Lijmresten... vooral als je net als ik kinderen hebt, vind je ze overal. Zelfs op kleding. Lijmresten verwijderen is niet moeilijk, maar je moet wel even hoe je de lijm verwijdert. Daarom heb ik hier de meest effectieve tips voor je op een rijtje gezet.

Om lijmresten te verwijderen, kies je eerst het juiste middel gebaseerd op de ondergrond en lijmsoort: voor een glad oppervlak zoals glas werkt aceton goed, terwijl je voor hout beter een oliebasis kunt gebruiken. Breng het middel aan, laat het inwerken en verwijder de lijmresten voorzichtig met een spatel of doek. Spoel of veeg daarna het oppervlak schoon voor een lijmrestvrij resultaat.

#1 Tegellijm verwijderen

Maak een sopje met twee delen water en een deel schoonmaakazijn. Breng dit mengsel aan op de lijmresten en laat dit een uurtje weken. Zijn het erg oude resten, laat het dan de hele nacht inwerken.

Vervolgens schrob je de tegels eenvoudig schoon met een sponsje en een sopje van afwasmiddel en warm water.

HG vloerlijmverwijderaar

Gebruik HG vloerlijmverwijderaar voor een snelle en effectieve aanpak. Dit product is niet alleen krachtig tegen hardnekkige lijmresten, maar ook vriendelijk voor het milieu. Een dunne laag aanbrengen, even laten inwerken en de lijmresten laten zich moeiteloos verwijderen. Geschikt voor diverse ondergronden, van hout tot beton, zonder de vloer te beschadigen.

#2 Behanglijm verwijderen

Voordat je behanglijm van de muur verwijdert, bescherm je de vloer door deze te bedekken. Je wilt geen lijm op je vloer! Maak de lijm goed nat met een mengsel van warm water en een paar druppels afwasmiddel. Zuiveringszout werkt ook prima (een paar eetlepels is voldoende). Laat dit een uurtje weken.

Vervolgens veeg je het er zo af met een spons. Zit de lijm nog erg vast? Herhaal het proces en laat het wat langer weken. Er zijn ook speciale producten te koop om behanglijm te verwijderen. Hoewel deze vaak niet erg milieuvriendelijk zijn, zijn ze wel effectief.

#3 Lijm van kleding verwijderen

Lijm van kleding verwijderen is gelukkig erg eenvoudig! Lijm zoals de bekende plakstiften hebben geen speciale behandeling nodig: gewoon op de normale manier in de wasmachine wassen.

Zit er hardnekkige lijm op je kleding, dan warm je de lijm op met een goed strijkijzer. Leg een stukje keukenrol op de plaats waar de lijm zit en ga er langzaam met je strijkijzer overheen. Gebruik alleen de laagste stand. De lijm smelt en trekt in het keukenpapier.

#4 Stickerresten verwijderen

Je hebt een mooie vaas gekocht en je krijgt de prijssticker er niet af gepulkt. Erg vervelend! Gelukkig zijn er genoeg manieren om van die vervelende lijmresten af te komen. De meest effectieve manier is olie. Of dit nu kruipolie is of lavendelolie: door olie te gebruiken, komen de lijmresten van de sticker los.

Onverdunde azijn is een ander wondermiddeltje wat lijmresten doet verdwijnen. Breng het aan op de stickerresten en laat het even intrekken. Vervolgens veeg je de resten zo weg. Hetzelfde geldt voor nagellakremover met aceton.

Zijn het hardnekkige stickerresten, dan zijn er altijd speciale middeltjes te koop, zoals de stickerverwijderaar van Hucil. Middeltjes zoals deze zijn meestal niet goedkoop, maar wel effectief.

#5 Lijmresten van de vloer of trap verwijderen

De lijmresten die je onder je vloerbedekking of tapijt vindt, zijn meestal oud en daardoor hardnekkig. Geen reden tot paniek: met afbijt en wat lichamelijke inspanning kom je meestal al heel ver. Ik had de dag erna spierpijn, maar de lijm was weg!

Breng het product aan en volg de gebruiksaanwijzing nauwkeurig. Bescherm je handen door handschoenen te dragen. Gebruik eventueel een plamuurmes of een verfkrabbertje, maar let op dat je de onderlaag niet teveel beschadigt.

Cola deed wonderen op mijn 40 jaar oude trap. Paar minuten laten werken en ik veegde de trap schoon in een uurtje


Pristine-Pangolin-61, Reddit
Potje met lijm en andere knutselspulletjes op tafel, vooraanzicht.

Huismiddeltjes gebruiken om lijm te verwijderen

Met alledaagse huismiddeltjes kom je al een heel eind. Pindakaas is niet alleen voor op brood; een beetje smeren op de lijmrest, even laten intrekken en de oliën breken de lijm af.

Tandpasta met een beetje water werkt ook wonderen, vooral bij kleinere oppervlakken. En voor die echt taaie klusjes? Nagellakremover met aceton doet het werk. Test het altijd eerst op een onopvallende plek om schade te voorkomen.

Verschillende soorten lijm

Elke lijmsoort vraagt om een eigen aanpak. Tapijtlijm verwijder je met een speciale tapijtlijmverwijderaar, terwijl je voor het verwijderen van behanglijm het beste een warm wateroplossing met een scheutje afwasmiddel kunt gebruiken.

Linoleum- of parketlijm? Een verfkrabber en een beetje geduld doen wonderen. En montagekit laat zich het best te lijf gaan met een oplosmiddel specifiek voor kitresten. Let op: gebruik gereedschap en middelen volgens de instructies om beschadigingen te voorkomen.

Veelgestelde vragen over het verwijderen van lijmresten

Hieronder beantwoord ik een paar van de meestgestelde vragen over het verwijderen van lijmresten.

Hoe kan ik lijmresten van een houten oppervlak verwijderen zonder het te beschadigen?

Om lijmresten van hout te verwijderen zonder schade, gebruik je een plastic spatel en een milde olie zoals olijfolie. Breng de olie aan, laat het even intrekken en schraap zachtjes de lijm weg. Nadien reinig je het hout met een zachte doek en warm water.

Wat is de beste manier om lijmresten van textiel te verwijderen?

Lijmresten op textiel krijg je het best weg door het kledingstuk eerst in warm water te weken. Als de lijm zacht is, wrijf je het voorzichtig uit de stof. Voor hardnekkige lijm gebruik je een vlekkenverwijderaar die geschikt is voor de stof, volg de instructies op de verpakking."

Hoe verwijder ik lijmresten van glas zonder strepen achter te laten?

Lijmresten op glas verwijder je effectief met een mengsel van gelijke delen azijn en water. Spuit het op de lijm, laat het kort inwerken en veeg het schoon met een microvezeldoek. Voor een streeploos resultaat, wrijf je na met een droge doek.

Welke oplosmiddelen zijn effectief tegen behanglijmresten?

Tegen behanglijmresten werkt een oplossing van warm water en een beetje afwasmiddel het best. Voor hardnekkige resten kun je een stoomapparaat gebruiken. Zorg dat je de muur nadien goed laat drogen om vochtschade te voorkomen.

Zwart hondje In De Huiskamer

Conclusie

Hoe je ook besluit lijmresten te verwijderen, hopelijk hebben de bovenstaande tips je geholpen. Denk je dat ik de ultieme tip gemist heb? Laat dan een berichtje achter en ik deel je tip met de rest van onze lezers. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?