Een gezond kleurtje staat niet alleen goed, maar krikt ook je zelfvertrouwen op. Vooral als je net als ik spierwit bent en zo'n beetje licht geeft in de zomer, biedt een zelfbruiner de uitkomst. Inmiddels zijn er echter zoveel zelfbruiners op de markt dat het lastig kiezen is. Daarom vind je hier dé top vijf beste zelfbruiners. Lees er hieronder meer over! ☀️

De 5 beste zelfbruiners in een oogopslag

 1. Marc Inbane Natural Tanning Spray – 200 ml – De beste zelfbruiner van nu!
 2. Collistar Magic Drops Medium – 30 ml – De beste zelfbruiner voor op je gezicht, bijna magisch...
 3. Biodermal Sun Kissed body – 200 ml – Op zoek naar een bodylotion die een kleurtje achterlaat? Kies dan deze zelfbruiner.
 4. Collistar Body-Legs Magic Drops – 125 ml – Zoals de Magic Drops voor je gezicht, maar nu voor de rest van je lichaam.
 5. Earth-Line Bruin Zonder Zon – 100 ml – Volledig natuurlijk en voor 85% biologisch. Goed voor jou, goed voor het milieu.

Hoe werkt een zelfbruiner?

Laten we het eerst eens hebben over hoe de beste zelfbruiners werken (evenals spray tans) en hoe je die gebruinde huid krijgt. Het actieve ingrediënt in alle bruiningsproducten is dihydroxyaceton: ook bekend als DHA. Dit is een eenvoudig koolhydraat dat te vinden is in natuurlijke bronnen als bieten en rietsuiker.

Wanneer je een product met DHA aanbrengt, interacteert het met de aminozuren in de bovenste laag van je huid. Hierdoor ontstaan pigmenten, melanoïden genaamd, die bruin lijken omdat ze bepaalde golflengten van het licht absorberen.

Alle op-DHA-gebaseerde formules produceren een eigenaardige geur, maar elk merk gebruikt verschillende geurstoffen om deze geur te verbergen. De bruine kleur houdt tot 10 dagen aan, maar begint binnen drie tot zeven dagen te vervagen doordat je op natuurlijke wijze dode huidcellen verliest.

De beste zelfbruiners op een rij

De avond voordat ik het product ga gebruiken, douche en scrub ik flink met mijn favoriete scrub van Rituals. Hierdoor verlies ik de oude, dode huidcellen en gaat mijn zelfbruiner langer mee.

De volgende dag ga ik aan de slag en spray ik op mijn benen: korte, kleine sprays. Ik wrijf het uit en masseer het in met een speciale applicatie handschoen. Tot nu toe gaat het allemaal vrij simpel. Het duurt ongeveer een kwartier voordat het droog is, maar als je een goede föhn gebruikt, gaat het sneller.

Ondertussen lees ik in de reviews online dat het een beter idee is om het product op de handschoen te sprayen en via de handschoen aan te brengen. Gelukkig heb ik geen vlekken en zien mijn benen er een paar uur later mooi, egaal getint uit.

De volgende dag zie ik het uiteindelijke resultaat pas goed en op een klein vlekje op mijn knie na, ben ik tevreden met het resultaat. Ik ben erg blij met deze zelfbruiner: hij is eenvoudig aan te brengen (volgende keer breng ik het direct op de handschoen aan), de fles gaat lang mee en het resultaat is mooi!

Ben je op zoek naar de beste zelfbruiner om een zichtbare zonnige tint te krijgen en wil je een dierproefvrij en milieuvriendelijk product wat lang mee gaat? Dan is de zelfbruiner van Marc Inbane het juiste product voor jou!

Voordelen:

 • Het product heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
 • Dankzij de grote fles gaat deze zelfbruiner lang mee
 • Deze zelfbruiner is dierproefvrij en vrij van parabenen en sulfaten

Nadelen:

 • Volgens de instructies breng je deze zelfbruiner direct aan op de huid, terwijl je een beter resultaat krijgt door het op een applicatiehandschoen te sprayen

Volgens de verpakking heb je maar een paar druppels nodig en je gezicht krijgt een mooi, gezond kleurtje. Ik ben dan ook heel benieuwd naar deze zelfbruiner van Collistar. Men raadt aan om een druppel of twee met een goede dagcrème te mengen voor een subtieler effect.

Wil je liever geen zelfbruiner gebruiken? Dan raad ik je een goede bb cream aan: dit is een dagcrème met foundation. Lekker makkelijk dus!

Ervaren ben ik niet met zelfbruiners, dus ik kies de veilige optie en meng twee druppels met mijn dagcrème. Ik doe voor de zekerheid handschoentjes aan en smeer mijn gezicht in. Binnen een paar minuten zie ik al verschil!

Dit was zo makkelijk dat ik het bijna niet kon geloven. Ik heb een gezonde kleur: niet overdreven bruin en ook niet oranje, gewoon een gezonde kleur. Mijn huid voelt bovendien zacht en hoewel ik de typische zelfbruinergeur ruik, het is niet overheersend en er komt een fris luchtje doorheen.

Er is alleen één ding wat me tegenstaat, en dat is dat de producten van Collistar niet dierproefvrij zijn. De producten zelf worden niet getest op dieren, maar blijkbaar de ingrediënten wel. Ik weet het fijne er niet van, maar ik weet dat het bedrijf geen dierproefvrij-keurmerk heeft.

Je leest er op de website van PETA meer over. Het is een Engelstalige website, maar ik vind hun lijst overzichtelijker dan de website van de Nederlandse stichting Proefdiervrij.

Misschien ben je verbaasd dat ik dit product toch opgenomen heb in de top 5. Ik vond het een lastige keuze, maar de producten van Collistar zijn zo effectief en goed, dat ik goede hoop heb dat het bedrijf mee gaat met de tijd en binnenkort toch het keurmerk krijgt.

Dus, ben jij op zoek naar de beste zelfbruiner voor je gezicht die uitstekend werkt en kun jij het feit dat het merk (nog) niet dierproefvrij is, negeren? Dan is Collistar Magic Drops het perfecte product om je gezicht een gezond kleurtje mee te geven!

Voordelen:

 • Gemakkelijk aan te brengen
 • Je hebt er bijzonder weinig van nodig
 • Geeft je een gezonde tint

Nadelen:

 • Collistar staat nog niet op de lijst van dierproefvrije merken

Het is een simpele, plastic fles met een inhoud van 200 ml. De gebruiksaanwijzing laat weten dat ik het op een droge huid gelijkmatig aan moet brengen. Ik moet het vervolgens laten drogen en kan me daarna pas aankleden.

Ik besluit een douche te nemen. Zoals ik inmiddels geleerd heb, werkt een self tan beter op een gescrubde huid en daarom ga ik weer aan de slag met een scrub. Deze keer gebruik ik mijn koffiescrub (ik drink weinig koffie, maar de geur van deze scrub is onweerstaanbaar!).

De lotion heeft een subtiele geur en ruikt lekker. Het duurt wel even voordat mijn huid helemaal droog is. Ik zie niet meteen verschil dus ik besluit me toch aan te kleden en later nog een keer te checken.

Twee mensen op het strand in de zon

In de avond was ik lang vergeten dat ik de self tanning lotion van Biodermal had gebruikt. Ik trek mijn pyama en word blij verrast met een zomerse gloed op mijn benen.

Ik kan niet zeggen dat mijn benen echt bruin zijn, en het lijkt ook niet alsof ik op vakantie ben geweest, maar er is een subtiel verschil. Deze gloed is perfect voor mij.

Ben je op zoek naar een simpele manier om je lichaam een subtiele tint te geven, dan is deze Biodermal bodylotion ideaal voor je.

Voordelen:

 • Erg eenvoudig in gebruik
 • Laat geen vlekken of strepen achter
 • Deze bodylotion heeft een lekker geurtje

Nadelen:

 • Deze bodylotion maakt je lichaam niet superbruin

Dit is een olie die je aanbrengt op je handen en vervolgens op je huid aanbrengt door deze in te masseren. Door extra toegevoegde ingrediënten, met name DHA Rapid, werkt deze zelfbruiner enorm snel

Voor iemand die niet veel ervaring heeft met zelfbruiners, raadt men aan een paar druppels van deze self-tanning-olie te mengen met een goede bodylotion. Op die manier is het eenvoudiger aan te brengen en heb je minder kans op vlekken en strepen.

Ik besluit beide manieren uit te proberen. Ik heb twee benen en aangezien de zon niet schijnt, draag ik gewoon een spijkerbroek waardoor niemand mijn benen kan bewonderen (mocht het misgaan!).

Zoals altijd heb ik de avond ervoor mijn benen eerst goed gescrubd. Ik breng het product eerst zonder bodylotion aan verspreid de olie over mijn benen. Ik denk dat ik teveel gebruikt heb...

Ik zie bijna meteen resultaat en het is niet helemaal wat ik verwacht had: donkere vlekken en een streep hier en daar. Daarnaast heb ik hele donkere handen – mijn fout, aangezien ik de handschoenen was vergeten. De geleerde les: gebruik de volgende keer minder en draag handschoenen!

Nu mijn andere been. Ik gebruik mijn favoriete bodylotion, doe wat in een schaaltje en voeg een paar druppels van deze goede zelfbruinerspray toe. Ik meng het geheel met een wattenstaafje, trek mijn handschoentjes aan en smeer mijn been in. Meteen merk ik dat deze methode eenvoudiger is voor beginners zoals ik!

Het resultaat is subtieler, maar wel egaal en zonder vlekken. Ik raad je dan ook ten zeerste aan om het product te mengen met een bodylotion als je het voor de eerste keer gebruikt. Dit resultaat staat me een stuk meer aan: het is een subtiele tint en het product ruikt lekker. Mijn andere been... tja, die vergeten we gewoon even.

Voordelen:

 • Het resultaat wanneer je de olie met bodylotion mengt, is prima

Nadelen:

 • Producten van Collistar zijn niet dierproefvrij
 • Deze olie is lastig om aan te brengen en daarom minder geschikt voor beginners

Behalve dat deze goede zelfbruiner uit natuurlijke ingrediënten bestaat, is 85% van deze natuurlijke ingrediënten ook nog eens biologisch. 

Dit is een verantwoord product en volgens de reviews ook een erg fijn product. Ik kan niet wachten om het uit te proberen! Zoals altijd, heb ik de avond ervoor goed gescrubd waardoor de zelfbruiner beter en langer blijft zitten.

Ik ga douchen, droog me goed af en trek mijn handschoentjes aan. Deze keer doe ik wat van de crème direct op de applicatiehandschoen en breng de crème met cirkelbewegingen aan op mijn huid.

Ik zie bijna direct dat mijn knieën gaan vlekken: ik had mijn ze van tevoren waarsschijnlijk beter in moeten smeren met een goede hydraterende lotion. Helaas zie ik de dag erna ook wat vlekken op mijn kuiten en ik ben teleurgesteld.

Toch heeft deze zelfbruinende lotion veel tevreden gebruikers. Ik denk dat het vooral aan mijzelf ligt in dit geval: ik ben niet erg ervaren met zelfbruiners en moet wennen aan het aanbrengen. Oefening baart kunst, zeggen ze. Dat neemt niet weg dat ik dit product minder geschikt vind voor beginners zoals ik.

Regenwoud, bovenaanzicht

Ben je daarentegen een ervaren gebruiker van zelfbruiners, en ben je op zoek naar een natuurlijke zelfbruiner? Dan raad ik je aan om deze zelfbruinende lotion van Earth-Line te proberen. Volledig natuurlijk, dierproefvrij en voordelig: geen enkele reden om deze zelfbruiner niet te proberen!

Voordelen:

 • Dit product is volledig natuurlijk
 • Deze zelfbruiner is dierproefvrij

Nadelen:

 • Het aanbrengen is niet eenvoudig en daarom minder geschikt voor beginners

Hoe gebruik je zelfbruiner?

Als je dan eindelijk de perfecte zelfbruiner hebt gevonden, is het belangrijk dat je deze op de juiste manier aanbrengt. Doe je dit niet, dan loop je kans om vlekken te krijgen, of dat je niet de juiste kleur krijgt.

Lees hieronder hoe je zelfbruiner aanbrengt (en ook hoe je deze weer verwijdert, mocht het fout gaan!).

Exfolieer overal waar je de zelfbruiner aan wilt brengen

Niemand wil een ongelijkmatig tintje hebben met vlekken. Minimaliseer je kans daarom door de avond ervoor te scrubben met een goede bodyscrub. Dit verwijdert dode huidcellen en zorgt voor een supergladde basis. Voor je neus is het een goed idee om de beste neusstrips te gebruiken.

Ben je dit vergeten, gebruik dan een goede buffing brush voordat je de zelfbruiner aanbrengt. Exfoliëren is een must – dat geldt ook voor spray tans!

Hoe kies ik een zelfbruiner?

Een zelfbruiner kiezen komt vaak neer op persoonlijke voorkeur voor de kleur hoeveel ervaring met het aanbrengen ervan je hebt. Het beste wat je kunt doen is reviews lezen en daarop je keuze baseren. Oefen eerst op je benen of armen en als laatste je gezicht!

Ontharen de dag ervoor

Zorg er dan voor dat je ten minste één dag voordat je je zelfbruiner aanbrengt, je onthaart. Dit geldt vooral voor harsen en ontharingscrème.

Deze methodes verwijderen de bovenste laag van de huidcellen verwijderen, dus als je dat vlak voor het bruinen doet, kan dit vlekken veroorzaken.

Moisturise droge plekjes

Heb je er ook zo'n hekel aan als je ellebogen en knieën donkerder worden dan de rest van je huid? Om te voorkomen dat deze plaatsen er anders uit zien, breng je extra vochtinbrengende crème aan op de plaatsen waar je huid extra droog is, bijvoorbeeld je ellebogen. Deze crème hydrateert de huid.

Laat de crème minstens een half uur intrekken voordat je de zelfbruiner aan brengt.

Het aanbrengen van de zelfbruiner

Als je gescrubd en onthaard hebt en je huid droog is, kun je beginnen met het aanbrengen van de zelfbruiner. Gebruik een speciale applicatiehandschoen en masseer het product met cirkelbewegingen in je huid. Het is hierbij belangrijk dat je niet teveel druk zet en dit in gelijkmatige bewegingen doet.

Bekijk het onderstaande filmpje om te zien hoe je zelfbruiner precies aan brengt.

Hoe krijg je zelfbruiner er af?

Stel het is zondag en je hebt geen haast, maar je wilt er maandagochtend goed uit zien zonder zelfbruiner. Neem dan een lang bad met badolie, je favoriete boek en een kop heerlijke thee erbij.

Een goede badolie helpt je bruine kleur af te breken: hoe langer je erin ligt, hoe beter de resultaten zullen zijn.

Als je haast hebt, begin dan niet in paniek heel hard te scrubben, want dan irriteer je je huid alleen maar. Scrub voorzichtig je huid met een lichaamsscrub die olie bevat. De olie in de scrub helpt mee met het afbreken van de kleur.

Als je geen bodyscrub met olie hebt, gebruik dan een citroen. Snijd hem door midden en doe wat suiker op het vruchtvlees om als scrub te gebruiken.

Het citroensap helpt bij het verwijderen van de donkere pigmentatie. Wees ook hier voorzichtig en spoel je huid af met warm water.

Lukt dit allemaal niet, probeer dan Bondi Sands Self Tan Eraser. De reinigende formule helpt bij het verwijderen van de bruine tint. Dat niet alleen, het werkt verzorgend laat je huid glad en zacht aanvoelen. Altijd handig om in huis te hebben.

Veelgestelde vragen over zelfbruiners

Hoelang blijft zelfbruiner zitten? 

Bij de meeste mensen blijft zelfbruiner een week zichtbaar.

Hoelang moet zelfbruiner intrekken? 

Zodra het product droog is, kun je je kleding weer aan trekken zonder vlekken te veroorzaken. Het duurt ongeveer zes uur voordat de zelfbruiner volledig zijn werk heeft gedaan. 

Hoe krijg je zelfbruiner eraf? 

Zelfbruiner verwijderen is een lastige klus. Probeer als eerste een bad met badolie te nemen. Vervolgens scrub je je huid met een scrub die olie bevat. Door de olie word de zelfbruiner minder zichtbaar. Je kunt ook citroen proberen: meng het sap van een verse citroen met wat suiker of sprenkel wat suiker op een gehalveerde citroen, en scrub hiermee je huid.

Onderbenen met open hakkenschoenen, vooraanzicht

Conclusie

Hopelijk heb ik je een beetje wegwijs gemaakt in de wereld van de zelfbruiners. Tegenwoordig geven alle zelfbruiners je een mooie tint en behoren oranje benen tot het verleden. De zelfbruiner van Marc Inbane staat bij ons op nummer één, je leest er hierboven meer over.

Daarom is het belangrijk dat je de zelfbruiner goed aanbrengt: lees hiervoor de bovenstaande gids. Welke zelfbruiner je ook kiest, je hebt straks in ieder geval een gezond kleurtje! Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?