato Atlas 150 is al eerder in deze top vijf gekomen. Dit keer de Multi variant, die wezenlijk verschilt van de voorganger.

Deze pastamachine kent namelijk meer uitbreidingen, waar wat extra ervaring met pasta maken voor nodig is.  Deze  versie is dus een zeer sterke keuze uit klassieke pastamachines voor de gevorderde pastaliefhebber.

Om te beginnen heeft deze pastamachine extra opzetstukken die het mogelijk maken om wel 6 soorten pasta te persen! Dit zie je vaker terug bij elektrische pastamachines, maar voor een handmatige variant is dit erg ruim. Daarbij kun je ook nog eens uit meer dan 9 diktes kiezen.

Het chroom-vanadiumstaal waar deze machine van gemaakt is levert ongekende kwaliteit. Sterker nog, de kwaliteit is zó hoog dat de makers je er 10 jaar garantie op geven. 

Dat kom je niet vaak tegen! Het prijskaartje is dan wel wat hoger, maar je kunt ontzettend lang vooruit met de Marcato Atlas 150 Multi.

Je hebt in deze top vijf al kunnen lezen dat klassieke pastamakers niet met water moeten worden gereinigd, maar dit model heeft daarvoor een extra duidelijke waarschuwing: als je vocht gebruikt, vervalt je garantie. Gebruik dus een droge doek om schoon te maken! ☔️

Voordelen:

 • Bestaat uit chroom van hoge kwaliteit
 • Wel 10 jaar garantie

Nadelen:

 • Mag absoluut niet met vocht gereinigd worden

Met 3 pastasoorten in 3 diktes is de wereld aan pasta opties zeker niet eindeloos, maar voor een beginner zal dit voldoende zijn. De kwaliteit en het gemak daarentegen zijn de pluspunten waar je het voor doet.

Misschien heb je wel eens het volgende pasta ongemak mogen aanschouwen: het deeg is aan de dikke kant uitgevallen.

Nu heb je de extra taak gekregen om de machine tegen het tafelblad aan te duwen zodat het apparaat niet blijft verschuiven. Dat leed blijft je bespaard, want je zet het gewoon vast met de tafelklem.

De algehele kwaliteit verzekert je ervan dat je een hele poos vooruit kunt met dit apparaat. Zowel de buitenkant als de personderdelen zijn gemaakt van verchroomd metaal, zoals het een echte, klassieke pastamachine betaamt.

Voordelen:

 • Handige tafelklem voorkomt glijden
 • Erg gunstig geprijsd

Nadelen:

 • Weinig keuze uit pastasoorten

Koopgids: Hoe kies ik de beste pastamachine?

Alle machines mogen dan uiteindelijk wel pasta maken, maar er zijn onderlinge verschillen die het ene apparaat fijner maken dan de ander. De beste pastamachine voor jou hangt dus grotendeels af van de volgende eigenschappen.

Handmatige of elektrische pastamachine

Je kunt ouderwets het deeg met de hand kneden en door het apparaat persen, maar je kunt het jezelf ook een stuk makkelijker maken met een elektrische pastamachine. Stop de ingrediënten in het apparaat en je kunt meteen achterover leunen.

Aan de andere kant heb je met een handmatige pastamachine alle controle over het mengen van het deeg. Daarnaast voelt het ook een stuk “authentieker”. Als je daarom geeft, is de handmatige pastamachine voor jou de uitgelezen optie.

🚨 Pas op met schoonmaken

Klassieke, verchroomde pastamachines presteren minder goed als ze in contact komen met vocht. Sterker nog, in sommige gevallen vervalt je garantie als je het apparaat met water schoonmaakt! Zorg dus dat je de instructies van jouw pastamachine goed doorneemt voor je deze schoonmaakt.

Soorten en diktes pasta

Wil je met een simpele basis pasta beginnen of trek je graag alles uit de kast? Het verschilt enorm per machine hoeveel soorten pasta het kan maken. Het minimale aantal ligt op drie, dus welke keuze je ook maakt, heb je die mogelijkheden in ieder geval.

Daarnaast is de dikte van de pasta meestal ook verstelbaar. Dit heeft invloed op de bite en de uiteindelijke smaakbeleving van de pasta. De meeste pastamachines hebben hier ongeveer 10 standen voor.

De dikte van de pasta verstel je meestal met een draaiknop aan de zijkant van de machine. Als je de vorm wilt veranderen, verwissel je bij elektrische pastamachines de persschijf en bij de klassieke pastamaker wissel je het kop opzetstuk.

De onderlinge verschillen tussen modellen wat betreft opties voor pastadiktes lopen meestal niet zo ver uiteen. Wel zijn er uitschieters: zo heeft de Philips Viva bijvoorbeeld geen optie om de pastadikte in te stellen. Houd je ogen dus open!

Kwaliteit van de pastamachine

Voor pasta van de beste kwaliteit heb je een machine nodig die sterk is! Je wilt natuurlijk een degelijke aankoop doen. Voor een goede inschatting van de kwaliteit kijk je naar het materiaal en de garantie. De prijs speelt ook een rol, maar verkijk je hier niet op.

Wat het materiaal betreft zijn de klassieke pastamachines van een verchroomde metaalsoort gemaakt. Bij een elektrisch model zie je echter vaak niet meer aan de buitenkant waar het belangrijkste onderdeel van is gemaakt: de pers.

Een kunststof behuizing hoeft niet per definitie lagere kwaliteit te betekenen, zo lang het pers onderdeel maar sterk is. Zoek dus in de specificatielijst naar de gebruikte materialen.

Als een pastamachine echt oersterk is en ontzettend lang mee gaat, is dat ook wel af te lezen aan de garantieperiode. Zo zit er op pastamachine Marcato Atlas 150 Multi wel 10 jaar garantie! 💎 

Pasta op twee vorken boven een bord met meer pasta

Prijs

De prijs is niet allesbepalend, maar zal toch altijd een rol blijven spelen. Van een dure pastamachine mag je toch net wat meer verwachten dan van het goedkoopste apparaat dat beschikbaar is.

Toch kun je voor een lage prijs een degelijke pastamaker vinden! Kijk maar naar de Inno Cuisinno in deze vergelijking. Een lagere prijs hoeft niet iets over de kwaliteit te zeggen, maar een goedkopere pastamachine heeft wel meestal minder opties in pastasoorten.

Veelgestelde vragen over pastamachines

Welke bloem gebruik je voor een pastamachine? 

Met standaard bloem uit de supermarkt kun je uiteindelijk pasta maken, maar de authentieke Italiaanse smaak krijg je er niet mee. Het is beter om een stevigere soort zoals durummeel te gebruiken. Je vindt durummeel ook gewoon in de supermarkt, maar dan op de pasta afdeling.

Hoe moet je een pastamachine schoonmaken? 

De meeste pastamachines mogen absoluut niet in contact komen met water of ander vocht. Maak je pastamachine dus schoon met een droge doek. Deze mag van stof of papier zijn.

Handmatige of automatische pastamachine? 

Een handmatige pastamachine geeft je meer controle over het deeg en de consistentie, terwijl een automatische pastamachine je een hoop werk uit handen neemt. De beste keuze hangt dus af van jouw persoonlijke wensen en behoeftes.

Conclusie

De beste pastamachine die alles kan is toch echt de Gourmia QIK 500A! In een rap tempo maakt deze pasta topper het grootste aantal verschillende soorten pasta voor je. 

Heb je toch liever zo een klassiek model met glimmend chroom? De Marcato Atlas 150 is dat helemaal, met daarbovenop een verlengde garantie op kwaliteit waar je lang plezier van hebt.

Heb je zelf ervaring met het maken van pasta en/of nog vragen voor me? Laat dan een reactie ander! ⤵️

Was dit artikel behulpzaam?