Droge, geïrriteerde ogen, een droge huid en zelfs hoofdpijn – dit zijn allemaal klachten die een te lage luchtvochtigheid in huis veroorzaakt. Doe jezelf daarom een plezier en lees hier wat je doet aan te droge lucht in huis. 🌵

Plantjes op de vensterbank

Als de luchtvochtigheid in huis te laag is, betekent dit simpelweg dat er niet genoeg waterdamp in de lucht zit. In de zomer is de lucht vochtiger omdat de lucht warmer is. Koude lucht bevat minder vocht. Hierdoor heb je er in de winter meer last van. 

Zet de verwarming aan en de lucht in huis wordt bovendien nog droger. Door droge lucht kun je allerlei vervelende klachten krijgen. Denk aan een droge huid, geïrriteerde ogen en zelfs hoofdpijn.

Gelukkig zijn er verschillende dingen die je helpen bij het tegen gaan van droge lucht in huis. Hieronder geef ik je een aantal tips die de luchtvochtigheid en soms zelfs de sfeer in huis verbeteren.

#1 Hang een bakje water op aan de verwarming

Deze tip kennen we allemaal wel. Misschien herinner je de bakjes die bij je oma aan de verwarming hingen nog wel. Ze waren vaak van porselein, maar soms ook van plastic. Ze bestaan nog steeds en ze zijn nog steeds even effectief.

Er zijn speciale bakjes te koop die je aan je verwarming hangt, maar je kunt ook een schaaltje of bakje met water op de verwarming zetten. Hierin doe je water en vervolgens verdampt dit water en komt het in de lucht terecht. 

#2 Gebruik een luchtbevochtiger

Een hele simpele manier om vocht aan de lucht toe te voegen is om een goede luchtbevochtiger te gebruiken. Ze zijn verkrijgbaar is allerlei soorten en maten. Sommige luchtbevochtigers hebben zelfs een hygrometer waardoor je de luchtvochtigheidsgraad in huis ziet.

Op die manier kun je precies zien wanneer de ideale luchtvochtigheidsgraad is bereikt en zet je het apparaat weer uit. Als je een luchtbevochtiger koopt, let er dan op hoeveel lawaai deze maakt en hoe groot de ruimte is die hij kan bevochtigen. 

Hoe weet ik of mijn lucht te droog is?
This is a block of text. Double-click this text to edit it. Please don't change the font or font size. This will happen automatically on the front-end.

#3 Zet een raam open

Dit klinkt misschien gek, maar door een raam open te zetten, ontsnapt de droge lucht en laat je frisse, vochtigere lucht binnen. Hierdoor stijgt de luchtvochtigheidsgraad.

#4 Zet de badkamerdeur open

Dit is niet voor iedereen mogelijk, maar als het kan, laat dan vooral de deur van je badkamer open tijdens het douchen. Hierdoor verspreid het stoom wat er door het douchen ontstaat, door je huis en wordt de lucht vochtiger. 

Heb je huisgenoten en neem je liever een douche met de deur dicht? Zet dan na het douchen de deur van de badkamer open. Hierdoor komt er misschien niet zo heel veel stoom in de rest van je huis terecht, maar alle kleine beetjes helpen. 

#5 Neem een paar grote planten

Planten verbeteren niet alleen de luchtvochtigheid in je huis, maar voegen ook gezelligheid toe aan je huis. Planten hebben licht nodig, zet ze daarom op lichte plaatsen. De huiskamer en de slaapkamer zijn goede plaatsen voor een paar planten. 

Ideale planten die de luchtvochtigheid reguleren zijn bijvoorbeeld de Monstera, Sanseviera, Aloe Vera, Calathea of de Kentia palm. Dit zijn natuurlijk niet alle planten die goed voor je huis zijn: elke plant heeft voordelen.

Twee monstera planten in potten

#6 Zet de verwarming niet te hoog

De verwarming droogt de lucht uit.Hoe hoger je de verwarming zet, hoe droger de lucht is. Negentien graden is warm genoeg voor in de huiskamer. Heb je het koud, dan trek je een extra trui aan. De slaapkamer mag best koud aanvoelen: een graad of zestien is prima.

Vind je het te koud, trek dan een pyjama aan of gebruik een extra dekentje. Er is niets fijner dan ‘s ochtends in een warm bed wakker te worden, terwijl de kamer fris is. Uit je bed komen is daarentegen een ander verhaal. 🥱

#7 Hang je was binnen op

Als je nog geen droogrekje hebt, koop er dan eentje en gebruik je wasdroger alleen als het echt niet anders kan. Zet je droogrekje met je schone, natte was ergens vlak bij een radiator en je was droogt niet alleen snel, maar ruikt ook nog eens lekker fris. 

Conclusie

Of je nu een luchtbevochtiger, een paar nieuwe planten of tegenwoordig met de deur open in bad zit (of allemaal?): je luchtvochtigheid gaat met onze tips omhoog waardoor je een betere leefomgeving creëert. Heb je nog andere tips of vragen? Laat ze dan hieronder achter. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?