De één doet het fluitend, de ander ziet er flink tegen op. Als het om stofzuigen gaat hoor ik bij het laatste kamp. Meestal grijp ik pas weer naar de stofzuiger als het stof onder de bank vandaan dwarrelt. Er rest daardoor in principe maar één vraag: Hoe vaak moet je thuis stofzuigen?

Eigenlijk is het natuurlijk al te laat als het stof onder de bank uit komt. Bovendien, als ik eenmaal bezig ben valt het reuze mee en is het zo gedaan. Je leest daarom hier hoe vaak je thuis moet stofzuigen en meer.

Hoe vaak stofzuigen?

De absolute ondergrens is één keer per week.  Aan de hand van bepaalde factoren kun je bepalen dat je meer moet stofzuigen. Die factoren komen hieronder aan bod. 

Wat is stof en waar komt het vandaan?

Stof zijn extreem kleine deeltjes materie. Dit kan van alles zijn en het kan overal ontstaan. Officieel wordt iets “stof” genoemd als een deeltje hiervan kleiner is dan 0,06 millimeter.

Even ter vergelijking; dat is minder dan een tiende van de omvang van een menselijke haar. “Minuscuul” is dus bijna het woord niet meer.

In huis is de stof afkomstig van onder andere kleding, meubels, huidschilfers en de buitenlucht. Een bonte verzameling van kleine deeltjes! 

In Nederland bevat het meeste stof dat van buiten komt zeezout. Door de golven die op de kust slaan, komt zout in de lucht terecht wat vervolgens over het hele land dwarrelt.

Huis met ietwat ouderwets interieur

Factoren stofzuigfrequentie

We weten inmiddels het volgend; minimaal één keer per week stofzuigen is de absolute ondergrens.

Onderstaande factoren kunnen daar invloed op hebben. Je zult dan vaker de stofzuiger erbij moeten pakken:

  • Kinderen
  • Harige huisdieren
  • Stofallergie

Kinderen wil je natuurlijk behoeden voor teveel vuil. Vooral voor jonge kinderen die nog kruipen wil je dat de vloer schoon is. Je moet daarvoor logischerwijs vaker stofzuigen.

Huisdieren laten daarnaast dikwijls veel haar achter, waardoor je gegarandeerd vaker dan één keer per week moet stofzuigen.

In geval van een stofallergie kan stofzuigen zelfs dagelijks noodzakelijk zijn. Dit is afhankelijk van hoe ernstig de allergie is

Voordelen regelmatig stofzuigen

Het meest voor de hand liggende voordeel is natuurlijk dat je een stofvrij en schoon huis krijgt!

Daarnaast is regelmatig stofzuigen goed voor de je tapijten. Door regelmatig stof te zuigen dringt het vuil nooit ver het tapijt in. Hierdoor hoef je ze minder vaak diepgaand te reinigen; je kunt er immers altijd bij met je stofzuiger.

Een laatste bijkomend voordeel is dat stofzuigen een goede manier is om aan je dagelijkse beweging te komen! Het klinkt misschien wat flauw, maar door het tilwerk en het heen en weer bewegen zet je je lichaam wel aan het werk. Ook maak je tijdens het stofzuigen je hoofd even leeg.

Stofzuiger zuigt glitter en confetti op

Tips voor geur uit stofzuiger

Vind je de muffe lucht uit jouw stofzuiger met zak vervelend? Overweeg dan een luchtverfrisser voor in de stofzuiger. Hiermee verspreid je tijdens het stofzuigen een heerlijk frisse geur.

Dit effect kun je ook bereiken door wat waspoeder of geurkorrels op te zuigen wanneer je een nieuwe zak in het apparaat plaatst. Ik gebruik bijvoorbeeld geurparels van Lenor. Die hebben hetzelfde effect voor veel minder geld!

Jouw ideale stofzuiger

Als je stofzuigen met een ouderwetse zak stofzuiger vervelend vind begrijp ik dat zeker! Voordat je het uit de kast hebt getoverd en het snoer hebt uitgerold ben je alweer 5 minuten verder. 

Om bij te dragen aan het stofzuigcomfort kun je een snoer- en zakloze steelstofzuiger overwegen. Deze kun je aan de muur bevestigen zodat de stofzuiger altijd klaar is voor gebruik. Kost wat, maar stofzuigen wordt er veel leuker van. 

Wil je helemaal niet meer stofzuigen? Dan is een robotstofzuiger voor jou dé oplossing. Je zet hem aan wanneer je weggaat en je komt thuis in een schoon huis. Ideaal als je het mij vraagt!

Nog een kruimeldief erbij voor kleine ongelukjes en jouw huis zal altijd stofvrij zijn.

Robotstofzuiger onder bank

Conclusie

Het is noodzakelijk minimaal één keer per week te stofzuigen. Afhankelijk van factoren binnen jouw huishouden kan vaker stofzuigen aan te raden zijn. Tegenwoordig zijn er luxe steelstofzuigers en zelfs robotstofzuigers om het klusje te klaren.

Ga jij nu ook meteen aan de slag met je stofzuiger? Laat het me weten in een reactie! 😀

Was dit artikel behulpzaam?