In de muur boren: een makkie. Nu wil ik een handdoekrekje ophangen in de badkamer: niet zo'n makkie, want dat zijn tegels. Toch weerhoudt het me niet, hoor. Nu zoek ik alleen nog een antwoord op de vraag 'hoe kan ik boren in tegels?'.

Het boren in tegels is niet zo lastig, maar vraagt om extra voorzichtigheid ten opzichte van het boren in de muur. Wees gerust! Hieronder heb ik vijf tips waar je rekening mee houdt wanneer je in tegels gaat boren. 😉

#1 Pak de leidingzoeker erbij

Het laatste wat je wil is het doorboren van water- en elektriciteitsleidingen. Gelukkig bestaat er de leidingzoeker. Hiermee scan je over het gedeelte van de muur waar je wilt boren, om vast te stellen dat daar geen leidingen achter zitten.

#2 Gebruik een speciale boor

Je kunt niet zomaar elke boor gebruiken voor het boren in tegels: je gebruikt hiervoor een tegelboor. Een tegelboor is zeer scherp en hard, waardoor je soepel door een tegel heen boort. 🔫

Deze tegelboren zet je op bijvoorbeeld de accuboormachine of de klopboormachine (waarbij je dan wel de klopfunctie uitzet). Het is handig om een setje tegelboortjes aan te schaffen, zodat je voor elke klus de juiste grootte kan boren.

Verschillende boorgroottes

#3 Boor voorzichtig

Begin met zo traag mogelijk te boren en neem de tijd totdat je een kleine opening hebt. Hierna verhoog je de boorsnelheid.

Je zal minder tegenkracht krijgen wanneer je door de tegel zit. Je wil hier goed op voorbereid zijn, dus houd je de boor stevig vast op elk gegeven moment.

#4 Glij niet weg met de boor

Tegels kunnen glad zijn, en dan is er een kans dat je uitschiet tijdens het boren. De boor heeft niet genoeg grip, glijdt over de tegels, en laat beschadigingen achter.

Om dit te voorkomen, plak je een stukje tape over de plek waar je gaat boren. Wanneer je vervolgens precies in het midden gaat boren, heeft hij genoeg grip en glijdt hij niet weg.

#5 Boor niet in de voegen

Het is een slecht idee om in de voegen rondom de tegels te boren. 1projectwonen.nl (n.d.) https://projectwonen.nl/waarom-je-beter-niet-in-een-voeg-kunt-boren/ Je hebt hier dan wel meer grip tijdens het boren, maar ook een hogere kans op beschadiging aan de tegel.

Bovendien zal het materiaal van de voegen steeds losser zitten wanneer je er inboort en er iets aan ophangt. Ook kan de tegel afbreken. 😰

Extra tip! Pas op voor oververhitting

Om verbranding van zowel de boor als de tegel te voorkomen, neem je af en toe een pauze tijdens het boren of spuit je tussendoor koud water met een plantenspuit.

Conclusie

Dat is dus hoe je het boren in tegels aanpakt! Met deze tips boor je goed en veilig, en hang je binnen no time een zeepbakje in de badkamer of een messenhouder een de keukenwand.

Ik wil je bedanken voor je tijd en je uitnodigen om je feedback op dit artikel achter te laten. Vragen, tips, of (leuke) opmerkingen – alles is welkom! 🙂

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

  • 1
    projectwonen.nl (n.d.) https://projectwonen.nl/waarom-je-beter-niet-in-een-voeg-kunt-boren/