Ik vergeet tijdens het schoonmaken áltijd de rolgordijnen. Simpelweg omdat ik niet weet hoe, en ik het belang er niet van inzie. Totdat er laatst wel erg veel stof vrijkwam toen ik hem uitrolde, en volgens mij zag ik een vlek in het gordijn. Nu is de vraag hoe ik mijn rolgordijn het makkelijkste schoon krijg.

Ik heb geen zin om allerlei wondermiddeltjes of nieuw gereedschap in huis te halen: ik zoek naar een simpele manier om mijn rolgordijnen schoon te krijgen. Gelukkig is die er! Ik heb hieronder uitgelegd hoe je de rolgordijnen zo goed als nieuw krijgt in 3 simpele stappen. Je hoeft niet eens het gordijn van het raam te halen.

Voordat je begint...

... heb je het een en ander nodig:

 • Plumeau
 • Wasmiddel
 • Keukenspons
 • Microvezeldoek
 • Citroensap óf bleekmiddel
 • (Wegwerp) handschoenen
 • Azijn
 • (Plastic) zakje
 • Wasknijper
 • Vochtige doek
Kunnen rolgordijnen in de wasmachine?

Nee, rolgordijnen kunnen niet in de wasmachine. Deze zijn bekleed met een speciale beschermende laag (rubber of appreteermiddel) die je niet kan wassen.

Je zult zien: je loopt dit stappenplan zó snel door dat je snel tijd hebt voor de leukere dingen (tenzij schoonmaken een hobby is!). Wat dacht je van het gordijn verven na een goede schoonmaakbeurt?

Stap 1: Verwijder stof & vlekken van het rolgordijn

Rol het gordijn helemaal uit naar beneden. Met een plumeau veeg je het stof er vanaf. Vlekken op het rolgordijn krijg je eruit met een sopje van lauw warm water en wat wasmiddel. Je dompelt een keukenspons in het sopje en poetst de vlekken weg.

Let erop dat de spons niet te nat is en dat je voorzichtig boent met de spons. Rolgordijnen zijn gevoelig – je wil ze niet beschadigen. Na het poetsen, maak je het gordijn goed droog met een schone doek, zoals een microvezeldoekje.

Stap 2: Verkleurde rolgordijnen aanpakken

Witte rolgordijnen verkleuren weleens door de zon. 1toppoint.eu (n.d.) https://toppoint.eu/blog/voorkom-dat-je-gordijnen-verkleuren/ Je doet hiervoor wat citroensap of bleekmiddel op de verkleuringen en laat dit intrekken, waarna het gordijn weer stralend wit is. Vergeet geen handschoenen te dragen om je handen te beschermen!

roze schoonmaak handschoenen

Stap 3: De koord van het rolgordijn schoonmaken

Om het koord schoon te maken, vul je een plastic zakje met water en azijn. Je stopt het hele koord in het zakje en hangt hem bovenaan het rolgordijn vast met een wasknijper. Na een paar uur kom je terug en haal je het koord uit het zakje. Droog het koord met een schone doek.

Conclusie

In drie simpele stappen is je rolgordijn zo goed als nieuw. Ik heb hopelijk duidelijk antwoord gegeven op je vraag "hoe krijg je rolgordijnen het makkelijkste schoon?".

Nu ga ik zelf even aan de slag met mijn rolgordijn! Ik wil je bedanken voor je tijd, en je uitnodigen wat feedback achter te laten hieronder. Tot ziens! 😁

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

 • 1
  toppoint.eu (n.d.) https://toppoint.eu/blog/voorkom-dat-je-gordijnen-verkleuren/