Als je net zo’n keukenprinses bent als ik, heb je waarschijnlijk je rijst wel eens weten te verpesten. 🤦‍♀️ Na menig klacht te hebben ontvangen, besloot ik toch maar een rijstkoker aan te schaffen – en dan niet zomaar een, maar meteen de beste rijstkoker voor mijn behoeften.

Je raadt het het al: iedereen is happy en slaakte een zucht van opluchting! Om jou ook op weg te helpen bij de aankoop van de beste rijstkoker, heb ik een uitgebreide top vijf voor je gemaakt.

De 5 beste rijstkokers in een oogopslag

 1. Inventum RK140ZW- De beste rijstkoker uit deze top 5 kookt rijst, stoomt en sauteert vis en groente!
 2. Tefal Classic 2 RK1038 - Deze rijstkoker heeft de beste verhouding tussen prijs en kwaliteit. Naast rijst koken stoomt het apparaat ook groente.
 3. Solis Rice Cooker DUO Programm Type 817 - De duidelijke knoppen en tijdsweergave maken dit de meest gebruiksvriendelijke rijstkoker.
 4. Russell Hobbs 14 Cup Rice Cooker 23570-56 - Heb je een groot huishouden? De inhoud van wel 5 liter maakt dit de beste rijstkoker voor grote gezinnen!
 5. Tristar RK 6117 - Een compacte rijstkoker die de perfecte rijst kookt, en dat voor een mild prijsje.

Hoe werkt een rijstkoker?

Dit hangt af van het apparaat. De meeste rijstkokers hebben een laag water onder in de pan, met daarboven het mandje waar de rijst in zit. Het water wordt aan de kook gebracht, het water gaat stomen en op deze manier wordt de rijst gekookt – of eigenlijk gestoomd.

Een rijstkoker gebruiken

Een rijstkoker is eenvoudig in gebruik. Het belangrijkste is de juiste hoeveelheid water gebruiken en vervolgens het juiste programma kiezen.

De juiste hoeveelheid water

Hoeveel water je nodig hebt om perfecte rijst te koken, hangt af aan wie je het vraagt! De ene persoon gebruikt gelijke delen water en rijst terwijl iemand anders minder water gebruikt.

De meest algemeen aanvaarde verhouding is 1:1 voor witte rijst: één kopje rijst op één kopje (250 ml) water. Voor bruine rijst wordt vaak 1:2 aangehouden. Mijn tests hebben daarentegen grote verschillen aan het licht gebracht in het resultaat.

Zoals bij veel gerechten gaat het hier vooral om persoonlijke voorkeur. De een houdt van een vrij harde korrel, terwijl iemand anders de voorkeur geeft aan een zachtere korrel.

De instructies op de rijstkokers variëren ook. Voor witte rijst was de verhouding meestal 1:1, hoewel er ook 1:1,25 tussen zat, en sommige gaven helemaal geen verhouding. De grootste verschillen zaten in de verhoudingen voor zilvervliesrijst. Ik heb 1:1, 1:1 + 0,5 kopje water, 1:1,5, en 1:2 gezien.

Kortom: als je een rijstkoker koopt, lees dan eerst de gebruiksaanwijzing om de verhouding tussen rijst en water te controleren. Die kan anders zijn dan je gewend bent.

Kooktijden

De duurdere rijstkokers hebben vaak digitale timers die automatisch updaten om je te vertellen wanneer je rijst klaar is. Maar goedkopere rijstkokers hebben niet altijd een timer. De kooktijden kunnen sterk uiteen lopen.

Er zijn rijstkokers die twee kopjes witte basmatirijst in 12,5 minuut koken, terwijl andere er bijna drie keer zo lang over doen. De meeste rijstkokers schakelen automatisch over van de kookstand naar de warmhoudstand als ze klaar zijn.

Bij een rijstkoker zonder timer kun je wel inschatten hoe lang het duurt voor je rijst gaar is en zelf een timer zetten. De eerste paar keer moet je in dit geval wel experimenteren om er achter te komen hoe lang het duurt voordat je rijst (voor jou!) perfect is.

Wil je hier meer over weten? Lees dan ons artikel over de werking van een rijstkoker.

Rauwe rijstkorrels

De beste rijstkokers op een rij

Functies

Deze rijstkoker heeft een programma voor witte en bruine rijst, maar dat is niet alles: met deze rijstkoker kun je ook je vlees sauteren en je groenten en vis stomen.

Gebruiksgemak

Deze rijstkoker is eenvoudig. Je doet rijst en water in de pan, selecteert het programma via de toetsen en de rest gaat vanzelf. Je maakt op deze manier tot zeven porties rijst met deze rijstkoker.

Als je groente wilt stomen, plaats je het stoomrekje in de rijstkoker alvorens hier de groente in te doen. Als je klaar bent, berg je de rijstkoker vervolgens gemakkelijk op.

De uitneembare binnenpan met anti-aanbaklaag is overigens vaatwasbestendig. Je kunt dus wel zeggen dat deze Inventum rijstkoker van alle gemakken is voorzien. ✨

Voordelen:

 • Je kunt ook gerechten stomen
 • Sauteren gaat ook prima met dit apparaat
 • Eenvoudig in gebruik

Nadelen:

 • Soms blijft er vocht achter in het deksel

Functies

De warmhoudfunctie die zichzelf inschakelt als het programma is afgelopen, zorgt ervoor dat je rijst niet aanbrandt. Geen haast dus als je curry nog even nodig heeft; die rijst smaakt ook nog heerlijk als hij een poosje op de warmhoudstand heeft gestaan!

Met een de ruime inhoud kun je 10 kopjes rijst maken, wat gelijk staat aan ongeveer 8 porties.

Je stoomt echter niet alleen je rijst gaar met deze rijstkoker: je stoomt ook groenten en vis in de geïntegreerde stoomkoker gaar.

rijstlepel

Gebruiksgemak

Met een druk op de knop begint je rijstkoker te werken. Hetzelfde geldt voor de geïntegreerde stoomkoker. Simpeler wordt het niet!

Met de warmhoudfunctie brandt je rijst nooit aan en na gebruik haal je de uitneembare binnenpan uit de rijstkoker om hem schoon te maken. Deze heeft een anti-aanbaklag, dus hij kan helaas niet in de vaatwasser.

Voordelen:

 • Rijst kookt niet aan door de anti-aanbaklaag
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding

Nadelen:

 • Er zijn geen programma's voor verschillende soorten rijst
 • Kan niet in de vaatwasser

Functies

Je kunt met deze rijstkoker naast rijst koken, ook groente en vis bereiden in het meegeleverde stoompannetje.

Deze Solis Rice Cooker heeft verder een startuitstel functie. De rijst is daardoor klaar tegen de tijd dat het jou het beste uitkomt.

Als je dan toch nog een paar minuten nodig hebt door een onverwachte tegenslag in de keuken, kun je nog altijd de warmhoudstand inschakelen.

Gebruiksgemak

Eenvoudiger kan bijna niet. Je stopt je rijst in de pan en schenkt water erbij. Je kiest of je witte of bruine rijst kookt, druk op de knop en klaar is Kees!

Je kunt helaas niet door het deksel kijken. Om even te checken hoe het met je gestoomde groenten gaat, zul je dus de deksel op moeten tillen waardoor het stoom ontsnapt.

Voordelen:

 • Eenvoudig in gebruik
 • Neemt weinig ruimte in beslag

Nadelen:

 • Je kunt niet door het deksel heen kijken

De volgende accessoires krijg je bij aankoop van de Russel Hobbs Rice Cooker:

 • Glazen deksel
 • Spatel
 • Rijstmandje
 • Maatbeker

Functies

Met deze grote rijstkoker maak je genoeg rijst om maar liefst 14 borden te vullen! Dat is voor menig gezin al meer dan voldoende. Je kunt je voorstellen dat deze rijstkoker daarom ook uitermate geschikt is voor gebruik bij feestjes en dergelijken.

Je gebruikt deze rijstkoker daarnaast tevens voor het stomen van groente en andere stoombare ingrediënten met het bijbehorende stoommandje.

Met een druk op de knop gaat je apparaat aan en als je rijst klaar is maar jij nog niet, dan houdt de warmhoudfunctie je maaltijd warm.

rijstkoker in keuken

Gebruiksgemak

Zoals al eerder gezegd is er maar één knop om het apparaat mee in te schakelen. Deze zit voorop de grote rijstkoker. Dat laat weinig ruimte over voor fouten. Less is more!

De ruime inhoud maakt het gemakkelijk voor je om grote hoeveelheden te koken. Dat niet alleen: je houdt je rijst warm met de warmhoudfunctie.

Na gebruik was je de uitneembare binnenpan en het deksel handmatig af; deze zijn namelijk niet geschikt om in de vaatwasser te zetten.

Voordelen:

 • Met deze rijstkoker kook je grote hoeveelheden rijst
 • Eenvoudig in gebruik

Nadelen:

 • Snoer is aan de korte kant

Geen toeters en bellen, maar wel de warmhoudfunctie en droogkookbeveiliging. Met veel rijstkokers is het lastig om kleine porties rijst te koken en om de rijst-water verhouding precies goed te krijgen.

Niet met deze rijstkoker! Je krijgt namelijk een maatlepel meegeleverd waarop aangegeven wordt hoeveel van wat je nodig hebt.

Gebruiksgemak

Ook de Tristar is eenvoudig te bedienen met één druk op de knop aan de voorkant van de rijstkoker. Bovendien is deze rijstkoker gemakkelijk schoon te maken: de onderdelen gaan zo de vaatwasser in.

De indicatielampjes geven aan wat de rijstkoker aan het doen is. Als je rijst klaar is, maar jij nog niet, dan hou je de rijst warm met de warmhoudfunctie. Tevens wordt er een handige opscheplepel meegeleverd waarmee je e binnenkant niet kunt bekrassen.

Dankzij de kleine inhoud van de rijstkoker, past hij na gebruik gemakkelijk in je kleinste keukenkastje. Leg daarbovenop nog de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, en je hebt een geweldige budgetkoning onder de rijstkokers.

Voordelen:

 • Erg vriendelijk geprijsd
 • Compact en gemakkelijk op te bergen

Nadelen:

 • Het deksel komt soms omhoog tijdens het koken

Rijstkokers, hoe maak je de beste koop?

Rijstkokers zijn eenvoudige apparaten. Daarom hoef je slechts op een paar dingen te lette als je een rijstkoker aanschaft.

Extra functies

Wil je een rijstkoker die alleen maar rijst kookt? Koop dan een simpele rijstkoker. Betaal niet meer geld voor een rijstkoker met meerdere functies die je toch niet gebruikt.

Er zijn rijstkokers die groente en vis kunnen stomen. Soms gaat dit in hetzelfde pannetje, soms gaat dit via meegeleverde accessoires. Er zijn zelfs rijstkokers waarmee je kunt sauteren, maar nogmaals: dit is zonde van je geld als je deze functie niet gaat gebruiken.

Je betaalt dikwijls simpelweg meer voor rijstkokers met extra functies zoals deze. Een automatische uitschakelfunctie waarbij de rijstkoker automatisch af slaat is daarentegen wel onmisbaar.

Inhoud

Het handig om te kijken naar de inhoud van de pan. Met een pannetje van 1 liter kom je niet ver als je rijst moet koken voor zes personen natuurlijk.

Hetzelfde geldt als je maar met zijn tweetjes bent. Over het algemeen zijn rijstkokers met een grote inhoud minder goed in het koken van kleine porties rijst.

De warmhoudfunctie

Het warmhouden van je rijst nadat deze klaar is, is een handige functie. De meeste rijstkokers hebben een warmhoudstand, en schakelen automatisch over van koken naar warmhouden zodra de rijst gaar is.

De kwaliteit van de gekookte rijst neemt snel af. Bacteriën beginnen snel te groeien in rijst die onder de 60 graden komt. Laat je rijst daarom nooit langer in de rijstkoker dan een uur. Na dat uur gaat ook de kwaliteit van de rijst achteruit.

In sommige gevallen word de rijst zo droog dat hij bijna niet meer te eten is. Het is daarom altijd het beste om de rijst zo snel mogelijk op te eten, dan is hij simpelweg het lekkerste! 😋

Veiligheid

Rijstkokers zijn over het algemeen niet gevaarlijker dan andere apparaten die met stoom en hitte werken, maar sommige worden wel erg heet aan de buitenkant. Net als bij elk ander apparaat in je keuken, moet je altijd voorzichtig zijn bij het hanteren van een rijstkoker.

Vermijd de stoomopeningen en draag ovenwanten wanneer je het deksel of de kookpot vastpakt. Hoewel sommige rijstkokers niet heet worden aan de buitenkant, is bij bijna alle rijstkokers de rand van de kookpot zichtbaar tijdens het koken. Deze rand wordt erg heet.

Houd hier rekening mee als er nieuwsgierige huisdieren of kinderen in de buurt zijn die in de verleiding komen om de rijstkoker aan te raken wanneer deze in gebruik is.

Veelgestelde vragen over rijstkokers

Hoe werkt een rijstkoker?

Elke rijstkoker werkt anders. Meestal zit de rijst in een mandje wat boven een laag water hangt. Het water wordt gekookt en de stoom hiervan kookt – oftewel stoomt – de rijst vervolgens gaar.

Hoe lang moet rijst koken in een rijstkoker?

Dit hangt wederom af van de rijstkoker. Dit kan variëren van 10 minuten tot soms wel 30 minuten.

Kan ik bruine rijst in een rijstkoker koken?

Ja, je kunt bruine rijst in een rijstkoker koken.

Conclusie

Ik hoop dat ik je zoektocht naar de beste rijstkoker wat makkelijker heb gemaakt. Welke je ook kiest, ze koken allemaal rijst op een eenvoudige manier.

Terwijl de compacte Tristar ideaal is als je alleen voor jezelf kookt, is de ruime Russell Hobbs een goede optie als je voor veel mensen tegelijk kookt.

Bedankt voor het lezen! Mocht je nog tips hebben, laat ze dan hieronder achter.

Was dit artikel behulpzaam?