Als je een kort kapsel hebt, is het handig om zelf een tondeuse in huis te hebben. Hiermee werk je zelf de randjes bij en wil je geld besparen, dan doe je na een beetje oefening je hele hoofd. Hierdoor bespaar je niet alleen geld, maar ook tijd. Ik leg je in dit artikel uit waar je op let bij de aankoop van de beste tondeuse. 💇

De 5 beste tondeuses in een oogopslag

 1. Philips Series 9000 HC9450/20 - De beste tondeuse van nu: betrouwbaar, veelzijdig en ook geschikt voor dik en stug haar.
 2. BaBylissMEN Carbon Titanium E978E - De tondeuse met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.
 3. Wahl ColorPro Cordless Clipper Combo - De meest complete tondeuseset op de markt.
 4. BaBylissMEN Crew Cut SC758E - Ideaal voor het kortste haar.
 5. Philips Series 3000 HC3510/15 - De juiste keuze voor iedereen met een klein budget.

Terug in de tijd met de tondeuse

Ouderwetse kapperstoel

Het was Leo J. Wahl die het initiatief nam om de kappers in Sterling, Verenigde Staten, te voorzien van betere hulpmiddelen.

Zijn oom beheerde een fabriek waar speciale massage-apparaten voor kappers werden gemaakt.

Leo J. Wahl ontwierp een tondeuse en toen zijn oom, die de Wahl fabriek beheerde, werd opgeroepen tijdens de Mexicaanse revolutie, nam hij de fabriek over.

Hij begon te experimenteren met tondeuses en in 1919 vroeg hij patent aan voor zijn nieuwe design: een electromagnetische tondeuse. Eind 1920 waren er al duizenden verkocht. De tondeuse werd in heel Amerika populair.

In 1921 kocht Leo Wahl het bedrijf van zijn oom en veranderde de naam in Wahl Clipper Corporation. Sindsdien is de tondeuse niet alleen meer weg te denken bij de kapper, maar ook thuis gebruikt men de tondeuse met veel plezier.

De beste tondeuses op een rij

Het eerste wat me opvalt bij deze tondeuse is de prijs: het is geen voordelige koop. Daar staat wel weer tegenover dat je de kwaliteit en betrouwbaarheid van Philips voor terug krijgt. Wat me ook opvalt is het gewicht. Hij is met zijn 710 gram behoorlijk zwaar.

Je kiest uit de drie opzetkammen en kiest per 0,1 mm de lengte die je nodig hebt. In tegenstelling tot veel tondeuses waarvan de maximumlengte rond de 30 mm ligt, ga je met deze tondeuse tot wel 42 mm.

Zo zijn er honderden standen waaruit je kiest. Dit doe je via het touchpaneel in het midden; glijd met je duim eroverheen of tik aan de boven- of onderkant om de lengte te bepalen.

Dankzij het gewicht voelt de tondeuse verder robuust en stevig aan. Je krijgt er ook een handige opberghoes bij om hem goed op te bergen.

Philips tondeuse in gebruik, vooraanzicht

Het display is digitaal en je leest erop af hoeveel batterij je nog hebt en op welke stand de tondeuse staat. Hij is bovendien ergonomisch vormgegeven waardoor hij fijn in de hand ligt. Persoonlijk vind ik een zware tondeuse fijn, maar met zijn ruim 700 gram kan ik me voorstellen dat niet iedereen hier blij mee is.

Het resultaat was prima: egaal en netjes. Als je op zoek bent naar een tondeuse met een ruime keuze aan kniplengtes, betrouwbaarheid en bovendien zelfslijpende mesjes, dan is dit de juiste keuze voor jou.

Voordelen:

 • Je hebt keuzen uit enorm veel verschillende kniplengtes door afstelling tot op de 0,1 mm
 • Dankzij de turbofunctie knipt hij probleemloos dik en stug haar
 • Je leest de batterijstatus en de lengte af op het schermpje

Nadelen:

 • Deze tondeuse is aan de zware kant
 • Hij is redelijk prijzig

Deze tondeuse heeft twee meegeleverde opzetkammen: eentje voor je hoofdhaar en eentje voor je baard. Deze opzetkammen zijn uitschuifbaar, waardoor je 25 lengtestanden krijgt zonder steeds te hoeven wisselen. Je stelt de lengte in met het draaiwieltje op de tondeuse. Plaatsbesparend dus!

Deze tondeuse is erg eenvoudig in gebruik en ligt goed in de hand. Hij is erg licht van gewicht. Persoonlijk hou ik van een zwaardere tondeuse, maar dit is echt persoonlijke voorkeur. Ondanks het lagere gewicht, voelt deze tondeuse toch robuust aan.

Persoon bij de kapper, achteraanzicht

Als de batterij onverhoopt leeg is, gebruik je hem ook terwijl hij aan het opladen is. Met een volle batterij doe je vervolgens ongeveer een uur. Net zoals mijn elektrische tandenborstel, woont onze tondeuse permanent in de oplader waardoor hij altijd opgeladen is. Mocht de batterij toch onverhoopt leeg zijn, dan gebruik je hem terwijl hij oplaadt.

Ook krijg je er een precisietrimmer bij waarmee je bijvoorbeeld je wenkbrauwen netjes houdt, of de randen van je haar recht trimt. Deze tondeuse is bovendien leuk geprijsd; dat mag ook best genoemd worden!

Voordelen:

 • Geen onnodige hulpstukken
 • Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding

Nadelen:

 • Dit is een lichte tondeuse, wat niet iedereen fijn vindt

Je hebt besloten je eerste tondeuse voor thuisgebruik te kopen. Je wilt iets makkelijks, eenvoudigs en met genoeg variatie. Als het binnen een budget is, nog beter.

Dan is de Wahl 79300-400 Color Pro tondeuseset een goede keuze. Hij is populair, en niet voor niets. Deze set is erg scherp geprijsd en heeft veel mogelijkheden. Je krijgt niet alleen de tondeuse, maar je vindt in de doos ook:

 • Drie verschillende kammen
 • Schaar
 • Olie, schoonmaakborsteltje en beschermhoesje
 • Kleurgecodeerde opzetstukken
 • Oplader
 • Precisietrimmer

Wat echt praktisch is, is dat dat de opzetstukken gekleurd zijn. Is dat zo belangrijk? Waarschijnlijk niet, maar het is erg handig om gewoon de kleur te pakken die je nodig hebt in plaats van elke keer door alle kammen heen te gaan.

Veel mensen zonder ervaring met haarknippen zijn geïntimideerd door het verwisselen van de kammetjes: het zijn vaak teveel, en hoe weet je nu welke je nodig hebt? Een systeem als dit neemt al het giswerk weg en maakt het eenvoudig. Iedereen kan deze tondeuse gebruiken!

Deze set is geschikt voor het hele gezin. Voor de eenvoudige knipbeurten gebruik je #4 (oranje) en #5 (geel). # 1 (1/8″, rood) en # 2 (1/4″, paars) zijn voor kortere koppies.

De Color Pro is snoerloos en heeft het typische Wahl ontwerp: behoorlijk groot, met een breder bovendeel voor het eenvoudig hanteren. Wat hier erg handig is, is de blauwe, rubberen grip in het middelste gedeelte van de tondeuse. Door de vormgeving en de grip in het midden, ligt deze tondeuse prettig in de hand.

Het enige nadeel wat ik heb kunnen vinden, is dat hij behoorlijk luidruchtig is. 💥

Voordelen:

 • Dankzij de vele accessoires is deze set erg compleet en geschikt voor het hele gezin
 • Deze tondeuse is ideaal voor de beginnende gebruiker

Nadelen:

 • Deze tondeuse wordt soms als luidruchtig ervaren

De ergonomische vorm van de Crew Cut maakt het knippen van haar moeiteloos en comfortabel, zodat je je geen zorgen meer maakt over het voortdurend wisselen van grip. Ook heb je bij dit model geen last meer van pijnklachten in je hand of pols. Althans, dat is wat de verpakking je belooft.

Ik moest enorm wennen aan de bijzondere vormgeving en heb deze tondeuse eigenlijk niet lang genoeg gebruikt om de vormgeving een eerlijk oordeel te geven. Als ik reviews lees, zijn er gebruikers die deze tondeuse helemaal geweldig vinden en nooit anders meer willen, en er zijn gebruikers die er niets mee kunnen en juist pijn in hun handen krijgen.

Ik denk dat het een kwestie van wennen is, want hoe je het ook wendt of keert: je hand bevindt zich in een natuurlijkere positie bij deze tondeuse. Of je tijd weet te vinden om te wennen is natuurlijk een ander verhaal.

Crew Cut tondeuse in gebruik

Met de minimale kniplengte van 0,3 mm is deze tondeuse ideaal voor superkorte kapsels. Je krijgt er vijf verschillende opzetstukken bij voor de verschillende lengtes waardoor er genoeg keuze is. De accu gaat 75 minuten mee, wat meer dan voldoende is.

Zodra je weet hoe je deze tondeuse moet hanteren, krijg je een goed, egaal resultaat. Het is wel even wennen in het begin en wees daarom voorzichtig.

Voordelen:

 • Door de minimale kniplengte van 0,3 mm is deze tondeuse ideaal voor mensen met erg kort haar
 • Dankzij de bijzondere vormgeving neemt je hand een natuurlijkere houding aan

Nadelen:

 • Je moet erg wennen aan de ergonomische vormgeving van deze tondeuse

Hij is bovendien ook geschikt om je baard mee te trimmen. Hier gebruik je wel een ander opzetstuk voor. De kop maak je eenvoudig los en spoel je probleemloos af onder de kraan. Daarnaast ook niet geheel onbelangrijk: deze tondeuse is erg vriendelijk geprijsd!

Deze basis-tondeuse van Philips ligt fijn in de hand. Hij is met 800 gram wel aan de zware kant, maar als je net zoals ik bent, geeft dat je een gevoel van meer controle en zekerheid. Hij voelt robuust aan en kan daarom tegen een stootje.

Je krijgt er overigens geen onderhoudsproducten bij zoals olie of een borsteltje. Wil je dat je tondeuse lang mee gaat, dan koop je deze zelf om je tondeuse mee te onderhouden. Ik was een beetje teleurgesteld door de kwaliteit van de twee meegeleverde opzetkammen: deze voelen dun en kwetsbaar. Jammer, want de tondeuse zelf voelt erg degelijk.

Tondeuse vooraanzicht, met opzetstukken

Voordelen:

 • Deze tondeuse voelt robuust aan
 • Hij heeft 12 lengtestanden om uit te kiezen

Nadelen:

 • De twee opzetkammen voelen dun en kwetsbaar aan
 • Hij is niet draadloos
 • Er zit geen onderhoudssetje bij

Hoe koop ik de beste tondeuse?

Niet alle tondeuses zijn hetzelfde. Het hangt van jouw haar en van je budget af welke tondeuse de juiste keuze voor je is.

Lengte- en knipstanden

Misschien wel de belangrijkste eigenschap van je tondeuse! Gebruik jij je tondeuse om bijna al je haar eraf te halen? Dan heb je bijvoorbeeld weinig aan een tondeuse die een minimale kniplengte van 1 mm heeft. Hieronder een handig overzicht van de kniplengtes:

Heel erg kort haar

Wil je stoppels of gemillimeterd haar? Dan is een kniplengte tot 3 mm geschikt. Hele korte stekeltjes hebben een kniplengte tot maximaal 10 millimeter nodig. Helemaal glad krijg je overigens niet voor elkaar met een tondeuse; hiervoor moet je toch echt scheren.

Middellang haar

Middellange stekels hebben een tondeuse met een kniplengte van 5 tot 20 mm nodig. Meerdere lengtestanden zorgen ervoor dat je een mooie overgang naar kort haar hebt.

Langer haar

Ook langer haar hou je bij met een tondeuse. Gebruik voor langer haar een tondeuse met een minimale kniplengte van 10 millimeter en een maximale kniplengte van 42 millimeter. Dit laatste is moeilijk te vinden, maar onze #1 krijgt het voor elkaar!

Accuduur

Voor mij is de accuduur niet erg belangrijk, zolang ik de tondeuse maar kan gebruiken voor een volledige knipbeurt. Mijn tondeuse staat altijd in de oplader als deze niet gebruikt wordt, maar ik weet dat ik hierin een uitzondering ben.

De meeste mensen laden hun tondeuse pas op als deze (bijna) leeg is, waardoor er vaak gewacht moet worden. Sommige tondeuses gebruik je gelukkig wel terwijl ze aan het opladen zijn. Dit is een handige bijkomstigheid.

Uiteraard is een accu die lang mee gaat een pluspunt bij een tondeuse. Hoe langer deze mee gaat, hoe minder je je zorgen maakt over wanneer hij opgeladen moet worden. Kijk daarom altijd goed in de specificaties van het product.

Duurzaamheid

Hoe langer een tondeuse mee gaat, des te meer waar je krijgt voor je geld. Het is daarom belangrijk dat de tondeuse gemaakt is van duurzaam materiaal. Duurzaam materiaal is duurder waardoor je meer betaald voor tondeuses die langer mee gaan.

Duurzame tondeuses zijn in de meeste gevallen zwaarder dan de tondeuses van mindere kwaliteit, omdat er vaak staal wordt gebruikt. Dit weegt natuurlijk meer dan bijvoorbeeld kunststof.

Tondeuse of trimmer?

Een tondeuse is eigenlijk de grote broer van de trimmer. Een trimmer is kleiner en minder krachtig en bedoelt voor de kleinere klusjes zoals gedetailleerd werk. Een trimmer is kleiner en ligt vaak fijner in de hand. Een trimmer is niet krachtig genoeg om het hele hoofd mee te scheren.

Lange lokken komen snel vast te zitten in een trimmer, dus gebruik nooit een trimmer om lang haar mee te trimmen. Een tondeuse is erg krachtig en daarom ideaal om het hele hoofd mee onder handen te nemen, ook als het haar wat langer is. Ze zijn zwaarder en robuuster dan een trimmer.

Veelgestelde vragen over tondeuses

Hoe werkt een tondeuse? 

Een tondeuse is een krachtig apparaat met verschillende opzetstukken waarmee je je haar afscheert. De mesjes bewegen heel snel van links naar rechts, waardoor dit op een snelle maar egale manier gebeurt. Je stelt zelf verschillende lengtes in via de opzetstukken. Daarbij zijn de meeste tondeuses tegenwoordig draadloos.

Waar let je op bij de aankoop van een tondeuse? 

Het is belangrijk om te weten welke lengte je jouw haar wilt hebben. Niet alle tondeuses scheren je haar heel kort af: sommige tondeuses hebben 0,5 mm als kortste lengte en andere 0,8 mm. Let ook op de duurzaamheid van de gebruikte materialen. Je betaalt vaak een hogere prijs voor tondeuses die langer meegaan. 

Wanneer moet je een tondeuse oliën? 

Hoe vaak je jouw tondeuse moet oliën, hangt af van hoe vaak jij hem gebruikt. Olie je tondeuse zodra deze stroef aan gaat voelen. Bij regelmatig gebruik doe je dit elke paar maanden.

Tondeuse scheert een stuk haar weg achter, onder lang haar

Conclusie

Hopelijk heb je wat aan deze top vijf gehad en heb ik je geholpen bij het maken van een keuze. Of je nu voor de Philips Series 9000 HC9450/20 gaat, of liever begint met een basismodel zoals de Philips Series 3000 HC3510/15: naar de kapper hoef je niet! Bedankt voor het lezen. 🙃

Was dit artikel behulpzaam?