Ik speelde als kind graag in de tuin en heb hier veel fijne herinneringen aan. Er was alleen altijd één terugkerend frustratiepunt waar mijn ouders zich erg over konden opwinden: heermoes. Met mijn kleine kinderhanden probeerde ik ze dan te helpen door al het onkruid uit de grond te trekken, maar waar ik één plant afbrak, groeiden er binnen de kortste keren weer drie terug. Heermoes bestrijden drijft menig tuinliefhebber tot wanhoop.
Inhoudsopgave
Zelfs met de beste snoeischaar is er geen beginnen aan. De oplossing om écht van de heermoes af te komen, is anders dan je waarschijnlijk denkt. 🤔
Heermoes is een indicatie dat je grond niet in balans is. Dit onkruid groeit namelijk alleen in zure grond die te weinig zuurstof en andere voedingsstoffen bevat. Geloof het of niet, maar als je de balans in de grond herstelt, verdwijnt de heermoes vanzelf. In dit artikel leer je hoe je dit aanpakt!
Dit heb je nodig
Naast een flinke portie geduld heb je niet veel nodig, en permanent van heermoes afkomen hoeft gelukkig ook helemaal niet duur te zijn. Voor een paar tientjes koop je een flinke zak lavagruis die je gazon weer zal doen stralen. In de stappen in dit artikel lees je hoe dit werkt – en waarom!
Stap 1: Heermoes herkennen
Heermoes bestaat uit een soort groene stam die uit meerdere segmenten boven elkaar is opgebouwd. De bladeren groeien als een soort ringen om de stam heen. De planten steken niet verder dan een halve meter boven de grond uit, maar ondergronds reiken ze tot wel twee meter diep!
Omdat de wortels zo diep reiken, haalt heermoes genoeg mineralen uit lagen in de grond die te diep liggen voor een hoop andere planten.
Stap 2: Wat voor planten staan er verder in je tuin?
Hoewel de meeste planten veel beter groeien in neutrale of kalkrijke grond, zijn er een aantal planten die juist wél van een zure grond houden. Voorbeelden zijn rododendrons, azalea's en hortensia's.
Mocht je veel van deze zuurminnende planten in je tuin hebben, is het lastiger om heermoes te voorkomen, omdat deze planten vrienden zijn met onze vijand en het liefst in dezelfde zure grond leven.
Stap 3: De grond verrijken
Bereid je voor: deze stap duurt lang. Als je de voedingsstoffen en zuurbalans in de grond helemaal herstelt en onderhoudt, ben je voor altijd van de heermoes af. Dit kan wel drie jaar duren, maar dat betekent niet dat je nog drie jaar tegen heermoes aan moet kijken: het eerste effect is na een jaar al te zien.
Om de bodem te mineraliseren is lavagruis – ook wel lavameel genoemd – de uitkomst. Lavagruis bestaat uit iets grotere korrels dan lavameel, maar beiden zijn afkomstig uit gemalen lavagesteente. Omdat lavagruis uit grotere stukjes bestaat, wordt het langzamer opgenomen, maar blijft het dus ook langer werkzaam.
Lavagruis bevat veel verschillende mineralen en helpt bovendien met het herstellen van de zuurtegraad van je grond.
Naast mineralen bevat lavagruis ook sporenelementen die je planten helpen om de nodige mineralen beter op te nemen. Je geeft je eigen (gewilde!) planten dus niet alleen meer voedingsstoffen, maar helpt ze ook om alle mineralen zo goed mogelijk op te nemen. Dit maakt het dus dubbel effectief!
Het is het beste om te beginnen tussen half februari en eind november, op een moment dat het niet regent. Lavagruis in andere jaargetijden strooien kan geen kwaad, maar het is iets moeilijker om het goed te verdelen als je hele tuin bomvol staat met planten.
Hoeveel je moet strooien, is afhankelijk van de huidige staat van je tuin. Je kan hiervoor een zelf een bodemanalyse uitvoeren of een inschatting maken op basis van hoe goed je planten groeien en hoeveel heermoes je hebt.
- Bij een heel arme grond strooi je de eerste keer 1 kg per m².
- Bij een minder arme grond is 0,6 kg per m² voldoende.
- Als je veel zuurminnende planten in je tuin hebt, is 0,1 kg per m2 geschikter.
Volg in ieder geval de instructies op de verpakking van het lavagruis voor het beste resultaat. Als de instructies hiervan iets afwijken van wat hierboven staat, volg dan de instructies van het specifieke lavagruis dat je hebt gekocht.
Stap 4: Herhalen
Het goede nieuws is dat je maar één keer per jaar hoeft te strooien, en na de eerste dosis lavagruis zie je waarschijnlijk al resultaat.
In de opvolgende jaren hoef je maar de helft van de hierboven omschreven hoeveelheden te strooien. Voor het beste effect moet je ieder jaar blijven strooien tot de grondkwaliteit helemaal in orde is en alle heermoes verdwenen is.
Dit moet je juist niet doen
Nu zijn er ook enkele dingen die je misschien wilt doen, denkende dat het de boel wat versnelt, maar laat je hiertoe niet verleiden!
- De planten uit de grond trekken. De wortels komen tot twee meter diep en uit ieder restje wat achterblijft, groeit een nieuwe plant.
- De wortels opgraven. Om dit succesvol te doen, moet je waarschijnlijk je hele tuin uitgraven met een graafmachine. Zelfs dan blijven er mogelijk wortels achter, waar weer een nieuwe plant uit zal groeien. Kortom: ik zou het zelf vooral laten. 🙅♀️
- Giftige onkruidbestrijder erop loslaten. Heermoes is de kakkerlak onder de planten en overleeft bijna alle chemicaliën, terwijl de rest van je planten én de kwaliteit van de grond eraan teniet gaan. Sterke middelen zullen het deel van de heermoes wat boven de grond uitkomt wel af laten sterven, maar de wortels zullen het overleven en daarna dubbel zo hard teruggroeien, omdat de grond hierna nog meer uit balans is.
- Mocht je toch heel graag gif willen gebruiken, loop dan eerst over de planten heen. Ze zijn namelijk deels zo onaantastbaar doordat het gif de plant niet kan binnendringen. Door over de planten heen te lopen, beschadig je ze en kan het gif de gebroken stengels in en zo alsnog van binnenuit werken.
- De aarde bedekken met zwart plastic of berkenhaksel. Hoewel dit tijdelijk wel lijkt te helpen, maakt dit de grond zuurstofarmer, zuurder en vochtiger: de perfecte omstandigheden voor heermoes dus.
Conclusie
Hopelijk ga je na het lezen van dit artikel met een gerust hart naar bed, wetende dat jouw tuin een prachtige toekomst heeft zonder heermoes, want ja: met enig geduld, lavagruis en doorzettingsvermogen is het echt mogelijk om van heermoes af te komen!
Laat een reactie achter als dit artikel je geholpen heeft, of als je juist nog vragen of tips hebt. We horen graag van je. Voor nu: bedankt voor je tijd!