Slib in je vijver veroorzaakt allerlei problemen, waaronder het verstoren van de biologische balans in het water. Hierdoor kunnen er gemakkelijker ziektekiemen groeien die je vissen en planten aantasten. Als deze balans eenmaal verstoord is, is het moeilijk deze te herstellen. Voorkomen is juist hier dan ook beter dan genezen.

Vergeet de stank niet. Ik heb een kleine vijver in mijn tuin en ik weet precies wanneer het tijd is om slib te verwijderen: zodra de geur je tegemoet komt!

Hoe verwijder je slib uit je vijver?

Om slib uit een vijver te verwijderen, gebruik je een vijverstofzuiger om het bezinksel effectief op te zuigen. Zorg ervoor dat je eerst grof vuil zoals bladeren met een schepnet verwijdert. Regelmatige verwijdering voorkomt watervertroebeling en behoudt de biologische balans van de vijver.

Verschillende soorten slib

Slib is niet zomaar een substantie; het is een complex mengsel dat in verschillende omgevingen voorkomt. In de kern is slib een soort bezinksel of smurrie die je kunt aantreffen in riolen, vijvers, waterwegen, maar ook in mazouttanks en regenputten.

Slib in een vijver wordt veroorzaakt door rottende bladeren en takjes. Als er drie tot vier centimeter slib op de bodem van je vijver ligt, is het tijd om dit te verwijderen.

Dit doe je elk jaar, bij voorkeur in het najaar wanneer de bladeren al van de bomen zijn gevallen. Hoe je dit precies doet, leg ik je hieronder uit.

Dit heb je nodig

Om je de bodem van je vijver vrij te maken van slib heb je een goede vijverstofzuiger nodig. Heb je echter veel last van draadalg, dan gebruik je ook een draadalgborstel om de meeste draadalg mee weg te halen. Een schepnet is ideaal om het grove vuil mee weg te halen.

Vijver met algen

Eerste stap: Het scheppen van grof vuil

Met een schepnet haal je losse bladeren en ander vuil uit je vijver. Als je veel last hebt van draadalg, gebruik dan nu een draadalgborstel om dit te verwijderen. Ik heb draadalg, maar mijn vijver is erg klein. Ik gebruik meestal een wc-borstel.

Tweede stap: Gebruik een vijverstofzuiger

Nu gebruik je de vijverstofzuiger. Ga langzaam over de bodem van de vijver heen totdat het weer egaal aanvoelt. Er mag best een laagje modder op de bodem van de vijver liggen, maar idealiter is dit niet meer dan een centimeter.

Herfsttip!
Om te voorkomen dat er bladeren in je vijver terechtkomen, span je een net over je vijver heen. Deze vangt alle bladeren voor je op. Op deze manier blijft je vijver langer schoon en verwijder je moeiteloos de gevallen bladeren.

Derde stap: Bevorder de biologische balans

Om de juiste biologische balans te bevorderen kun je ervoor kiezen om meer planten in je vijver te plaatsen. Kies vooral voor bodemplanten: deze houden de bodem van je vijver gezond. Deze plaats je in de vijver als je de bodem schoon hebt gemaakt. Een natuurlijke vijver is bovendien vaak het mooiste.

Man werkt in vijver, vooraanzicht

Specifieke technieken en apparatuur voor slibverwijdering

Soms vereist het verwijderen van slib expertise en de juiste apparatuur. Je kunt niet altijd zomaar een schep of emmer gebruiken en verwachten dat het werk gedaan is. Voor effectieve slibverwijdering, vooral uit grote vijvers of tanks, is het essentieel om gespecialiseerde apparatuur te gebruiken.

Een veelgebruikte methode is het wegzuigen van slib. Hiervoor zijn speciale slangen nodig met een reikwijdte van meer dan 100 meter en een diameter tot 6 duim. Deze slangen zijn ontworpen om het slib efficiënt op te zuigen zonder dat er resten achterblijven.

Soms is het cruciaal om deze taak over te laten aan professionals met de juiste apparatuur om schade aan de infrastructuur te voorkomen en te zorgen voor een grondige reiniging.

Veelgestelde vragen

Hieronder beantwoord ik een paar van de meestgestelde vragen

Hoe diep is de slibophoping in mijn vijver?

De diepte van slibophoping in je vijver varieert, maar gemiddeld kan het tussen de 1 en 10 cm zijn, afhankelijk van de omstandigheden en onderhoudsfrequentie. Regelmatige controle met een meetstok of sonde helpt je de exacte diepte te bepalen. Het is essentieel om dit regelmatig te controleren om te voorkomen dat het ecosysteem van de vijver wordt verstoord.

Hoe beïnvloedt slib de waterkwaliteit van mijn vijver?

Slib kan de waterkwaliteit van je vijver negatief beïnvloeden door het zuurstofgehalte te verlagen en schadelijke gassen te produceren. Dit kan leiden tot troebel water, vissterfte en een verstoorde biologische balans. Het is cruciaal om slib tijdig te verwijderen om een gezonde vijveromgeving te behouden.

Hoe vaak vormt slib zich in een gemiddelde vijver?

Slibvorming in een vijver is een continu proces, maar de snelheid varieert op basis van factoren zoals vegetatie, vissen, en externe vervuiling. Gemiddeld kan een vijver elke 6 tot 12 maanden een merkbare hoeveelheid slib opbouwen. Het is raadzaam om je vijver minstens één keer per jaar te controleren en indien nodig te reinigen.

Vijver met veel groen eromheen

Conclusie

Een vijver met veel slib op de bodem kan de biologische balans in je vijver verstoren. Daarom is het belangrijk dat je deze jaarlijks schoonmaakt. Hopelijk heeft dit stappenplan je daarbij geholpen. 

Heb je nog tips of ideeën, laat dan hieronder een berichtje achter. 👇 Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?