Die zoemende, vervelende, kleine fruitvliegjes zijn wel het laatste wat je in je gezicht wilt hebben: vooral als je aan het koken bent of aan het ontbijt zit. In dit artikel leg ik je uit waar die vervelende fruitvliegjes vandaan komen en belangrijker nog: hoe je fruitvliegjes vangt.

Waar komen fruitvliegjes vandaan?

Als je van fruitvliegjes af wilt, vraag je je misschien af waar ze vandaan komen. Fruitvliegjes worden aangetrokken door rijp, rottend of bedorven fruit en producten. Gegiste waren als bier, likeur en wijn trekken ze ook aan.

Wanneer er voldoende voedsel voor ze is, vind je ze ook in vuilnisbakken. Vrouwelijke fruitvliegjes leggen maar liefst 500 eitjes per keer. Deze eitjes komen vervolgens na 24 uur al uit. Je begrijpt nu misschien waarom fruitvliegjes zo lastig te bestrijden zijn!

Om de cirkel te doorbreken, neem je deze preventieve maatregelen om van fruitvliegjes af te komen:

  • Gooi overrijpe producten weg
  • Bewaar fruit en groenten in de koelkast
  • Was producten zodra je thuiskomt om eventuele eitjes of larven te verwijderen
  • Zet het vuilnis regelmatig buiten
  • Ruim gemorste vloeistoffen snel op, vooral vruchtensap of alcohol

Maar wat als je er al een paar honderd in huis hebt? Geen nood, hieronder vind je een aantal tips om succesvol fruitvliegjes te vangen.

Bestrijdingsmiddelen

Gebruik liever geen bestrijdingsmiddelen met pyrethroïden. Deze zijn slecht voor het milieu. Kies liever voor de milieuvriendelijke manieren die beschreven zijn in dit artikel.

#1 Maak een val met appelazijn

Giet een beetje appelciderazijn in een glas of haal gewoon de dop van een fles en giet hier wat appelciderazijn in. Je hebt niet veel nodig, een klein laagje is voldoende. Bedek de opening met huishoudfolie en zet het vast met een elastiekje. Prik er dan een paar kleine gaatjes in zodat de fruitvliegjes erin kunnen.

Fruitvliegjes zijn dol op de geur van azijn en kunnen dit niet weerstaan. Ze kruipen door de gaatjes naar binnen, maar kunnen er vervolgens niet meer uit. Binnen een paar uur heb je succes. Om nog meer fruitvliegjes te vangen, maak je twee of drie vallen en zet je deze op strategische plaatsen.

#2 Maak een val met papier, azijn en oud fruit

Doe een beetje azijn en een stuk rijp fruit in een pot. Rol dan wat papier tot een trechter en steek die in de pot, waarbij je de smalle opening naar beneden plaatst. De geur van rottend fruit en groente lokt de fruitvliegjes naar de pot en dankzij de trechter kunnen de fruitvliegjes niet zomaar uit de pot klimmen.

#3 Een schaaltje met azijn en afwasmiddel

Als je merkt dat je fruitvliegen ongevoelig zijn voor je plastic wikkel of papieren trechter, probeer dan de volgende methode. Voeg drie druppels afwasmiddel toe aan een kom azijn en laat die onafgedekt staan. De zeep vermindert de oppervlaktespanning van de azijn, zodat de vliegen zinken en verdrinken.

#4 Wijn en bier

Fruitvliegen zijn dol op de geur van wijn. Probeer eens om een open fles met een beetje overgebleven wijn in de keuken plaatsen: de smalle hals van de fles zorgt ervoor dat ze niet kunnen ontsnappen. Een flesje bier werkt ook prima. Voeg een paar druppels afwasmiddel toe voor meer succes.

#5 Gebruik een professionele val

Er zijn verschillende producten op de markt die fruitvliegjes voor je vangen. Dit zijn vaak kant-en-klare vallen met de lokstof er al in. HG heeft zo'n handige lokval: ze zien er vaak leuk uit en je zet ze op een plaats in de keuken waar je het meeste last hebt van de beestjes.

Een andere manier om fruitvliegjes te vangen is door speciale stickers te gebruiken. Deze hang je op een andere strategische plaats en de beestjes plakken vast aan de sticker.

Conclusie

Hopelijk heb je dankzij dit artikel wat goede ideeën opgedaan en ben je snel af van die vervelende fruitvliegjes. Heb jij nog een goede tip? Laat dan zeker een reactie achter. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?