De Senseo-apparaten van Philips zijn erg populair, en niet voor niets. De apparaten zijn gebruiksvriendelijk, maken gebruik van handige pads en er is zelfs een Senseo machine (Switch) die naast één of twee kopjes padkoffie, ook lekkere filterkoffie zetten. Wat is nou echter het beste Senseo-apparaat? 🤔

In dit artikel verkennen we welk Senseo-apparaat wat het beste doet. Houd je niet van toeters en bellen, dan is het originele Senseo-apparaat misschien wel wat voor jou. Houd je van filter koffie en van pads? Dan is de Senseo Switch eventueel de beste keuze voor jou.

De 5 beste Senseo-apparaten in een oogopslag

 1. Senseo Switch HD6592/60 - Je hoeft niet te kiezen tussen filterkoffie en Senseo koffie met pads, want deze Senseo Switch zet het allebei.
 2. Senseo Viva Cafe Duo Select HD6564/80 - Met de beste koop in deze top 5 zet je voor een redelijke prijs lekkere kopjes koffie die je op jouw eigen smaak aanpast.
 3. Senseo Latte Duo HD6570/60 - Dit Senseo-apparaat is de beste keuze voor variatie in koffiespecialiteiten.
 4. Senseo Original HD6553 - Een kopje koffie zonder toeters en bellen voor een lage prijs zet je met de Senseo Original.
 5. Senseo Quadrante HD7865/60 - Het oog wilt ook wat, en daar is deze Senseo Quadrante de beste keuze voor.

Werking van Senseo-apparaten

Crema Plus-technologie

Waarom smaakt Senseo koffie zo lekker, en waarom is deze zo visueel aantrekkelijk? Dat komt doordat alle Senseo machines gebruik maken van de Crema Plus-technologie.

De Crema Plus-technologie zorgt ervoor dat jouw kop koffie een fijne, zachte cremalaag heeft en er ook heerlijk uit ziet. Het oog wilt ook wat!

Koffie Boost-technologie

De Senseo Viva Café en de Senseo Original XL maken ook gebruik van de Koffie Boost-technologie. Dit geeft de koffie een voller aroma door de pad te besprenkelen met heet water voordat de koffie daadwerkelijk wordt gezet.

De precieze werking hiervan is niet helemaal duidelijk, maar effectief is het wel! Het tilt de smaak van normale padkoffie naar een heel ander niveau.

De beste Senseo-apparaten op een rij

Dit is vooral handig als je bijvoorbeeld visite hebt. De thermoskan wordt er standaard bij geleverd en heeft een inhoud van 1.2 liter, wat voldoende is voor zo’n zeven kopjes koffie. Deze kan is gemaakt van roestvrij staal, wat de koffie bovendien lang warm houdt. 

Wil je een sterker kopje koffie? Dan druk je twee keer achter elkaar op de bereidingsknop. Op die manier gebruikt de machine minder water en krijg je een geconcentreerder kopje.

Gebruiksgemak

Zowel koffie zetten met de pad als met de filter is eenvoudig. Padkoffie wordt gemaakt net zoals in dat bij elk ander Senseo-apparaat gebeurt: je vult het waterreservoir, legt een pad in de padhouder en kiest vervolgens één of twee kopjes en de koffiesterkte.

Een andere functie – die niet alle Senseo-apparaten hebben – is de schoonmaak indicator. Zodra het lampje gaat branden is het tijd om je Senseo-apparaat te ontkalken. Erg handig dus! 👌

Filterkoffie maken is niet heel anders: verwijder de padhouder en lekbak, vul het waterreservoir, en plaats de filterhouder op de kan. Doe er een filter in, vul deze met filterkoffie en druk op het knopje met de koffiekan erop. Meer is niet nodig.

Er wordt zelfs een maatschepje meegeleverd om er zeker van te zijn dat je de juiste hoeveelheid gemalen koffie gebruikt!

Voordelen:

 • Zowel filterkoffie als padkoffie
 • Je kunt je koffie afstemmen naar jouw smaak

Nadelen:

 • Maakt vrij veel lawaai
 • Koffie blijft niet heel lang warm in de thermoskan

Ook vertelt Senseo ons dat dit apparaat de koffie zet met meer “zetintervallen”. Dit houdt in dat het water vaker stopt en herstart. Hierdoor is de smaak van je koffie een stuk voller.

Deze machine maakt zoals gezegd ook gebruik van de Koffie Boost technologie. Deze technologie biedt een zekere finishing touch aan je kopje koffie. Het verschil is merkbaar: de koffie wint aan complexiteit.

Gebruiksgemak

Het gebruik van deze koffiemachine is eenvoudig. Met een paar drukken op de knop, heb je in een paar seconden een kopje koffie wat helemaal naar jouw smaak is.

Draai simpelweg de knop naar rechts om een sterkere, meer intense koffie te zetten. Als je daarentegen van een smaakvolle, romige en iets minder sterke koffie houdt, draai dan de knop naar links.

Daar stopt het echter niet! Als je één keer op de bereidingsknop drukt, krijg je een kleiner kopje koffie – een soort espresso. Druk je twee keer op de bereidingsknop, dan krijg je een groter kopje koffie – een soort lungo.

De Viva Café Duo Select geeft ten slotte aan wanneer het tijd is om ontkalkt te worden. Hierdoor zal je het minder snel vergeten. Handig!

Eenvoud en veelzijdigheid komen bij deze machine hoe dan ook echt samen zoals je ziet. Dat is over het algemeen ook de kracht van Senseo-apparaten.

Voordelen:

 • Dit apparaat is erg veelzijdig
 • Je stelt zelf de smaak in

Nadelen:

 • Word soms als luidruchtig ervaren
 • Waterreservoir had groter gemogen

Je kunt daardoor snel afwisselen tussen een normale kop Senseo koffie of een wat kleiner kopje sterkere koffie.

Gebruiksgemak

Net als alle andere Senseo-apparaten, is de Senseo Latte Duo eenvoudig in gebruik. Om het gemakkelijker voor je te maken, geeft dit apparaat aan wanneer het tijd is om te ontkalken. Je hoeft er dus niet zelf aan te denken!

De bediening is verder simpel: je vindt alle knopjes op het deksel en deze leggen zichzelf in feite uit. Tevens schakelt de machine zichzelf uit na 30 minuten, wat weer energie bespaart en beter is voor het milieu.

knoppen senseo apparaat

Het is wel wat lastiger om het melkslangetje schoon te maken. Sommige mensen vinden ook het melkreservoir er wat aan de goedkope kant uitzien (in verhouding tot wat je betaalt). Houd dit dus in gedachten wanneer je dit apparaat koopt.

Qua ontwerp lijkt dit apparaat een beetje op de Senseo Quadrante, maar met zijn afmetingen van 28 cm x 21,7 cm x 29 cm (DxBxH) is hij toch iets groter.

Deze machine is jammer genoeg wel ruim twee keer zo duur als de Senseo Quadrante . Heb je dat over voor een cappuccino, latte of een kop warme melk? Ga er dan vooral voor! Zo niet, werp dan toch nog eens een blik op die Quadrante.

Voordelen:

 • Meer variatie levert meer koffiesoorten op
 • Eenvoudig in gebruik

Nadelen:

 • Prijs-kwaliteitverhouding niet in iedereens ogen even gunstig
 • Lastiger schoon te maken

De machine schakelt zichzelf tevens uit na 30 minuten stil te hebben gestaan. Wederom een goede keuze dus als je een beetje milieubewust bezig wilt zijn.

Het waterreservoir heeft verder een inhoud van 0.7 liter en is genoeg voor ongeveer vijf kopjes koffie. Je kunt zelf per keer instellen of je één of twee kopjes wilt maken, net als bij de andere Senseo-apparaten.

Zoals alle andere Senseo machines, maakt de Senseo Original ook gebruik van de Crema Plus-technologie. Heb jij dus graag een rijke cremalaag op je koffie? Zoek dan niet verder! Je hoeft hier namelijk echt geen fortuin voor uit te geven.

Er is overigens ook een tweede versie beschikbaar van de Senseo Original: de XL-uitvoering met een inhoud van 1,2 liter (in plaats van 0,7 liter) en met instelbare koffiesterkte.

Gebruiksgemak

Een van de eigenschappen van de Senseo Original, is dat de machine zo eenvoudig is in gebruik. Je legt een pad in de padhouder, vult het waterreservoir, drukt op de knop en klaar is Kees! Terwijl je koffie wordt gemaakt, kun je de koekjes alvast klaarzetten. 😀

Met een gewicht van 1.7 kilo en afmetingen van 31,5 cm x 31,5 cm x 33 cm (DxBxH) is het niet het grootste apparaat op de markt en neemt hij niet veel plaats in beslag in je keuken. De Senseo Original ziet er daarnaast ook stijlvol uit. Met vier kleuren om uit te kiezen, mag deze er dan ook best gepronkt worden met deze machine!

De Senseo Original is tevens de goedkoopste koffiemachine in het Senseo assortiment. Daar mag ook wat over gezegd worden!

Voordelen:

 • Eenvoudig in gebruik
 • Schakelt zichzelf uit

Nadelen:

 • Klein waterreservoir
 • Maakt geen gebruik van de koffie Boost technologie

Qua functies zou je deze koffiemachine het beste kunnen vergelijken met de Senseo Original; deze twee zijn op dat vlak bijna hetzelfde. De Quadrante heeft alleen een ruimer waterreservoir met 1,2 liter, en heeft zijn eigen, unieke design.

Je kunt samenvattend meer koffie zetten met de Quadrante; ongeveer tien kopjes.

Gebruiksgemak

Net als bij alle andere Senseo-apparaten, is deze machine erg makkelijk in gebruik. Met een druk op de knop kun je één of twee kopjes koffie zetten. Moet lukken, toch?

Wat wel jammer is, is dat deze machine geen schoonmaakindicatie heeft. Je kunt ook niet instellen hoe sterk je je koffie wilt. Dat kan als een groot nadeel gezien worden onder degenen die af en toe eens wat variatie willen. Wel schakelt de Quadrante zichzelf uit na 30 minuten, wat weer een duidelijk pluspunt is.

Met zijn afmetingen van 27 cm x 19 cm x 29 cm (DxBxH) is hij de kleinste binnen de Senseo familie. Dat is uiteraard belangrijk als je keuken niet de grootste is en je toch wilt genieten van een kopje Senseo koffie.

Voordelen:

 • Ruimer waterreservoir dan de Senseo Original
 • Klein; past in elke keuken
 • Fraai design

Nadelen:

 • Geen schoonmaakindicatie
 • Je stelt de koffie niet naar smaak in

Koopgids: Hoe maak ik de beste koop?

Je bent al heel ver met het maken van je keuze; je hebt immers besloten dat je graag een Senseo-apparaat wilt kopen. Uit duizenden verschillende koffiemachines, heb jij gekozen voor een Senseo-apparaat. Het meeste werk heb je dus al gedaan! Maar welk Senseo-apparaat is het beste? Het antwoord op deze vraag hangt af van jouw behoeften.

Grootte van het waterreservoir

Dit is een belangrijke. Ben je een lichte koffiedrinker, of drink je meerdere koppen koffie op een dag? Als je veel koffie drinkt, dan is een wat groter waterreservoir uiteraard handig. Zo hoef je niet elke paar uur het water bij te vullen.

Ontwerp

Het oog wilt ook wat, en misschien wilt jouw oog wel wat meer! Sommige modellen worden geleverd in meerdere kleuren. Handig als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een rood koffiezet apparaat.

Misschien heb je echter een kleine keuken en ben je daarom op zoek naar een wat kleinere machine. Vormgeving kan ook in die zin belangrijk zijn, afhankelijk van jouw situatie.

Budget

Nog een belangrijke voor de meeste mensen onder ons: budget. Senseo-apparaten zijn over het algemeen niet de duurste koffieapparaten. Ze verschillen wel in prijs van elkaar.

Zo is de Senseo Viva Cafe duurder als de Original bijvoorbeeld. Kijk goed naar wat je wilt van de koffie en naar wat je bereid bent uit te geven voor bepaalde functies.

Variatie

Neem jij genoegen met een standaard, simpel kopje Senseo koffie, of wil je misschien zelf de sterkte in kunnen stellen? Tevens zijn er Senseo-apparaten die andere variaties koffie voor je kunnen maken, zoals de Senseo Latte Duo.

Deze laatste kan bijvoorbeeld ook cappuccino’s en latte’s maken – en dat zonder dat jij zelf de melk hoeft op te schuimen.

Philips Senseo CA6500 Melkopschuimer

In het assortiment van Senseo vindt je ook een melkopschuimer. Handig als je geen Senseo-apparaat wilt met melk reservoir, maar wel af en toe een schuimlaag op je koffie wilt.

Schoonmaakindicatie

Als jij in een omgeving met hard water woont, dan betekent dit dat er grotere hoeveelheden calcium en magnesium in je water te vinden is.

Dit is voor ons niet zo schadelijk, maar wel voor je apparatuur als ook voor het milieu. Hard water veroorzaakt namelijk kalkaanslag. Je Senseo machine gaat meer energie verbruiken en de koffie neemt af in kwaliteit.

Als je in een hard water omgeving woont is het extra belangrijk dat je jouw Senseo-apparaat regelmatig ontkalkt. Om je hieraan te herinneren hebben sommige Senseo-apparaten een ontkalkindicator: wanneer het lampje gaat branden, weet je dat het tijd is om te ontkalken.

Niet alleen handig, maar ook erg belangrijk als je het meeste uit je Senseo-apparaat wilt halen.

Veelgestelde vragen over Senseo-apparaten

Waarom schuimt mijn Senseo niet meer?

Hoogstwaarschijnlijk zit er kalk in je machine. Het is tijd om je machine te ontkalken.

Hoe en wanneer moet ik mijn Senseo ontkalken?

Je Senseo-apparaat moet gemiddeld eens in de drie maanden worden ontkalkt. Als je apparaat een indicatielampje heeft, dan gaat deze branden als het tijd is om te ontkalken.

Heb je geen lampje? Dan is het tijd om te ontkalken als de koffie niet meer zo heet als voorheen is; de koffie geen mooie schuimlaag meer heeft; of de Senseo zet geen volle kopjes koffie meer zet. CoolBlue heeft een handige gids over hoe je de diverse Senseo-apparaten ontkalkt.

Is Senseo van Douwe Egberts?

Ja, kwaliteit uit eigen land!

Wat kost een Senseo?

De prijzen variëren van €50 tot €165.

Conclusie

Bedankt voor het lezen! Ik hoop dat het nuttig voor je is geweest en dat het je helpt bij het kiezen van het beste Senseo-apparaat. Of het nu de Senseo Viva Café wordt, of de Senseo Original, heerlijke koffie staat je te wachten! Mocht je nog tips of suggesties hebben, laat me dat dan hieronder weten! 👇

Was dit artikel behulpzaam?