Met alle elektronica die ik in huis heb, werd ik gek van de snoeren en kabels die door mijn huis heen liepen. Mijn bureaustoel bleef ook altijd haken achter de wirwar aan snoeren die ik onder mijn bureau had liggen, totdat ik besloot dat het tijd was om netjes alle snoeren weg te werken. Ik kan nu veel rustiger werken en mijn huis ziet er beter uit!

In dit artikel help ik je op weg met het wegwerken van alle snoeren en kabels in je huis. Ik bespreek 8 manieren, waaronder hoe je kabels bij je tv weg kunt werken en onder je bureau.

1. Kabelbox

Laat ik beginnen met de plek waar ik me zelf altijd het meest aan losse snoeren erger: onder het bureau. Hier heb ik snoeren voor mijn laptop, speakers, andere opladers, lampen, noem maar op. Deze zitten allemaal aan een gigantische stekkerdoos bevestigd en slingeren daaromheen.

Een goede oplossing hiervoor is het aanschaffen van een kabelbox. Hierin kun je stekkerdozen opbergen en overbodige delen van snoeren oprollen, waarna alles er een stuk overzichtelijker uitziet. Bovendien kun je sommige kabelboxen ook aan de muur bevestigen als je bureau aan de muur staat, zodat je meer ruimte hebt voor je voeten.

Als je je koffie morst op je bureau hoef je met een kabelbox geen zorgen te maken dat het in je stekkerdoos terechtkomt en bovendien worden je snoeren en stekkerdozen nu niet meer stoffig.

Rommelige stekkerdoos en kabels

2. Rekje onder bureau

In plaats van een afgesloten kabelbox, zijn er ook rekjes die je aan de achterkant onder je bureau kunt bevestigen. Deze beschermen je kabels niet tegen vuil en vocht, maar zijn wel makkelijk te installeren.

3. Tv-kabels achter de muur verwerken

Naast de chaos aan kabels onder een bureau, vormt de tv het volgende grote probleem. Een tv aan de muur ziet er chique uit, maar waar laat je de kabels? Niet alleen heb je te maken met de stroomkabel; je hebt waarschijnlijk ook een HDMI-kabel en snoeren naar externe luidsprekers.

De beste oplossing hiervoor is het plaatsen van een voorzetwand. Dit is een soort tweede muur waarachter je de kabels kunt verstoppen. Dit is alleen weggelegd voor de echte klussers, want het vergt wel enige vaardigheid en tijd.

Als je een holle wand hebt gemaakt van gipsplaten, is het ook mogelijk om twee gaten in je muur te maken, waar je de kabels doorheen trekt en de snoeren op die manier achter de muur langs te leidt. Je kunt hier lezen hoe dit moet.

Met een betonnen muur is het tot slot nog mogelijk om een gleuf in de muur te vrezen. Hierbij maak je een gleuf in de betonnen muur waar de snoeren in passen met een kabelgoot er overheen, die je vervolgens dicht stuukt en oververft, voor een vlekkeloos glad resultaat.

Ik raad niet aan om dit zelf te doen, want vrezen is een klus die enige ervaring vereist. Je kunt hier beter een professional voor vragen.

Tips voor minder kabels rond de tv
  • Maak een stopcontact achter de plek waar je de tv op wil hangen, zodat de stekker direct achter de tv in het stopcontact kan.
  • Rol de snoeren achter je tv op en bevestig deze met tie wraps of ducttape. 
  • Bevestig je Chromecast niet in het stopcontact, maar gebruik de usb-uitgang om deze in je tv te pluggen, zodat het de stroom van je tv gebruikt als deze aan staat.  

4. Kabelgoten

Een makkelijkere oplossing voor het wegwerken van kabels langs de muur is het aanleggen van een kabelgoot, zoals in de afbeelding hieronder gedaan is. Een kabelgoot kun je kopen in je lokale bouwmarkt. Zorg dat je vooraf weet hoe lang de goot precies moet zijn, zodat deze in de bouwmarkt op maat gemaakt kan worden.

De meeste kabelgoten zijn te bevestigen met de meegeleverde plakstrip. Bij sommige kabelgoten zul je schroeven moeten gebruiken, maar ik raad de plakstrip aan voor een snel en subtiel resultaat. Een kabelgoot houdt je kabels tevens stof- en schadevrij, waardoor ze langer meegaan!

Kabelgoot bij tv aan de wand

5. Kabelclips

Met kabelclips bevestig je je kabels aan de muur. Je kabels zijn nog steeds te zien, maar met name als je kabels niet in een rechte lijn lopen, is dit makkelijker te bevestigen dan een kabelgoot. Afhankelijk van het formaat kabelclip leid je hiermee één of meerdere snoeren netjes langs de muur.

kabelclip tegen muur

6. Draadrek

Achter je tv of bureau kun je ook een draadrek plaatsen. Hier kun je met tie wraps al je opgerolde snoeren en stekkerdozen aan bevestigen. Als je de tv zo dicht mogelijk tegen de muur aan wil hebben, is dit niet zo handig.

Maar als je veel snoeren bij je bureau hebt en je bureau tegen de muur aan staat, is dit een makkelijke manier om snoeren weg te werken. Het nadeel is wel dat alle snoeren nog steeds stoffig worden als ze niet bedekt zijn.

7. Kabels samenbinden

Het samenbinden van kabels maakt ze niet onzichtbaar, maar wel een stuk minder rommelig, en is waarschijnlijk de makkelijkste oplossing die er is. Er zijn meerdere manieren om kabels samen te binden, waarvan de goedkoopste een tie wrap is.

Ook kun je een kabelspiraal aanschaffen, die om de snoeren heen krult en ze zo netjes bij elkaar houdt. Andere mogelijkheden zijn klittenband en de eerder genoemde kabelgoot.

8. Plinten

Snoeren wegwerken in plinten is een goede manier om snoeren van de ene kant van de kamer naar de andere kant te leiden. Je kunt je huidige plinten vervangen door plinten met een kabelgoot, of je kunt een nieuwe kabelgoot boven op je plinten plaatsen, zoals in de video hieronder gedaan wordt.

Conclusie

Hopelijk heb je in dit artikel voldoende inspiratie opgedaan voor hoe je je snoeren kunt wegwerken voor een opgeruimde uitstraling van je huis. Pak je het aan met bijvoorbeeld een kabelgoot, of trek je ze achter je muur langs? Laat in een reactie weten wat jouw favoriete truc is voor het wegwerken van snoeren en kabels! Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?