Een geweldige, smeuïge kraag melkschuim op je koffie brengt je naar een roze wolk. Voordat je naar de zevende koffiehemel vertrekt moet dat melkschuim nog wél eventjes gemaakt worden. Dat moet natuurlijk met de beste melkopschuimer gebeuren! 😅

Inventum beweert dat mogelijk te maken, en dat ook nog eens voor een schijntje. Voor nog geen vier tientjes haal je melkschuim van hoge kwaliteit in huis. Maakt deze budgetvriendelijke melkopschuimer je koffiedromen waar? We gaan het ontdekken in deze Inventum MK350 review!

Over Inventum

"Veilig en vertrouwd" is de belofte die Inventum al meer dan 100 jaar waar zegt te maken. Wie Inventum kent weet dat die belofte meestal met een goed prijsje wordt geleverd. Hopelijk is de Inventum MK350 een paradepaardje waar je wel mee thuis mag komen!

Inventum melkopschuimer vooraanzicht

Voordelen:

  • Melkschuim is van goede kwaliteit
  • Erg gunstig geprijsd
  • Makkelijk in gebruik

Nadelen:

  • Wordt erg heet
  • Niet vaatwasserbestendig

Dingen om te overwegen voordat je een melkopschuimer koopt

Het klinkt ideaal, heerlijk melkschuim om de perfecte koffie af te maken, maar als het een verkeerd ingeschatte aankoop blijkt zal je melkopschuimer voornamelijk stof vangen. Dat zou zonde zijn.

Voordat je voor een melkopschuimer kiest is het dus handig om stil te staan bij de potentie: hoe vaak ga je het echt gebruiken? Wanneer ga je melk opschuimen? Het is natuurlijk een extra stap én een extra apparaat in je koffieroutine. 

Voor een liefhebber van zwarte koffie of slechts met een wolkje melk is het waarschijnlijk geen noodzaak, maar als je graag experimenteert met verschillende latte dranken haal je er veel plezier uit! Sta er daarom even bij stil of je de moeite neemt om die extra stap elke keer uit te voeren.

Het ontwerp

Het ontwerp is op het eerste gezicht niet per sé om over naar huis te schrijven, maar het had erger gekund. Je hoeft het ook niet neer te zetten als pronkstuk en je melk wordt gewoon opgeschuimd. Laten we het ontwerp samenvatten als functioneel.

De kan is gemaakt van metaal met kunststof onderdelen. Hoewel kunststof minder snel heet wordt dan metaal, is het niet compleet ongevoelig voor temperatuur. Het kunststof handvat zou dan ook wel eens heet kunnen worden. Dat is iets om voor uit te kijken.

Wel is de binnenkant voorzien van een anti-aanbaklaag, wat het kleven van melkresten voorkomt. Dat is natuurlijk welkom. Ten slotte is de Inventum MK350 uitgerust met de nodige knoppen voor de bediening.

De bediening

De bediening spreekt redelijk voor zich. Op het apparaat zitten drie knoppen: de aan- en uit knop, een knop voor koud melkschuim en een knop voor warm melkschuim.

Het proces verloopt dan ook lekker simpel: je vult de kan met melk, zet het apparaat aan en klikt op de knop voor warm of koud melkschuim. 

De knop voor koud melkschuim heeft een figuurtje met twee sneeuwvlokjes en de knop voor verwarmd melkschuim herken je aan de damp in de kleine afbeelding. Het is allemaal niet zo moeilijk; meer heb je niet nodig je melk op te schuimen.

Kwaliteit van het melkschuim

Als we de experts en gebruikers mogen geloven is het melkschuim dat de Inventum MK350 bereidt van magnifieke kwaliteit. De opgeschuimde melk is beter dan je voor de zachte prijs zou verwachten!

Sterker nog, het melkschuim dat je met dit apparaat krijgt zou nog wel eens kunnen concurreren met luxe melkopschuimers die een stuk hogere prijs hebben. Dat is dan ook meteen het grootste pluspunt van dit apparaat!

Gebruiksvriendelijkheid

De eenvoudige bediening betekent al een goede start voor de gebruiksvriendelijkheid. De Inventum MK350 heeft echter geen strepen in de kan die de hoeveelheid aangeven. 

Als je er een precies werkje van maakt zal er dus een maatbeker bij komen kijken. Dat is geen ingewikkeld probleem, maar wel handig om te weten. Je melkschuim is in 80-100 seconden getransformeerd tot een heerlijke schuimkraag, wat best snel is – al helemaal voor het prijspunt van deze melkschuimer.

Een minder puntje is dat de onderdelen van het apparaat niet geïsoleerd zijn. In het handvat zit dus ook geen isolatie. Ik raad je dan ook aan om voor de zekerheid een theedoek of pannenlap bij de hand te hebben en kinderen even uit de buurt te houden. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Al met al is het dus makkelijk om deze melkopschuimer te gebruiken, maar is het wel zo veilig en slim om de genoemde bedenkingen in de gaten te houden.

Reiniging en onderhoud

Je hebt gelezen dat de kan aan de binnenkant voorzien is van een anti-aanbaklaag. Dat maakt het schoonmaken een simpel klusje, zou je denken!

Ja en nee. Deze speciale laag vermindert het aankoeken van melkresten, maar kan dit niet volledig voorkomen. De kan uitspoelen is zodoende niet altijd voldoende om het apparaat schoon te krijgen.

Binnenkant van Inventum melkopschuimer

Ook heeft alleen de binnenkant van de kan van deze anti-aanbaklaag. Als de melk op andere onderdelen van de melkopschuimer komt, kan dat zich prima hechten. 

De Inventum MK350 is overigens niet vaatwasserbestendig. Je zult het schoonmaken dus met de hand moeten doen. Het is zelfs aan te raden om dat na elk gebruik te doen, vooral wanneer de melk verhit wordt. 

Het schoonmaken is gelukkig niet ingewikkeld. Spoel de kan eerst uit. De melkresten die dan overblijven poets je er met de zachte kant van een spons en wat zeep uit. 

Zijn de melkresten ietwat hardnekkig? Gebruik dan even de ruwe kant van de spons, maar met mate. Dit apparaat is niet tegen al te zwaar geschut bestand en hard schuren beschadigt de anti-aanbaklaag.

Garantie en levensduur

Op de Inventum MK350 zit 2 jaar garantie. Dat is standaard. Houd die garantie in de gaten, want niet elk onderdeel van dit apparaat zit even duurzaam in elkaar. 

Inventum MK350 ervaringen

Je hebt nu gelezen wat de Inventum MK350 in theorie gaat doen, maar hoe pakt dat in de praktijk uit? Om daar achter te komen lees je de ervaringen van verschillende gebruikers. De meeste reviews zijn positief! Je vindt er hier een aantal onder elkaar. 

Klantenbeoordelingen (tekst)

Inventum MK350 alternatieven

Krups XL2000

Hij kost wat meer, maar dan heb je ook wat extra: de Krups XL2000 heeft namelijk drie verschillende standen voor het opschuimen van de melk. Wel ontbreekt de optie om koud melk op te schuimen. Het ligt er dus maar net aan waar je voorkeur naar uitgaat.

Dit alternatieve apparaat stopt automatisch met het opschuimen van de melk wanneer het proces klaar is. Dat hoef je dus niet per se zelf in de gaten te houden.

Krups melkopschuimer MK350 vooraanzicht

Philips Senseo Melkopschuimer

De Philips Senseo mag dan wel een duurdere melkopschuimer zijn dan de Inventum MK350, maar het prijsverschil had erger gekund.

Ook dit apparaat maakt koud én warm melkschuim. Een verschil is dat de Philips Senseo beter geïsoleerde onderdelen heeft.

Het design oogt bovendien een stukje beter en de klopper is eenvoudig uitneembaar. Dat maakt het schoonmaakklusje een stuk makkelijker, wanneer het eenmaal zo ver is.

Senseo melkopschuimer, vooraanzicht, zwart

Conclusie

In deze Inventum MK350 review is het wel duidelijk geworden dat het melkschuim uit dit apparaat de kwaliteitsverwachtingen overstijgt, helemaal als je daarbij de lage prijs in gedachten houdt. 

Goede kwaliteit voor een lage prijs klinkt als een top deal, maar dat bekoop je wel met wat nadelen zoals onderdelen die nog wel eens heet zouden kunnen worden.

Heb je dat ervoor over bij het opschuimen van melk? Dan is dit de melkopschuimer voor jou! Zo niet, dan kun je altijd eens een kijkje nemen bij bijvoorbeeld de Krups XL2000.

Was dit artikel behulpzaam?