Of je nou filterkoffie of een luxe koffie uit een espressomachine drinkt: een goede kraag melkschuim maakt het helemaal compleet. 

Lang niet alle koffiemachines zijn uitgerust met een automatische melkschuim functie. Een melkopschuimer komt hier dus helemaal van pas!

Wat is echter een fijne melkopschuimer? Betekent een hogere prijs ook echt een betere kraag? Daar ga ik dieper op in in deze Krups XL2000 review.

Voor een melkopschuimer is hij redelijk aan de prijs, maar de eigenschappen en functies van dit apparaat zijn veelbelovend. Wordt dit ook waargemaakt en is dit dan ook meteen de beste melkopschuimer? Lees door en kom er achter!

Over Krups

In de wereld van koffiemachines en toebehoren is Krups erg bekend. Sterker nog, ze zijn al sinds 1846 actief! Al die tijd is het hun doel om innovatie en gemak te leveren. Zou de Krups XL2000 daar een mooi voorbeeld van zijn?

Krups melkopschuimer vooraanzicht

Voordelen:

  • 3 verschillende standen
  • Stopt automatisch op tijd
  • Praktisch design

Nadelen:

  • Korte verwachte levensduur
  • Is aan de prijzige kant

Dingen om te overwegen voordat je een melkopschuimer koopt

Voordat je het avontuur met een nieuwe melkopschuimer aangaat, is het handig om de voordelen voor jezelf op een rij te hebben. Die verschillen natuurlijk per specifiek model, maar er zijn ook overeenkomsten om stil bij te staan.

Ga je het apparaat wel vaak genoeg gebruiken? Zo’n extra smeuïge schuimkraag klinkt geweldig, maar als je doorgaans genoegen neemt met de koffie hoe die uit je machine komt of de koffie liefst zwart drinkt, zul je er niet vaak naar grijpen.

Melk opschuimen is natuurlijk een extra stap in je koffieroutine, waar je misschien niet altijd de tijd voor hebt of zin hebt om de moeite te nemen. 

Laat je echter niet ontmoedigen als je een ware fan bent van een lekkere cappuccino of latte macchiato! Veel koffiemachines ontbreekt het aan een melkschuim methode. Een melkopschuimer is dan toch echt de held van de dag. 🙌

De opties voor het melkschuim

Als we Krups mogen geloven geeft deze opschuimer je een melkschuim kraag van baristaniveau! De Krups XL2000 heeft zodoende 3 standen voor het melkschuim. Niet elke schuimkraag hoeft dus hetzelfde te zijn.

Met de XL2000 maak je met elke zetbeurt genoeg melkschuim voor 2 kopjes. De cappuccino stand vraagt om 150 milliliter melk; de latte stand 220 milliliter; en als je voor een andere creatie een grote schuimkraag nodig hebt, kan er in de derde stand 300 milliliter melk in.

Het ontwerp

Deze automatische melkopschuimer heeft een eenvoudig design: het is allemaal erg strak en praktisch gehouden. 

Het materiaal dat gebruikt is voor de behuizing is roestvrij staal. Een erg goede keuze, aangezien niemand op roest in de melk zit te wachten. Andere fijne eigenschappen van RVS zijn de degelijke kwaliteit, dat het materiaal lang meegaat en de hitte goed vast kan houden.

Ten slotte heeft de Krups XL2000 een rubberen handvat zodat je vingers de hoge temperaturen bespaard blijven. Een logische keuze, maar erg fijn dat er aan gedacht is. 

Bediening

Over de bediening hoeft er geen lang verhaal te worden verteld. Aan de voet van de kan zitten drie knoppen, voor elke stand één. Meer heb je ook niet nodig, want de melkopschuimer stopt vanzelf wanneer het melkschuim bereid is. 

Milk Frothing Control

Voor het opschuimen van je melk wordt er door de Krups XL2000 gebruik gemaakt van de gepatenteerde Milk Frothing Control methode. Klinkt spectaculair, maar wat houdt het precies in?

De technologie maakt de schuimkraag in 3 stappen, waarvan de combinatie, volgorde en details uniek schijnen te zijn. Vandaar ook het patent.

Melkschuim bovenaanzicht

Hét geheim achter de Milk Frothing Control wordt ons niet bekend gemaakt… maar de 3 stappen ernaar toe zijn wel openbaar gemaakt! De melk wordt eerst opgewarmd tot de temperatuur die bij de geselecteerde drank past. Voor cappuccino’s en lattes ligt deze op minimaal 70 °C; voor de derde, hete melk stand ligt deze op minimaal 80 °C.

Vervolgens begint het apparaat met opschuimen, waarna hij het proces afsluit met een stabilisatiefase. De structuur van het melkschuim wordt daardoor nog verder verfijnd.

Gebruiksvriendelijkheid

De bediening van de Krups XL2000 is al eenvoudig, maar er zijn meer factoren die bijdragen aan de gebruiksvriendelijkheid. Krups heeft namelijk aan een aantal handigheidjes gedacht!

Als je in de melkkan kijkt, zie je dat er 3 streepjes in staan. Die streepjes geven per stand aan hoe hoog de melk moet staan. Je las eerder over verschillende aantallen milliliter per stand; die hoef je dus niet uit te meten. Je vult de kan gewoon tot het streepje van de stand die je gaat gebruiken.

Ook gaat het apparaat automatisch uit wanneer het melkschuim bereid is. Je hoeft niet in de gaten te houden wanneer de melk heet wordt, hij kookt niet over, brandt niet aan en gaat niet te lang door.

Je hoeft eigenlijk bijna nergens over na te denken bij het gebruik van deze melkschuimer. De behoefte aan een melkschuim kraag en de beslissing om ervoor te gaan zijn voldoende!

Reiniging en onderhoud

Je reinigt de Krups XL 2000 erg makkelijk, want je spoelt dit apparaat gewoon af onder de kraan. Dekseltje eraf, kraan open, afspoelen en afdrogen. Klaar is Kees.

Zorgen over klevende melkresten aan de binnenkant zijn ook niet nodig aangezien de binnenkant van de kan is voorzien van een speciale coating. Die coating heeft een anti-kleeffunctie, waardoor de kan omspoelen ook echt voldoende is. 

Mocht je na verloop van tijd toch wel eens geknoeid hebben of restjes aan het apparaat krijgen, is het natuurlijk verstandig om de melkopschuimer een meer grondige schoonmaakbeurt te geven. Dat doe je makkelijk met een sponsje en wat zeep. Andere agressieve middelen zijn niet nodig en ook niet aan te raden. 

Garantie en levensduur

Normaal gesproken is de garantie een standaard stukje informatie dat verder geen uitleg vereist. In het geval van de Krups XL2000 ligt dat net anders en is het verstandig om daar wat uitgebreider stil bij te staan. 

De fabrieksgarantie is 2 jaar, wat een heel standaard termijn is. Of de Krups XL2000 die eindstreep haalt is nog maar de vraag. Veel gebruikers hebben er namelijk last van dat de Krups XL2000 bij intensief gebruik geen lange levensduur heeft. 

Bewaar het bonnetje dus goed, want als je “geluk” hebt houdt het apparaat er nog net binnen de termijn mee op. Als het een paar dagen later gebeurt heb je het niet meezitten.

Dat deze melkopschuimer snel defecten vertoont is een nadeel, maar op de een of andere manier wordt dat Krups melkopschuimers snel vergeven. Deze apparaten lijken toch een bepaalde soort magie te bezitten… ✨

Krups XL2000 ervaringen

Het klinkt als een mooi apparaatje om fijn melkschuim mee te maken, maar is dat ook zo? Een efficiënte manier om daar achter te komen is het lezen van productbeoordelingen van gebruikers. Die hebben de Krups XL2000 namelijk al een tijdje gebruikt en weten het een en ander erover.

In deze Krups XL2000 review wordt het je wederom makkelijk gemaakt, want je hoeft niet zelf op zoek naar die productbeoordelingen: je vindt er hier een paar op een rij.

Klantenbeoordelingen (tekst)

Krups XL2000 alternatieven

Illy Melkopschuimer

De Illy Melkopschuimer lijkt wat eigenschappen betreft eigenlijk best wel op de Krups XL2000: ze zijn beiden gemaakt van RVS en hebben een strak design, fijne gebruikersvriendelijkheid en drie knoppen.

De verschillen: de Illy Melkopschuimer bereidt schuim maar in 1 stand. Wél heb je met dit apparaat de mogelijkheid om melkschuim ook koud te bereiden.

Als het op de prijs aankomt ben je met de Illy ook een stukje goedkoper uit. 

Illy melkopschuimer vooraanzicht

Philips Senseo Melkopschuimer CA6500/01

Deze melkopschuimer mag dan wel Philips Senseo in de naam hebben, je gebruikt dit apparaat voor allerlei soorten koffie. Hij is zelfs als beste uit de test gekomen bij de consumentenbond!

In vergelijking met de Krups XL2000 valt op dat dit apparaat maar 1 melkschuim stand heeft, maar wel koud én warm schuim kan bereiden, net als de bovenstaande Illy.

In de portemonnee scheelt het je een paar tientjes om voor dit alternatief te kiezen, wat een fijne bijkomstigheid is.

Senseo melkopschuimer vooraanzicht

Conclusie Krups XL 2000 review

De Krups XL2000 review is makkelijk samen te vatten: met deze melkopschuimer maak je heel simpel heerlijk melkschuim. Je hoeft bijna nergens over na te denken!

De enige keerzijde is dat de levensduur nog wel eens tegen zou kunnen vallen. Gelukkig verzekert de garantietermijn je van een minimale tijd plezier in melkschuim.

Was dit artikel behulpzaam?