De luxe van een prachtige espressomachine die keer op keer heerlijke koffie zet – klinkt dat jou ook als muziek in de oren? Dan is deze Jura E8 review voor jou.

De Jura E8 is een volautomatische espressomachine die grootse dingen belooft: degelijke bouwkwaliteit, veel gebruiksgemak en natuurlijk koffie om je vingers bij af te likken.

Het apparaat maakt een goede eerste indruk, maar maakt deze koffiemachine het ook allemaal waar? 🤔 We nemen hem uitgebreid onder de loep in deze Jura E8 review.

Over Jura

De E8 is zeker niet de eerste espressomachine van Jura, want in 1986 brachten zij al hun eerste volautomatische espressomachine op de markt. Jaren van ontwikkeling in dit Zwitserse bedrijf hebben geleid tot de introductie van Jura E8, welke in deze review gedetailleerd beoordeeld wordt.

Jura E8 zij-aanzicht

Voordelen:

  • Extra onderhoudsgemak
  • Topklasse bouwkwaliteit

Nadelen:

  • Hoge prijs
  • Geen instelbare gebruikersprofielen

Dingen om te overwegen voordat je een espressomachine koopt

Voordat je een espressomachine aanschaft is het slim af te wegen wat de voor- en nadelen zijn. Zo zet een espressomachine kwaliteitskoffie met verse bonen, maar is het ook een grotere investering vergeleken met andere koffiezetapparaten. 

De twee verschillende soorten espressomachines die er zijn hebben ook wisselende eigenschappen die de een misschien fijn vindt, en de ander juist weer niet.

Volautomaat of halfautomaat?

In de praktijk maakt het nog best veel uit of je koffie zet met een volautomatische koffiemachine of een halfautomatische espressomachine. De volautomaat doet eigenlijk alles voor je en je hoeft alleen de gewenste kop koffie te selecteren.

De halfautomaat daarentegen is het ideale speeltje voor degene die graag de barista in huis is. Alle instellingen zoals maalgraad bepaal je zelf. Hierdoor ben je echter wel een stuk langer bezig met het zetten van een kop koffie.

De smaak van de koffie

Wat de smaak van je kop koffie betreft biedt de Jura E8 je een flink aantal opties. Je kiest namelijk uit wel 12 verschillende koffiespecialiteiten! Per specialiteit pas je zelf de sterkte, kopgrootte en de temperatuur op maat aan.

Vaak houdt de keuze daar wel op bij een volautomaat, maar niet bij de Jura E8! Ook de maalgraad kies je helemaal zelf bij dit apparaat. Er zijn 6 verschillende maalstanden. Je hebt dus alle ruimte om te experimenteren met verschillende koffiesmaken en combinaties.

Jura E8 in Platina uitvoering, vooraanzicht

Het design

Het scala aan mogelijkheden zie je ook terug in het design, want de Jura E8 is verkrijgbaar in 4 verschillende uitvoeringen: Dark Inox, Chroom, Platina en Platina Touch.

Met een gewicht van bijna 10 kilogram is dit niet het kleinste apparaat, maar espressomachines zijn nou eenmaal niet de kleinste apparaten. 

De behuizing is gemaakt van kunststof. Er bestaan meer degelijke materialen, maar de bouwkwaliteit is van topklasse en de machine ziet er strak uit. Het is in mijn mening een plaatje als deze eenmaal in de keuken staat.

De maalschijven zijn daarnaast keramisch. Dit materiaal wordt minder warm tijdens wrijving dan staal, wat een fijne bijkomstigheid is.

Ook zijn de maalschijven conisch. Deze zijn slijtvaster dan platte schijven, maar daardoor ook een stuk duurder. De koffie wordt daarnaast soms ook iets ongelijkmatiger gemalen door conische schijven, maar of dit merkbaar is voor de gemiddelde gebruiker… Daar zet ik mijn vraagtekens bij.

De bediening

Op het apparaat zit een scherm waar je de bediening mee regelt. Je navigeert met knoppen aan de zijkant van het scherm. Het is dus geen touchscreen. Wel maken de plaatjes het extra makkelijk om je koffie uit te kiezen.

Dat is trouwens niet de enige manier om de Jura E8 mee te bedienen, want je kunt hier ook je smartphone voor gebruiken!

Je installeert in dat geval de Jura Operating Experience app en op je Android of iOS smartphone en verbindt met het apparaat via Bluetooth. Vervolgens stel je in de app je koffie samen. Je kiest net als bij het bedieningspaneel kiezen uit de koffiesoorten, kopgrootte en temperatuur. 

Een nadeel van de bediening met de smartphone is dat de maximale afstand waarop het werkt niet al te groot is. Vanuit een andere verdieping van het huis zal het bijvoorbeeld dus niet werken. Zorg dus dat je in de buurt van het apparaat bent. 

Claris Smart Waterfilter

Het smart niveau van de Jura E8 vind je ook terug in het Claris Smart Waterfilter. Dit is een speciale verbinding tussen de espressomachine en het waterfilter waardoor ontkalken niet meer nodig is! 😱

De onderdelen in de machine zijn dan ook extra duurzaam en gericht op gebruiksgemak en eenvoudig onderhoud. Hoe simpel dat onderhoud uitpakt, lees je verderop in deze Jura E8 review.

Melk opschuimen

Bij sommige espressomachines ontbreekt het aan een methode om melk op te schuimen, maar de Jura E8 is daar niet een van. Dit apparaat heeft namelijk een melkslang

In het apparaat zelf zit geen melkreservoir; je verbindt de melkslang met een pak melk of losstaand reservoir. Het voordeel daarvan is dat je niet zit met een apparaat waar je aangekoekte melkresten uit moet schrapen.

Dat de melk daardoor niet voorverwarmd wordt is wellicht een nadeel. Je lost dit echter eenvoudig op door de melk zelf even op te warmen in een pannetje of in de magnetron. 

De melk kan tevens koud worden opgeschuimd, dus handmatig voorverwarmen hoeft alleen als warm melkschuim echt je voorkeur heeft. Hiervoor kan je eventueel ook een melkopschuimer gebruiken.

Onderhoud en reiniging

Over het onderhoud is al een tipje van de sluier opgelicht, maar er valt natuurlijk meer te vertellen over onderhoud en reiniging van de Jura E8.

Opvallend is dat de zetgroep niet uitneembaar is. Bij de meeste espressomachines is die namelijk wel uitneembaar.

Jura E8, vooraanzicht

Jura heeft dit niet zomaar op deze manier gedaan: je hoeft de zetgroep immers helemaal niet te ontkalken. Dit allemaal dankzij het eerdergenoemde Claris Smart Waterfilter systeem.

Verder reinig je de machine met een automatisch programma. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is het reinigingsprogramma aanzetten. Dit hoeft trouwens alleen wanneer je het apparaat grondig wilt reinigen.

Het melksysteem maakt zichzelf automatisch na elke koffieronde schoon. Daar hoef je verder dus niet eens bij na te denken.

Tenslotte komt ook bij het schoonmaken de app weer om de hoek kijken. Als je niet goed weet hoe je het grondige reinigingsprogramma instelt, helpt de app je daar stap voor stap doorheen.

Je kunt ook ouderwets de handleiding doorbladeren. Het is maar net wat bij je past.

Garantie

Op de Jura E8 zit 25 maanden garantie. De gemiddelde espressomachine heeft een garantietermijn van 2 jaar, dus dus 25 maanden wijkt daar niet ver van af. Je hebt een extra maand in je voordeel.

De garantie mag dan na 25 maanden aflopen, maar van deze machine mag je wel een langere levensduur verwachten. De hoge bouwkwaliteit en het eenvoudige onderhoud helpen daar een handje bij.

Jura E8 ervaringen

Of een koffiemachine het in de praktijk nou wel of niet goed doet lees je al snel terug in reviews van gebruikers. Zij hebben immers echte ervaring met het apparaat.

Ik heb dan ook hier een drietal beoordelingen van gebruikers verzameld. Zij klinken aardig positief over de Jura E8!

Klantenbeoordelingen, tekst

Jura E8 Alternatieven

#1 Jura D4

Als je lekkere koffie wilt maar het prijskaartje van de E8 te hoog vindt, is de Jura D4 een goed alternatief!

De prijs is een stuk gunstiger en de bouwkwaliteit is hetzelfde. De koffie is even lekker, maar je hebt net wat minder keuze wat betreft koffiespecialiteiten.

Je houdt nog 5 opties over. Daar kun je wel een lekker bakje uit kiezen.

Jura D4, vooraanzicht

De Jura D4 is ook net als de Jura E8 uitgerust met automatische reinigingsprogramma’s die het onderhoud makkelijker maken. Kort samengevat heb je hetzelfde gemak met iets minder luxe voor een lagere prijs.

#2 De'Longhi Primadonna Elite ECAM 650.55MS

Dit koffiezetapparaten heeft veel vergelijkbare eigenschappen met de Jura E8. 

Beide machines zijn van hoogwaardige kwaliteit, bieden ruime keuze uit koffiespecialiteiten en zitten in dezelfde prijsklasse. Ook deze De’Longhi is met een app te bedienen!

Het verschil zit onder andere in de snelheid. Deze De’Longhi kan sneller koffie zetten en heeft een melkreservoir, waardoor je melkspecialiteit volledig opgewarmd wordt gezet.

De'Longhi PrimaDonna vooraanzicht

Als je een liefhebber bent van zulke details, is deze De’Longhi espressomachine wat voor jou!

Conclusie

Eigenlijk blijkt uit deze Jura E8 review dat dit apparaat weinig nadelen kent. Als je dat optelt bij alle positieve punten zoals het gebruiksgemak, de kwaliteit en de onderhoudsvriendelijkheid is het een absolute topper! Je betaalt er wat voor, maar dan heb je ook wat. 

Zoek je naar een goedkoper alternatief? Dan raad ik je aan om eens een kijkje te nemen bij de Jura D4. Die verdient voor zijn prijs zeker een plek in de spotlight. Laat me ook vooral even weten of de Jura E8 wat jou betreft de beste koffiemachine is!

Was dit artikel behulpzaam?