Ik ben onhandig. Als het op klussen aankomt, heb ik twee linker handen. Toch wil ook ik iets kunnen ophangen zonder dat ik mijn muren kapot maak door gaten te boren! Een schilderij ophangen zonder te boren om het huis gezelliger te maken moet gemakkelijker kunnen!

In dit artikel vertel ik je over een paar manieren die het voor mij makkelijker maken om schilderijen en foto's in huis op te hangen. Laat het zoeken naar die beste boormachine die gaten boren makkelijker moet maken maar achterwegen.

Om een schilderij op te hangen zonder te boren, gebruik je zelfklevende haakjes of strips die speciaal ontworpen zijn voor wanddecoraties. Zorg ervoor dat de ondergrond schoon en droog is voordat je ze aanbrengt. Druk stevig aan en wacht even voordat je het schilderij ophangt om maximale hechting te garanderen.

Hoe hang je een schilderij op zonder te boren?

Er zijn veel verschillende manieren om iets op te hangen zonder dat je meteen de beste accuboormachine erbij hoeft te pakken. De volgende manieren hebben mijn voorkeur, omdat ze gemakkelijk zijn, en iedereen er mee overweg kan als je een paar stappen in gedachten houdt.

Zelfklevende strips: stap-voor-stap schilderij ophangen

Dit is een soort dubbelzijdige tape. Je brengt de strips aan op het schilderij en daarna op de muur. Deze strips werken het beste op een strak gestuukte muur, behang, ramen of tegels. De maximale verticale draagkracht van deze strips is 2 - 4 kg.

Stap 1: Voorbereiding

Zelfklevende strips dienen op een plat oppervlak geplakt te worden. Haal alle haakjes die uitsteken aan de achterkant van het lijstje weg. Het oppervlakte dient schoon, droog, stof- en vetvrij te zijn, dus maak de lijst en muur vooraf schoon met schoonmaakalcohol.

twee handen met handschoenen aan maken oppervlakte schooon met dettol

Stap 2: Breng de strips aan

Breng de tape aan op de niet zichtbare zijde van het voorwerp dat je wilt ophangen. Probeer de plakstrip zo min mogelijk met je vingers aan te raken, want de vettigheid die zelfs op schone handen zit heeft een nadelig effect op de plakkracht van de strip.

Stap 3: Ophangen

Druk het voorwerp gedurende 30 seconden tegen de muur aan waar je het wilt hebben. Je kunt hiervoor je hele gewicht gebruiken, ervan uitgaande dat hetgeen dat je wilt ophangen niet te fragiel is. Na 30 seconden zijn de strips aan de muur gehecht en blijft het voorwerp hangen.

Gebruik van zelfklevende haakjes en spijkers voor schilderijen

Zelfklevende haakjes of spijkers zijn gemakkelijk aan de muur te bevestigen, en maken geen beschadigingen. Ze kunnen maximaal 5 kg dragen en zijn bestendig tegen water. De haken zijn geschikt voor bijna alle ondergronden, behalve: behang, ruw beton, gips wanden en vette ondergronden.

Stap 1: Voorbereiding

Net als bij zelfklevende strips, hechten zelfklevende haakjes en spijkers zich het beste aan schone oppervlakken. Maak de muur schoon met een doek en schoonmaakalcohol, en laat het goed opdrogen.

Stap 2: De strips aanbrengen

Verwijder het beschermvelletje van de plakstrip en plak het op het haakje of de spijker. Soms zit de zelfklevende strip al vast aan de achterkant van het haakje of spijker. Dan kan je deze stap overslaan.

Tip!

Heb je nog haakjes, maar geen plakstrip, dan kan je ook montagekit gebruiken om de haakjes op te hangen. Lees wel goed de instructies van de montagekit.

Stap 3: Ophangen

Haal eerst het beschermende velletje van de achterkant. Druk het haakje of de spijker gedurende 30 seconden tegen de muur aan waar je het wilt hebben. Wacht tot de lijm gedroogd is; dit duurt maximaal één uur. Hang nu het schilderij aan het haakje.

Schilderijen uitmeten met papier voor ophangen

Schilderijrails: een alternatieve ophangmethode

Als het je er om gaat dat je geen lelijke gaatjes in je muur krijgt, kun je er ook nog voor kiezen om een schilderijrails te bevestigen en je schilderij hieraan te hangen door middel van een touwtje. Helaas heb je hier wel een boor voor nodig, want je moet de rails natuurlijk wel ophangen. Het voordeel is echter dat je achteraf geen lelijk gaatjes midden in je muur hebt.

Strategisch gebruik van meubels

Als je een schilderij niet aan de muur op kunt of wilt hangen, dan kun je ook de meubels in huis slim gebruiken. Het staat namelijk ook heel leuk om een schilderij op een sidetable, ladekastje of tv-meubel neer te zetten. Zo kun je een schilderij toch neerzetten, maar hoef je niet te boren.

Schilderijen nauwkeurig positioneren

Heb je meerdere foto's en schilderijen die je graag bij elkaar wilt hangen, meet dan alles eerst goed uit. Gebruik papier, plakband en een potlood. Plak het papier op de muur om zo heel makkelijk uit te meten waar welk schilderijtje komt te hangen. Zet ook met een potlood een punt net boven het plakband, daar komt het haakje of de strip.

Veelgestelde vragen over het ophangen van schilderijen

Hieronder beantwoord ik een paar van de meestgestelde vragen.

Welke zelfklevende strips zijn geschikt voor het ophangen van een schilderij?

Ja, er zijn specifieke zelfklevende strips ontworpen voor het ophangen van schilderijen. Deze zijn meestal geschikt voor schilderijen met een gewicht tot 4 kg. Zorg ervoor dat je de strips kiest die aangeven 'geschikt voor schilderijen' en controleer altijd het maximale draagvermogen op de verpakking om de veiligheid van je kunstwerk te waarborgen."

Zijn er zelfklevende spijkers of haakjes beschikbaar voor het ophangen van schilderijen?

Ja, er zijn zelfklevende spijkers en haakjes op de markt speciaal voor schilderijen. Ze kunnen gewichten tot 5 kg dragen, afhankelijk van het merk en type. Ik raad je aan om altijd de instructies op de verpakking te volgen en te zorgen voor een schone, droge muur voor de beste hechting."

Is het veilig om een schilderij op te hangen zonder te boren?

Ja, het is veilig om een schilderij op te hangen zonder te boren, mits je de juiste ophangmethoden en materialen gebruikt die zijn afgestemd op het gewicht en de grootte van je schilderij. Zorg ervoor dat je altijd de aanbevelingen van de fabrikant volgt en regelmatig controleert of het schilderij stevig blijft zitten om eventuele risico's te minimaliseren.

Conclusie

Een schilderij ophangen zonder te boren is eigenlijk nog best makkelijk! Een groot voordeel is dat het minder troep geeft en de muren blijven mooi, omdat er geen gaten in zitten. Heb je nog vragen of opmerkingen laat deze dan vooral achter.

Was dit artikel behulpzaam?