Laminaat is niet alleen praktisch, maar staat prachtig in je huis. Het is tijdloos, klassiek en makkelijk schoon te houden. Hoe je van die laatste eigenschap optimaal gebruik maakt, lees je in de onderstaande gids.

Dit heb je nodig

Het reinigen van je laminaat is eenvoudig, want vuil hecht zich niet aan laminaat. Daarom heb je niet veel nodig om je laminaat schoon te maken.

Open keuken met laminaatvloer

Stap 1: Stofzuigen

Dit ligt natuurlijk voor de hand. Haal je goede steelstofzuiger uit de kast en stofzuig alles grondig. Gebruik hiervoor een stofzuigermond voor harde vloeren. Gebruik je de verkeerde mond, dan loop je het risico krassen te maken. 😖

Gebruik je liever geen stofzuiger? Dan gaat vegen met een zachte bezem ook prima. Veeg na afloop alles op met een handveger en blik. Deze methode neemt wel iets meer tijd in beslag, maar is een milieuvriendelijke manier van schoonmaken.

Stap 2: Moppen

Wil je je vloer echt schoon krijgen, dan maak je deze na het stofzuigen schoon met water en schoonmaakazijn. Dit doe je door een emmer te vullen met warm water en een flinke scheut schoonmaakazijn. Gebruik een mop en wring deze goed uit: je wilt niet te nat moppen.

Ga langzaam over je laminaat heen totdat je de hele vloer hebt gemopt. Er zijn overigens ook speciale vloerwissers voor harde vloeren verkrijgbaar. Je maakt er de vloer niet alleen mee schoon, maar gebruikt ze ook om je vloer mee te drogen!

Stap 3: Drogen

Om strepen te voorkomen is het een goed idee om na het moppen je vloer droog te maken. Dit kan op verschillende manieren.

Ik doe dit zelf door een handdoek om mijn bezem heen te leggen en deze met twee elastiekjes vast te zetten. Op die manier "veeg" je je vloer droog!

Klaar is Kees. Je hebt nu weer een mooie, schone vloer!

🚨 Zo reinig je laminaat juist niet

Hoewel een goede stoomreiniger ideaal is voor de meeste harde vloeren, laminaat valt hier niet onder. Bij de meeste stoomreinigers bepaal je niet hoeveel water er gebruikt wordt, waardoor er water onder de eerste laag terecht kan komen. Hierdoor kan het laminaat bol gaan staan. Ook zijn de meeste stoomreinigers vaak te heet, waardoor lijm kan oplossen. 

Gebruik bovendien geen allesreinigers of groene zeep. Deze kunnen de beschermlaag beschadigen waardoor je laminaat er dof uit gaat zien. Gebruik alleen speciaalreinigers voor laminaat.

Groene vloerwisser, bovenaanzicht

Conclusie

Hopelijk heb je na het volgen van het bovenstaande stappenplan weer een stralende laminaatvloer. Heb jij een andere manier om je laminaat te reinigen? Laat het ons hieronder weten. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?