Platenspelers zijn weer helemaal hip! Je haalt een stukje nostalgie in huis met een platenspeler. Ze zijn weer volop verkrijgbaar, dus ik heb voor je uitgezocht wat de beste platenspeler is.

Er zijn platenspelers met ingebouwde speakers, platenspelers waarmee je je oude elpees digitaliseert en zelfs draagbare platenspelers. Je leest er meer over in dit artikel.

De 5 beste platenspelers in een oogopslag

 1. Denon DP-450USB - De hoge geluidskwaliteit, de robuuste uitstraling en halfautomatische arm maken deze platenspeler de beste op de markt!
 2. Audio Technica AT.LP120XUSBBK - Je favoriete platen luisteren én overzetten naar een digitaal bestand doe je met dit bakbeest van een platenspeler.
 3. Crosley Sterling - Deze platenspeler is ook een echt pronkstuk voor het interieur en is daarom bekroond als beste retro platenspeler!
 4. Soundmaster PL186H - Multitaskers opgelet, want met deze platenspeler luister je naar je favoriete elpees én naar de radio.
 5. GPO SW508BLA - De beste platenspeler die lekker mild geprijsd is.

De geschiedenis van de platenspeler

De fonograaf, de voorloper van de platenspeler, is uitgevonden door Thomas Edison die ook de gloeilamp heeft uitgevonden. De gratofoon was hiervan de opvolger. In 1886 kwam de eerste grammofoon op de markt: een platenspeler zoals we die nu kennen. 

Bij de fonograaf en de gratofoon werden er cilinders gebruikt om geluid te creëren. Deze konden maar een paar keer worden gebruikt. De uitvinder van de grammofoonspeler, Emile Berliner, gebruikte platte schijven in plaats van cilinders en deze konden gemakkelijk massaal worden geproduceerd.

Bovendien konden deze schijven elke keer opnieuw worden gebruikt. Vanaf de jaren 20 werden de platenspelers elektronisch en daarmee steeds populairder. Vanaf de jaren ’50 werd de platenspeler betaalbaar en kon elk huishouden een platenspeler in huis halen.

In de jaren ’80 kwam de CD in opkomst en de populariteit van de elpee nam steeds verder af. Vanaf 1992 werd er geen nieuwe muziek meer op elpees uitgebracht. 

Gelukkig maakt de platenspeler een herintreden in 2008: grote artiesten brengen weer muziek uit op elpees en de populariteit is weer in opmars.

Oude Platenverzameling

De beste platenspelers op een rij

Dit is een stijlvolle platenspeler om te zien. Glanzend zwart betekent wel dat je er alles op ziet, maar dat neemt niet weg dat deze platenspeler erg goed presteert. 

Je gebruikt de kap als standaard om je elpee-hoes in te zetten: het geheel ziet er netjes uit als hij in gebruik is.

Deze platenspeler is halfautomatisch wat betekent dat de arm na het afspelen van de plaat automatisch omhoog gaat, maar dat je deze wel zelf op de plaat moet zetten om hem te laten beginnen.

Dat hij half-automatisch is was me overigens niet meteen duidelijk. Er zit namelijk een klein knopje op de achterkant van de platenspeler waarmee je deze functie aan en uit kunt zetten.

Verder heeft hij drie standen waardoor je elke soort plaat afspeelt. Erg handig, want ik had nog hele oude 78″ elpees liggen. Het was erg leuk om die weer eens terug te horen. 

Denon platenspeler Op Kastje

Tijdens het luisteren heb ik de elpee meteen op een usb-stick gezet als een mp3: dit ging probleemloos via één druk op de knop. Je kunt er ook voor kiezen om deze om te zetten in een WAV-bestand. 

Hij heeft geen ingebouwde speaker, maar in mijn ervaring zijn de meeste ingebouwde speakers niet van hoge kwaliteit waardoor ik de voorkeur geef aan de optie om mijn eigen speakers aan te sluiten. Deze heeft twee phono-uitgangen waarmee ik mijn eigen speakers probleemloos aansluit.

Deze platenspeler is daarnast net zo makkelijk te bedienen als deze is aan te sluiten en voelt ook nog eens robuust aan. 

Voordelen:

 • Deze platenspeler is half-automatisch
 • Hij voelt erg robuust aan

Nadelen:

 • Er hangt een stevig prijskaartje aan

Eigenschappen

Deze – in vergelijking voordelige – platenspeler heeft om te beginnen een aluminium draaischijf en speelt op 33″, 45″ en 78″ elpees.

Aan de achterkant zit een schakelaar voor de ingebouwde voorversterker en een usb-uitgang. Met de voorversterker sluit je de platenspeler gemakkelijk aan op een speakerset of een receiver. Dit is in een mum van tijd gepiept.

De USB-uitgang zorgt ervoor dat de Audio-Technica direct op een PC of Mac kan worden aangesloten waar, dankzij de analoog-digitaal converter en de gebundelde Audacity software, platen direct naar een harde schijf kunnen worden gekopieerd!

Mijn Elvis elpee werd met warmte ontvangen en zelfs de kinderen vonden het leuk om naar de muziek te luisteren. Hij is zoals de meeste platenspelers eenvoudig te bedienen, maar hij is niet automatisch wat betekent dat je de naald zelf op de plaat moet zetten en hem na afloop optilt en weer terug zet.

Het is een fijne luister-ervaring waarbij alle tonen mooi op zijn plaats vallen. Digitale kopieën die gemaakt worden via de usb-uitgang zijn ook goed, maar er is iets meer oppervlakte-ruis te horen dan via de luidsprekers. 

Met zijn gewicht van 8 kilo, is het handig om een vaste plaats voor deze platenspeler te vinden: hij is net iets te zwaar om continue te verplaatsen.

Voordelen:

 • Je sluit deze platenspeler direct aan op je pc of Mac
 • De opnames via usb zijn niet geheel ruisvrij

Nadelen:

 • Met 8 kg is deze platenspeler vrij zwaar

Het is een mooie platenspeler en je mag er best mee pronken, maar deze platenspeler heeft veel meer te bieden dan alleen maar een mooi uiterlijk.

Deze Crosley platenspeler is een multifunctionele platenspeler met ingebouwde Bluetooth waarmee je je muziek draadloos kunt streamen naar andere speakers. 

De ingebouwde speakers zijn goed genoeg om te gebruiken voor een klein feestje, in tegenstelling tot andere platenspelers met ingebouwde speakers, waarvan de kwaliteit erg laag is.

Aan de voorzijde bevinden zich de volumeknop, de lijningang en de hoofdtelefoonaansluiting, die beide een vintage uiterlijk hebben, compleet met het oud-uitziend plastic. 

Elvis

Voordelen:

 • Deze platenspeler ziet er prachtig uit en mag deel uit maken van je interieur
 • De ingebouwde speakers zijn van goede kwaliteit

Nadelen:

 • Er is geen usb-aansluiting

Ik ben dan ook erg benieuwd, want deze platenspeler is ook nog eens leuk geprijsd.

Een leuke eigenschap van deze platenspeler is dat hij niet alleen je elpees afspeelt, maar dat je ook naar de radio kunt luisteren! Hij heeft een ingebouwde radio-tuner die je bedient via het schuifknopje aan de voorkant.

Hij heeft bovendien ingebouwde speakers en is dus zo uit de doos te gebruiken. Wil je écht goed geluid, dan sluit je je eigen speakers aan, al zijn de ingebouwde speakers van beide 15 watt niet van de slechtste kwaliteit. 

Mijn muziekkeuze wordt inmiddels niet meer gewaardeerd. 😐 Gelukkig heeft deze platenspeler een aansluiting voor een hoofdtelefoon waardoor ik, nadat ik toch even de ingebouwde speakers heb getest, niemand lastig van met mijn liefde voor Elvis.

Ik ben dan ook erg te spreken over deze platenspeler. Je krijg echt waar voor je geld: niet alleen een platenspeler, maar ook een radio waar je naar kunt luisteren. Hij is bovendien half-automatisch wat betekent dat de naald zelf terug gaat als de elpee is afgelopen. 

Hij ziet er daarnaast mooi uit met zijn vintage look en speelt alle formaten elpees af.

Voordelen:

 • Met deze platenspeler luister je ook naar de radio
 • Je sluit eenvoudig je eigen speakers aan

Nadelen:

 • Deze platenspeler is niet volautomatisch waardoor je zelf de arm terugplaatst na afloop van de elpee

Eigenschappen

Het eerste wat me opvalt bij deze platenspeler is de voordelige prijs: voor een paar tientjes heb je hem al in huis. Ik ben er dan ook erg nieuwsgierig naar! Je speelt er alle platen probleemloos mee af en door zijn lage gewicht van 2,3 kilo neem je hem gemakkelijk mee.

Deze platenspeler is volledig handmatig wat betekent dat je de naald zelf op de elpee moet zetten en deze er ook weer af moet halen als de plaat is afgelopen. Een half- of zelfs volautomatische platenspeler is zeker handiger, maar met de prijs in gedachten verplaats ik de naald graag zelf!

Deze platenspeler ziet er verder retro uit: hij heeft twee grote draaiknoppen aan de voorkant en een grote, donkere, doorzichtige stofkap.

Daarnaast heeft hij ingebouwde speakers, maar je kunt er ook voor kiezen zelf losse speakers aan te sluiten. Ik raad je aan dat laatste te doen, want de kwaliteit van de speakers is niet geweldig. Gelukkig heb ik externe speakers in huis die ik via de aux-ingang aan sluit. 

Al snel klinkt (inmiddels tot grote ergernis van de kinderen) wederom Elvis door mijn huis en zing ik mee met “Blue Suede Shoes“. Na vijf minuten word me een hoofdtelefoon aangereikt: ik snap de boodschap. Gelukkig heeft deze platenspeler ook nog een aansluiting voor mijn hoofdtelefoon en ik luister verder zonder dat iemand er last van heeft.

Elpee Bekijken

Voordelen:

 • Door zijn lage gewicht van 2,3 kilo neem je deze platenspeler makkelijk mee

Nadelen:

 • De ingebouwde speakers zijn van minder goede kwaliteit

Platenspelers, hoe maak je de beste koop?

De platenspeler, of pick-up, zoals mijn oma hem altijd noemde, heeft een herintrede gedaan. Ze worden steeds populairder en ze zijn weer volop verkrijgbaar. Welke de beste voor jou is, hangt af van jouw eisen

Mogelijkheden

Sommige platenspelers zijn draagbaar en daarmee makkelijk mee te nemen. Dit is handig voor als je naar vrienden gaat bijvoorbeeld. Andere platenspelers zijn daar soms te zwaar of groot voor.

Als je van plan bent de platenspeler regelmatig te gebruiken, dan is het een goed idee te investeren in kwaliteit. Een platenspeler van hogere kwaliteit gaat vaak langer mee dan een goedkope platenspeler.

Daarnaast kijk je ook naar hoe je de platenspeler bedient: een volautomatische platenspeler geeft je het meeste gebruiksgemak omdat deze zelf de arm met de naald naar de elpee brengt en weer terugplaatst als deze afgelopen is.

Een half-automaat zet na gebruik wel zelf de naald terug, maar je zult hem eerst zelf op de elpee moeten zetten. Een handmatig bediende platenspeler doet naast het afspelen van de elpee niks zelf, dus je zult zelf in de buurt moeten blijven.

Met sommige platenspelers luister je ook naar de radio. Veel platenspelers hebben tegenwoordig ook de optie om je elpees te digitaliseren met behulp van een USB-stick.

Uiterlijk

Er zijn heel veel platenspelers verkrijgbaar die een vintage design hebben, maar als je dat niet mooi vindt, of het past niet bij je interieur, dan kun je altijd kiezen voor een moderner ontwerp.

Veel modellen zijn bovendien ook verkrijgbaar in verschillende kleuren. 🌈

Speakers

Sommige platenspelers hebben ingebouwde speakers, maar deze zijn vaak niet van de beste kwaliteit. Als je van plan bent de platenspeler dagelijks te gebruiken, kijk dan of er een aux-aansluiting is waarmee je speakers aan kunt sluiten. 

Sommige platenspelers hebben zelf een Bluetooth-aansluiting, zodat je er Bluetooth speakers aan kunt koppelen.Wist je dat...Het eerste muziekstuk dat werd opgenomen, het Franse volkslied "Au clair de la lune" was? Dit werd gezongen door Édouard-Léon Scott de Martinville. Hij nam het op 9 april 1860 op met zijn uitvinding, de eerder genoemde fonograaf.

Budget

Niet geheel onbelangrijk! Niet iedereen heeft hetzelfde budget. Platenspelers zijn al verkrijgbaar vanaf zo’n €40. Gelukkig zijn er platenspelers verkrijgbaar in elke prijsklasse waardoor je altijd wel iets kunt vinden wat bij je budget past.

Veelgestelde vragen over platenspelers

Hoe werkt een platenspeler?

Wanneer een plaat draait, creëert deze geluidstrillingen die worden omgezet in elektrische signalen. Deze signalen worden in elektronische versterkers ingevoerd. Elektrische versterkers trillen en sturen het resulterende geluid naar luidsprekers, die het versterken en luider maken.

Wanneer vervang je de naald van een platenspeler?  

De naald van een platenspeler gaat ongeveer 4000 uur mee. Zodra je merkt dat de muziek vervormd wordt, moet de naald worden vervangen. Eigenlijk is het al te laat wanneer de muziek vervormd klinkt, dus idealiter voorkom je dit en vervang deze een poosje van tevoren.

Welke platenspeler sluit ik aan op Sonos?

Je kunt elke platenspeler koppelen aan je Sonos, maar je hebt hier wel een voorversterker voor nodig. Soms zijn deze ingebouwd, soms moet je deze apart aanschaffen en aansluiten om verbinding te kunnen maken.

Waar koop ik een platenspeler?

Je koopt platenspelers in winkels zoals bijvoorbeeld Bol.com en Coolblue, maar ook in winkels die andere elektrische apparatuur verkopen.

Platenspeler Met Elpee

Conclusie

Hopelijk heb ik je geholpen bij het kiezen van een platenspeler. Welke je ook kiest, misschien de Soundmaster, of misschien de Crosley Sterling met zijn vintage looks, één ding is zeker, je haalt een stukje nostalgie in huis.

Mocht je nog vragen hebben, dan kun je hieronder een bericht achterlaten. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?