Misschien ben je een dierenliefhebber, maar ik ken weinig dierenliefhebbers die kleermotten op prijs stellen. Hoewel deze motten geen gaten in je kleding eten, doen hun larven dit wel. Niemand wil beschadigde kleding door motten en hun familieleden. Daarom lees je hier hoe je motten bestrijdt!

#1 Schone kleding in de kast

Voordat je je kleding in de kast hangt, is het belangrijk dat ze schoon zijn. Motten houden namelijk van vuil en leggen eerder eitjes in niet gewassen kleding, dan in schone kleding. Met de beste wasmachine ben je een stap dichter bij motvrije kleding!

#2 Je kledingkast luchten

Motten houden niet van licht en geven de voorkeur aan muffe, donkere plaatsen. Zorg er daarom voor dat je kledingkast niet zo'n plaats is. Zet de deuren regelmatig open en lucht de kast.

#3 Gebruik koffers en plastic zakken

Is je kledingkast niet erg groot? Stop dan de kleding die je niet draagt (zomer- of winterkleding bijvoorbeeld) in een afgesloten zak of in een koffer. Hierdoor kunnen ze niet aangetast worden door motten. Bovendien heeft je andere kleding meer ruimte, waardoor de stoffen meer kunnen luchten.

#4 In de zon

Kleding met gaatjes leg je in de zon, was je op 60 °C of leg je vier dagen in de diepvries. Deze methoden zorgen ervoor dat de eitjes sterven, waardoor meer motten worden voorkomen.

#5 Geurzakjes

Motten houden niet van bepaalde geuren. Je voorkomt motten door katoenen zakjes met lavendel, vlierbloesem of kamfer tussen je kleding te hangen. Een paar watjes met etherische olie helpt ook. Bovendien ruikt je kledingkast hierdoor erg lekker! Balletjes van cederhout zijn ook behulpzaam.

#6 Chemisch bestrijden

Er zijn verschillende chemische middelen te koop die motten bestrijden. Koop alleen middelen die door het CTGB zijn toegestaan en volg altijd nauwkeurig de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Weet je niet zeker of je met motten te maken hebt? Stuur dan een larve, eitje of ander biologisch materiaal naar het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen. Zij stellen vast waar je mee te maken hebt. Vervolgens behandel je het probleem doelgericht en je bent er (hopelijk) snel vanaf.

Mot op een muur

Conclusie

Motten zijn vervelende beestjes en wanneer je erachter komt dat ze in je kledingkast wonen, is het vaak al te laat. Ik hoop dat je wat aan de bovenstaande tips hebt gehad. Heb jij nog een goede tip? Laat het me dan zeker weten. Bedankt voor het lezen!👚

Was dit artikel behulpzaam?