We hebben altijd geleerd dat groentes gezond zijn. Een sapje gemaakt van groente zal dan ook wel goed zijn, toch? In deze tijd van superfoods en powerjuice klinkt het allemaal spectaculair, maar laten we eens kijken naar de basis: is rode bietensap gezond? Wat kan dit sapje voor je betekenen?

Is rode bietensap gezond?

Of een voedingsmiddel gezond is of niet, is zelden zwart-wit. Het ligt er natuurlijk ook aan hoeveel je ervan eet of drinkt! In veel gevallen is de regel dat zowel teveel als te weinig van iets niet goed is.

In het geval van rode bietensap zijn de feiten duidelijk: er zit geen vet in en bevat een heleboel vitamines en andere bestanddelen die goed voor je zijn. Het enige wat rode bietensap minder gezond kan maken, is de suiker die erin zit!

Rode bietensap bevat namelijk 8 gram suiker per 100 milliliter. Dat zijn al gauw 4 – 5 suikerklontjes per glas. Voor je suikerinname is het dus beter om niet de hele dag door bietensap te blijven drinken, maar het op één of twee glazen te houden.

Er zit echter zo veel meer in rode bietensap dan alleen suiker! In de volgende punten lees je dan ook waar bietensap wél goed voor is.

Gekleurde sapjes naast elkaar

Rode bietensap en sportprestaties

Rode bietensap is erg populair in sommige delen van de sportwereld. Dat is niet zo gek, want deze sap bevat een hoog nitraatgehalte.

Ik kan lang uitweiden over wat bepaalde stoffen doen en hoe het lichaam erop reageert, maar het komt erop neer dat nitraat helpt het uithoudingsvermogen te verbeteren. Dat is precies wat een sporter goed kan gebruiken!

Om deze theorie in de praktijk bevestigen is er zelfs een onderzoek onder professionele wielrenners gedaan. Hieruit blijkt dat rode bietensap je inderdaad een handje kan helpen tijdens duursporten!

Schrik niet!

Rode bietensap is sterk van kleur en wordt hierom nog steeds gebruikt als natuurlijke kleurstof. Dat betekent dus dat het bietensap ook kleur kan geven aan wat er uit je lichaam komt! Je kijkt er misschien even van op, maar dit bijeffect is onschadelijk.

Rode bietensap om je bloeddruk te verbeteren

We hadden het net al over nitraat welke je in overvloed in rode bietensap vindt. Nitraat heeft echter nóg een voordeel: het helpt je bloedvaten ontspannen en verwijden, waardoor je bloeddruk lager wordt!

Uit onderzoek is gebleken dat een glas van 250 milliliter rode bietensap per dag genoeg is om dit fijne voordeel voor je gezondheid mee te kunnen pakken. Dat is een hoeveelheid die makkelijk in je dieet te verwerken is: het komt neer op één glas!

Kan de ontwikkeling van dementie vertragen

Ook bij dit voordeel van rode bietensap komt het stofje nitraat om de hoek kijken. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat nitraat bij de ouderen onder ons de bloedtoevoer naar de hersenen stimuleert!

Na een dieet met rode bietensap werden de deelnemers – van gemiddeld 75 jaar – door middel van een MRI-scan gecheckt. De verbeterde bloedtoevoer in het brein was daar duidelijk te zien.

Of dit meteen betekent dat dementie vertraagt of zelfs volledig voorkomen kan worden, moet nog verder onderzocht worden. Het feit is hoe dan ook dat je met een rode bietensapje al goed op weg bent.

Rode bietensap van bovenaf gezien

Rode bietensap en een gebalanceerd gewicht

Omdat rode bietensap geen vet en wel een hoop goede voedingsstoffen bevat, is dit een goede optie om je dag mee te beginnen.

Je kunt gewoon een glas rode bietensap drinken, óf je kiest ervoor om deze te verwerken in een gezonde smoothie of een gemixte sap met andere gezonde ingrediënten.

Kortom is rode bietensap makkelijk te verwerken in een gebalanceerde levensstijl.

Een aanvulling van voedingsstoffen

We hebben het veel over nitraat gehad, maar er zit veel meer goeds in rode bietensap! Zo is rode bietensap rijk aan magnesium, kalium, fosfor, ijzer, foliumzuur en vezels. Om het af te maken is rode bietensap ook nog eens een goede bron van vitamine A, B en C.

Een glaasje bietensap levert je dus meer voedingsstoffen op dan je van te voren misschien gedacht zou hebben.

Conclusie: is rode bietensap gezond?

Al met al biedt – pun unintended – rode bietensap je veel gezondheidsvoordelen! Ik denk dan ook dat men met een gerust hart kan zeggen dat rode bietensap gezond is. 😀

Waag jij je wel eens aan een glas rode bietensap? Laat het weten in de reacties! Dankjewel voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?