Als je zo onhandig bent als ik, is een vlek snel gemaakt. Je loopt bijvoorbeeld iets te dicht langs je verroeste fiets en het is al gebeurd: een flinke roestvlek op je kleding. Roestvlekken zijn hardnekkig, maar gelukkig zijn er verschillende manieren om roestvlekken te verwijderen. ⬇️

Hoe ontstaan roestvlekken?

Roest ontstaat wanneer metaal (zoals ijzer of staal) in contact komt met zuurstof en water. Dit geeft een chemische reactie, waardoor het metaal na verloop van tijd oxideert en roestvorming ontstaat. Roest herken je aan het roodbruine laagje op metaal.

Op veel voorwerpen zit een beschermingslaag tegen roest, maar deze kan beschadigd raken of oud worden. Hierdoor is het materiaal vatbaarder voor roest. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij oude fietsen, tuinmeubels, gereedschap, wasmachines, scharnieren of strijkijzers.

Roestvlekken ontstaan wanneer bijvoorbeeld kleding in contact komt met een geroest voorwerp.

De lijst hieronder bevat de effectiefste tips voor het verwijderen van roestvlekken op allerlei ondergronden. Daarvoor heb je helemaal niet veel nodig, en het meeste heb je waarschijnlijk al in huis. 😉

Bepaal eerst waar de roestvlek op zit

Niet elke methode is even effectief is op elke ondergrond. Zo werkt cola goed tegen roest, maar voor roestvlekken op een kledingstuk is deze methode misschien niet de geschiktste optie. Let daarom goed op welke methode waarvoor geschikt is.  

#1 Zout en citroen- of limoensap

Vanwege de hoge zuurgraad zijn citroenen en limoenen effectief in het verwijderen van roest. Het zuur maakt een verbinding met het ijzer, waardoor roest uit het materiaal of de stof wordt getrokken en verdwijnt.

Meng het sap van een halve citroen (of limoen) met twee theelepels zout. Smeer dit mengsel op de roestvlek en laat het een half uur intrekken. ⏳ Spoel het oppervlak daarna af met koud water. Is het een hardnekkige vlek? Verwarm dan het citroensap, voordat je dit op de vlek aanbrengt.

Deze methode werkt vooral goed op metalen oppervlakken en (witte) kledingstukken. Was kledingstukken na het behandelen van de roestvlek volgens wasvoorschrift in de wasmachine.

Pas op met gekleurde kledingstukken. Citroen werkt goed tegen roestvlekken, maar bij gekleurde kledingstukken kunnen bleekvlekken ontstaan. Test de methode daarom eerst op een onopvallend stukje, zoals de zoom of de oksel.

Flesje citroensap, vooraanzicht

#2 Zout en Azijn

In plaats van citroen, kun je ook een mengsel maken van zout en azijn. Meng een scheut azijn en twee theelepels zout. Smeer dit over de roestvlek en laat het een half uur intrekken.

Spoel de kleding vervolgens af met koud water en was het kledingstuk zoals je dat normaal doet. Ook deze methode werkt goed op metalen oppervlakken en kledingstukken.

In plaats van azijn, kun je ook witte natuurazijn gebruiken. Niet iedereen heeft dit in huis, maar het is een wondermiddeltje om vlekken mee te verwijderen. Witte natuurazijn heeft een hogere zuurgraad dan azijn en is hierdoor effectiever in het verwijderen van roest.

#3 Azijn en baking soda

Azijn werkt ook effectief met baking soda. Meng twee theelepels baking soda met een scheutje water en een scheutje azijn. Maak hier een pasta van en breng deze aan op de roestvlek. Spoel daarna af met koud water. Deze methode werkt vooral goed op kleding en ander textiel.

Roestige, stalen ketting

#4 Zure melk

Laat verse melk twee of drie dagen buiten de koelkast staan, zodat het zuur wordt. Doe dit in een teiltje en leg de kleding met roestvlekken erin. Laat het een nachtje staan en was je kleding daarna volgens wasvoorschrift.

#5 Cola

Cola bevat een zuur genaamd fosforzuur. Dit zuur verbreekt de chemische reactie die tijdens het roesten ontstaat. Hierdoor verwijder je de roestlaag gemakkelijker.

Gooi een flinke scheut cola over de roestvlek en laat dit tien minuutjes intrekken. Spoel de vlek daarna af met water.

Deze methode is vooral geschikt voor tegels in de tuin en alle metalen voorwerpen die niet gevoelig zijn voor zuur.

#6 Aardappel of rauwe ui

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar met een aardappel of een rauwe ui verwijder je eenvoudig lichte roest op bestek. Het sap van aardappelen en uien bevat een licht zuur en zoals je al weet, helpt zuur tegen roest.

Snijd de aardappel of de ui doormidden en bestrooi de gesneden kant met wat zout. Dit zout dient als extra schuurmiddel om de roest te verwijderen.

Wrijf de aardappel of ui over het roestige oppervlak van het bestek. Je kunt het bestek ook zo diep mogelijk in de aardappel of ui stoppen en dit een dag laten intrekken. Spoel tot slot het bestek af onder koud water en droog het af met een schone doek.

Deze manier is niet geschikt voor zware roest. Probeer bij zwaar geroest bestek dus een andere methode uit.

Gesneden ui

#7 Schuurpapier of staalborstel

Heb je een roestvlek die niet te diep is, op een metalen oppervlak? Gebruik dan een schuurpapiertje of staalborstel en schuur de roestvlek voorzichtig weg. Veeg hierna met een schone doek over het oppervlak.

Deze methode werkt effectief, maar kan wel krassen of beschadigingen veroorzaken. Probeer het daarom eerst uit op een onopvallende plek.

#8 Vlekkenverwijderaar of roestverwijderaar

Huis-tuin-en-keukenmiddeltjes, zoals azijn, zout, citroen, cola en zure melk zijn niet altijd even effectief. Daarom is het soms beter om een goed schoonmaakmiddel te gebruiken. Denk aan een vlekkenverwijderaar voor kledingstukken en een roestverwijderaar voor metalen voorwerpen.

Conclusie

Roestvlekken zijn hardnekkig en vaak lastig te verwijderen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je roestvlekken eenvoudig te verwijderen. Denk aan huis-tuin-en-keukenmiddeltjes, zoals citroensap, azijn, zout, baking soda en cola, of schoonmaakproducten, zoals een vlekkenverwijderaar of roestverwijderaar.

Ik hoop dat dit artikel de vraag 'hoe verwijder ik roestvlekken?' beantwoordt. Ik wil je bedanken voor je tijd en je uitnodigen om hieronder een opmerking achter te laten. Tot de volgende keer! 😁

Was dit artikel behulpzaam?