Als je een gasfornuis hebt worden je gaspitten hoe dan ook vies. Soms kookt mijn pan over, een andere keer mors ik wat saus. Je gaspitten schoonmaken is geen leuke klus waardoor het vaak uitgesteld wordt. Vervolgens krijg ik te maken met hardnekkig vuil en ben ik lang aan het schrobben.

Geen nood! Volg mijn stappenplan en binnen no-time zijn je gaspitten weer schoon. Je hoeft er weinig moeite voor te doen en houdt hierdoor tijd over om leuke dingen doen!

Je fornuis wordt al snel erg vies, of deze nu op gas of inductie werkt. Het is belangrijk je gaspitten goed te onderhouden en deze regelmatig schoon te maken. Een goede inductiekookplaat maak je echter op een andere manier schoon, hou hier rekening mee.

Maak je gasfornuis niet regelmatig schoon, kan het vuil aankoeken en moeilijk te verwijderen zijn. Geen nood, dit vuil krijg je er ook af.

Om je gaspitten schoon te maken, verwijder je eerst de pitten en week je ze in een mengsel van warm water en afwasmiddel om vet en etensresten los te weken. Gebruik daarna een zachte borstel of spons om ze zachtjes schoon te schrobben en spoel ze af met schoon water. Zorg dat ze volledig droog zijn voordat je ze terugplaatst op het fornuis.

Gaspit met blauwe vlam

Dit heb je nodig

  • Keukenhandschoenen
  • Kokend water
  • Soda
  • Afwasmiddel
  • Pannenspons
  • Oude doek

Ik kies er meestal voor om tegelijkertijd mijn pannendragers, de knoppen en de kookplaat schoon te maken. Met uitzondering van de kookplaat, laat ik in dat geval alles weken. 

Gebruik van alledaagse producten voor schone gaspitten

Voor een grondige reiniging van je gasfornuis hoef je niet verder te zoeken dan je keukenkast. Meng heet water met een flinke scheut afwasmiddel voor een ontvettend sopje.

Voor roestvrijstalen oppervlakken werkt een pasta van bloem en schoonmaakazijn wonderen: breng het aan, laat het even inwerken en veeg het schoon voor een glanzend resultaat.

En als je gaspitten een extra schoonmaakbeurt nodig hebben, is een mengsel van soda en azijn je beste vriend. Laat de pitten een nacht weken en spoel ze af voor een vetvrije glans.

Hieronder leg ik het je stap voor stap uit.

Stap 1: Sopje maken

Vul de gootsteen met kokend of erg heet water en voeg een flinke schep soda toe. De precieze hoeveelheid is afhankelijk van hoe groot je gootsteen is, maar voeg in ieder geval genoeg toe om er een goed sopje van te maken.

Stap 2: Laten weken

Leg de gaspitten in het sopje en laat deze een half uurtje weken. Zijn je pannendragers ook erg vies? Leg deze dan ook in het hete water. 

Gasplaat met glazen plaat eronder

Stap 3: Schoonmaken

Gebruik nu een pannenspons of een staalsponsje om de gaspitten (en de pannendragers) schoon te schrobben. Gebruik wat afwasmiddel op je spons. Het vuil en vet zou nu gemakkelijk los moeten laten.

Krijg je het toch niet goed schoon? Laat het dan nog wat langer weken, maar zorg wel dat het water goed heet blijft. Is het afgekoeld? Herhaal stap 1 dan.

Stap 4: Drogen

Gebruik nu een oude, droge doek om de gaspitten en pannendragers te drogen. Simpeler wordt het niet!

Stap 5: Terugplaatsen

Zodra alles droog is, plaats je de gaspitten terug op de branders en de pannendragers terug op het gasfornuis. Zorg ervoor dat de gaspitten goed op de brander passen. Passen deze niet goed, dan kun je steekvlammen krijgen wat de nodige risico’s met zich meebrengt.

Let op!

Niet alle schoonmaakmiddelen zijn geschikt voor je gasfornuis. Aluminium onderdelen en baking soda? Geen goede combinatie; het kan dofheid veroorzaken. En hoewel het verleidelijk kan zijn om alles in de vaatwasser te gooien, check eerst de handleiding van je fornuis om te zien of de onderdelen vaatwasserbestendig zijn. Gietijzeren pannendragers? Die kunnen meestal niet in de vaatwasser. Zo voorkom je schade en houd je je fornuis in topconditie.

Schoonmaaktips voor diverse materialen van gaspitten

Elk materiaal vraagt om een eigen aanpak. Emaille en keramische gasfornuizen maak je schoon met een zachte doek om krassen te voorkomen. Voor aluminium onderdelen vermijd je schurende middelen; een zachte spons en een mild schoonmaakmiddel volstaan.

Roestvrijstaal vraagt om een speciale behandeling: gebruik een mengsel van azijn en water voor een streeploze afwerking. En onthoud: keramische oppervlakken houden niet van agressieve chemicaliën, dus houd het bij natuurlijke schoonmaakmiddelen.

FAQ: Efficiënt gaspitten schoonmaken

Hieronder beantwoord ik een paar van de meestgestelde vragen over gaspitten schoonmaken.

Hoe kan ik roestvrijstalen gaspitten schoonmaken zonder ze te beschadigen?

Voor het schoonmaken van roestvrijstalen gaspitten gebruik je het beste een zachte doek en een mild schoonmaakmiddel. Vermijd schurende sponsjes en agressieve chemicaliën om krassen en beschadigingen te voorkomen. Na het schoonmaken kun je ze afnemen met een microvezeldoek voor een glanzende afwerking.

Wat is de gemiddelde levensduur van gaspitten bij dagelijks gebruik?

Bij dagelijks gebruik gaan gaspitten gemiddeld tussen de 5 en 10 jaar mee, afhankelijk van het materiaal en onderhoud. Regelmatig schoonmaken en het vermijden van agressieve schoonmaakmiddelen verlengen de levensduur. Controleer ook jaarlijks of de gasaansluitingen nog goed vastzitten en niet verroest zijn.

Hoe verwijder ik veilig etensresten van mijn gaspitten?

Etensresten verwijder je veilig van je gaspitten door ze eerst te weken in een mengsel van warm water en afwasmiddel. Gebruik daarna een zachte borstel of spons om de resten los te maken. Spoel ze daarna goed af met water en droog ze volledig voordat je ze terugplaatst.

Welke veiligheidsvoorschriften moet ik volgen bij het schoonmaken van gaspitten?

Zorg dat het gasfornuis uit en afgekoeld is voordat je begint met schoonmaken. Gebruik geen water of schoonmaakmiddelen in de buurt van de gasaansluitingen en elektrische ontstekers. Controleer na het schoonmaken of de gaspitten goed droog zijn en correct geplaatst om gaslekkage of brandgevaar te voorkomen.

Keuken met oven

Conclusie

Door de bovenstaande stappen te volgen heb je binnen no-time weer schone gaspitten. Een schoon gasfornuis ziet er verzorgd, netjes en strak uit. Maak je gasfornuis regelmatig schoon en de volgende keer wordt het schoonmaken een stuk gemakkelijker.

Heb je nog goede tips? Laat ze dan hieronder achter! 👇 Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?