Je bent op zoek naar een duurzame manier om je huis te verwarmen en wilt de gezelligheid van een open haard. Een pelletkachel biedt dan de juiste oplossing. Hiermee verwarm je je huis met behulp van houtafval: niet alleen milieuvriendelijk, maar ook goedkoop! 🔥
Inhoudsopgave
- De 5 beste pelletkachels in een oogopslag
- Soorten kachels
- Houtkachel
- Gashaard
- Pelletkachels
- Elektrische haarden
- Bio-ethanol haarden
De 5 beste pelletkachels in een oogopslag
- Edilkamin pelletkachel Tiny - Klein, maar machtig. Met een tijdloos uiterlijk en hoog rendement staat deze pelletkachel op de eerste plaats.
- Mondena pelletkachel - Italia Beige - Gebruiksgemak ten top: 30 instelbare programma's, de intensiteit is instelbaar en hij reinigt zichzelf.
- Qlima pelletkachel - Isotta 94 S-line - Weinig ruimte? Geen probleem, de Qlima Isotta zetje in een hoek.
- Inserto D12 - Deze pelletkachel verwerk je in de muur, waardoor het eindresultaat er strak uit ziet. Hij heeft 30 instelbare programma's.
- Carinci - kleine pelletkachel - Voor wie op zoek is naar een kleine, maar effectieve pelletkachel
Soorten kachels
Je huis verwarmen kan uiteraard op verschillende manieren. Het begon ooit met een open haard waardoor de warmte van het vuur werd verspreid door de kamers van een huis, maar een open haard was niet krachtig genoeg om een groter gebouw te verwarmen. Uiteindelijk kwam er centrale verwarming en de meeste mensen maken hier nu nog steeds gebruik van.
Centrale verwarming geeft echter niet dezelfde sfeer als een open vuur. Het knetteren van het hout en het dansen van de vlammen is iets wat je niet krijgt in een huis wat alleen centrale verwarming heeft.
Daarom is een sfeerhaard niet alleen een effectieve manier om je huis te verwarmen, maar het creëert sfeer en is bovendien goedkoper en milieuvriendelijker dan het gebruik van centrale verwarming.
Hieronder beschrijf ik de verschillende sfeerhaarden die er verkrijgbaar zijn.
Houtkachel
Een houtkachel geeft een heerlijke, warme, nostalgische sfeer. Het knetteren van het vuur en het sfeervolle vlammenspel geven je huis een extra dimensie. Hout is bovendien een goedkope brandstof. Houtkachels zijn verkrijgbaar is allerlei maten, vormen en soorten. Sommige hebben zelfs een interne bakoven.
Een houtkachel vergt daarentegen wel veel onderhoud. Denk aan het verwijderen van assen en het reinigen van het glas. Je schoorsteen zal elk jaar moet worden geveegd: goede ventilatie is noodzakelijk.
Bovendien zorgt een oudere houtkachel ervoor dat er bij de verbranding van hout fijnstof en andere schadelijke stoffen vrijkomen. Het heeft dus een negatief effect op de luchtkwaliteit en is daarmee niet erg milieuvriendelijk.
Sinds 2010 zijn de regels echter verscherpt: als je besluit een houtkachel aan te schaffen, overweeg dan in ieder geval een nieuwe aan te schaffen.
Gashaard
Het voordeel van een gashaard is vooral het gebruiksgemak. Met één druk op de knop zet je de haard aan of uit. Bovendien zie je tegenwoordig geen verschil meer: de vlammen zijn hetzelfde als bij een houtkachel, maar dan zonder het afval.
Om een gashaard te gebruiken, heb je uiteraard een gasleiding nodig. Heb je deze niet, dan zal deze aangelegd moeten worden.
Je hoeft gelukkig geen aslades te legen en er komt geen fijnstof vrij. Wel heeft ook een gashaard elk jaar onderhoud nodig: denk hierbij aan het glas dat vies is geworden en de thermokoppel die eventueel vervangen moet worden.
Pelletkachels
Net zoals bij verwarming door een gashaard biedt een pelletkachel veel gebruiksgemak dankzij de automatische ontsteking. Bovendien is de brandstof erg milieuvriendelijk: de houtkorrels zijn afval uit de houtindustrie. Je slaat ze makkelijk op en zijn goedkoop. Voor een zak van 15 kilo betaal je ongeveer €5.
Wel moet een pelletkachel wekelijks worden gereinigd: de verbrandingskamer moet worden gestofzuigd. Jaarlijks moet het hele systeem worden gecontroleerd door een vakman. Deze controleert de warmtewisselaar, de leidingen en de motor van het rookafvoersysteem.
Een groot voordeel van de pelletkachel is het hoge rendement: deze is vaak boven de 90%, vergeleken met ongeveer 60% bij een houtkachel.
Een pelletkachel produceert minder mooie vlammen dan een houtkachel: sommigen mensen ervaren de vlammen zelfs als nerveus.
Elektrische haarden
Met een elektrische haard haal je de sfeer van een open haard in huis, maar geen gedoe met houtblokken, rookafvoer of echt vuur. Elektrische haarden zijn er in alle soorten maten verkrijgbaar. Je hoeft alleen maar de stekker in het stopcontact te doen en je sfeermaker gaat aan het werk.
Een elektrische haard vergt weinig onderhoud en kan bijna overal worden geplaatst. Daarentegen is deze niet geschikt om grote ruimtes mee te verwarmen. Sommige elektrische haarden hebben verwarmingselementen, maar deze zijn te zwak om grote ruimtes mee te verwarmen.
Een elektrische haard is dan ook meer bedoelt om een sfeer mee te creëren.
Bio-ethanol haarden
Een bio-ethanol haard is eigenlijk niets anders dan een metalen bak waar je de bio-ethanol in giet en deze vervolgens aansteekt om zo een vlammenspel en sfeer te creëren. Je hebt geen schouw nodig en je bevestigd deze tegen elke harde muur. Er zijn zelfs tafelmodellen beschikbaar. Installatie doe je bovendien zelf.
Een bio-ethanol haard is geen volwaardige verwarming, maar meer een sfeerhaard. Bio-ethanol is duurder dan hout, pellets en gas. Als je het vuur dooft, ervaren sommige mensen dit als een penetrante, vervelende lucht.
De beste pelletkachels op een rij
Ik vind dat hij er bovendien tijdloos uitziet: het is een blikvanger, maar hij vraagt niet teveel aandacht. Hij is bovendien verkrijgbaar in rood, wit en zwart.
De zijkanten zijn gemaakt van keramiek waardoor de warmte beter wordt vastgehouden. Dit leidt tot een rendement van maar liefst 94%. Je krijgt écht waar voor je geld met deze kachel!
Gebruiksgemak
Je bedient deze pelletkachel met de meegeleverde afstandbediening of via de knopjes op de kachel zelf.Je stelt zelf de intensiteit in. Daarnaast is er een WiFi-kit beschikbaar waarmee je de kachel zelfs via een app op je Android of iOS smartphone kunt bedienen!
Als je de kachel op het minimale vermogen verbruikt, verbruikt de kachel 0,6 kilo houtkorrels per uur. Hierdoor hoef je de kachel niet vaak bij te vullen. Bij gebruik op het maximale vermogen verbruikt hij 2 kilo per uur.
Deze kachel is ideaal voor een oppervlak van 235 m³: dit is een middelgrote huiskamer.
Conclusie
Deze pelletkachel van Edilkamin is eenvoudig te bedienen en ziet er tijdloos uit, waardoor hij bij elk interieur past. Er hangt wel een zwaar prijskaartje aan, maar als jij het paradepaardje onder de pelletkachels wilt, dan is dit de ideale keuze voor jou.
Voordelen:
- Deze pelletkachel is compact maar heeft toch een groot bereik
- Hij heeft een tijdloze uitstraling
- Dit model is redelijk zuinig
Nadelen:
- Er hangt een zwaar prijskaartje aan
Het eerste wat me opvalt, is dat dit een vrij grote kachel is: hij is dan ook geschikt voor 115 m². Met een maximaal verbruik van 1,7 kilo per uur is het een zuinige kachel en dat is een belangrijke eigenschap.
Er is een optie voor een afstandbediening: deze wordt er niet standaard bijgeleverd. Zonder afstandsbediening bedien je hem via de knopjes op de bovenkant van de kachel.
Gebruiksgemak
Deze Mondena pelletkachel heeft maar liefst 30 instelbare programma’s waaruit je kiest. Je kiest voor een weekprogramma of je stelt de kachel per dag in. Daarnaast stel je ook zelf de intensiteit in: er zijn drie standen. Hetzelfde geldt voor de capaciteit: staat hij in een kleinere kamer, dan gebruik je hem niet op vol vermogen.
De aslade is uitneembaar en bovendien heeft deze pelletkachel een zelfreinigend programma.Bovendien is het keramische glas aan de voorkant van de kachel ook zelfreinigend. Dit wilt natuurlijk niet zeggen dat deze kachel onderhoudsvrij is: hij moet jaarlijks worden nagekeken om de veiligheid te kunnen waarborgen.
Ik had geen afstandbediening, maar vond de kachel eenvoudig te bedienen. De vlammen waren mooi vol en vergeleken met andere kachels, is deze Mondena Italia een voordelige keuze.
Conclusie
Deze pelletkachel van Mondena is gemakkelijk te bedienen, zelfs als je geen afstandsbediening hebt. Je kiest uit 30 instelbare programma’s en kiest zelf de intensiteit. Bovendien kies je ook het vermogen, zodat de kachel niet harder hoeft te werken dan nodig is.
Als je op zoek bent naar een pelletkachel met een uitstekende prijs/kwantiteitsverhouding, dan is dit de ideale keuze voor jou.
Voordelen:
- Je stelt zelf het vermogen in waardoor de pelletkachel altijd de meest efficiënte manier de ruimte verwarmt
- Deze kachel heeft 30 programma's waaruit je kiest
Nadelen:
- Er wordt geen afstandsbediening meegeleverd
Daarentegen is hij wel erg gebruiksvriendelijk. Je krijgt er standaard een afstandsbediening bij waarmee je de kachel eenvoudig bedient vanaf je luie stoel.
Je kunt er ook voor kiezen om hem te bedienen met de knopjes op de zijkant van het apparaat.
Gebruiksgemak
Deze pelletkachel is eenvoudig te bedienen, maar met een verbruik van 2,27 kilo houtkorrels per uur, vul je hem wel vaak bij. Met een rendement van 89,8% is hij daarnaast minder rendabel dan andere vergelijkbare modellen.
Hij heeft daarentegen wel een “SAVE-modus“: hij behoudt automatisch de ingestelde temperatuur zonder continue in- en uit te schakelen.
Door deze functie bespaar je niet alleen houtkorrels, maar je denkt verder niet na over het bijstellen van de kachel. Eenmaal ingesteld kun je hem haast vergeten. Deze Qlima pelletkachel heeft geen zelfreinigende functie. Vergeet de lade dus niet dagelijks leeg te maken en neem het raam af met een vochtige doek!
Conclusie
Dit is mooie, klassieke pelletkachel die ideaal is om in een hoek te plaatsen. Het is niet de meest rendabele pelletkachel, maar hij is wel enorm gebruiksvriendelijk.
Als jij op zoek bent naar een hoekmodel pelletkachel, dan is dit de ideale keuze voor jou.
Voordelen:
- Door de SAVE-modus te gebruiken bespaar je houtkorrels en energie
- Deze pelletkachel heeft een groot raam waardoor je de vlammen goed kunt zien
Nadelen:
- Deze pelletkachel is niet de meest rendabele keuze
Deze inbouw pelletkachel is ideaal als je er de voorkeur aan geeft om je kachel “in” de muur te verwerken. Persoonlijk vind ik dit er toch wat eleganter uit ziet, maar dit hangt natuurlijk af van smaak.
Bovendien heeft deze pelletkachel 30 instelbare programma’s, waardoor je hem bijvoorbeeld voor de hele week vooraf instelt.
Gebruiksgemak
Je bedient deze kachel met de knopjes aan de bovenkant van de kachel. Je kunt er ook voor kiezen om een afstandsbediening aan te schaffen waardoor je hem vanaf je luie stoel bedient.
Ik heb de afstandsbediening niet uitgeprobeerd, maar ik moet eerlijk bekennen dat je erg weinig in te stellen hebt als je een weekprogramma kiest. Wat mij betreft, is een afstandsbediening overbodig.
Zoals bij alle pelletkachels van Modena stel je bij deze kachel ook zelf het vermogen in zodat hij niet harder werkt dan nodig is. Bovendien heeft deze pelletkachel teven een zelfreinigend systeem wat je werk uit handen neemt.
Deze pelletkachel is zuinig met een verbruik van 1,7 kilo per uur in houtkorrels. Bovendien heeft hij een rendement van 92%. Deze inbouw pelletkachel is daarmee geschikt voor het verwarmen van ruimtes tot 90 m².
Conclusie
Dit is een gebruiksvriendelijke pelletkachel van Modena die bedoelt is om in te bouwen. Hij is zuinig en efficiënt in het verwarmen van de ruimte en heeft bovendien een rendement van 92%. Als jij op zoek bent naar een efficiënte inbouw pelletkachel, dan is de ideale keuze voor jou.
Voordelen:
- Deze pelletkachel is efficiënt in het verwarmen van de ruimte
- Je kiest uit dertig voorgeprogrammeerde programma's
Nadelen:
- Je verwarmt maar een klein oppervlak met deze pelletkachel
Smaken verschillen, maar ik vind de vormgeving van deze pelletkachel iets minder mooi, maar dat neemt natuurlijk niet af aan de functionaliteit van de kachel.
Deze pelletkachel is verkrijgbaar in het rood, wit en zwart.
Gebruikgemak
Deze pelletkachel bedien je via het paneel aan de bovenkant van het apparaat. Je stelt hier een wekelijks- of een dagelijks programma in. Bovendien heeft deze kachel ook een timer waardoor hij zich automatisch in- of uitschakelt. Er wordt alleen geen afstandsbediening meegeleverd.
Op het LED-display lees je af wanneer je de pellets bij moet vullen, maar ook de temperatuur en hoeveel stroom er wordt gebruikt. Met het plus- en minteken stel je de gewenste temperatuur in, terwijl je met een combinatie van de twee een programma in stelt.
Met het verbruik van 1,34 kilo pellets per uur is hij erg zuinig en dit betekent ook dat je de kachel niet veel bij hoeft te vullen. Hij heeft helaas geen reinigingsprogramma: je maakt hem dagelijks schoon en je laat hem jaarlijks nakijken door een vakman om zo de veiligheid te waarborgen.
Conclusie
Dit is een pelletkachel zonder toeters en bellen: hij is effectief in het verwarmen van de ruimte. Het is een kleine kachel waardoor hij minder geschikt is voor grotere ruimtes.
Als je op zoek bent naar een simpele, kleine en bovendien prijsvriendelijke pelletkachel, dan is dit de idealekachel voor jou.
Voordelen:
- Deze pelletkachel is erg zuinig in het verbruik van houtkorrels
- Hij heeft een hoog rendement van 93,3 %
Nadelen:
- Minder geschikt voor grotere ruimtes
Koopgids: Hoe maak ik de beste koop?
Je hebt waarschijnlijk al de keuze gemaakt om met een pelletkachel je huiskamer te gaan verwarmen. Nu gaat het erom welke pelletkachel het beste is voor jou. Dit hangt natuurlijk af van jouw behoeften. Hieronder bespreek ik waar je op moet letten bij een aankoop.
Te verwarmen oppervlak
Het is belangrijk om de afmetingen van de te verwarmen ruimtete weten. Als de pelletkachel het oppervlak niet aan kan, is het zonde van de houtkorrels en de energie. Over het algemeen geldt: hoe groter de inhoud van de pelletkachel, hoe groter het vermogen van de pelletkachel. Let hier dus goed op.
Gebruiksgemak
Pelletkachels staan bekend om hun gebruiksgemak en de meeste zijn dan ook erg vriendelijk in gebruik. Soms wordt er een afstandsbediening meegeleverd, soms is er de optie om een WiFi-kit aan te schaffen en weer een andere pelletkachel biedt de mogelijkheid om dagelijkse en wekelijkse programma’s in te stellen.
Rendement van de kachel
Het rendement geeft aan hoe optimaal de brandstof van een kachel wordt benut. Een pelletkachel met een rendement van 92% is dus efficiënter dan een pelletkachel met een rendement van 89%.
Hoe efficiënter een kachel is, hoe minder jij besteedt aan de houtpellets en daarmee ben je ook weer milieuvriendelijker.
Er zijn tevens twee energiestanden op deze robot: Eco en Turbo. De Eco-modus geeft ongeveer 120 minuten looptijd en is geschikt voor licht vuil, vooral op harde vloeren. Als je huisdieren en veel tapijten hebt, is de Turbo-modus (ongeveer 90 minuten looptijd) de beste manier om vuil op te pikken.
Onderhoud
Het onderhoud van een pelletkachel is erg belangrijk. Als je deze niet schoon houdt, werkt de kachel minder effectief en kunnen er zelfs veiligheidsrisico’s ontstaan.
In de video hierboven zie je hoe je een pelletkachel schoonmaakt. Daarnaast is het noodzakelijk om een pelletkachel jaarlijks professioneel na te laten kijken door een vakman.
Afmetingen van de kachel
Pelletkachels zijn er in allerlei soorten en maten. Bedenk goed hoe groot de pelletkachel mag zijn. Het zijn mooie kachels en ze creëren veel sfeer, maar een te grote pelletkachel is niet ideaal.
Wat je kunt doen is een kartonnen doos gebruiken en deze op de plaats zetten waar je pelletkachel moet komen te staan. Op die manier krijg je een idee van hoe het eruit komt te zien.
Verbruik van de pellets
Het verbruik van de pellets moet natuurlijk zo laag mogelijk zijn. Ze zijn goedkoop en milieuvriendelijk, maar hoe minder je uitgeeft, hoe zuiniger je bent.
Dit geldt ook voor het milieuvriendelijke aspect. Ook hier geldt dat hoe minder pellets je gebruikt, hoe milieuvriendelijker je bezig bent.
Bovendien moet je de houtkorrels ergens opslaan. Hoe minder je er hebt, hoe makkelijker je ze opbergt.
Let op:
Bewaar je pellets altijd op een droge plaats. Als deze nat worden, kun je ze niet meer gebruiken. Bewaar ze weg van de grond – op bijvoorbeeld een plank of in een kast – op een droge plaats.
Veelgestelde vragen over pelletkachels
Een pelletkachel is een kachel die warmte produceert met houten pellets als brandstof. De houten korrels worden door middel van een wormwiel naar de verbrandingsruimte gebracht en hier ontbranden de pellets.
Een pelletkachel is goedkoper en bovendien milieuvriendelijker dan een houtkachel. De rookgassen van een pelletkachel zijn namelijk CO₂-neutraal en bevatten geen fijnstof.
Een pelletkachel laat je aansluiten door een vakman. Wil je toch zelf aan de slag, zorg dan in ieder geval dat er een stopcontact in de buurt is. Om het rookkanaal aan te leggen, volg je nauwkeurig de instructies.
De prijzen van een pelletkachel liggen tussen de €800 en €5000.
Conclusie
Ik hoop dat je wat wijzer bent in de wereld van de pelletkachels. Welke je ook kiest, je huiskamer zal heerlijk warm zijn en het knetteren zal bijdragen aan de sfeer in je huis.
Mocht je nog vragen hebben, laat dat hieronder een berichtje achter. 👇 Bedankt voor het lezen!