Gezellig samen koken is een van mijn favoriete bezigheden. Al kletsend met mijn vriendinnen maak ik, onder het genot van een wijntje, de lekkerste gerechten klaar. Helaas komt na het diner mijn minst favoriete bezigheid: de afwas. Een vaatwasser maakt het leven een stuk makkelijker, mits je de beste vaatwastabletten gebruikt.

Een vaatwastablet doet veel meer dan alleen de vaat schoonmaken. Behalve reinigen vallen ontvetten, vlekken verwijderen en glansspoeling ook tot het takenpakket van het tablet. Wil je weten welke vaatwastabletten het meest uitblinken? De Dreft Platinum Plus All in One vaatwascapsules zijn mijn favoriet, maar lees snel verder voor meer goede opties!

De 5 beste vaatwastabletten in een oogopslag

 1. Dreft Platinum Plus All in One Vaatwascapsules - De ingebouwde zout- en spoelhulpfunctie houdt niet alleen je vaat schoon, maar ook je vaatwasser!
 2. Finish All in 1 Max Vaatwastabletten - Dit zijn de beste vaatwastabletten voor glaswerk, vanwege de bescherming tegen glascorrosie.
 3. Dreft Platinum Original Vaatwastabletten - Deze vaatwastabletten helpen vetaanslag te voorkomen.
 4. Dreft Original All In One Vaatwastabletten - Aangekoekte vetresten zijn geen probleem voor deze effectieve vaatwastabletten.
 5. Sun Expert All-in-1 Vaatwastabletten Extra Power - Goed voor je vaat, en voor het milieu!

Waarom vaatwastabletten kopen?

Voordat je naar de winkel rent om alle schappen met vaatwastabletten leeg te kopen, moet je je eerst afvragen waarom je vaatwastabletten koopt. Ik kan zelf niet meer zonder, vanwege de vele voordelen die de tabletten met zich meebrengen. Om je een overzicht te geven, heb ik de voornaamste voordelen voor je verzameld in een handig overzicht.

Lekker makkelijk

Vaatwastabletten zijn eenvoudig in gebruik. Ze bevatten alle benodigde reinigingsmiddelen, ontvetters en andere ingrediënten in één handig tablet, waardoor het meten en doseren van afzonderlijke producten overbodig is.

Met elk tablet dat je gebruikt, heb je automatisch de juiste hoeveelheid reinigingsmiddel. Zo bereik je een optimale reiniging, zonder verspilling!

Het gebruik van vaatwastabletten vermindert bovendien de tijd en moeite die nodig is voor het met de hand wassen van de vaat. Hierdoor bespaar je kostbare tijd. Je bespaart ook ruimte in je keukenkastjes, omdat de benodigde schoonmaakmiddelen in één compact tablet zijn verpakt.

Efficiënte reiniging

Vaatwastabletten zijn specifiek ontworpen om te werken met de cycli en functies van vaatwassers. Dit resulteert in optimale prestaties en reinigingsresultaten.

De tabletten zijn speciaal geformuleerd om voedselresten, vet en vuil effectief te verwijderen. Ze reinigen de vaat grondig verminderen vlekken in je favoriete servies. Vaatwastabletten hebben bovendien een gestandaardiseerde formule, zodat ze consistente en voorspelbare resultaten leveren bij elke cyclus.

Nog een schepje erbovenop

De beste vaatwastabletten hebben naast schoonmaken nog extra functies. Veel vaatwastabletten bevatten bijvoorbeeld ingrediënten om kalkaanslag en witte vlekken op glazen en vaatwerk te verminderen.

Sommige tabletten hebben ook geurverwijderende eigenschappen die nare geurtjes van voedsel en vuil neutraliseren. Zo wordt je vaat niet alleen schoon, maar ook nog fris!

Al met al bieden vaatwastabletten een handige, efficiënte en effectieve manier om je vaat schoon en glanzend te houden, terwijl ze tegelijkertijd tijd en moeite besparen. Overtuigd dat je de beste vaatwastabletten nodig hebt? Lees dan verder om te ontdekken op welke eigenschappen je moet letten bij de aankoop.

De beste vaatwastabletten op een rij

De Dreft Platinum Plus All In One vaatwascapsules spannen de kroon als het gaat om goede vaatwastabletten. Deze zijn dan ook niet voor niets mijn favoriet.

Geïntegreerd voorwasprogramma

Deze capsules bevatten zelf een voorwasmiddel dat wordt vrijgegeven tijdens het begin van de vaatwasbeurt. Het voorwasprogramma weekt eventueel vastzittend voedsel, vet en vuil vooraf los en verwijdert dit, nog voordat de hoofdwasfase begint. Doordat de voorwas geïntegreerd zit in de capsule, bespaar je water tijdens je vaatwascyclus!

Effectieve glansspoeling

Het glansspoelmiddel van de vaatwascapsules verwijdert de dofheid van je vaat en glaswerk, zelfs als die over lange tijd is opgebouwd. Je vaat krijgt bij het gebruik van deze vaatwastabletten weer zijn oorspronkelijke glans en schittering terug, net als toen het nieuw was. 🥂

Ingebouwde zout- en spoelhulpfunctie

Vaatwaszout vermindert de effecten van hard water te verminderen. Hard water bevat mineralen die zich mogelijk ophopen op vaatwerk en in de vaatwasser, waardoor kalkaanslag ontstaat. Het zout in de vaatwasser helpt deze mineralen te verzachten en voorkomt zo aanslag en vlekken.

Spoelhulpmiddelen helpen om het wateroppervlak te verlagen en om de vaat snel en gelijkmatig te drogen. Dit voorkomt waterdruppels, vlekken en strepen op het vaatwerk, waardoor een glanzende afwerking wordt verkregen.

Een vaatwastablet met een ingebouwde zout- en spoelhulpfunctie, zoals de Dreft Platinum Plus All in One, combineert deze twee elementen in één tablet. Wanneer je het tablet in de vaatwasser plaatst en de cyclus begint, lost het zout op om het water te verzachten.

Ondertussen wordt het spoelhulpmiddel vrijgegeven om een glanzende en vlekkeloze afwerking op de vaat te bevorderen.

Ook geschikt voor kort programma

Korte vaatwascycli zijn handig als je vaatwasser vaak halfvol zit, of als de vaat niet zo vuil is. Zo bespaar je een hoop water en energie! Dan is het wel zo fijn, als je vaatwastablet ook goed oplost. Gelukkig is dat voor de Dreft Platinum Plus All In One vaatwascapsules geen probleem.

De capsules zijn snel oplosbaar, wat ze effectief maakt in zowel reguliere vaatwasprogramma's als het korte programma en het ecoprogramma.

Voordelen:

 • Maakt de vaat stralend schoon
 • Ecovriendelijk
 • Te gebruiken in alle vaatwasprogramma's

Nadelen:

 • Niet de goedkoopste vaatwastabletten
 • Veel verpakkingsmateriaal, wat dan weer niet zo ecovriendelijk is

Veel consumenten geven de voorkeur aan de Finish All in 1 Max vaatwastabletten. Ook deze tabletten zijn een uitstekende keuze.

Goede reinigingskracht, en ruikt ook nog eens lekker

In de Finish All in 1 Max vaatwastabletten werken twee lagen samen. De eerste laag komt vrij met bruisende bubbels die krachtige schoonmaakmiddelen loslaten, terwijl de tweede laag tegelijkertijd zorgt voor spoelen en zouten, met glansrijke resultaten. 1Finish (n.d.). 'Finish Power-Tablet'.

Deze vaatwastabletten ruiken naar citroenen. Zo komt je vaat niet alleen schoon uit de vaatwasser, maar ook nog eens fris! 🍋

Beschermt tegen glascorrosie

Glascorrosie is een fenomeen waarbij glazen vaatwerk na verloop van tijd troebel, dof en geëtst raakt als gevolg van chemische reacties met mineralen en zouten in het water en in reinigingsmiddelen. Dit maakt het glas minder helder en aantrekkelijk.

De Finish All in 1 Max vaatwastabletten bevatten ingrediënten die je vaatwerk beschermen tegen dit chemische proces. Dit houdt je glazen stralend schoon en helder na elke vaatwascyclus.

Ook te gebruiken bij lage temperaturen

Deze vaatwastabletten bevatten een plastic laagje dat oplost zodra dit in contact komt met water. De temperatuur van het water maakt hierin geen verschil. Dit betekent dat je de tabletten kunt gebruiken bij elk vaatwasprogramma, van regulier tot kort en zelfs eco! 🌱

Voordelen:

 • Grote verpakking = waar voor je geld!
 • De frisse geur van citroenen
 • Bescherming tegen glascorrosie

Nadelen:

 • Geen glansspoeling
 • Sommige consumenten ervaren dat de vaatwastabletten soms niet goed oplossen

Wil je niet alleen een schone vaat, maar ook een schone en vetvrije vaatwasser? Dan zijn de Dreft Platinum Original vaatwastabletten de beste keuze voor jou.

Vertrouwde formule tegen hardnekkige vlekken

Dreft doet wat het belooft: het bestrijdt hardnekkige vlekken. Die lasagneschaal van gisteravond is weer stralend schoon na een wasbeurt met dit vaatwastablet. Zelfs voorspoelen is niet meer nodig.

Helpt vetaanslag voorkomen

Naast de vaat houdt dit vaatwastablet ook je vaatwasser goed schoon. De vetverwijderende ingrediënten voorkomen vetaanslag in je vaatwasser. Hierdoor blijft je vaatwasser niet alleen langer schoon, maar het draagt ook bij aan de levensduur van je vaatwasser.

Ondanks de vetverwijderende functie van de vaatwastabletten is het belangrijk om af en toe je vaatwasser te reinigen met een vaatwasserreiniger. Dit voorkomt problemen, zoals kalkaanslag.

schone vaatwasmachine, geopend

Lost snel op

De Dreft Platinum Original capsules zijn ontworpen om snel op te lossen in water. Een snellere oplossing leidt tot een efficiëntere reiniging.

Het is erg vervelend om je vaatwasser te openen na een wascyclus en te merken dat een tablet slechts gedeeltelijk is opgelost. Dankzij de innovatieve vloeibare toplaag van Dreft vaatwastabletten, die snel oplossend PVA-materiaal bevat, lossen de tabletten sneller op en functioneren ze dus sneller en effectiever.

Voordelen:

 • Uitstekende reinigingskracht
 • Maakt niet alleen je vaat schoon, maar ook je vaatwasser
 • Lost snel op

Nadelen:

 • Kleine verpakking
 • De tabletten hebben soms de neiging om aan elkaar te plakken

Geen zin om al je vaat voor te spoelen? Dat hoeft ook niet meer met de Dreft Original All in One vaatwastabletten!

Actieve ingrediënten tegen aangekoekt vet

Deze vaatwastabletten zijn echte helden als het gaat om de reinigingskracht. Dankzij de actieve ingrediënten wordt zelfs de vaat met aangekoekt vet weer helemaal schoon. De Dreft Original All in One vaatwastabletten zijn effectief en betrouwbaar. Schrobben en boenen zijn vanaf nu verleden tijd.

Ingebouwde zout- en spoelhulpfunctie

De vaatwastabletten bevatten zout en spoelhulpmiddel, die essentieel zijn voor een effectieve werking van de vaatwasser. Zout wordt gebruikt om de hardheid van het water te verminderen en kalkaanslag te voorkomen, terwijl spoelhulpmiddel helpt om waterdruppels te verminderen en een streeploze glans te creëren op de gereinigde vaat.

Beschermt je glas- en zilverwerk

Glaswerk is gevoelig voor aantasting door agressieve chemicaliën in vaatwasmiddelen. De glasbeschermingsfunctie zorgt dat glazen voorwerpen tijdens de wascyclus worden beschermd tegen corrosie en aantasting, waardoor ze helder en onbeschadigd blijven.

Zilveren bestek wordt na verloop van tijd dof of verkleurt als gevolg van chemische reacties. De zilverwerkbescherming in het vaatwastablet helpt om de glans en kwaliteit van zilveren voorwerpen te behouden.

De Dreft Original All in One vaatwastabletten bevatten beschermende ingrediënten, zodat je glas- en zilverwerk langer mooi blijft.

schoon glaswerk in bovenste rek van vaatwasser

Kleine verpakking, maar wel in bulk te koop

De verpakking van deze vaatwastabletten is erg handig. De losse zakjes nemen niet al te veel ruimte in beslag in je keukenkastjes, maar je levert niet in op voordeel. Door de vaatwastabletten in bulk te kopen, geniet je nog steeds van hoge kortingen!

Voordelen:

 • Veel extra functies
 • Handige verpakking

Nadelen:

 • Niet de meest goedkope optie
 • Ook deze tabletten blijven soms aan elkaar plakken

Vlak het merk Sun niet uit als het gaat om vaatwastabletten. De Sun Expert All-in-1 Vaatwastabletten Extra Power doen alles wat ze beloven.

Pure Clean Technology

Vuil, vet en vlekken worden probleemloos verwijderd door de Pure Clean Technology die deze vaatwastabletten gebruiken.

Of het nu gaat om aangekoekte voedselresten, vettige aanslag of lastige vlekken op glaswerk, de Sun Expert All-in-1 Vaatwastabletten Extra Power garanderen een grondige verwijdering. Je vaat is zo niet alleen schoon, maar ook vrij van residu en bovendien smetteloos.

Ingebouwde spoelglans en zoutfunctie

Naast vaatwasmiddel bevatten deze tabletten ook spoelglans en vaatwaszout. Spoelglansmiddel is van cruciaal belang om waterdruppels te verminderen en streeploos drogen te bevorderen. Een ingebouwde functie betekent dat je vaatwerk een schitterende, glanzende afwerking krijgt, zonder strepen of vlekken.

Het aanwezige vaatwaszout helpt bij het verminderen van kalkaanslag en ophoping van mineralen in de vaatwasser. Dit bevordert de prestaties en de levensduur van je vaatwasser.

Goed voor je vaat, en voor het milieu

Deze vaatwastabletten maken niet alleen goed schoon, maar zijn ook nog eens ecologisch verantwoord.

De Sun All-in-1 Vaatwastabletten Extra Power bevatten geen fosfaat. Fosfaat is een chemische stof die in veel reinigingsmiddelen wordt gebruikt vanwege zijn effectiviteit bij het verwijderen van vuil en vlekken.

Wanneer fosfaat in het afvalwater terechtkomt, leidt het mogelijk tot waterverontreiniging en eutrofiëring, wat schadelijk is voor aquatische ecosystemen. Door vaatwastabletten zonder fosfaat te gebruiken, draag je bij aan een schonere en gezondere omgeving.

Bovendien zijn de vaatwastabletten verpakt in biologisch afbreekbare folie. Dit wordt afgebroken door natuurlijke processen en heeft een veel kleinere impact op het milieu in vergelijking met traditionele, niet-afbreekbare verpakkingen. Hierdoor vermindert de hoeveelheid plastic afval en worden ecosystemen minder belast.

Voordelen:

 • Goede reinigingskracht
 • Voordelige optie
 • Ecologisch verantwoord

Nadelen:

 • Sterk bevuilde en volle vaat wordt niet volledig schoon
 • Sterke geur

Vaatwastabletten, hoe maak je de beste koop?

Bij het kopen van vaatwastabletten is het niet verstandig om de eerste verpakking te kopen waar je oog toevallig op valt. Er zijn verschillende belangrijke aspecten om rekening mee te houden, zodat je de beste keuze maakt.

Reinigingskracht

Controleer of de vaatwastabletten krachtige reinigingsmiddelen bevatten om de vaat effectief schoon te maken. Een goede reiniging betekent dat je niet hoeft na te spoelen of extra handmatige reiniging hoeft uit te voeren na de vaatwasbeurt, wat tijd en moeite bespaart.

De reinigingskracht van vaatwastabletten verwijst naar het vermogen van de tabletten om effectief voedselresten, vet, vuil en vlekken van vaatwerk te verwijderen tijdens een vaatwasbeurt in de vaatwasser. Het is een cruciaal aspect, omdat het bepaalt hoe grondig en efficiënt je vaat wordt gereinigd en welke resultaten je kunt verwachten na elke wasbeurt.

Hoe beoordeel je een goede reinigingskracht?

Lees eerst de productinformatie op de verpakking of op de website van de fabrikant. Houd er rekening mee dat deze zijn product probeert te verkopen, en dus minder betrouwbaar is. Ga daarom ook altijd op zoek naar onafhankelijke beoordelingen van andere gebruikers. Dit geeft je inzicht in de tevredenheid over de reinigingsresultaten.

Vlekken verwijderen

De beste vaatwastabletten hebben naast schoonmaken nog extra functies. Veel vaatwastabletten bevatten bijvoorbeeld ingrediënten om kalkaanslag en witte vlekken op glazen en vaatwerk te verminderen.

Hardnekkige vlekken houden voedselresten en bacteriën vast, wat een potentieel risico voor de gezondheid vormt. Daarom is het belangrijk dat de vaatwastabletten naast een goede reinigingskracht ook het vermogen hebben om vlekken te verwijderen. Ook dit gegeven controleer je op de verpakking en in klantbeoordelingen.

Laat je vaat glanzen

Let op of de tabletten glansspoelers bevatten voor een glanzende afwerking op glazen en vaatwerk. Zo hoef je glansspoelmiddel niet los aan te schaffen. Dat scheelt weer een aankoop, en ruimte in je keukenkastje!

Glansspoeling zorgt voor een glanzende en sprankelende afwerking op glazen, serviesgoed en bestek. Hierdoor ziet de vaat er niet alleen schoner uit, maar ook aantrekkelijker.

Bovendien helpt glansspoeling bij het voorkomen van kalkaanslag en witte vlekken op glazen en vaatwerk, vooral in gebieden met hard water.2Waterhardheid (n.d.). 'Waterhardheid per gemeente'.

Vaatwaszout

Om nog even terug te komen op de waterhardheid: als je in een gebied woont met hard water, is vaatwaszout onmisbaar. Ook dit extraatje zit in sommige vaatwastabletten verwerkt, zodat je het niet meer los hoeft aan te schaffen.

Hard water bevat een hoog gehalte aan mineralen zoals calcium en magnesium, die neerslaan en zich ophopen op het vaatwerk en in de vaatwasser. Dit leidt na verloop van tijd tot kalkaanslag op glazen, vaatwerk en de interne onderdelen van de vaatwasser. Vaatwaszout vermindert de impact van hard water.

Tijdens de wascyclus komt het zout in contact met het harde water en helpt het om de mineralen te verzachten door ionenuitwisseling. Hierdoor vermindert de vorming van kalkaanslag op de vaat en de vaatwasser.

open vaatwasser met een paar schaaltjes erin

Waar voor je geld

Bereken, als je vaatwastabletten koopt, altijd de prijs per tablet. Zo weet je of je niet te veel betaalt. Grotere verpakking zijn vaak het voordeligst. Houd er wel rekening mee dat je de benodigde opslagruimte tot je beschikking hebt.

Bovendien is het verstandig om met een kleine verpakking te beginnen, als je een nieuw vaatwastablet uitprobeert. Als je tevreden bent over het product, kun je investeren in een voordeelverpakking.

Impact op het milieu

In veel vaatwastabletten zitten ingrediënten verwerkt die schadelijk zijn voor het milieu, zoals schadelijke geur- en kleurstoffen, conserveringsmiddelen en oppervlakteactieve stoffen.

Fluoride en chloride zijn de grootste boosdoeners in vaatwastabletten, als het gaat om milieu-impact.3Tjandraatmadja, Grace, et al. Water for a Healthy Country Flagship Report: CSIRO (2010). "Sources Of Contaminants In Domestic Wastewater: Nutrients And Additional Elements From Household Products". Zowel fluoride als chloride zijn in lage concentraties essentiële en natuurlijke componenten van de omgeving. In overmatige concentraties hebben de stoffen echter negatieve gevolgen, zoals watervervuiling en corrosie.

Je kiest milieuvriendelijk, als je kiest voor vaatwastabletten die biologisch afbreekbare en milieuvriendelijke ingrediënten bevatten. Vermijd tabletten met schadelijke chemicaliën, zoals fosfaten en chloor.

Zoek ook naar ecolabels of milieukeurmerken op de verpakking, zoals het EU Ecolabel of andere lokale certificeringen, die aangeven dat het product aan bepaalde milieunormen voldoet.

Veelgestelde vragen over vaatwastabletten

Hoe gebruik ik vaatwastabletten?

Verwijder groot vuil van de vaat. Plaats vervolgens de vaat in de vaatwasser, zorg voor voldoende ruimte. Voeg een vaatwastablet toe aan het daarvoor bestemde compartiment. Kies het juiste wasprogramma. Start de vaatwasser en wacht vervolgens tot de cyclus klaar is. Haal de schone vaat eruit en laat deze drogen voor opbergen. Raadpleeg altijd de handleiding van je vaatwasser voor specifieke instructies.

Kan ik vaatwastabletten gebruiken voor korte cycli?

In de meeste gevallen kunnen vaatwastabletten ook worden gebruikt voor korte vaatwascycli. Veel moderne vaatwastabletten zijn ontworpen om effectief te werken in verschillende soorten wasprogramma's. Controleer de verpakking van de vaatwastabletten voor specifieke aanwijzingen over het gebruik in kortere cycli.

Zijn vaatwastabletten veilig voor alle soorten vaatwerk?

Over het algemeen zijn vaatwastabletten veilig voor de meeste soorten vaatwerk, mits die vaatwasserbestendig zijn. Moderne vaatwastabletten zijn ontworpen om effectief schoon te maken zonder schade aan te richten aan vaatwerk. Controleer altijd of het vaatwerk dat je in de vaatwasser plaatst, daadwerkelijk vaatwasserbestendig is.

Wat zijn de voordelen van vaatwastabletten ten opzichte van vloeibare vaatwasmiddelen?

Vaatwastabletten bieden voordelen vergeleken met vloeibare vaatwasmiddelen, waaronder gemak, vooraf gedoseerde formules, tijdsbesparing, geïntegreerde functies zoals spoelglans en zout, consistentie, gemakkelijke opslag, diepere reiniging, minder verpakking en minder kans op morsen. 

Conclusie

Zoals je met het lezen van dit artikel hebt gemerkt, zijn er veel goede vaatwastabletten op de markt. Of je nu gaat voor krachtige reiniging, glansspoeling of milieubewuste keuzes, de juiste vaatwastabletten maken de afwas een stuk makelijker en laten je vaat laten schitteren.

Ongeacht je voorkeuren, met deze beoordelingen in gedachten ben je klaar om je vaatwasser optimaal te benutten en de stralende resultaten te behalen waar je naar verlangt.

Dus, wat gaat het worden? Haal je de Dreft Platinum Plus All in One vaatwastabletten in huis, of toch liever de Finish All in 1 Max vaatwastabletten? Houd bij je keuze de kenmerken uit de koopgids goed in je achterhoofd.

Bedankt voor het lezen! Neem eens een kijkje op de website voor nog meer artikelen over vaatwassers. Heeft dit artikel je geholpen? Ik hoor het graag van je via het onderstaande feedbackformulier.

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen