Je magnetron schoonmaken is één van die klusjes die men maar wat te graag uitstelt (of vergeet). Je staat er niet bij stil, of misschien gebruik je hem niet vaak. Toch wordt je magnetron viezer dan je denkt. Spetters van het opwarmen, overgekookte melk, en ga maar door.

Je magnetron schoonmaken is des te belangrijker om de duurzaamheid te waarborgen. Je voorkomt niet alleen vervelende geurtjes, maar ook de groei van micro-organismen. Als je je magnetron regelmatig schoon maakt, is de klus bovendien zo gepiept! 

Je kunt er voor kiezen om magnetron helemaal af te soppen met een sopje van warm water en afwasmiddel. Dat is prima, maar tijdrovend. Het gaat veel sneller wanneer je de magnetron daadwerkelijk gebruikt!

Je maakt een mengsel van azijn en water en laat dit koken in de magnetron. De stoom weekt vervolgens het vuil los. Hierdoor hoef je alleen een doekje door de magnetron te halen, meer niet. Lees hieronder hoe je dit doet en welke alternatieven er zijn.

Dit heb je nodig

  • Schaaltje
  • Water
  • Azijn
  • Sponsje
  • Droge doek
Alternatief voor azijn

Als alternatief voor azijn kun je citroen gebruiken – dat ruikt ook meteen een stuk lekkerder!

Samsung Magnetron

Stap 1: Maak het mengsel

Vul een schaaltje voor de helft met water en de andere helft met azijn. Dit kan warm of koud water zijn. Zet dit schaaltje in het midden van de magnetron, en dek het niet af.

Stap 2: Zet de magnetron aan

Zet de magnetron aan op de hoogste stand en zet de timer op vijf minuten. Het mengsel van water en azijn wordt nu erg heet en produceert stoom. Hierdoor wordt al het vuil losgeweekt

Stap 3: Laat het mengsel weken

Als de timer is afgegaan, laat je het deurtje van de magnetron nog voor een minuut of vijf dicht. Hierdoor weekt het hardnekkige vuil nog nét even wat langer, waardoor je het naderhand nog makkelijker opveegt. Is je magnetron niet heel vies, dan sla je deze stap over.

Stap 4: Maak de glazen plaat schoon

Haal het schaaltje uit de magnetron. Wees voorzichtig, want deze is nog erg heet. Vervolgens til je de glazen plaat eruit. Let op: deze kan erg zwaar zijn. Vergeet de standaard en de wieltjes niet schoon te maken. 

Als deze nog steeds vies is, ga je er met een schuursponsje overheen. Als deze vaatwasbestendig is, kun je hem ook in de vaatwasser stoppen. Dat scheelt weer moeite!

Stap 5: Maak de binnenkant schoon

Ga nu met een zachte, maar vochtige doek over de wanden, de bovenkant en de onderkant van je magnetron heen. Zie je nog steeds vastzittend vuil, gebruik dan een sponsje.Maak ook de lamp goed schoon als hier vettigheid op zit.

Heb je een combimagnetron?

Een goede combimagnetron wordt vaak geleverd met een rooster en verschillende bakplaten. Deze kunnen ook erg vies worden. Het is een goed idee om deze gedurende de nacht te laten weken in een mix van water en wasmiddel. Dit doe je het beste in je bad of douchebak. 

Ja, je leest het goed! Wasmiddel krijgt je roosters en bakplaten weer zo goed als nieuw zonder er zelf iets voor te hoeven doen. De volgende ochtend spoel je ze af met de douchekop en klaar is Kees!

Conclusie

Hopelijk is jouw magnetron weer stralend schoon na het volgen van dit stappenplan. Heb je zelf nog tips, dan hoor ik het graag. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?