Heb je altijd al willen weten hoe ervaren barista’s het voor elkaar krijgen om tulpjes en hartjes in je melkschuim weten te toveren? Of wil je gewoon weten in welk melkkannetje je het beste melk opklopt?  Daar gaan we je in dit artikel mee helpen!

Het is leuk om op speciale gelegenheden je gasten te verrassen met elegante patronen in je melk- of koffieschuim. Met een melkkannetje kun je zogeheten “latte art” maken. Dit geeft het koffiedrinken een speciale twist.

Hoe ziet het ideale melkkannetje eruit?

Het klinkt flauw, maar dat hangt er vanaf wat je precies wil gaan doen. Ben je geïnteresseerd in het visuele aspect van koffiedrinken? Om latte art te maken heb je een iets ander kannetje nodig dan wanneer je dat minder belangrijk vindt.

Aan het einde van het artikel zie je wat ik precies aanraad. Toch blijft de essentie van een koffiekannetje hetzelfde! Je schenkt warme en opgeklopte melk toe aan je espresso, zodat je jouw favoriete koffie kan drinken.

GIF van latte art in wording

1. Formaat

Er zijn melkannetjes van verschillende formaten. De aangegeven inhoud is wanneer het melkkannetje volledig is gevuld met melk. Dat betekent niet dat je je melkkannetje volledig met melk vult.

Zo kun je namelijk geen melk opschuimen. Dat kan pas als je de helft of 1/3e van het kannetje vult.

Als je een formaat kiest is het belangrijk om te weten hoeveel melk je drinkt bij je koffie. Bij het opkloppen en stomen van je melk wil je niet te weinig, maar ook niet te veel ruimte overhouden in je melkkannetje.

Als deze te weinig melk is gevuld kan je je melkopschuimer er niet goed in krijgen. Wanneer deze te gevuld is zal je melk morsen en duurt het veel langer om mooi melkschuim te krijgen. Als je dit probleem niet wil hebben adviseren wij deze extra lange melkschuimer!

Gebruik dit kleine overzichtje om te bepalen welk formaat bij jouw behoeften past:

  • 1 – 2 cappuccino’s: melkkan met inhoud van 0,35 – 0,5 liter
  • 2 – 3 cappuccino’s: melkkan met inhoud van 0,5 – 0,70 liter
  • 3 – 6 cappuccino’s: melkkan met inhoud van 0,7 – 1,0 liter

2. Materiaal

Wij adviseren een melkkannetje van roestvrij staal om twee essentiële redenen:

  1. Roestvrij staal is makkelijk schoon te maken en kan gewoon in de vaatwasser. Hierdoor is het gebruik van je melkkannetje niet alleen hygiënisch, maar ook gebruiksvriendelijk.
  2. De temperatuur is makkelijker te controleren dan met andere materialen. Roestvrij staal is namelijk een goede warmtebegeleider. Je hebt een constantere temperatuur wanneer je de melk wil stomen. Wanneer je 70 graden aanhoudt zal de melk en het melkkannetje verwarmd worden, zo weet je dat de melk niet te snel afkoelt.

Het kost wat tijd om melk goed op te kloppen. Dat mag niet te lang duren, omdat de melk anders te warm wordt. Om dat te voorkomen adviseren we een wanddikte van 1,33 mm.

3. Vorm van het melkkannetje

Het melkkannetje werkt het beste wanneer deze een peerachtige-vorm heeft: breed van onderen en smal van boven. De meeste melkkannetjes hebben deze conische vorm gelukkig al.

De vorm van de schenktuit heeft wel grotere verschillen. Schenktuiten die een spitsere uitloop hebben zijn beter te gebruiken als je latte art wil maken. Door het kleine straaltje melk(schuim) heb je meer controle over je beweging.

De ronde uitlopen zijn beter voor de meer praktische doeleinden: het schenken, opkloppen en stomen van de melk.

4. Handvat

Het handvat bepaalt de mate van controle die jij hebt tijdens het inschenken. Sommige mensen prefereren een melkkannetje zonder handvat, maar wanneer we melk opkloppen, stomen en schenken tot 70 graden kan je je vingers serieus verbranden!

Daarom adviseren wij er altijd een te gebruiken mét handvat, zeker als beginner. Wil je echt een zonder handvat? Koop dat een melkkannetje met een wanddikte groter dan de geadviseerde 1,33 mm.


Welk melkkannetje moet ik kopen?

Als je ”gewoon” melk wil opkloppen en wil stomen adviseren wij deze melkkannetjes:

  • Melkkannetje van RVS – Weis. Voor het opschuimen van melk voor een lekkere cappuccino uit een goede volautomatische koffiemachine. Door het fijne formaat ook geschikt om koffiemelk te serveren. 
  • Melkkannetje “L’Art Profi” voor Latte Art. Wil je meer dan alleen koffiemelk schenken? Het melkkannetje van L’Art Profi is uitstekend om de mooiste latte art te maken! Deze melkkan heeft dikkere wanden waardoor je schuim langer stabiel blijft. Hij is daardoor perfect om latte art schenken, vooral voor beginners.

Conclusie

Zoals je ziet, hoor je je melkkannetje uit te kiezen op basis van formaat, materiaal, de vorm en het handvat. Als je latte art na het kiezen van een van mijn aansluitende aangeraden melkkannetjes nog niet lukt, heeft het waarschijnlijk met je fingerspitzengefühl te maken. 😉 Oefen dus vooral nog even door!

Bedankt voor het lezen, en laat het vooral hieronder even weten als je nog vragen of suggesties hebt!

Was dit artikel behulpzaam?