Je hebt de beste inductiekookplaat gekocht en wilt deze zo snel mogelijk gebruiken, maar daarvoor moet hij wel aangesloten worden. De eerste twee vragen die misscien in je opkomen zijn dan ook: “Hoe sluit in mijn inductiekookplaat aan? Kan ik dit wel zelf?

Op deze vraag geef ik je antwoord. Voor je het weet, bereid je een heerlijke maaltijd op je nieuwe inductiekookplaat! 🍳

Let op!

Heb je geen ervaring met het werken met elektra? Laat een elektricien dit werk dan voor je doen. Als je niet weet wat je doet, kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Neem geen risico's; investeer in je veiligheid en huur een vakman in.

Wat voor aansluiting heeft mijn inductiekookplaat nodig?

Er zijn drie verschillende inductie kookplaten:

  • Vrijstaand. Deze zijn plug-and-play en gebruiken een normale Schuko-stekker die je in een normaal stopcontact doet
  • Een (inbouw)inductiekookplaat die gebruik maakt van een 2-fase-aansluiting
  • Een (inbouw)inductiekookplaat die gebruik maakt van een 3-fase-aansluiting

In het kort: een stopcontact met twee openingen is een normaal Schuko-stopcontact. Heb je er een met vijf openingen in je keuken, dan is dit een Perilex-stopcontact met twee of drie fasen.

Zo’n Perilex-stopcontact heb je nodig voor een inductiekookplaat.

Je hebt geen Perilex-aansluiting in je keuken

Heb je geen Perilex twee of drie fasen-stopcontact? Dan moet dit aangelegd worden. Dit doe je niet zelf. De meterkast moet aangepast worden en er moet een stopcontact worden omgebouwd. Bel dus een elektricien.

Je kunt echter ook voor het alternatief – een vrijstaande inductiekookplaat – gaan, maar deze heeft minder vermogen dan een inbouwkookplaat.

Je hebt een Perilex aansluiting in je keuken

Stap 1: De kabel aan de kookplaat

Installeer de elektriciteitskabel aan de inductiekookplaat. Volg hiervoor precies de meegeleverde instructies.

Elke inductiekookplaat is anders, dus daarom zijn er ook verschillen in de soorten aansluitingen, zoals hierboven uitgelegd. Het gaat nog verder dan dit: stekkers bestaan uit individuele, gekleurde kabeltjes.

Er bestaat gezien de onderlinge verschillen tussen merken geen algemene instructie voor welke kleur wat precies doet. Om jezelf te helpen, schrijf je op welke kleur draad waarheen gaat.

Stap 2: De stekker aan de kabel

Installeer de stekker aan de kabel. Hier geldt wederom dat je de bijbehorende instructies precies moet volgen: elke stekker en bijbehorende kabel is anders.

Hier is het wederom handig als je opschrijft waar de gekleurde draden heen gaan of heen moeten gaan.

Stap 3: De stekker in het stopcontact

Stop de stekker in het Perilex stopcontact.

🚨 Waarschuwing

Voer deze stappen alleen uit als je ervaring hebt in het werken met elektra. Sluit je de kabels verkeerd aan, dan kan dit vervelende gevolgen hebben. Je kookplaat werkt bijvoorbeeld niet naar behoren, of nog erger, je hele stoppenkast slaat door. Dan heb ik het nog niet of persoonlijke letselschade: een ongeluk zit in een klein hoekje!

Conclusie

Zoals hierboven al meermaals is gezegd: installeer alleen je inductiekookplaat als je al een Perilex-stopcontact hebt in je keuken. Zelfs dan doe je het alleen als je ervaring hebt en je weet wat je doet. Neem geen risico’s.

Ondanks dat het aansluiten van een inductiekookplaat in de meeste gevallen het beste overgelaten moet worden aan een vakman, hopen we je toch op weg te hebben geholpen met het aansluiten van je inductiekookplaat. 

Bedankt voor het lezen. Als je tips of suggesties hebt, laat ze dan hieronder achter!👇

Was dit artikel behulpzaam?