Je nieuwe speeltje is binnen: een soundbar met geweldige geluidskwaliteit en een surround sound effect. ✨Voor je deze nieuwe wereld van intense geluidsbeleving in stapt, moet je wel nog “even” de soundbar aansluiten!

Moet dat met een kabeltje, Bluetooth of WiFi? Hoe werkt dat allemaal? Daar kom je in dit artikel achter.

Wat is een soundbar?

Een soundbar is een dun, langwerpig apparaat waarin een x-aantal kleine speakers naast elkaar is geplaatst.

Dit heb je nodig om je soundbar aan te sluiten

Hij staat gloednieuw op tafel en klaar om gebruikt te worden! Tijd om de soundbar aan te sluiten. Hier heb je de volgende producten voor nodig:

 • De beste soundbar
 • HDMI óf optische kabel (zorg dat je de juiste hebt!)
 • Tv
 • Afstandsbediening
 • Een snufje geduld
HDMI of optische kabel?

In het lijstje benodigdheden staat "HDMI óf optische kabel". Je kunt niet willekeurig één van de twee gebruiken; alleen de juiste past. Bekijk de ingangen op je soundbar om te weten te komen welke kabel hierin past.

Een rechthoekige poort waar "HDMI out" boven staat is voor een HDMI-kabel; een zeshoekige poort met klepje en de tekst "DIGITAL AUDIO OUT" is voor een optische kabel.

Heb je de juiste tv-aansluiting gevonden? Dan kun je aan de slag! We gaan nu de soundbar aansluiten.

Stap 1: Geef de soundbar een plekje

We beginnen lekker makkelijk: zet de soundbar neer waar je die wilt hebben. Meestal is vlak voor, onder of boven het tv-scherm de beste plek.

Wegstoppen in een kastje lijkt je misschien netter staan, maar is niet aan te raden. De soundbar wordt zo namelijk te warm. Bovendien kan deze hierdoor het geluid niet goed verspreiden.

Stap 2: Verbinden met de tv

De kabel die je gekozen hebt neem je bij deze stap in gebruik! Weet je niet zeker of je de goede kabel hebt? Lees dan het blauwe blok eerder in de artikel waarin je leest waaraan je de aansluiting herkent.

Neem de desbetreffende kabel en sluit deze aan de ene kant aan op de soundbar en het andere uiteinde op de tv. 

Stop de kabel in de poort die je tijdens het kiezen van de kabel hebt gevonden:

 • Net als op de soundbar zelf is dit voor een HDMI-kabel de rechthoekige “HDMI out” poort. Heb je meerdere HDMI-poorten op je tv? Onthoud dan ook welke HDMI-poort je kiest voor je soundbar. Dit komt in de volgende stap terug!
 • Voor de optische kabel zoek je tevens de zeshoekige poort met “DIGITAL AUDIO OUT”.

Stap 3: Zet de instellingen goed

Het kabeltje zit erin! De soundbar is nu met de tv verbonden. Nog even de laatste instellingen goed zetten en je bent klaar om lekker achterover te leunen.

Zet je tv met het geluid aan en pak de afstandsbediening van de soundbar erbij. 🔊 De tv staat alleen aan zodat je direct hoort wanneer je de juiste instelling te pakken hebt.

Tijdens de volgende stap let je echter op het scherm van de soundbar.

 • Druk op de “source” knop; in sommige gevallen heet dit “input”.
 • Blijf hierop drukken of gebruik de selectietoetsen op je afstandsbediening om te wisselen tussen verschillende sources totdat je de juiste hebt gevonden. Welke specifieke toets je hiervoor gebruikt, is afhankelijk van je tv.
  • Bij HDMI kabels heet de juiste ingang “HDMI”, “tv” of “ARC”.
  • Bij de optische kabel zoek je naar ingang “Optical”, “Digital” of “D-in”. 
 • Heb je de ingang gevonden? Selecteer die en je soundbar is officieel verbonden!

Als je soundbar een app heeft

Sommige soundbars zoals die van Sonos werken met WiFi en hebben een app waarmee je de soundbar bijvoorbeeld vanaf je smartphone bestuurt! Een toffe functie, maar deze vereist wel wat extra installatiewerk. 

Wil je de app koppelen? Voer je soundbar dan eerst wat internet. Dit kan zowel draadloos als met ethernetkabel.

Vervolgens download je de desbetreffende soundbar app. De instructies voor het koppelen van jouw specifieke soundbar aan de app verschijnen meteen op je scherm wanneer je de app opent.

Conclusie

Met de juiste tip wordt dat klusje waar je tegenop kijkt toch best wel makkelijk. In dit geval sluit je zonder gepriegel je soundbar aan op je tv.

En? Is het gelukt om de soundbar aan te sluiten en ben je klaar om te genieten van die geweldige geluidskwaliteit? Deel dit dan hieronder met ons! 😀 Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?