Schimmel komt vaak voor op warme, vochtige plaatsen en is daarom een veelvoorkomend probleem in badkamers. Schimmel wordt veroorzaakt door vocht en kan in ernstige gevallen gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder ademhalingsproblemen en aantasting van je immuunsysteem.

Meestal verwijder je schimmel eenvoudig zelf met een reinigingsoplossing die je thuis maakt. Hieronder leg ik je uit hoe je dit precies doet, maar ik vertel je eerst meer over schimmels en hoe deze ontstaan.

Wat is schimmel en hoe ontstaat het?

Schimmel groeit in vochtige, warme omstandigheden met weinig ventilatie. Een badkamer is dus de perfecte broedplaats. Het kan beginnen als condensatie, maar ontwikkelt zich verder tot schimmel.

De groei van zwarte schimmel op badkamermuren en -plafonds is te wijten aan overtollig vocht. Dit komt vaak door condensatie dat ontstaat na het nemen van een douche of een bad. De warme, vochtige lucht ontmoet een koud oppervlak en klampt zich daaraan vast.

Behalve door een gebrek aan ventilatie in de badkamer wordt schimmel veroorzaakt door andere problemen. Denk aan lekkende leidingen, slechte isolatie of wanneer condensatie niet wordt verwijderd na het douchen.

Je weet nu hoe schimmel in je badkamer ontstaat. Hieronder leg ik je uit hoe je er weer vanaf komt.

Zwarte vlekjes op siliconen, vooraanzicht

Dit heb je nodig

Er zijn meerdere manieren om schimmel uit je badkamer te verwijderen. Ik leg er drie aan je uit.

Zorg ervoor dat je het volgende in huis hebt:

 • Baking soda, azijn of bleekmiddel
 • Rubberen huishoudhandschoenen
 • Doek of spons
 • Water

Methode 1: Baking soda

 1. Maak een pasta van baking soda en warm water. Gebruik een kopje baking soda en voeg langzaam water toe totdat er een dikke pasta ontstaat.
 2. Smeer dit over de aangetaste voegen of andere aangetaste plaatsen waar schimmel is ontstaan.
 3. Laat dit zo lang mogelijk weken: het liefst de hele nacht.
 4. Na het weken spoel je het goed af met water.
Schimmel in de badkamer voorkomen 

Schimmel ontstaat door vocht. Zet daarom na het douchen of het nemen van een bad altijd een raam open zodat het vocht kan ontsnappen. Maak de tegels zo droog mogelijk. Hierdoor krijgt schimmel geen kans zich te ontwikkelen. Voorkomen is ook hier beter dan genezen!

Methode 2: Witte azijn

 1. Gebruik onverdunde witte azijn. Breng het aan met een doekje of spons.
 2. Laat het een uurtje inwerken.
 3. Spoel het goed af met water. Dit is belangrijk, anders loop je het risico dat je badkamer naar azijn ruikt.

Methode 3: Bleekmiddel

Werken de bovenste twee methodes niet, gebruik dan bleekmiddel. Wees echter voorzichtig, want bleekmiddel is een agressief goedje. Gebruik altijd rubberen handschoenen en draag oude kleding. Vlekken die veroorzaakt worden door bleekmiddel, krijg je er nooit meer uit.

 1. Meng een liter water met ongeveer 25 milliliter bleekmiddel.
 2. Gebruik een spons en dep de schimmelplekjes met het mengsel. Je kunt het eventueel even in laten trekken, maar doe niet te lang.
 3. Goed afspoelen.

Nog steeds niet het gewenste resultaat? Probeer dan een speciaal middel zoals de schimmelreiniger van HG.

Conclusie

Je bent niet de enige die af en toe schimmel in zijn badkamer heeft. Hopelijk ben je er dankzij dit artikel vanaf gekomen. Heb jij nog de ultieme tip? Laat dan zeker een reactie achter! Bedankt voor het lezen.

Was dit artikel behulpzaam?