Iedereen weet inmiddels hoe schadelijk de uv-stralen van de zon zijn. Door je huid bloot te stellen aan de zon, verhoog je de kans op huidkanker en versnel je het verouderingsproces van je huid. Niet ideaal, maar de zon is ook belangrijk voor de aanmaak van vitamine D. Geniet daarom van het zonnetje, maar smeer je goed in. Lees hier over de beste zonnebrand van nu. ☀️

De 5 beste zonnebrand in een oogopslag

  1. Biodermal Hydraplus Zonnespray SPF 30 - 175 ml - Als beste getest door de consumentenbond.
  2. NIVEA SUN Protect & Hydrate Zonnespray SPF 50+ - 200 ml - De meest verkochte zonnebrand van nu, met een mooie prijs-kwaliteitverhouding.
  3. Eucerin Sun Oil Control Gel-Crème SPF 50+ - 50 ml - De ideale zonnebrandcreme voor iedereen met een vettigere huid.
  4. Biodermal Zonnespray voor de Gevoelige Huid SPF 50+ - 175 ml - Reageert je huid snel op zonnebrand? Probeer dan deze zonnebrandcreme voor de gevoelige huid!
  5. Zwitsal Parfumvrije Zonnecreme SPF 50+ - 75 ml - De zachtste zonnebrand voor het tere huidje van je baby.

Wat zijn uv-a- en uv-b-stralen?

Alle soorten uv-straling beschadigen je huid, maar elk type heeft een ander effect op je huid. Uv-a-stralen veroorzaken rimpels, pigmentvlekken en andere vormen van vroegtijdige veroudering. Ze worden ook sterk in verband gebracht met huidkanker.

Uv-b-stralen tasten de bovenste laag van de huid aan en verhogen de kans op huidkanker. Ook is uv-b-straling de veroorzaker van een verbrandde huid.

Hoewel uv-stralen het grootste risico op zonneschade vormen, is uv-c het gevaarlijkste. Gelukkig worden deze stralen volledig door de ozonlaag opgenomen.

Wat betekent het SPF-nummer op zonnebrand?

Het SPF-getal geeft aan hoe lang het duurt voordat de uv-straling van de zon je huid rood kleurt wanneer je het product precies volgens de voorschriften gebruikt, vergeleken met de tijd zonder zonnebrandcrème.

Zo blijf je met SPF 10 tien keer langer in de zon zonder te verbranden dan zonder SPF 10; met SPF 30 blijf je dertig keer langer in de zon, enzovoorts. In de koopgids lees je meer over beschermingspercentages.

De beste zonnebranden op een rij

Het is een dunne melk die niet alleen snel intrekt, maar ook goed uitsmeert. Hij is waterproof, maar breng toch altijd een nieuwe laag zonnebrand aan nadat je je hebt afgedroogd na het zwemmen.

Persoonlijk vind ik de zonneproducten van Biodermal erg prettig ruiken, maar er zijn mensen die de geur te sterk vinden. Gelukkig heeft de geur niets te maken met de effectiviteit van de zonnebrand.

De SPF-factor juist wel. Dit is dan ook een SPF 30-zonnebrand, wat helemaal in orde is. Je leest in de koopgids hoe deze het doet vergeleken met SPF 50. 👀

Toch gaat deze zonnebrand standaard mee mijn koffer in als ik op vakantie ga. Hij laat me nog nét een gezonde zonnegloed krijgen terwijl hij me beschermt tegen de uv-stralen van de zon.

Ik vind de hele lijn met zonneproducten van Biodermal erg fijn in gebruik. Zo gebruik ik ook de Biodermal Anti-Age-Zonnecreme en de Biodermal After Sun Gel.

Ben je op zoek naar een ietwat luxueuze, maar zeer effectieve manier om jezelf te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van de zon? Kies dan zeker Biodermal zonnebrand!

Voordelen:

  • Deze zonnebrand is geschikt voor veganisten
  • Erg fijn in gebruik
  • Als beste getest door de Consumentenbond

Nadelen:

  • Niet iedereen waardeert de geur
  • Er hangt een stevig prijskaartje aan deze zonnebrand

Het gaat bij een zonnebrandmiddel natuurlijk om alles behalve de geur (al moet het natuurlijk niet stinken!), maar om de bescherming tegen de zon. Deze moet effectief zijn.

Met deze factor 50 van Nivea kun je eigenlijk niet fout gaan. Hij biedt hiermee zeer robuuste bescherming tegen zowel uv-b- als uv-a-stralen. 

Het product is waterproof en daarom ideaal voor tijdens het zwemmen. Vergeet je daarentegen niet elke keer opnieuw in te smeren na een duik, want door jezelf af te drogen met een handdoek, veeg je ook de zonnebrand weg.

Het is een spray en het product smeert gemakkelijk uit. Tijdens een dagje strand gebruik ik deze spray elk uur, of vaker als ik ga zwemmen. Deze routine zorgt ervoor dat ik helemaal niet verbrand. Hij laat wel een beetje een witte waas achter, maar op die manier weet je ook dat je genoeg hebt gesmeerd!

Ben je op zoek naar een zonnebrand met de welbekende geur van de zomer, een vriendelijke prijs, en een product dat goed werkt? Dan is Nivea Sun & Hydrate factor 50 het ideale product voor jou.

Voordelen:

  • Deze zonnebrand is vriendelijk geprijsd
  • Het heeft de welbekende geur van de zomer

Nadelen:

  • Sommige mensen vinden een spray niet prettig

Dit wil je voorkomen, maar je wilt je huid wel beschermen tegen de zon. Probeer dan deze gel van Eucerin. Speciaal ontworpen voor de vette huid: hij trekt snel in en laat je huid niet glimmend achter zoals olie dit doet.

Deze gel heeft SPF 50 en is speciaal bedoelt voor je gezicht. Het is een klein flesje met een pompje voor gemakkelijke dosering. Het is ook de ideale basis voor make up en dankzij het ingrediënt licochalcone, werkt de gel ontstekingsremmend en huidherstellend.

Deze gel is erg fijn om aan te brengen, voelt niet vet en trekt bijna meteen in. Hij zorgde er bij ook voor dat mijn huid gedurende dag zacht en droog aan bleef voelen.

Veld met lang gras en zonnestralen die erdoorheen schijnen

Er zit een minimaal, subtiel geurtje aan. Het is niet onaangenaam en je ruikt het bijna niet. Dit is een erg fijn product, vooral als je al jaren zonder succes op zoek bent naar een geschikte zonnebrandcreme.

Er hangt dankzij dit alles een stevig prijskaartje aan, maar deze gel van Eucerin is het meer dan waard. Als je een vette of acnegevoelige huid hebt, dan is deze gel de ideale oplossing voor jou.

Voordelen:

  • Deze gel beschermt je niet alleen tegen de zon, maar heeft ook een herstellende werking
  • Voelt niet vet aan
  • Smeert gemakkelijk uit

Nadelen:

  • Deze gel is aan de prijzige kant

Deze zonnebrand is bovendien geschikt voor de tere huid van kinderen, dus hij is geschikt voor het hele gezin tijdens de vakantie!

Er zijn veel mensen die last krijgen van irritatie, uitslag en jeuk in de zon. Dit wordt meestal niet veroorzaakt door de zon, maar door de zonnebrandcreme. Deze zonnespray van Biodermal is echter speciaal voor de gevoelige huid gemaakt.

Mijn dochter heeft een gevoelige huid en krijgt zelfs al uitslag van pleisters. Ik gebruik dan ook elke zomer deze zonnespray voor haar: het is de enige zonnespray die ze verdraagt!

Deze zonnespray is bedoeld voor het lichaam, maar er is ook variant verkrijgbaar speciaal voor het gelaat. Deze gebruik ik al een tijdje voor mezelf.

Het enige nadeel is de prijsklasse van de Biodermal-zonneproducten. De prijs ligt hoog en is daardoor niet geschikt voor iedereens portemonnee. Je krijgt er wel erg goede producten voor terug, maar goed, die prijs schikt niet iedereen.

Voordelen:

  • Deze zonnebrand is ook geschikt voor kinderen
  • Hij wordt erg goed verdragen door de gevoelige huid
  • Hij is geschikt voor veganisten

Nadelen:

  • Dit product valt in de hogere prijsklasse

Deze zonnebrandcreme is echter volledig parfumvrij, waardoor hij niet de typische Zwitsal geur heeft. Jammer? Misschien, maar de kans op een allergische reactie neemt hierdoor wel af.

De Zwitsal geur is inmiddels echter populair dat er wasmiddel en zelfs geurstokjes verkrijgbaar zijn. Deze zonnebrandcreme is dan ook niet voor niets populair. Hij is zacht voor de tere huid van je baby, vrij van parfum en hypoallergeen.

Het is een vrij dikke creme, maar hij smeert makkelijk uit. Zwitsal raadt aan om royaal aan te brengen en dat is met deze creme geen probleem. Vermijd ook hierna de directe zon, ook al is je kindje volledig ingesmeerd.

Als je op zoek bent naar een parfumvrije zonnebrandcreme voor je baby, die ook ideaal is voor de gevoelige huid, dan is de Zwitsal SPF 50+ Parfumvrij Zonnecreme echt iets voor jou en je baby.

Voordelen:

  • Handige tube die je makkelijk meeneemt
  • Smeert goed uit
  • Parfumvrij en hypoallergeen

Nadelen:

  • Heeft niet de typische Zwitsalgeur

Waar let ik op als ik zonnebrand koop?

Het vinden van een goede zonnebrand hoeft geen uitdaging te zijn. Er zijn wel veel verschillende soorten om uit te kiezen, maar dit kiesproces vernauw je makkelijk door te kijken naar wanneer je de zonnebrand gebruikt en wat voor huidtype je hebt.

Hoge bescherming tegen uv-b-stralen

De zonbeschermingsfactor, of SPF, is een maatstaf voor de mate van bescherming tegen ultraviolette b-straling, ook wel uv-b straling genoemd ("UVB" op het product). SPF beschermt in principe niet even goed tegen uv-a-straling!

SPF wordt op een schaal van 2 tot 50+ beoordeeld op basis van de mate van bescherming die ze bieden, waarbij 50+ de sterkste vorm van uv-b-bescherming biedt. Er zit vanaf factor 15 niet echter enorm veel verschil tussen de bescherming in zonnebrand.

Zo biedt SPF15 93,3% bescherming, SPF30 biedt 96,6% bescherming, en SPF50 beschermt je huid tegen 98% van de uv-b-straling. Gebruik je de hoogst mogelijke bescherming, dan zit je altijd goed.

Het is bovendien een goed idee om een goede zonnebrand speciaal voor je gezicht te gebruiken. Deze huid is gevoeliger en heeft andere behoeften dan bijvoorbeeld de huid op je benen. Wil je wat extra kleur? Kies dan een goede bronzer.

Goede bescherming tegen uv-a-stralen

Niet alleen uv-b-stralen verhogen het risico op huidkanker. Zowel uv-a- als uv-b-straling verhogen dit risico. Bovendien zorgen uv-a-stralen voor versnelde huidveroudering. Bescherming tegen uv-a-stralen is daarom net zo belangrijk als bescherming tegen uv-b-stralen.

Op Europese zonnebrandproducten vind je altijd een cirkel met daarin de letters "UVA". Dit betekent dat de uv-a-bescherming minstens één derde van de SPF-waarde bedraagt en aan de EU-aanbevelingen voldoet. Koop altijd zonnebrand die zowel uv-a- als uv-b-bescherming biedt. Deze uv-filters zijn belangrijk, let er daarom goed op.

Hoewel zink je huid niet beschermt tegen de zon, is het wel een mineraal wat huidveroudering tegen gaat. Zo'n ingrediënt staat mooi bij zowel een zonnebrandcreme als een goede aftersun!

Een spray, tube, melk, gel of creme?

Dit komt vooral neer op persoonlijke voorkeur. De ene persoon smeert liever een creme, de ander geeft de voorkeur aan een dunnere substantie.

Het is wel zo dat er meer product verloren gaat als je een spray gebruikt dan wanneer je een fles met een standaard dop gebruikt (denk aan hoeveel spetters er op de grond terecht komen!). Een fles met een standaard dop is daarom economischer dan een spray.

Over het algemeen maakt het niet zoveel uit welke zonnebrand je gebruikt, zolang je je huid goed insmeert.

Vooraanzicht van een tropisch eiland

Veelgestelde vragen over zonnebrand

Waar staat SPF voor?

SPF staat voor Sun Protection Factor. 

Welke factor heb je nodig met zonnebrand? 

Kies altijd minimaal factor 30. Hoe hoger hoe beter de bescherming tegen de schadelijke uv-a- en uv-b-stralen is. 

Hoe vaak moet je je insmeren? 

De effectiviteit van zonnebrand neemt geleidelijk af. Smeer je daarom minstens elke twee uur in, het liefst zelfs vaker. 

Conclusie

Hopelijk geniet je binnenkort van het zonnetje zonder je zorgen te maken over de schadelijke gevolgen van haar uv-a- en uv-b straling! Kies Biodermal Hydraplus of een andere zonnebrand uit onze top 5 en blijf vooral smeren. Heb jij nog de ultieme zonnetip? Laat het ons dan weten. Bedankt voor het lezen.😎

Was dit artikel behulpzaam?