Zelf houd ik wel van een beetje groen in de omgeving. Maar toen de klimop het halve huis bedekte, werd het tijd om in te grijpen. Blijkbaar is klimop verwijderen niet zomaar klaar. 😅

Het verwijderen van klimop is gelukkig niet moeilijk, maar wel zwaar werk. Bovendien moet je het goed plannen, want de klus duurt langer dan één dag!

Om het zo eenvoudig mogelijk te maken, heb ik een handig stappenplan voor je gemaakt. Zo verwijder je klimop een stuk minder klungelig als toen ik dat deed!

Voordat je begint

Er komt heel wat bij kijken, als je klimop wil verwijderen. Verzamel, voordat je begint, de volgende spullen:

Maak daarna een planning, wanneer je de klimop wil verwijderen. Je moet de klimop tijdens het proces de tijd geven om te verdorren. Houd hier rekening mee, want dit kan enkele dagen duren! 📆

Vogeltjes in klimop

De voordelen van klimop

Bedenk ook, voordat je de klimop verwijdert, of dit wel de beste oplossing is. Klimop heeft namelijk veel voordelen.

Klimop is een voedingsbron voor vogels en een schuilplaats voor kleine zoogdieren. Vogels als het roodborstje en de nachtegaal bouwen graag hun nest in de klimop. Daarnaast hebben insecten klimop nodig in de herfst – weinig planten geven dan nog nectar. De klimop staat juist in bloei in deze periode! 1Kopinga, J. (2009). 'Klimop 2. Ecologische en fysieke gevolgen.'

Stap 1: Verwijder de wortels uit de grond

Het eerste wat je moet doen als je klimop verwijdert, is zorgen dat de klimop niet meer leeft. Dit maakt de plant een stuk makkelijker om te verwijderen!

Om de klimop te doden, verwijder je de wortels uit de grond. Zoek daarom waar de klimop in de grond staat. Hier maak je de wortelkluit los uit de grond. Dit gaat het makkelijkst met een schep.

Stap 2: Wacht tot de klimop verdord is

Geduld is een schone zaak. Als je klimop wil verwijderen, moet je de natuur het meeste werk laten doen. Sjorren en trekken aan de klimop is een optie, maar zo krijg je de klimop nooit helemaal weg. Wacht daarom eerst totdat de klimop verdort is, voor je doorgaat met stap 3.

De takken van de klimop hebben reserves opgebouwd. Daarom kan het enkele dagen duren, voordat de klimop volledig verdord is. Wacht dit rustig af, voordat je verdergaat.

Dorre klimop op muur, vooraanzicht

Stap 3: Trek de klimop van de muur af

Zijn de bladeren van de klimop helemaal bruin en dor? Dan trek je de klimop voorzichtig van de muur af. Vergeet hierbij geen tuinhandschoenen te dragen, om je handen te beschermen.

Je zult zien dat je niet alle klimop-resten van de muur af kunt trekken. De hechtwortels zijn zo stevig, dat ze op sommige plekken blijven zitten. Die gaan we in de volgende stap verwijderen.

Klimop verwijderen van een schutting

Wil je klimop verwijderen van een schutting, sla deze stap dan over. Met een staalborstel beschadig je het houtwerk. Je kunt wel voorzichtig proberen de hechtwortels te verwijderen met de hogedrukspuit.

Stap 4: Verwijder de hechtwortels

Om de hechtwortels te verwijderen, heb je een hogedrukreiniger en een staalborstel nodig. Probeer eerst zo veel mogelijk hechtwortels weg te spuiten met de hogedrukreiniger.

Hierna is het tijd om de staalborstel in de strijd te gooien. Hier borstel je de laatste hechtwortels mee weg. Blijven er toch nog hechtwortels aan de muur zitten? Gebruik dan een speciale onkruidborstel.

Stap 5: Maak de muur schoon

Klimop verwijderen is een rommelige klus. Daarom is de laatste stap het schoonmaken van de muur. Hiervoor kun je nogmaals de hogedrukreiniger gebruiken. Vuil dat je niet in een keer weg krijgt, schrob je weg met een schrobborstel.

Is alleen water niet voldoende om de muur schoon te maken? Gebruik dan een groene aanslagreiniger. Schrob dit over de muur met de schrobborstel, laat sopje intrekken en spuit het schoon met de hogedrukreiniger.

Man met hogedrukreiniger

Conclusie

Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel antwoord gekregen op de vraag: 'hoe moet je klimop verwijderen?'. Bedenk eerst goed of de klimop echt verwijderd moet worden. Houd er bovendien rekening mee dat deze klus niet in een dag geklaard is.

Heb je nog vragen of opmerkingen over dit artikel? Ik hoor ze graag van je in het feedbackformulier hieronder. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen